Suvevärvid söögilaual

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu

Piklikku, silindrikujulist suvikõrvitsat ehk kabatshokki on teistest sama liigi esindajatest eraldamiseks hakatud nimetama rullkõrvitsaks. Tasub meelde tuletada, et on olemas ka lame taldrikkõrvits ehk patisson ning spagetikõrvits, mille sisu tõesti meenutab spagette ning on kasutatav keedetult.
Pisike ja noor rullkõrvits on nii õrn, et see ei vajagi kuumtöötlemist ega koorimist. Vananedes hakkavad seemned pisitasa viljalihast eralduma ja koor kõveneb. Päris vana rullkõrvitsa viljaliha on aga ebameeldivalt käsnjas ja maitsetu. Eestis kasvav rullkõrvits võib sordist olenevalt olla roheline või kollane ning see värvus küpsemise jooksul ei muutu.
Küpsed paprikad võivad kiidelda värvitoonide küllusega: kollane, oranzh, punane, lilla, valge, pruun, lisaks kõigi nimetatute alatoonid. Paprika puhul kehtib täielikult väljend “noor ja roheline”, sest kõik kaunad on noorelt rohelised. Alles mõni aeg pärast täissuuruse saavutamist hakkab paprikakaun tasapisi näitama oma tõelist värvi. Ja küps paprika pole kunagi roheline.
Köögis osatakse rohelist paprikat siiski hinnata ka vaatamata ebaküpsusele. Nimelt on toorel paprikal väga eripärane lõhn ja küpsete suguvendade omast palju vähem magus maitse. Koos rohelise värvusega võimaldavad need omadused paprikaroogi veelgi enam varieerida. 


Värvikas-vürtsikas leivakate

8 viilu röstsaia või -leiba
3 suuremat paprikat (punane, kollane ja oranzh)
1 pisike roheline rullkõrvits (kabatshokk)
2 peenestatud küüslauguküünt
1 sl õli + 1 sl vett
1 purk purustatud tomateid
1 sl tomatipüreed
näputäis Cayenne’i pipart
soola
purustatud musta pipart

Lõika paprikad ja rullkõrvits parajateks suupaladeks ning küüslauk pisikesteks tükkideks. Pane tomatihoidis tihedale sõelale nõrguma, kuumuta samal ajal paprikatükke vee ja õli segus paar minutit. Lisa veidi paksemaks nõrgunud tomat ja tomatipüree, rullkõrvitsatükid ning maitseained. Lase haududa 5-10 minutit, olenevalt sellest, kas eelistad krõmpsuvat või pehmemat võileivakatet.


Hõrk paprika-rullkõrvitsasupp

4 kollast paprikat
4 suvisibulat
300 g kollast rullkõrvitsat
1 l vett + 2 kanaleemekuubikut
jahvatatud valget pipart
1 sl maguspõletavat idamaist tshillikastet
soola
Lisandiks:
suvisibulapealseid

Eriliselt maitsva supi saamiseks ära köögivilju keeda, vaid rösti ahjus. Poolita paprikad pikuti ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lõikepind allpool. Kuumuta grillelemendi all umbes 15 minutit, 250 °C ahjus 20-25 minutit ehk kuni koor tõuseb kupladena üles ning muutub laikudena mustaks. Pane kaunad paksu plastikaatkotti ja keera ots kinni. Eemalda jahtunud kauntelt koor, vars, seemned ja membraanid.
Poolita suvisibulate valge osa pikuti, poolita ka rullkõrvits ning küpseta mõlemat ahjuplaadil 250 °C juures umbes 10 minutit ehk kuni pehmenemiseni.
Keeda veest ja kuubikutest leem, lisa sellele röstitud tükeldatud köögivili ning töötle otse keedunõus püreeks. Lisa tshillikaste ning soovitud maitseained; vajadusel aja supp uuesti kuumaks. Pane õhukesteks rõngasteks lõigatud suvisibulavarred lauale eraldi kausis.


Paprika-juustu tagurpidikook

Tainas:
2 dl jahu
1 dl kaerahelbeid
100 g küpsetusmargariini
0,5 dl külma vett
Täidis:
0,5 kg erivärvilisi paprikaid
1 keskmine sibul
1 sl õli + 1 sl vett
1 küüslauguküüs
0,5 tl pitsamaitseainete segu
soola
purustatud musta pipart
400 g kodujuustu

Töötle rasvaine, jahu ja kaerahelbed ühtlaselt sõmeraks. Lisa vesi ja vajuta tainas esmalt palliks, seejärel lamedaks kettaks. Mähi see toidukilesse ja pane külmkappi.
Lõika paprikakaunad peenteks ribadeks, sibul õhukesteks ribadeks; küüslauk tillukesteks tükkideks. Hauta köögivilja õli ja vee segus 8-10 minutit, kuni segu muutub kuivemaks. Lisa maitseained ja kalla segu ühtlase kihina rasvainega määritud, 26-27 cm läbimõõduga madala pirukavormi põhjale. Riputa peale kodujuust.
Rulli tainast ümmargune ketas, mis on pisut suurem kui vorm, ja tõsta see tainarulli abil täidise peale. Lõika tainaservad kääridega korrapäraseks ning suru tihedalt täite ja vormi vahele. Torgi tainaplaadi sisse kahvli abil õhuaugud ja küpseta ahju keskosas 225 °C juures umbes 25 minutit. Võta ahjust ja lase enne väljakummutamist 10-15 minutit seista. Lõika tainas kitsa terava noaga ümberringi kuni põhjani vormi küljest lahti. Aseta suurem serveerimisvaagen vormi peale; keera mõlemast korraga tugevasti kinni hoides järsu liigutusega ringi.


Pastakaste suveviljadest

0,5 kg küpseid tomateid
1 väike rullkõrvits
1 roheline paprika
1 sibul
1 küüslauguküüs
2 sl õli + 2 sl vett
soola
basiilikut
purustatud musta pipart

Lõika sibul ja küüslauk hästi peeneks ning hauta õli ja vee segus 8-10 minutit. Tee tomatite tippu ristlõige, hoia sõelale pandult 20 sekundit keevas vees ja tõmba seejärel nahk noaga maha. Lõika nii tomatid koos sisuga kui ka noor koorimata rullkõrvits ja puhastatud paprika väikesteks tükkideks; pane pannile sibulasegu juurde. Lisa maitseained, sega läbi ja hoia vaevalt keevana 15 minutit ehk kuni segu on paks ning köögivili pehme, kuid pole veel pudruks lagunenud. Serveeri kuumade spagettide või lintnuudlite juurde. Väga maitsev on see segu ka külmalt võileivakattena.


Köögiviljaroog variatsioonidega

2 väiksemat sibulat
1 küüslauguküüs
1 porgand
1 kollane või oranzh paprika
2 sl õli + 1 sl vett
1 keskmine roheline rullkõrvits
6 väikest küpset tomatit
1-2 dl 10% hapukoort
purustatud musta pipart
1 tl soola

Lõika sibulad sektoriteks, küüslauk peeneks hakkeks. Lõika paprika ribadeks, porgandist vooli juustuhöövli või kartulikoorimisnoa abil laaste ja tükelda need väiksemaks. Küpseta sibulat, küüslauku, porgandit ning paprikat vee ja õli segus 5 minutit. Lõika rullkõrvits kuubikuteks, tomatid koos koorega sektoriteks; pane mõlemad pannile. Lisa 1 dl hapukoort ja maitseained ning hauta 10 minutit. Serveeri koos leivaga kergeks eineks.
Teise variandi jaoks suurenda hapukoorekogus 2 detsiliitrini. Sega enne serveerimist köögiviljade juurde ning lase korraks läbi kuumeneda umbes 300 g midagi alljärgnevast:
* keeduvorstikuubikud või ketasteks lõigatud viinerid;
* väikesed lihapallid;
* grillbroileri tükikesed;
* pannil läbiküpsetatud broilerifileeribad või -tükikesed;
* suure punase või valge kala kuumtöödeldud fileetükid.


Täidetud paprikad

4 suuremat paprikat
1 tl sidrunipipart
1 kotike Uncle Ben’s eeltöödeldud pikateralist riisi
2 kanafileed
1,5 tl karrit
2 sl õli
1 karp maitsestamata Rama Creme Bonjouri
Pealeriputamiseks:
1 dl riivjuustu ja riivsaia segu

Lõika paprikakaunad pikuti pooleks, nii et ka vars poolitub. Õõnesta seemned ja valged membraanid välja. Raputa sisse sidrunipipart, pane tihedalt üksteise kõrvale väiksesse ahjuvormi ja küpseta 200 °C juures 10 minutit.
Pane riis soolakasse vette keema. Keeda pakil märgitust tunduvalt kauem ehk kuni kott on lõhkemiseni pingul, nõnda imab riis palju niiskust ning jääb eriti mahlane. Lõika kanafileed tillukesteks tükkideks, sest filee paisub praadimisel. Prae pidevalt segades kuumal pannil õlis koos karriga 2-3 minutit, sega kuuma riisi hulka, lisa lusikatäite kaupa ka toorjuust ning sega hästi läbi. Jaga saadud segu paprikalaevukestesse ja riputa riivjuustuga üle. Küpseta 200 °C juures umbes 15 minutit.


Täidetud rullkõrvitsad

2 keskmise suurusega rullkõrvitsat
Täidis:
2 sibulat
250 g shampinjone või kupatamist mittevajavaid metsaseeni
2 sl õli
kõrvitsasisu
0,5 dl riivjuustu
1 tl purustatud musta pipart
1 tl soola
4 tomatit
Pinnale:
1 dl riivjuustu
1 dl riivsaia

Eelpehmendamiseks lõhesta kõrvitsad pikuti. Õõnesta sisu välja, jättes 1 cm paksused seinad. Aja suures keedunõus paar liitrit vett keema, lisa 2 sl soola. Hoia kõrvitsapoolikuid vaikselt keevas vees 3-4 minutit, nõruta sõelal kuivaks ning tõsta tihedalt üksteise kõrvale madalasse ahjuvormi.
Lõika kõrvitsasisu ja sibul peeneks ning tükelda seened; kuumuta kõiki pannil õlis pidevalt segades umbes 8 minutit ehk kuni vesi keeb seentest välja ja sibul pehmeneb. Lisa tükeldatud tomatid, riivjuust ja maitseained. Riputa pinnale riivjuustu ja riivsaia segu. Küpseta 200 °C juures umbes 20 minutit. Kuivamise vältimiseks võib kõrvitsapaadikeste vahele auru tekitamiseks tilgutada aeg-ajalt vett.


Paprika-feta vormisai või muffinid

pool punast paprikat
pool rohelist paprikat
6 dl jahu
1 sl küpsetuspulbrit
2 muna
2,5 dl piima
1 dl vedelat või jahutatud sulatatud margariini
75 g fetakijuustu
raasuke kuivatatud punet
0,5 tl soola

Lõika paprikad tükikesteks. Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa lahtiklopitud munad, piim, margariin, pudendatud või noaga peenestatud fetaki, paprikatükid ja maitseained. Sega tainast võimalikult lühidalt, et see ei muutuks sitkeks. Kalla tainas umbes liitrisesse, pehme margariiniga määritud piklikku ahjuvormi ja küpseta 175 °C juures 50-60 minutit.  Võid jagada taina ka 12 avaga muffinipanni rasvainega määritud või pabervormidega vooderdatud süvenditesse ja küpsetada 175 °C juures 25 minutit.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Atsinna 19.aug 2009 10:00
Mina siin vist ainuke kiiksuga, kes selliseid retsepte proovib. Kusjuures väga huvitava maitsega. Punase vaarika puudusel (aeg läbi juba) kasutasin kollaseid, aga retseptis kirjas lihtsalt vaarikad.
1