Marjamagusat keelele ja kehale

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Augustikuu heldete andide hulgast tõusevad esikohale marjad: värvilised, maitsvad ja lõhnavad.
Marjade väärtust tõstab veelgi tõik, et need sisaldavad puhast tervist ehk suurt annust bioloogiliselt aktiivseid ühendeid ehk fütokemikaale. Mida erksavärvilisem on mari, seda suurema koguses ja rikkalikumas valikus neid ühendeid leidub ning seda mõjusam on nende toime. Mustika pigment, mis värvib suu tüütult siniseks, on fütokemikaalidest üks hinnatumaid ja tõhusamaid. Kõige tublimad tervisekaitsjad peituvad marjakestades. Nii tuleks kõiki paksu ja värvilise kestaga marju tarvitada tingimata koos kestadega.
Kasu ja tuge saab inimorganism marjade hapetest ja suhkrutest, pektiinist ehk looduslikust tarretajast, suud paksust tegevatest parkainetest ning lugematutest muudest ühenditest, millest mitme kohta pole kõik veel teada isegi teadlastele. Üks on aga kindel: mida enam erinevaid taimeühendeid ühekorraga tarbida, seda tõhusamalt need mõjuvad. Söögem siis lõikuskuul palju erinevaid kodumaised marju võimalikult looduslikul kujul.

Piimakissell vaarikatega
  • 6 dl piima
  • 3 sl kartulijahu
  • 2,5 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • Lisand:
  • 200 g vaarikaid
  • 2 sl suhkrut
Mõõda piim, kartulijahu ja suhkur keedunõusse. Kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja keskelt tõusevad pinnale esimesed mullid. Tõsta kohe pliidilt. Lisa vanillsuhkur ja aseta keedunõu külma vette. Sega pidevalt, et hoida ära ”naha” tekkimist. Jaga jahtunud kissell pokaalidesse. Töötle pool vaarikatest suhkruga püreeks, sega juurde ülejäänud marjad. Jaga kisselliportsjonitele.

Marjad jäätise-šokolaadikastmega
  • 300 g külmas hoitud pehmeid väikesi marju
  • 200 g pehmenenud vanillijäätist
  • 1 dl valmis šokolaadikastet
Mikserda shokolaadikaste jäätisega ühtlaseks. Jaga marjad kausikestesse ja kalla kastmega üle. Serveeri kohe.

Marjatrifle ehk hõlbus marjamaius
  • 400 g vaarikaid ja musti sõstraid vm marju
  • 1 pakk (2,5 dl) vahustuvat vanillikastet
  • 12 muredat kaeraküpsist, nt Digestive
  • immutamiseks likööri või marjasiirupit
Mikserda vanillikaste tugevaks vahuks. Tilguta 8 küpsisele veidi likööri või marjasiirupit. Pane 4 pokaali põhja immutatud küpsis, selle peale marju ja järgmiseks vahtu. Korda tegevust veelkord. Pista igasse portsjonisse küpsis ja kaunista paari marjaga. Lase tund-kaks külmas maitsestuda. 

Hõlbus marja-beseemaius
  • 1 pakk (2,5 dl) vahustuvat vanillikastet
  • 200 g pohli, mustikaid või sõstraid
  • 12 väikest beseelille (poest)
Kaunistuseks:
  • pohli
Murra beseelilled pooleks või neljaks. Töötle marjad koos vähese vanillikastmega sauseguri abil püreeks. Mikserda ülejäänud kaste tugevaks vahuks, kalla püreele ja tõsta segud ettevaatlikult kokku. Jaga 4 magustoidukaussi vaheldumisi vahtu ja beseetükikesi, kaunista tervete marjadega. 

Tarretatud marja-kohupiimakook
  • 1 biskviidist tordipõhi
  • Immutamiseks
  • heledat mahla või piima
  • Täidis:
  • 7 tl zhelatiini
  • 2 sl sidrunimahla + 1 sl vett
  • 0,5 kg toasooja kohupiima
  • 1,5 dl või maitse järgi suhkrut
  • 2,5 dl vahustuvat vanillikastet
Kate:
  • 400 g mustikaid, vaarikaid või sõstraid
Katmiseks:
  • 0,5 dl tarretisesuhkrut
  • 1,5 dl heledat mahla või vett
Pane biskviitpõhi küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Immuta heleda magushapu mahla või piimaga. Mikserda vahustuv vanillikaste tugevaks vahuks. Lase zhelatiin paisuda lahjendatud sidrunimahlas ja sulata kuumas veevannis. Mikserda toasoe kohupiim suhkruga kohevaks, nirista edasi mikserdades juurde soe zhelatiinilahus. Kalla segule vanillikaste, tõsta alt ülespoole segamini ning kalla vormi. Pane külmkappi. Kui pind juba kannab, kalla marjad koogile, kata vorm toidukilega ja hoia järgmise päevani külmas. Enne serveerimist aja vesi või mahl keema, lahusta selles tarretisesuhkur ning lase veidi jahtuda. Võta kook külmast ja kanna lahus marjadele, kus see peagi tardub.

Marja-jogurtimagustoit või smuuti
  • 1 suur küps banaan
  • 400 g punaseid ja musti sõstraid, vaarikaid, maasikaid
  • 0,5 dl vedelat mett või heledat siirupit
  • 3 dl paksu virsikulisandiga jogurtit
  • (1 dl heledat mahla)
Hoia kõiki aineid eelnevalt külmas. Töötle banaan, marjad ja mesi kannmikseris ühtlaseks seguks. Kalla masinast välja, lisa jogurt ning liiguta segu vaid kergelt, et moodustuksid viirud. Jaga magustoidukausikestesse ja serveeri kohe.
Smuuti saamiseks lisa ainetele töötlemisel mahla ning vali paksendatud jogurti asemel joogijogurt. 

Maasikavaht
  • 3 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 6 tl želatiini
  • 1 dl vett
  • 500 g maasikaid
  • 1 dl rõõska koort 
Paisuta želatiinipulber veega, sulata kuumas veevannis. Jäta 6 eriti ilusat marja kaunistamiseks, ülejäänud töötle koos toaleige koorega püreeks. Mikserda toasoojad munavalged tihedaks läikivaks vahuks. Vahusta munarebud suhkruga heledaks ja kohevaks, sega õrnalt kokku maasikapüreega, nirista juurde ka leigeks jahtunud zhelatiinlahus. Viimasena kalla juurde munavalge ning tõsta lusikaga ettevaatlikult kausi põhjast ülespoole segi. Jaga magusroog kausikestesse ning aseta 3-4 tunniks külma tarduma.

Kohupiima-marjaparfee
  • 250 g kohupiima
  • 100 g sõstraid
  • 200 g maasikaid
  • 1 dl suhkrut
  • 2,5 dl vahustuvat vanillikastet
  • (vahustuvat koort või kooreasendajat ja suhkrut ja vanillsuhkrut)
Kaunistuseks:
  • marju
Töötle marjad suhkruga püreeks, lisa vajadusel veidi vanillikastet. Mikserda kokku kohupiimaga. Kalla peale tugevaks vahuks mikserdatud vanillikaste või suhkru ja vanillsuhkruga maitsestatud koorevaht. Tõsta alt ülespoole segamini.
Jaga segu 6 vormikesse. Kata fooliumiga ja pane järgmise päevani sügavkülma. Võta 40 minutit enne serveerimist külmkappi pehmenema.
NB! Segu on väga maitsev ka külmutamata, pärast paaritunnist külmkapis hoidmist.

Marjasalat
  • 400 g meelepäraseid marju
Maitsestamisvedelik:
  • 4 dl vett
  • 2 dl suhkrut
  • 1 pulgake kaneelikoort
Serveerimiseks:
  • vahustuvat vanillikastet või vahukoort
Lase vesi koos kaneelikoorega keema tõusta, lisa suhkur ja tõsta pliidilt. Sega, kuni suhkur sulab, lase jahtuda. Eemalda kaneelikoor, kalla siirup marjadele ning lase külmas paar-kolm tundi maitsestuda.  Serveeri külma vahustatud vanillikastme või vahukoorega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa