Suvise tee kutse

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Kenal suvepäeval võib tekkida tahtmine pakkida pere autosse ja sõita sinna, kuhu tee viib. Piisab, kui teha eelmisel päeval mõned asjakohased ettevalmistused, ning teekond võib alata. Toidukotti sobivad suupisted, mis maitsevad ka jahtunult, säilivad hästi ning taluvad pakkimist ja vedamist.
Jogurti-kurgisupp

2 suurt peenrakurki või 1 lavakurk
0,5 l maitsestamata jogurtit
1,5 sl sidrunimahla
näputäis soola
peenestatud tilli

Lõika kurk tükkideks ja töötle köögikombainis peeneks. Sauseguri kasutamisel lisa sidrunimahl ja veidi jogurtit, et tiivik kinni ei jookseks. Sega lusikaga juurde muud ained ja pane kinnikaetult külma maitsestuma. Väljasõidule võta kaasa termoses.

Maitsestatud juustu-rullsaiad

2 dl piima
25 g presspärmi
1 tl kuivatatud basiilikut
3 sl õli
1 dl riivitud mozzarellat
5,5 dl jahu
0,5 tl soola
Täidis:
3 sl õli
2 dl riivitud mozzarellat
1 tl kuivatatud basiilikut
küüslaugusoola või -pulbrit

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa muud ained. Sõtku tainas elastseks ja ühtlaseks, lase 30 minutit soojas kohas rätiku all kerkida. Rulli tainas lahti, määri sellele veidi õli ja kata seejärel riivjuustuga; maitsesta küüslaugusoola ja basiilikuga. Keera tihedaks rulliks ja lõika 12 tükiks. Lase saiadel veel pool tundi rätiku all kerkida, pintselda soovi korral munaga ja küpseta 200 °C juures 25-30 minutit.

Väikesed juustu-köögiviljapirukad

Jogurti-muretainas
150 g pehmet küpsetusmargariini
5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
200 g maitsestamata jogurtit
Täidis:
2 sl õli
300 g suvikõrvitsat
mõned noored porgandid
1 sibul
300 g küpseid tomateid
purustatud musta pipart
soola
2 dl kohvikoort
2 muna
200 g peenelt riivitud juustu

Sega pehme margariin ja küpsetuspulbriga segatud jahu, lisa toasoe jogurt ja sega tainaks. Vajuta lamedaks kettaks, paki toidukilesse ja lase külmkapis vähemalt tund aega tahkuda. Rulli tainas, lõika sellest 9x9 cm suurused ruudud. Vajuta ruudud muffinipanni õõnsustesse ja pane panniga uuesti külma. Täidiseks riivi suvikõrvits ja porgandid jämedalt, sibul peenesta noaga. Hauta köögivili pannil kuumas õlis poolpehmeks. Võta pliidilt ning lisa väikesteks tükkideks lõigatud tomatid ja maitseained. Sega juurde kohvikoor, lahtiklopitud munad ja juust. Jaga täidis tainaümbristesse, pane muffinipann kohe 200 °C ahju alumisele siinile ja küpseta umbes 20 minutit ehk kuni täidis on kergelt pruunistunud. Tõsta koos panniga 10 minutiks restile jahtuma, seejärel võta pirukad õõnsustest välja ja lase lõplikult jahtuda.

Lahtine forellipirukas

Põhi:
400 g lehttainast
Kate:
200 g kuumsuitsuforelli
1 väike porru
100 g riivjuustu
3 muna
4 dl kohvikoort
1 tl soola
jahvatatud valget pipart
värsket tilli 

Vooderda madal pirukavorm tainaga, puista peale pisikesed kalatükid. Mikserda munad ja koor, lisa peenestatud till ja maitseained ning kalla pirukale. Riputa pinnale porrurõngaid ja riivjuust; küpseta ahju allosas 250 °C juures umbes 8-10 minutit ehk kuni taina servad pruunistuvad, seejärel 200 °C juures veel 20 minutit ehk kuni täidis on hüübinud ja pealispind kergelt pruunistunud.

Suured topeltvõileivad

Munavõie rukkileivale:
4 keedetud muna
1 punane paprika
100 g võileivamargariini
3 sl paksendatud majoneesi
soola ja pipart
peenestatud tilli ja murulauku

Kanavõie lauasaiale:
suurema grillkana koivad ja kogu tume liha
3 sl paksu majoneesi
3 ananassikompoti rõngast
1-2 tl karripulbrit
maitse järgi põletavmagusat tshillikastet

Tuunikalavõie täisterasaiale:
1 karp tuunikala õlis (nõrutatult)
1,5 sl sidrunimahla
2 sl peenestatud murulauku
pool sellerivart
3 sl paksendatud majoneesi (Hellmann)
soola ja pipart

Töötle kõik täidised köögikombainis ühtlaseks võideks või lõika noaga väikesteks tükkideks. Pane võileivad kokku enne kodust lahkumist või võta leivaviilud ja täidised kaasa eraldi. Võileibade läbiligunemist aitab vältida viiludele määritud õhuke kiht võileivamargariini.

Lihapallid vürtsikas kastmes
 
Lihapallid:
0,5 kg kodust hakkliha
1 suur muna
2 dl vett
1 dl jämedat riivsaia
1 tl soola
maitse järgi sibula- ja küüslaugupulbrit
purustatud musta pipart
Kaste:
2 väikest purki aprikoosikompotti
2 dl tomatimahla
3 sl või rohkem maguspõletavat tshillikastet
soola ja purustatud musta pipart
1 dl kompotileent + 4 tl kartulijahu

Prae väikesed lihapallid pannil pruuniks, pane seejärel hautamisnõusse. Võta ühest kompotipurgist tagavaraks 1 dl vedelikku ja töötle aprikoosid koos ülejäänuga püreeks. Sega teiste ainetega kokku, kalla lihapallidele ning hauta 15 minutit. Lisa kompotivedelikuga segatud kartulijahu, lase keema tõusta ning maitsesta lõplikult.

Varane köögivili dipikastmega
 
lill- ja spargelkapsast, porgandeid, aedube, suvisibulat, suhkruhernekaunu, suvikõrvitsat
Juustukaste:
2 sl õli
3 sl jahu
0,5 l piima
0,5 tl soola
0,25 tl sidrunpipart
näputäis jahvatatud muskaati
1 dl (50 g) riivjuustu
2 sl riivitud Parmesani juustu
 
Jaga kapsad õisikuteks, jämedamad porgandid lõhesta pikuti, suvikõrvits lõika suurevõitu tükkideks. Hoia köögivilju aurutusrestil ägedalt keeva vee kohal kuni kerge pehmenemiseni; jahuta otsekohe külma veega, et pehmenemine peatuks.
Aja õli paksupõhjalises keedunõus tuliseks ja kuumuta jahu madalal kuumusel umbes minut. Lisa ühekorraga külm piim ja sega põhjast, et kaste ei läheks tükki. Lisa maitseained ja hauta tasakesi 5-7 minutit. Lisa riivjuust ja kuumuta ettevaatlikult, kuni juust on täielikult sulanud.

Mahlane aprikoosi-toscakook

Põhi:
300 g küpsetusmargariini
2,5 dl suhkrut
4 muna
5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 väike purk aprikoosikompotti
3 sl kompotivedelikku
Toscaglasuur:
2 dl mandlilaaste
100 g võid
1 dl suhkrut
2 sl kompotivedelikku
2 sl jahu

Vahusta pehme margariin suhkruga, lisa edasi mikserdades ükshaaval toasoojad munad. Sega juurde ka küpsetuspulbriga segatud jahu, pisikesed aprikoositükid ja 3 sl kompotivedelikku. Kalla tainas rasvainega määritud ja riivsaiaga üleriputatud 26 cm lahtikäivasse koogivormi, pane 175 °C juurde kuumutatud ahju küpsema. Umbes 25 minuti pärast mõõda glasuuriained väikesse paksupõhjalisse keedunõusse, kuumuta keskmisel kuumusel ettevaatlikult segades, kuni segu muutub paksuks; ära lase keema tõusta. Kata kook glasuuriga. Küpseta veel 15-20 minutit. Serveeri täiesti jahtunult.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa