Juulikuu hõrgutised tomat ja kartul

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Üksteist kuud aastas külitavad prantslaste poolt maaõunaks ristitud kartul ja kuldõunaks kutsutud tomat rahulikult poeriiulitel. Kui aga saabub juuli, on nad järsku kõigil keelel ja meelel. Miks see nii on, seda peab küll igaüks ise järele proovima.

Kerge suvelõuna

200 g kergsoolatud heeringat
0,5 kg värskeid keedukartuleid
pool lavakurki
4 lihavat tomatit
peotäis suvisibulavarsi
värsket tilli
jääsalatit
4 keedetud muna
Kaste:
1 karp Rama kohupiima-toorjuustu
1 karp purustatud ananassi
1 sl sidrunimahla
1 tl suhkrut
0,25 tl soola
purustatud musta pipart

Kastmeks töötle kõik ained sauseguriga ühtlaseks ja pane külma maitsestuma. Lõika värske kurk ja kartulid kuubikuteks, heeringad ribadeks, tomatid õhukesteks sektoriteks. Laota kartulid serveerimisvaagna põhjale, nende peale aseta heeringaribad, tomatisektorid ja kurgikuubikud. Puista vahele sibularõngaid, salatilehetükke ja peenestatud tilli. Poolita munad ja aseta kõige peale. Serveeri koos kastme ja rukkileivaga.


Kartuli-fetakiomlett

8 värsket keedukartulit
2 suvisibula valge osa
2 sl õli
200 g fetakit
6 muna
1 dl piima
purustatud musta pipart
Lisandiks:
tomateid
suvisibulavarsi

Lõika kartulid kuubikuteks, peenesta sibul. Kuumuta sibulat õlis madalal kuumusel paar minutit, kalla siis pannile kartulitükid ning kuumuta segades veel mõni minut. Sega munad ja piim kahvliga kergelt läbi. Kuna fetaki on üsna soolane, ära lisa soola. Kalla segu pannile, puista peale pudendatud või tükeldatud fetaki ning lase madalal kuumusel küpseda. Panni võib vahepeal kaanega katta. Munaroog on valmis, kui on peaaegu hüübinud, kuid pind on veel niiske ja läikiv. Tõsta kohe pliidilt, pane pinnale tomatisektoreid, riputa peale pipart ja ohtralt rohelist sibulat.


Kala-köögiviljapakid

8 värsket keedukartulit
1 porru valge osa
0,5 tl soola
4 küpset tomatit
2 karpi tuunikalatükke tomatis või vees
1 pisike suvikõrvits
200 g hapukoort
ohtralt tilli ja suvisibulat

Lõika kartulid, tomatid ja suvikõrvits tükkideks, porru aga üsna peeneks. Lõika nii fooliumist kui küpsetuspaberist 4 ruudukujulist tükki, alumiseks jäta foolium. Pane iga portsjoni põhjaks kartulikiht, riputa peale soola ja porrut. Vajuta tuunikala kahvli abil ühtlaseks, jaga pakkidesse. Tõsta kalale kuhjaga supilusikatäis hapukoort, selle peale tomati- ja suvikõrvitsatükke. Maitsesta soolaga, kata ülejäänud hapukoorega. Voldi pakid kinni. Küpseta kuppelgrillis või ahjus 225 °C juures 25-30 minutit. Peenestatud maitserohelist paku eraldi kausis.


Juustutäidisega tomatid ja värske kartul

1 kg värskeid kartuleid
tillivarsi
8 tomatit
Täidis:
1 dl kohvikoort
2 munarebu
150 g toasooja Rama toorjuustu
soola
1 tl basiilikut
purustatud musta pipart
1 dl kuivanud saiasisu
nõrutatud tomatisisu
Pinnale:
riivjuustu

Keeda kartuleid soolakas vees, lisa mõni puitunud tillivars. Lõika tomatitelt pealmine osa ära, õõnesta sisu välja. Mikserda toasooja toorjuustu hulka munarebud, koor ja kõik muud ained, viimistle maitse. Täida tomatid seguga, riputa pinnale riivjuustu ja küpseta 200 °C ahju keskosas 15 minutit. Serveeri koos kuumade kartulitega.


Külmad täidetud tomatid

Broileritäidis 4 lihavale tomatile:
2 küpset broilerifileed
1 purk nõrutatud purustatud ananassi
1 dl majoneesi
1 dl hapukoort
4 sl maguspõletavat tshillikastet
2 sl peenestatud murulauku
soola ja pipart
Tuunikalatäidis 4 lihavale tomatile:
1 karp tuunikala õlis
1 mahlane õun
pool värsket kurki
1 dl majoneesi
1 dl hapukoort
soola ja pipart

Lõika tomatitelt pealmine osa maha, õõnesta pehme sisu välja. Lõika aluseks jääv pool terava noaga siledaks. Sega väiksed kanalihatükid ülejäänud ainetega. Tuunikalahoidisest nõruta õli välja ja suru kala kahvliga peeneks, kurk ja õun lõika väikesteks tükkideks. Täida tomatid seguga ja pane äralõigatud osa kaaneks. Hoia serveerimiseni külmas.


Päikekuumuses küpsetatud pastakaste

6 suurt küpset tomatit
viinamarjaseemneõli
1 küüslauguküüs
10 basiilikulehte
2 sl peenestatud siledaid petersellilehti
näputäis Cayenne’i pipart või 15 tilka Tabasco kastet
soola
purustatud musta pipart
Lisandiks:
400 g spagette

Tee tomatitesse ristlõige, kasta sõelaga 20 sekundiks keeva vette ja tõmba koor maha. Lõika tomatid sektoriteks, õõnesta kogu pehme osa välja, lõika viljaliha peenikesteks ribadeks. Poolita küüslauguküüs ja hõõru sellega üle kastmekausi sisepind. Kalla tomatid kaussi, sega juurde petersell ja basiilik ning suru lusikapõhjaga tihedamaks. Nirista aeglaselt tomatite peale nii palju õli, et see ulatuks peaaegu tomateid katma, kuid õli olgu siiski pigem vähem kui liiga palju. Kata kauss tihedalt toidukilega ja aseta 3-4 tunniks kuuma päikese kätte (või 2-3 tunniks 50-60 °C ahju restile). Maitsesta soola ja pipraga ning sega hästi läbi. Vala kaste spagettidele ja serveeri kohe.


Kartuli-tomati ahjuroog

peotäis suvisibulaid koos vartega
2 sl õli + 2 sl vett
1 kg värskeid keedukartuleid
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
5 tomatit
1 tl kuivatatud basiilikut
2 muna + 2 sl vett
150 g jämedalt riivitud juustu

Lõika suvisibulate valge osa õhukesteks rõngasteks ning kuumuta õli ja vee segus madalal kuumusel 5 minutit. Lõika kartulid õhukesteks viiludeks, sega kausis pipra ja soolaga läbi ning laota ühtlase kihina pehme küpsetusmargariiniga määritud väiksema ahjuvormi põhjale. Tõsta sibul koos pannile jäänud vedelikuga kartulitele. Lao sibulale tomativiilud, riputa peale basiilikut ja õhukesteks rõngasteks lõigatud sibulapealsed. Klopi munad veega lahti ja sega riivjuustuga, vala kõige peale. Küpseta ahju keskosas 200 °C juures umbes 25 minutit. Viimased 10 minutit võiks vormi katta fooliumiga, et vältida juustu ülepruunistumist.


Mozzarellatomatid kahel viisil

I
4 suurt küpset tomatit
200 g mozzarellat
värsket basiilikut või punet
3 sl õli
1 sl sidrunimahla
purustatud musta pipart
soola

Tee tomatitesse sügavad sisselõiked, riputa neisse soola ja pane igaühesse juustuviil. Nirista tomatitele õli ja sidrunimahla segu. Riputa peale purustatud musta pipart ja basiilikulehti.

II
1 karp kirsstomateid
1 pakend Vigala mozzarellakirsse (mozzarellapallikesed marinaadis)
eelmise retsepti kaste

Torgi puidust varrastele kirsstomateid ja mozzarellapalle (neid on pakendis 16 tk). Nirista üle basiilikuga maitsestatud vinegrettkastmega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa