Suvine supp + võileib

Allikas: Eesti Naine Autor: Karl-Martin Sinijärv
Kalendriline suvi on peatselt peale hakkamas. Samas ei julgeks väita, et kuri grillimine juba kehtib. Täna pakume naljakaid poolsuviseid sööke – suppe, mida saab kaasas kanda suure termosega, olgu nad kuumad või külmad, ja paar võileiba pealekauba. Mis tollest, et banaanisaiad tuleb ahjus teha, need kõlbavad imepäraselt võpsikusse ühes võtta. Keera vaid tinapaberisse ja ongi minek.
Ent peatähelepanu soovitaksin suunata suppidele. Hea suve huvides tuleb hankida paar suure suuga termost. Kõik piknikud lähevad joonelt mõnusamaks. Uskuge mind kas või natuke ja te ei kahetse.
Ma peaksin ütlema midagi ilusat eesti naistele. No jah. Eesti naised, te olete targad, ilusad ja tugevad ja enamasti te meeldite eesti meestele. Aga palun ärge minge nende juurest ära! Muidu on kogu aeg mingi jama. Näidake oma meestele sedasama ajakirja ja las nad teevad mõne ilusa toidu. Või parem andku lihtne musi. Tegelikult – andke see musi ise! Kunas viimati andsite?

Okroshka

pakk kefiiri
pakk petti
pool kilo head keeduvorsti
suur värske kurk
paarsada grammi keedukartulit
rohesibulat
rediseid
tilli
sinepit
mädarõigast
soola

Kõigepealt vaata, kui palju sa keedukartulit oled hakkida viitsinud. Seejärel haki vorst ja kurk. Ja sibul ja redis ja till. Siis sega ühes väikses klaasis kokku natuke kefiiri sinepi ja/või mädarõika ja soolaga. Hakka tasakesi kokku segama ülejäänud kefiiri ja petiga. Lõpeta segamine täpselt sel hetkel, kui tundub, et supp on hea või vähemalt hakkab looma. Lase paar tundi tõmmata. Seejärel timmi veel soola ja/või sinepiga. Kui suvi ja piknik, lükka laiasuisesse termosesse väheke jääd ja kalla kogu ilu purki. Võta kaasa ja naudi õigel hetkel.


Kolme tomati supp

400 g purk purustet tomateid
purk päiksekuivi tomateid
karbike kirsstomateid
basiilikut, tüümiani
sibulat, küüslauku
pipraid
porgandit, paprikat
kitsejuustu

Tee hea lihaleem või taimeleem. Või kasuta kontsentraati. Igatahes üks tubli liiter leemekest võiks sul olla. Kalla sinna sisse purk või ka kaks purustet tomateid ja timmi maitset soolaga. Kui oled soolavaenlane, lase niisama korraks keema. Haki purgi jagu päiksekuivi tomateid ribadeks ja lisa leemesse. Haki sekka elusat basiilikut ja tüümiani. Pipraid pane maitse järgi, aga mina soovitaksin uhada mitu. Paar suuremat kodumaist sibulat ja mõned küüned küüslauku lähevad kindlapihta.
Taimeleemepõhisena on see supp ääretult vegetaarne ja kui keegi arvab heaks vegarida jätkata, siis pole muud kui praadida õhukesi porgandiviile oliiviõlis ning kaunistada nendega kogu see ilu. Hakelda ka paprikat ja lõigu porrut ja käitu üldse loominguliselt!
Muusööjatele soovitaksin haugata peatselt kirjeldatavaid võileibu.
Kolmanda tomati trikk on lihtne. Kuidas iganes sa seda eelmist leent ka kokku ei keevitanud, vahetult enne serveerimist tuleb iga taldrikutäie kohta pihutäis kirsstomateid pooleks lõikuda. Need pannakse taldrikutesse ja leem kulbitakse otse otsa. Need tomatid ei kee, annavad värske maitse juurde. Ja kild kitsejuustu on igas taldrikus vägagi omal kohal. Kui kitsejuustu pole, suma supilusikatäis Merevaiku. Nämm-nämm.


Munaleib

karp vutimune
mõned käärud musta leiba
võid ja majoneesi
tilli

Sellest leivast ilusamat ja labasemat ei mõtle välja isegi reeturlik taimetoitlane. Ainumas kaval nõks on tolles, et vutimunad tuleb keetmisjärgselt külma veega ära ehmatada ja koorida tuleb neid niiviisi, et need teps mitte koredad ja koledad ei jääks. Ühesõnaga – las annab siinkohal minna see sõber seltskonnas, kes oma käelise tegevuse üle häbi ei tunne. Pigem uhkust. Muidu on jama majas tirtsti.
Leivakäärud kata maitse järgi kas paksu majoneesi või kerge võikihiga. Kooritud vutimunadel lõika põrandad alt ära. Ülemiste otsadega kujunda kaunid mäestikud leivakäärudele. Ja hakitud maitserohelisest saagu muruline ilu mäestiku jalamile. Mu meelest pole vaja nii lakoonilise leivukese juures jamada sinkide ega kiludega. Aga kes tahab, see mõistagi võib. Punase sibula pisirattad on omal kohal küll – aga siin on tõesti iga sell iseoma leivakese kujundaja.


Seenesupp suitsuribiga

suitsune ribikont
200 g soolaseeni
100 g shampinjone
4 suuremat tomatit
maitserohelist

Võta turult üks kõige tummisema väljanägemise ja mekiga ribikondijurakas, pane keema. Keeda temast kogu maitse välja. Kuni ribi keeb, lõigu võimalikult palju võimalikult mitmesuguseid seeni. Poeshampinjone ja turusoolaseeni ja seeni oma kapist ja – ühesõnaga kogu kraami, mida vähegi on. Lõigu juppideks ja prae võiga läbi. Natuke sibulat ja seapekki prae muidugi kaasa. Tõsta nüüd va keenud ribi leemest välja ja kui on midagi lihalist kontidelt riibuda, siis riibu. Pane seened korraks lihaleeme sisse ja lõigu mõned ilusad tomatid hästi väikeseks sinnasamma. Nüüd maitserohelist ja ongi väga hea seenesupp valmis. Kes tahab, võib jätta ribikondid koos lihaga ilu ja elu pärast leemesse. Närimiseks hea!


Einevõileib

suur must vormileib
võid
peeti-juustu-küüslauku
seeni
keedumuna
kurki
singirulle, kus sees juustusodi
riivjuustu
loomingulist lähenemist

Suurest leivast tuleb pikkupidi saagida võimsad lahmakad. Kata need võikihiga. Siis pane poole leiva peale peedi-juustu-küüslaugusalatit. Teine pool aga kata metsaseenesalatiga. Siis vaata, mida veel mahub panna. Singirulle ja kurgiviile ja muud ilusat läheb kindlasti. Einevõileiva põhiline nõks on ju tolles, et seda tuleb süüa noa ja kahvliga. Inimesed, kes seda teevad, näevad paganama naljakad välja. Või vähemasti nägid. Einevõileibade lugu aga algas ju maast koma madalast.
Kui mina väike olin, topiti einevõileibadele rohkesti riivjuustu (mis mulle väga meeldis), aga ka kilusid (mis ei meeldinud mitte). Ja üldse nägi 30 aasta tagune einevõileib rämedam ja rohklisem välja. Mis seal ikka. Tegime sihukese tänapäevase. Võtke või jätke.


Lihtne rassolnik

100 g keeduvorsti
1 suur mugulsibul
külmikujääke
2-4 soolakurki
võid, hapukoort

Prae keeduvorsti ja sibulat üheskoos, siis pane teelusikatäis jahu ja keera kõik kenasti sassi. Vaata külmikusse. Jah, just! Need mõttetud jäägid, mis sul seal on, need lase väikese kuuma võiga üle panni. Ja nüüd – oluline! – leia üles oma soolakurgid. Soolakurkidest oleks pidanud alustama, aga loodetavasti sul mõned on, mul on enamasti üks külmiku taganurka ununenud pakike. Selle pakikese soolvesi tulebki joonelt kallata supipotti ja temale lisada kogu eelkirjeldatud ilu. Lasta podiseda ja podisemise ajal lõikuda ülejäänud soolakurk peeneks. Ning lisada leemele. Siis veel hapukoort ja olemegi kohal. Kui veel tsimaruke musta pipart ka sisse purustada. Riis, nuudlid või kartul – kes tahab, see paneb. Ise eelistan leiba kõrvale haugata.


Puuviljasupp

karp külmutet marju
200 ml apelsinimahla
natuke värskeid marju
tärklist
vahukoort või jäätist

Pressi külmad marjad puruks ja keeda neid natuke mahlas. Kaks lusikatäit maisitärklist klopi poole klaasi külma veega korralikult sassi ja lisa keedusele. Sega jahutades, kuni on kisselli nägu. Lõika värskeid marju manu ja pane peale vahukoort või jäätist.


Banaanisaiad

ahjuplaaditäis saiaviile
veerand pakki võid
kobar banaane
kaneeli jms

Vaata järele, mitu saiaviilu su ahjuplaadile mahub. Keera ahi 200 kraadi juurde. Võia viilud võiga kergelt üle, koori banaanid. Lõigu viisakateks viiludeks. Kata saiaviilud banaanilõikudega ja pane ahju. Umbes veerand tundi küpsetamist. Hoia silm peal, et kõrbema ei läheks. Teravat sinihallitusjuustu ja seemneteta viinamarja paku juurde.

Allikas: Eesti Naine
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa