Trendikad kerged suvesalatid

Autor: Maire Suitsu
Tänapäeval pole suupärase salati kokkusegamiseks vaja mitte niivõrd kindlaid retsepte kui katsetamislusti ja fantaasiat. Kõige vaimustavamad salatid sünnivad mitte kokaraamatus näpuga järge ajades, vaid kui toiduaineid pannakse kokku poojuhuslikult ja va
 
Tänapäeval pole suupärase salati kokkusegamiseks vaja mitte niivõrd kindlaid retsepte kui katsetamislusti ja fantaasiat. Kõige vaimustavamad salatid sünnivad mitte kokaraamatus näpuga järge ajades, vaid kui toiduaineid pannakse kokku poojuhuslikult ja vaba käega. Ainus häda selliste salatite puhul ongi see, et nad järgmisel korral enam täpselt samamoodi välja ei tule – aga kas seda ongi tingimata tarvis?
Kulinaaria ajaloost on siiski teada, et vähemalt üks kord on see siiski vajalik olnud. Täpselt 80 aastat tagasi, ööl vastu USA rahvuspüha 4.juulit 1924.aastal pidi peakokk Caesar Cardini leidma midagi hiliste restoranikülaliste kõhutäiteks. Nii panigi ta häda sunnil kokku ühe salati neist vähestest toiduainetest, mis tal kööki olid jäänud. Salat saavutas otsekohe tohutu menu ning tema loojal polnud enam tagasiteed – salat pidi ka edaspidi lauale ilmuma täpselt samasugusel kujul. Nii sünnib see ka praegu, ja seda niihästi Roomas, Oslos kui Chicagos. Aga see on vaid reeglit kinnitav erand. Teie tegutsege innovaatiliselt ja võtke kõiki ülejäänud retsepte vaid kui eeskujusid oma salatite kokkupanemiseks. Ja kes teab, võib-olla juhtub mõne teie tehtud salatiga samuti kui suure keisri nimekaimu omaga?
Moekas salat vajab õiget kastet.



Salatikastmete hulgas on kindlalt esikohal klassikaline õli-veiniäädikakaste ehk vinegrett oma loendamatute teisenditega.
Vinegrettkastme suurimaks eeliseks peetakse peale valmistamise lihtsuse ja vajalike komponentide igapäevasuse seda, et ta salati maitset ei peida, vaid seda hoopiski rõhutab ja esile toob. Oluline on ka see, et läbipaistvad vinegrett-kastmed ei kata midagi kinni, mistõttu värvikad toiduained saavad täies ilus esile tõusta. Pole siis ime, kui taoliste “avalike” salatitega harjunud muulased torgivad kahtlevalt kahvliga eestipäraseid salateid, mille komponendid on maetud paksu läbipaistmatusse kastmesse. Ja küsivad umbusklikult: aga mis siin sees on?
Ja muidugi on vinegrett-tüüpi kastmed loomseid rasvu sisaldavatest hapukoorekastmetest märkimisväärselt tervislikumad, nende eelnimetatutega võrreldes väiksemates kogustes kasutamine aga vähendab oluliselt ka kogu salati kalorimäära.
On olemas ka teine suure soosingu saavutanud rühm kaasaegseid kergeid ja tervislikke kastmeid. Need on valmistatud maitsestamata jogurtist, mis pannakse paari meelepäraste värskete ürtide ja klassikaliste vürtsidega, aga vahel ka puuviljamahlade, pudelikastmete ja -salsadega.


Õli olgu kvaliteetne
Odavatest praadimisõlidest vinegrettkastet valmistada ei maksa, kuna tulemus on üsna vesine ja pehmelt öeldes mitte just vaimustava maitsega. Kui aga pruugite külmpressitud oliiviõli, võib saadud kaste tunduda liiga paks ja kogu salat häirivalt õline. Läänemaailmas peetakse parimaks salatiõliks seguõli, mis on saadud väga “rasvase”, lausa veniva külmpressitud ehk virgiin-oliiviõli segamisel tavalise, kuumpressimisel saadud õliga.
Soovitaksin teha kiriku keset küla ja valida Borgese firma viinamarjaseemneõli (Grape seed oil), mis on suurepärase maheda maitsega, just sobiva voolavusega ja ka hinnalt küllaltki kättesaadav. Muidugi võite valida ka hinnalt kõige odavama oliiviõli.
Eriti käepärane on valmistada salatikastmeid niisugustest õlidest, millele on andnud huvitava lisamaitse kaheks-kolmeks kuuks õlipudelisse või -purki pandud värsked ürdid, sidrunikoored, poolenisti kooritud küüslauguküüned, terved pipraterad jms. Niiviisi saate kastmele hõlpsasti meelepärase lisamaitse.
NB! Üle kolme erineva maitseandja ei tasu ei õli ega ka äädika maitsestamiseks ühekorraga kasutada. Mõistlikum oleks piirduda ainult üheainsa lisandiga või siis kasutada näiteks niisugust rahvusvahelises kulinaarias tunnustust leidnud maitseühendit nagu küüslauguküüntega pikitud väikesed õhukesekoorelised sidrunid õli maitsestamiseks; nii äädikale kui õlile sobivad ka basiilik ja/või estragon koos küüslauguga.


Äädikas olgu naturaalne
Salatikastme hapuaineks passivad naturaalsed äädikad kangusega 5% ehk valge või punane veiniäädikas, ka õunaäädikas, väga maitsvaks muudab kastme balsamiäädikas. Körvale peaks jätma keemiatööstuses toodetud 30% äädika, millel on naturaalsega ühine vaid keemiline valem, täielikult aga puudub naturaalsele äädikale omane meeldiv lõhn ja maitse. Veiniäädika asemel võib pruukida hapusid mahlu nagu sidruni- või laimimahl, võttes kahe osa veiniäädika asemel 1,5 osa sidrunimahla. Unustama ei peaks ka maitseäädikaid, mis on valmistatud samal põhimõttel kui maitseõlid (vt eelmine lõik).
Trendikad salati nõuavad õigeid riistu
Uutmoodi salatid on enamasti kohevad, mistõttu mitte nende käsitlemine traditsiooniliste segamis- ja tõstmisvahenditega on ebamugav ja sageli päris võimatu. Just sellepärast ongi disainerid mõelnud välja uued vahendid, mis sobivad niihästi salatite segamiseks kui ka serveerimiseks. Salatikomplekti kuulub kaks plastikust, puust või metallist pikavarrelist lusikat, kusjuures teise lusika kahasse on tehtud lühikesed sisselõiked, nii et sünnib omapärane kahvli ja lusika ühend. Lusikat ühes ja kahvlikujulist riista teises käes hoides on väga hõlbus salatit väikeste portsjonite kaupa kastmega läbi segada, kuigi oleks vist õigem seda protseduuri ninmetada tõstmiseks.
Kõige käepärasem on kallata segamisanuma põhja kõigepealt vinegrettkaste ning selle peale salatiained. Liikudes tõstmisvahenditega alul piki kausi seinu ja seejärel ka põhja, on hõlbus ained alt ülespoole tõsta, ikka uuesti ja uuesti. Nii segunevad ained suurpäraselt ning säilib ka salati õhuline ehitus; isegi väga õrnade komponentide purunemine on täielikult välditud. Samade tõstmisvahenditega on väga käepärane ka salati toimetamine taldrikule ilma laialipudenemise ohuta. Peljata pole vaja ka kastme tilkumist, kuna kogu väheme salatikaste on tihedalt kinnitunud komponentide pinnale.


Klassikaline vingrettkaste
Vinegreti valmistamisel on tähtis meeles pidada põhilist: õli kallamisel olgu käsi helde, äädikapudelil aga kork poolest saadik peal! Selle prantslaste kuldreegli järgimisel võib olla kindel, et on välditud kõige sagedamini esinev viga – üleliia hapu maitse, mis rikuks ka parima salati. Ideaalseks peetakse suhtarvu 1:3 ehk vahekorda 1 sl äädikat 3 sl õli kohta; isegi kõige suuremad hapuarmastajad võiksid sellest vaid kröömike kõrvale kalduda
  • 5 sl 5% äädikat või 3 sl sidrunimahla
  • 0,5 tl soola
  • 2 dl viinamarjaseemneõli või odavamat oliiviõli
  • näpuotsatäis purustatud musta pipart
  • raasuke suhkrut happesuse leevendamiseks
Lahusta kõigepealt sool ja suhkur hapuaines, seejärel lisa pipar ning peene nirena õli, kastet samal ajal vispeldades või kahvliga kloppides. Lase külmas veidi aega maitsestuda. Kastmeained võib ka eelpooltoodud järjekorras purgis kokku segada, seejärel kaas kinni keerata ning energiliselt läbi raputada. Kaste säilib külmkapis vähemalt 5 päeva, kuid iga kord enne tarvitamist tuleb ta uuesti läbi raputada.
Vinegretiga samal põhimõttel valmistatakse ka kõik vinegretist tuletatud salatikastmed, kusjuures varieerimiseks sobivate maitseainete ja -taimede skaala on väga lai. Siinkohal vaid mõned neist: peenestatud mugulsibul või hakitud suvesibulavarred, kapparid, küüslauk, marineeritud kurk, ingver, anshoovis, sinep, sojakaste, HP kaste, Worcestershire’i kaste jne.
Et lisandid mõjuda jõuaksid, tuleb kokkusegatud kastmele anda vähemalt mõned tunnid maitsestumisaega.


Jogurtikaste tilliga
  • 2,5 dl paksu maitsestamata jogurtit
  • 5 sl õunaäädikat
  • paar vart suvesibulat või 1 väike sibul
  • 2 sl peenestatud värsket või külmutatud tilli
  • või 2 tl kuivatatud tilli
  • 1 tl suhkrut
  • näpuotsatäis soola ja Cayenne’i pipart
Sobib rohelise leht- või peasalati maitsestamiseks, külmade pastasalatite kastmeks, samuti ka kuuma keedetud kartuli juurde. Töötle kõiki ained kannmikseris, köögikombainis või sauseguriga umbes 15 sekundi vältel. Kaste säilib külmkapis kinnikaetult 5 päeva.
Lahja salatikaste
  • 5 dl vett
  • 1 köögiviljaleemekuubik
  • 1 pisike sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • erivärvilisi paprikaid, igaühest tükike
  • tükike tshillikauna
  • ürdisoola
  • suhkrut
  • 2 tl maisitärklist + 2 sl vett
  • 0,5 dl õunaäädikat või sidrunimahla
  • 0,5 dl viinamarjaseemneõli
Pudelites müüdava Itaalia salatikastmega sarnanev kaste. Lõika köögivili tillukesteks tükkideks, lisa vesi ja pudendatud leemekuubik, aja keema. Lisa peene joana veega segatud tärklis, kastet vispliga segades. Keeda energiliselt kloppides 2 minutit ja lase täielikult jahtuda. Lisa äädikas ja õli, klopi jälle vispliga läbi. Pane kaste pudelisse. Säilib jahedas kohas kuni nädal. Enne tarvitamist loksuta läbi.


Ürdi-ananassikaste
  • 1 dl ananassimahla
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 dl õli
  • 2 tl sinepit
  • 2 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • purustatud musta pipart
  • mõned basiilikuoksakesed
  • näputäis petersellilehti
Lõika värsked ürdid kääridega võimalikult peeneks. Klopi ained läbi ja lase külmas maitsestuda. Võiks pruukida mahedamaitselistest toiduainetest koosnevate salatite juurde, nagu seda on näiteks pasta- ja riisisalatid.


Porgandisalat sidrunikastmega
  • 0,5 kg porgandit
  • 1 sibul
  • 1 tl röstitud köömneid
  • 2 sl hakitud petersellilehti
Kaste:
  • 3 sl sidrunimahla
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 2 sl õli
  • 1/2 tl suhkrut
  • 1/2 tl soola
  • 1 ml purustatud musta pipart
Kuumuta köömned kuival pannil keskmisel kuumusel segades pruunikaks; tõsta kohe tulelt. Klopi kastmekomponendid omavahel kokku. Haki sibul peeneks, riivi porgand jämeda riiviga, peenesta köögikombainiga või lõika noaga peenikesteks ribadeks. Sega kõik komponendid omavahel kokku ning anna kohe lauale.


Caesari salat
  • 10 viilu röstisaia
  • 1 pea lehtsalatit
  • 1 dl riivitud Parmesani juustu
  • 2 keedetud muna
Kaste:
  • 3 sl sidrunimahla
  • 1 läbi pressi surutud küüslauguküüs
  • 1 tl worcestershire’ kastet
  • 0,25 tl soola
  • näputäis purustatud mustpipart
  • 5 sl oliiviõli
Valmista kõigepealt kaste, raputades kõik komponendid kaanetatud purgis läbi. Rösti saiviilud rösteris, pruunista ahjuplaadil või peaaegu kuival pannil; lõika paari cm suurusteks tükkideks. Rebi pestud ja kuivakspatsutatud salatilehed suutäiesuurusteks tükkideks. Tõsta jahtunud saiakuubikud ja salat kausis õrnalt kokku, lisa siis riivjuust, tõsta jälle kergelt läbi. Sea munasektorid salati peale. Viimasena nirista tihedate siksakkidena peale kaste.


Lõunasalat pestokastmega
  • pool pikka saia
  • 6 küpset tomatit
  • 1 punane sibul
  • 1 purk õlis säilitatud fetajuustu või 200 g kodujuustu
  • 1 pott basiilikut
  • soola
  • purustatud musta pipart
Kaste:
  • 1 dl värsket apelsinimahla
  • 3 sl basiilikupestot

Kogu Euroopas, eriti aga Vahemeremaades on kombeks kasutada salatites röstitud saiakuubikuid. Et need läbi ei liguneks, serveeritakse kaste tavaliselt eraldi.
#?-:nbsp;
Lõika sai kuubikuteks ja rösti need kuival pannil krõbedaks. Lõika tomatid sektoriteks, peenesta sibul. Nõruta fetajuust õlist kuivaks; kodujuustu kasutamisel lase see köögipaberil kuivaks nõrguda. Lõika basiilik suurteks tükkideks, jäta mõned terved lehed kaunistuseks. Lao ained vahetult enne serveerimist kihtidena vaagnale; raputa igale kihile veidi soola ja pipart. Kaunista basiilikuga; paku kaste eraldi anumast


Nizza salat ehk Salad Niçoise
  • 6 väikest tomatit
  • 1 väike lavakurk või suur roheline paprika
  • 250 g rohelisi ube
  • 1 purk tuunikala õlis suurte tükkidena
  • 1 dl kivideta oliive
  • 1 sibul
  • 2 keedetud muna
  • 1 tl kuiva basiilikuürti
  • 1 väike kimp petersellilehti
  • soola
  • purustatud musta pipart
Vinegrettkaste:
  • 4 sl oliiviõli
  • 1 sl valget veiniäädikat või sidrunimahla
  • soola
  • purustatud musta pipart
  • 1 küüslauguküüs
Lõika küüslauk suure kokanoaga võimalikult peeneks, sega ülejäänud kastmeainetega ja jäta maitsestuma. Keeda oakaunu 5 minutit, jahuta kohe külmas vees, nõruta ning lõika 3–4 cm pikkusteks tükkideks. Suuremad tomatid lõika kaheksaks, väikesed neljaks sektoriks; kooritud kurk või paprika poolita esmalt pikuti ja lõika siis viiludeks, kooritud sibul lõika õhukesteks viiludeks ja jaga rõngasteks. Lõika petersellilehed kääridega peeneks, oliivid lõika kas rõngasteks või jäta terveks. Nõruta kalakonserv; vajaduse korral jaga kahvliga väiksemateks tükkideks. Keeda mune 8 minutit, eemalda koor ja jäta jahtuma. Lao ained kihtidena salatikaussi, nirista peale uuesti läbisegatud või -raputatud salatikaste ja jäta külma kohta vähemalt pooleks tunniks maitsestuma.


Pasta-tomatisalat
  • 150 g spiraale või sarvekesi
  • 4 väikest tomatit või
  • pool karpi kirsstomateid
  • musti kivita oliive
  • Kaste:
  • 1 dl hakitud petersellilehti, basiilikut, murulauku vms
  • 4 sl viinamarjaseemneõli
  • 1 sl valget veiniäädikat või õunaäädikat
  • 0,25 tl soola
  • 0,25 tl purustatud musta pipart
Lõika ürdid kääridega hästi peeneks. Lahusta sool äädikas; klopi ülejäänud ainetega kokku. Keeda pasta al dente ehk mitte liiga pehmeks, nõruta sõelal ja kalla suuremasse kaussi. Kalla kaste kohe kuuma pasta peale ning jäta siis jahtuma, salatit mõned korrad alt ülespoole tõstes. Lõika tomatid sektoriteks, nõruta oliivid ja kalla jahtunud pasta peale; tõsta jälle alt ülespoole segamini. Toekama lõuna saamiseks võid salati peale puistata ka singi- või broilerikuubikuid ja tükeldatud pähkleid.


Horiatiki ehk kreeka külasalat
  • 1 roheline paprika
  • 1 kollane paprika
  • pool värsket kurki
  • 4 tomatit
  • 1 väike punane sibul
  • 1 purk fetajuustu õlis
  • 1 väike purk musti kivideta oliive
Vinegrettkaste basiilikuga:
  • 1 dl feta säilitusõli
  • 3 sl sidrunimahla
  • 1 peenestatud küüslauguküüs
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • peent soola
  • purustatud musta pipart
Horiatiki kasutab ära kõik suvised köögiviljad, millele soolakas fetajuust on suurepäraseks kontrastiks. Nõruta fetajuust. Sulata sool sidrunimahlas ja klopi ülejäänud ainetega kokku, lase külmas maitsestuda. Lõika paprikad ribadeks, tomat õhukesteks sektoriteks. Poolita nii kurk kui sibul pikisuunas, lõika mõlemad seejärel õhukesteks poolrõngasteks. Pane köögivili suurde kaussi. Lõika oliivid rõngasteks, puista koos fetajuustuga köögivilja peale. Nirista kaste siksakiliselt salati peale ja tõsta salativõtjatega alt ülespoole segamini. Serveeri võimalikult kohe, sest pikal seismisel salat vettib ja kaotab oma võlu.


Kerge kanasalat
  • 3 viilu täistera-röstisaia
  • küüslaugusoola
  • 1 sl õli
  • 300 g broilerifileed
  • 1 tl karrit
  • 200 g lavakurki
  • 1 pea jääsalatit
Kaste:
  • 1 dl maitsestamata jogurtit
  • 3 sl apelsinimahla
  • 2 sl sidrunimahla
  • küüslaugusoola
  • peotäis siledaid petersellilehti
  • värsket tilli
  • purustatud musta pipart
Kastmeks lõika ürdid kääridega peeneks ja sega ülejäänud ainetega kokku. Poolita kurk pikuti, lõika viiludeks ja pane need kastmesse. Pintselda röstisaiaviile õliga ja raputa peale küüslaugusoola. Lõika kuubikuteks ja pruunista need kuumal kuival pannil. Lõika broilerifilee mõne cm pikkusteks peenikesteks ribadeks, sega läbi karri ja vähese küüslaugusoolaga ning prae väheses õlis kiiresti pruuniks. Rebi salat väikesteks tükkideks ja sega kastmesse kurgi juurde. Tõsta salat madalasse kaussi, raputa peale jahtunud kanaribad ja saiatükid; serveeri otsekohe.


Tabbouleh ehk kuskussisalat
  • 250 g kuskussi (couscous)
  • 5 dl vett
  • peotäis siledaid petersellilehti
  • kimbuke suvisibulaid koos vartega
  • 4 sl sidrunimahla
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 kg küpsi tomateid
  • pool väikest lavakurki
  • mõned oksakesed värsket münti
  • 4 sl head toiduõli
  • 0,5 tl soola
  • 0,25 tl purustatud musta pipart
Põhja-Aafrikast pärinev, hõlpsasti valmiv salat, mis sobib eriti hästi piknikule. Mõõda kuskus (seda leiad pastatoodete riiulist) keedunõusse ja kalla üle keeva veega. Kata kaanega ja lase 5 minutit seista. Tõsta paisunud terakesed salativõtjatega kohevaks ning sega juurde sidrunimahl ja peenike sool. Lase veidi jahtuda, seejärel sega juurde peenestatud petersell ja suvisibul ning pane vähemalt tunniks külma maitsestuma. Tee tomatite tippu noaga ristlõige, pane viljad sõelale ja hoia neid 30 sekundit keevas vees. Tõmba seejärel koor maha, poolita põikisuunas ja õõnesta väikese lusikaga kogu pehme sisu välja. Lõika tomatite viljaliha ja kurk pisikesteks tükkideks ja sega koos õli, soola, pipra ja peenestatud mündilehtedega kuskussi hulka. Serveeri kohe.


Suveannid kahe kastmega
Varu omaloomingulise suvesalati jaoks nii mahedaid kui pikantse maitsega lehtsalatisorte, paprikat, tomateid, musti oliive, kurgikangikesi ja sibularõngaid; nende maitsestamiseks võiks olla vähemalt kaht erineva põletavusega kastet. Kõhutäide saab tõhusam, kui paned lauale eraldi kausikestes parajateks paladeks lõigatud sinki või grillkana, tükkidena hoidistatud tuunikala- või lõhekonservi; kindlasti olgu piisavalt varuks ka krõbeda koorega pikka saia või röstitud saiaviile.






Punane põletav salatikaste
  • 300 g tomateid
  • 1 punane paprika
  • 0,5 dl punast veiniäädikat
  • 3 kooritud küüslauguküünt
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 tl soola
  • näputäis jahvatatud valget pipart
  • 5 tilka Tabascot
  • 0,5 tl jahvatatud tshillipipart
  • 2,5 dl rapsiõli
Eemalda tomatitelt koor ja kogu pehme sisu, puhasta paprikad. Lõika küüslauk tükkideks. Töötle kõik ained peale õli sauseguri või kannmikseriga täiesti ühtlaseks. Masinat välja lülitamata hakka kastmele lisama peene nirena õli. Tulemuseks on ühtlane ja hästipüsiv emulsioonkaste, mille ülejääk säilib külmas hästi kuni 10 päeva. Kastme tulisust võib igaüks soovikohaselt reguleerida.

Mahedam salatikaste
  • 4 sl õli
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1,5 dl maitsestamata jogurtit
  • 2 tl õunamahla
  • 0,5 tl suhkrut happesuse leevendamiseks
  • purustatud musta pipart
  • veidi küüslaugusoola
  • soola
  • soovikohaseid värskeid või kuivatatud ürte
Omapärane ühend klassikalisest vinegretist ja moekast jogurtikastmest. Sega maitseained mahla või äädikaga, klopi juurde õli ja viimasena jogurt. Retsept on muidugi ainult suundaandev ning selle eeskujul saab igaüks teha täpselt oma maitse-eelistustele vastavaid kastmeid.


Panzanella ehk Itaalia saiasalat
  • 300 g lauasaia
  • 3 küüslauguküünt
  • 3 sl õli
  • 500 g väikesi küpsi tomateid
  • 2 kollast või punast paprikat
  • 1 väike purk musti kivita oliive
  • 1,5 dl head õli
  • 4 sl õunaäädikat või valget veiniäädikat
  • peent soola
  • purustatud musta pipart
  • basiilikut või siledat peterselli
Algselt Itaalia perenaiste poolt kuivanud saia ärakasutamiseks mõeldud salat on saavutanud suure populaarsuse kogu läänemaailmas. Lõika sai koos koorikuga tükkideks, peenesta küüslauk suure kokanoaga. Pane mõlemad pannile kuuma õlisse ja pruunista pidevalt segades keskmisel kuumusel. Lase jahtuda. Puhasta paprikad ja lõika viljaliha ruudukujulisteks tükkideks. Lõika tomatid sektoriteks, poolita oliivid. Lahusta sool äädikas, klopi juurde õli ja pipar. Tõsta kõik ained kergelt läbi ja nirista kastmega üle. See salat on kõige maitsvam varsti pärast valmimist, kui küüslaugumaitseline praetud sai on alles meeldivalt krõbe.


Juustu-köögiviljasalat
  • 1 väike pea jääsalatit
  • jupp lavakurki
  • 1 punane paprika
  • 1 kõva magus õun
  • 150 g lahjat juustu
  • 1 väikese porru valge osa
  • 100 g taist sinki
Kaste:
  • 2 dl maitsestamata jogurtit
  • 2 sl pestokastet
  • 1 sl sidrunimahla
  • raasuke suhkrut või
  • 1 tl vedelat mett
Lõhesta kurk pikuti ja lõika viiludeks. Lõika paprika ribadeks, õun ja juust kuubikuteks. Kui kasutad sinki, lõika ka see kuubikuteks. Piserda õunakuubikuid tumenemise vältimiseks sidrunimahlaga. Lõhesta porru pikuti, pese muld kihtide vahelt välja; lõika õhukesteks viiludeks. Rebi salat tükkideks. Lao ained madalasse kaussi või vaagnale meelepärasel viisil. Kastmekomponendid klopi kokku ja serveeri eraldi kannus.
 
Kauasäiliv köögiviljasalat
  • 1 kg kapsast
  • 2 sibulat
  • 1 suur porgand
  • 1 suur punane paprika
Marinaad:
  • 4 sl suhkrut
  • 1 dl õunaäädikat
  • 5 sl viinamarjaseemneõli
  • 0,5 tl soola
  • purustatud musta pipart
Lisandid serveerimisel:
  • kodujuustu
  • sink
  • röstisai
  • peenestatud petersellilehti
Ideaalne salat salenejale! Kogu ülaltoodud salatikogus koos lisanditega annab vaid ligikaudu 1200 kalorit; salat säilib külmas hästi 7 – 8 päeva. Töötle köögivili ribadeks. Aja marinaadiained keema, kalla salati peale ja tõsta segamini. Pane suurde kaanega karpi ja lase külmas 24 – 48 tundi maitsestuda; keera karbil vahetevahel teine külg. Lisandiks sobivad singikuubikud, röstitud sai ja kodujuust.
Kollane õuna-kartulisalat
  • 4 õuna
  • 2 peenikest sellerivart
  • 4 keedetud kartulit
  • 1 dl peenestatud murulauku
Kaste:
  • 3 sl sidrunimahla
  • 0,5 tl sinepit
  • 1 sl vedelat mett
  • 1 tl karrit
  • raasuke kurkumit värvi andma
  • veidi soola
  • purustatud musta pipart
  • 1 dl (viinamarjaseemne)õli


Lõika õunad ja kartulid kangideks, seller õhukesteks viiludeks. Kastme maitseained sega kõigepealt sidrunimahlaga, seejärel klopi juurde õli. Kalla salatiained kastmesse ja tõsta salativõtjatega alt ülespoole segamini. Lase külmas tund aega maitsestuda, paar korda ettevaatlikult alt ülespoole tõstes.


 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Merks 16.jaan 2013 17:40
Need kellel pudruks läksid: lisage muna veidi rohkem, mul läksid ka esimesel korral kuid täna võtsin just pannilt ära kuldkollased päikserattad. Koos hapukoore-kurgi kastmega viivad keele alla! :)
inglina 14.dets 2011 17:09
mina lisan ka hakkliha ja riivsaia. meie peres anna ainult kätte, meeldib kõigile väga. ahjaa, mina ei tee pannipeal väikseid kooke vaid panen ahjuplaadile ja tuleb suur kook.
Toits 03.nov 2011 19:22
väga nämma
Laadu 03.aug 2011 20:27
Üllatavalt head! Mõtlesin küll, et tuleb mingi praekartulimaitse-
line kook, mis koos ei püsi. Lisaks kartsin veel, et tuleb tärklisemaitsega. -
Kuid olid nämmad, teeks veel :)
Ellukas 15.jaan 2011 18:18
Need on jubehead! :Y Hakkangi neid tihedamini tegema.;):)
kobakäpp 18.nov 2009 22:26
minul ei tulnud kah tõesti neddest muud, kui puder
M. 08.aug 2009 16:17
mina teen neid lihtsamalt, siis kui isetehtud kartuliputru üle jääb. teen lihtsalt pudru käte vahel pihvikesteks ja panen pannile praadima. mina pole viitsinud hakata taina tegemisega mässama ;)
karmen515 07.juuli 2009 10:40
pole päris minu maitse, järgmine kord proovin v-o teisiti
Liina 08.apr 2009 01:04
Meie peres on kombeks teha hoopis nii : Keedetud kartulid riivida, juurde lisada tunde ja maitse eelistuste järgi maitseaineid (soola,pipart), KINDLASTI peeneks hakitud mugulsibul ja sipake küüslauku. Samuti lisame me riivitud juustu ja natuke majoneesi. Kui on mõlemat poolt küps,siis vahetult enne pannilt ära võtmist lisame pannkookide peale veel riivitud juustu. Rammus aga imehea!
patupyyga 12.veeb 2009 18:56
lihtne ja maitsev:))
Hindaja 07.veeb 2009 15:38
See, kes ütles, et tulevad rõveda maitsega, liialdas maitseainetega, või praadis liiga suure kuumusega. Peab sussitama tasapisi, siis tuelvad nämm-nämmid. Hapukoorega..... Mmmmm
nipp 01.veeb 2009 15:16
see kui sisse panna veel nats sinihallitus juustu tavalist juustu ja tilli siis peaks vaga hea saama sibul muidugi ka
Atsinna 14.märts 2008 19:48
Olen ka peenema riiviga riivinud, natuke tärklist välja pigistanud. Lugesin need kommentaarid siin läbi ja häid nipikesi sigines kõrva taha. Minu ema teeb nii juba vanast ajast: riivib kartulid, pigistab tärklise välja, paneb jahu, muna, soola, pipart ja keedab soolakas vees paksemad kotletid ja hiljem praeb. Paks tainas peab tulema, et vees ei laguneks. Praadimisel lõikab pooleks. Keedab rohkem ja korraga kõike ei praegi. Vaatasin, et keetnud siin keegi polnudki. ja ahjusaia tegi ka nii, et pärmitaignasse riivis ohtralt toorest kartulit. Ma ise pole nii teinud, kuid me lapsed kõik sõime. Aga tavalised kartulipannkoogid väärivad jälle kasutuselevõttu koos heade nõuannetega siit rubriigist.
pirnipea 14.märts 2008 18:35
Aga proovige riivida peenema riiviga (mitte jämedaga) ja ei ole vaja lisada mitte mingit jahu ega juutsu ega piima. Võib riivida ka sibulat kui kellegile maitseb sibul.
Tsitrus 28.okt 2007 15:33
Minu mehe maitsesid nii väga et ta ütles,et neid võid kpll igakell teha!
brussakas 20.okt 2007 23:51
superhead igat moodi... lisandiks ja iseseisvalt... hapukoore ja muude lisanditega... hommikuks ja õhtuks... :) kusjuures muidu ma kartulit väga ei armastagi! :o ja muidugi minu vanaema teeb kõige paremaid! :D
hipster 22.aug 2007 10:09
ja minul ei õnnestunud neist muud saada kui putru :D aga maitse see eest oli SUPER!
kukuzka1 02.juuli 2007 15:41
proovin kohe lähen kööki ja teen.Arvan et head.
kata köögist 27.märts 2007 14:23
nämmmaaaaaa
timpsik 20.veeb 2007 10:46
Kui eelmisest päevast jääb keedukartulit tobe ports järele, siis on väga hea teha kartulipannkooke ;)
leika1 11.veeb 2007 11:12
väga maitsvad,mina lisan juurde hakkliha ja küpsetan ahjus.
annette 05 05.veeb 2007 11:00
Ma arvan ,kuskil ees pool ,kes mainis ,et mees oksendas välja koogid,küllap ta tegi siis koogid liiga paksud ja siis tulebki et seest jääb tooreks,kui aga teha korralikult ja ilusti sellised öhukesed ,siis tulevad väga head ja küpsed välja ,aga kui tahad paksemaid ,siis tuleks ikka väikese tulepeal ja kaane all natikene hautada ka,eriti siis kui panna kartulile juurde mingit lisa,ma olen teinud igat moodi ja tulevad välja väga head ,meie oleme neid hapukoorega söönud ja mingit toor salatit ka veel körvale .Aga sellegi poolest ,nagu öeldakse ,et maitse üle ei vaielda!
stellabella 02.veeb 2007 18:24
njämmm
karaokeäss 28.jaan 2007 15:16
heh, oleme kunagi teind seda :P
tatari36 28.jaan 2007 00:07
tavalised on paremad moosiga või suhkruga.