Ootamatud külalised suvekodus

Autor: Maire Suitsu
Heade sõprade küllatulek teeb rõõmu isegi kui see tuleb kui välk selgest taevast. Üllatuskülaliste kostitamine ei tekita muret linnakorteris, kus suurest külmkapist on kindlasti midagi võtta, pealegi on poed enamasti ligidal. Ka terve suve maakodus või...
Heade sõprade küllatulek teeb rõõmu isegi kui see tuleb kui välk selgest taevast. Üllatuskülaliste kostitamine ei tekita muret linnakorteris, kus suurest külmkapist on kindlasti midagi võtta, pealegi on poed enamasti ligidal. Ka terve suve maakodus või suvilas veetval perel on alati midagi külmutuses või kuivainekapis, millest kiiresti lihtsa eine lauale võluda; üht-teist värsket pakub ka aiamaa. Kõige täbaramas olukorras on pererahvas, kes veedab suvekodus ainult nädalalõpud ja pikema puhkuse. Muidugi pole olukord siingi päris lootusetu ning isegi päris ootamatute külaliste saabumisel ei maksaks veel meeleheitesse laskuda.
Kõige olulisem on meeles pidada, et külalised tulid mitte sööma, vaid teiega koos olema. Nad ei oota teilt ei kõrgkulinaariat ega peeneid lauanõusid, mis kuuluvad linnakodu ja kutsutud külalistega koosviibimiste juurde. Nüüd on suvi ja kõik peabki olema teisiti. Pakkuge lihtsat ja maitsvat suverooga, mille valmistamise juures ka külalised saaksid kaasa lüüa – ning kõik jäävad rahule.
Kui ilm lubab, võiks vähemalt ühe roa valmistada grillil. See ei pea aga sugugi olema traditsiooniline liha või vorst, vaid hoopiski mõni magusroog või siis terve kalafilee. Aiamaalt võiksite otsida esimesi tillukesi maaubinaid, mis pärast grillimist ja ürdi-vinegrettkastmega maitsestamist saavad täiesti uudse maitse, mis külalised kindlasti vaimustusse viib.
Toiduainete varumisel peab muidugi arvestama oma võimalustega. Suuri külmkappe on suvilates – eriti harva ekspluateeritavates – mitmel hästimõistetaval põhjusel harva. Kui teie omas aga peaks ruumi leiduma, hoidke ja täiendage seal pidevalt jäätise, vaieldamatult hõlpsaima ja paljude arvates ka parima maiusroa tagavarasid. Seal võiks olla ka külmutatud herneid salatite jaoks ning külmutatud hakkliha ja supisegusid, millest koos puljongikuubiku ja pasta või riisiga saab toredaid suppe või panniroogi. Varuks võiks olla ka lehttainast, mis sulab poole tunniga ning võimaldab valmistada mitmeid suuri ja väikesi pirukaid ning magusaid ja soolaseid suupisteid. Muidugi võiks tagavaraks olla ka isetehtud või poest ostetud saiakesi, mis jõuavad kuumalt kohvilauale vaid paarikümne ahjuminutiga. Eraldi tahaksin esile tõsta meil seni veel suhteliselt vähe tuntud pastavormi couscous ehk kuskuss, mis vajab pärast keeva veega ülekallamist vaid viieminutilist paisumisaega.
Külmkapis peaks leidma ruumi mõnedele liha-, ananassi-, heeringa-, tuunikala- ja lõhekonservidele, mis on head nii võileibade kui salatite tegemiseks. Viimaseid silmas pidades hoidke pidevalt varuks riisi ja väikesevormilist pastat, külmkapis aga pika säilivusega majoneesi, hapukoort, pestokastet, naturaaläädikat ja head salatiõli. Hästi säilib soolvees või õlis hoidistatud feta ning mõnda aega ka vadakusse pakitud kohalik mozarella, mis sobivad niihästi salatite, pitsade, pirukate ja võileibade tegemiseks kui lihtsalt suupisteks.
Poodi toiduvarusid täiendama sõites võiksite nädalalõpule mõeldes kaasa tuua ka võimalikult kaua jõus oleva säilitusajaga viinereid, sardelle ja/või grillvorste, mida saab nii grillida kui pakkuda keevas vees kuumutatult. Koos kartulite, munade ja värskete või konservtomatitega saab neist ka kuumi munaroogi, risottosid ja pastaroogi, ning muidugi ka külmi salateid. Kindlasti tooge kaasa hapukoort ja/või maitsestamata jogurtit salatite ja dipikastmete jaoks, mõned pakid kuiv-dipipulbreid (nt Tzatziki) ning soolapulki, magedaid küpsiseid või maisilaaste dippimiseks või suupistete tegemiseks. Värskeid porgandeid-kartuleid saate oma aiamaalt või mõnelt naabrilt.
Tänuväärne roog on pannkoogid, mida võib pakkuda niihästi soolaste kui magusate lisanditega; pannkookide eneste jaoks ostke tagavaraks pannkoogijahu. Veelgi hõlpsam, ehkki kulukam on pruukida tortiljasid, millest saab kokku panna mitmeid trendikaid soolaseid suupisteid. Mere, järve või kalakasvatuse läheduses võtke kindlasti arvesse värske kala, mis on kõige hõlpsam ja sama ka hõrgutavam fooliumis grillitult.
Lisaks külmutuskambrist võetule saab järelroogi ka puuviljadest-marjadest. Meeldivaid ja hõlpsaid järelroasalateid saate puuviljakompottidest ning oma aia esimestest kirssidest või maasikatest-vaarikatest; kiirküpsetiste ja pannkookide jaoks olgu tagavaraks jahu, margariini ja mune.
Kuna maitsestamine on pool rooga, võiks suvekodus võimaluse korral mulda pista ka mõned maitsetaimed nagu till, murulauk, siledaleheline petersell ja basiilik. Peenramaa puudumisel viljelege ürte potitaimedena aknalaual või etikul, seemnest kasvatamise asemel aga muretsege taimed turult või istutage poes müüdavad potiürdid veidike suurematesse pottidesse.
Ja isegi kõik tagavarad peaksid olema otsas, ei tohiks see toredate külaliste kostitamisel takistuseks saada. Vastavalt olukorrale ja teie tutvuse-sõpruse läheduse astmele võite külalistele teha ettepaneku saabuda mitte kohe, vaid mõne tunni pärast, et te jõuaksite poes ära käia.

Maitsestatud segudega maisilaastud, vahvlikrõpsud või magedad küpsised

Särtsakas kohupiimasegu
  • 250 g läbi sõela surutud kohupiima
  • 1 peenestatud küüslauguküüs
  • 1 dl tšillikastet
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 2 tl suhkrut
Singi-ananassisegu
  • 100 g võileivamargariini
  • 100 g peenestatud keedusinki
  • 1 väike purk purustatud ananassi koos leemega
  • 0,5 tl jahvatatud paprikat
  • 0,5 dl peenestatud siledaid petersellilehti
  • sool
Kanasegu
  • 400 g küpset kanaliha
  • 1 suur magushapu punase koorega õun
  • 1 dl võileivamajoneesi
  • tükike porrut
  • peotäis murulauku
  • näputäis jahvatatud ingverit
  • soola
  • 2 sl peenestatud pähkleid
Lõika kanaliha ja koorimata õun väikesteks tükikesteks; porru ja murulauk lõika võimalikult peeneks. Sega kokku kõik ained peale pähklite, lase jahedas maitsestuda. Vahetult enne laualeandmist viimistle maitse ning sega juurde suure noaga peenestatud pähklid.

Väikesed võileivad

Munasalat:
  • 6 keedetud muna
  • peotäis murulauku
  • 1 suurem suvisibul koos vartega
  • 6 sl majoneesi
  • soola ja purustatud musta pipart

Muna-kilusalat:
  • 6 keedetud muna
  • 6 kilufileed
  • peotäis murulauku
  • 1 suurem suvisibul koos vartega
  • 6 sl majoneesi
  • soola ja purustatud musta pipart
Kaunistuseks:
  • 3 pikuti poolitatud kilufileed
Värske kartul basiilikuvinegretiga
  • 1 kg pisikesi värskeid kartuleid
Vinegrettkaste:
  • 2 sl valget veiniäädikat
  • 6 sl oliiviõli
  • peotäis värsket basiilikut
  • 0,5 tl soola
  • 1 küüslauguküüs
Vinegrettkastmeks pane kõik ained kannmikserisse ja töötle ühtlaseks; pane külma maitsestuma. Kraabi kartulid puhtaks ja keeda pehmeks. Kalla kuumad kartulid kastmega üle ja jäta maitsestuma, sega aeg-ajalt. Kalla leigeks jahtunud kartulid vaagnale. Soovi korral võid vaagna servadele asetada sektoriteks lõigatud tomateid ja nirista üle kartulitest jäänud kastmega. Serveeri koos rukkileivaga kerge einena.

Forell paberis
6-le
Paki rapitult umbes kilo kaaluv kala märjakskastetud küpsetuspaberisse. Kui grilli läbimõõt on väike, poolita kala põikisuunas. Mässi pakk seejärel 10–12 ajalehe paaris-leheküljesse, mähkides iga lehe ükshaaval võimalikult tihedasti ümber kala. Pane kala kas otse kustumahakkavatele sütele või süte vahetusse lähedusse asetatud restile; keera iga natukese aja tagant teine külg. Kui kogu ajalehepaber on täiesti söestunud, on ka kala küps; see saab teoks umbes 30 min pärast. Kala küpsust näitab selgroo hõlbus irdumine.
NB! Suur kala maitsesta soolaga enne küpsetamist, väikesed pärast valmimist. Lahtiselt (ilma pakkimata) grilli kala kas paarisraami vahel, ühekordsel grillimisalusel või kahekordseks keeratud fooliumil.

Kuskussisalat tomati ja basiilikuga
  • 5 dl vett või kuubikust valmistatud kanapuljongit
  • 3 dl kuskussi
  • peotäis suvisibulat
  • mõned suured tomatid
  • 1 kollane paprika
  • peotäis basiilikulehti
  • 1 dl viinamarjaseemneõli
  • 3 sl valget veiniäädikat või sidrunimahla
  • soola
  • purustatud musta pipart
Tõmba keeva vette kastetud tomatitel koor maha ning õõnesta pehme sisu välja. Lõika viljaliha väikesteks tükkideks. Lõika paprika viljaliha väikesteks ruutudeks, suvisibulate valge ja ka varred õhukesteks rõngasteks. Peenesta basiilikulehed kääridega. Kalla vulinal keev vesi või puljong kuskussi peale ja lase 5 minutit kaane all seista. Klopi veiniäädikas õliga emulsiooniks, kalla see kahvliga kohevaks tõstetud kuskussi hulka, sega hästi läbi ja lase jahtuda. Lisa tomat, sibul ja basiilik ning maitsesta soola ja pipraga. Säilib külmas kuni järgmise päevani ilma maitsemuutusteta.

Kuskussisalat singi ja ananassiga
  • 4 dl vett
  • 2,5 dl kuskussi
  • 150 g keedusinki või kanaliha
  • 1 karp mahlas säilitatud ananassitükke (Diva)
Kaste:
  • sibulapulbrit
  • küüslaugupulbrit
  • soola
  • purustatud musta pipart
  • 4 sl ananassivedelikku
  • 1 sl sidrunimahla või valget veiniäädikat
  • 2 sl viinamarjaseemneõli
Kalla kuskuss vulinal keevasse vette, kata kaanega ja tõsta pliidilt. Lase 5 minutit seista ja tõsta paisunud terakesed suure kahvliga kohevaks. Sega kõik kastmeks ettenähtud ained kokku, kalla umbes pool kuuma kuskussi peale, sega hästi läbi ja jäta jahtuma. Sega ananassitükid ja väikesteks tükkideks lõigatud liha jahtunud kuskussi hulka, kalla juurde ülejäänud kaste ja sega läbi. Nüüd võid salati kohe serveerida.

Grillitud värsked kartulid
  • 1 kg väikesi ühesuuruseid kartuleid
  • 2 sl õli
Keeda puhtakskraabitud (soovi korral aga koos koorega) kartuleid soolaga maitsestatud vees 10 minutit. Kurna vesi ära, jaga kartulid pooleks ning pane kumbki portsjon ühe kihina kahekordselt võetud fooliumile. Pintselda õliga, kata teise kahekordse fooliumiga ning voldi kõik servad kindlalt kinni. Grilli paar-kolm korda keerates keskmisel kuumusel 8–10 minutit.

Lehttainapitsa
  • 0,5 kg lehttainast
  • 4 suurt küpset tomatit
  • 300 g pehmet juustu (mozzarellat)
  • 2 sl pestokastet
  • pitsaürtide segu
  • purustatud musta pipart
  • küüslaugupulbrit
Rulli lehttainas õhukeseks ja tõsta plaadile, kattes ka servad. Kata tainas tomativiiludega, puista peale pitsamaitseainet, purustatud musta pipart ja küüslaugupulbrit. Kata õhukesteks viiludeks lõigatud juustuga ja pane sellele veidi pestokastet. Küpseta alguses kuumas ahjus (225°) alumisel siinil 15 minutit, et lehttaignast ei sulaks rasv välja. Alanda seejärel kuumus 175°-le ja küpseta veel 25 minutit ehk kuni taigen on küps ja juust hakkab sulama. Kui juust kipub pruunistuma, kata plaat lahtise fooliumilehega.

Kerge suvelõuna
  • 200 g kergsoolatud heeringat
  • 0,5 kg külmi keedetud värskeid kartuleid
  • pool lavakurki
  • 4 lihavat tomatit
  • peotäis suvisibulavarsi
  • värsket tilli
  • jääsalatit
  • 4 keedetud muna
Kaste:
  • 1 karp Rama kohupiima-toorjuustu
  • 1 karp purustatud ananassi
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 tl suhkrut
  • 0,25 tl soola
  • purustatud musta pipart
Lisandiks:
  • rukkileiba
Kastmeks töötle kõik ained sauseguriga ühtlaseks; pane külma maitsestuma. Lõika värske kurk ja külmad kartulid paari cm suurusteks kuubikuteks, heeringad ribadeks, tomatid õhukesteks sektoriteks. Rebi salat tükikesteks, lõika sibulad õhukesteks rõngasteks Laota kartulid serveerimisvaagna põhjale, nende peale aseta heeringaribad, tomatisektorid ja kurgikuubikud. Puista ainete vahele sibularõngaid, salatilehetükikesi ja peenestatud tilli. Poolita munad ja aseta salati peale. Serveeri koos kastme ja rukkileivaga.

Kartuli-fetakiomlett
  • 8 keedetud värsket kartulit
  • 2 suvisibula valge osa
  • 2 sl õli
  • 200 g fetakit
  • 6 muna
  • 1 dl piima
  • purustatud musta pipart
Lisandiks:
  • tomateid
  • suvisibulavarsi
Lõika kartulid kuubikuteks, peenesta sibul. Kuumuta suurel pannil sibulat õlis madalal kuumusel paar minutit, kalla siis pannile kartulitükid ning kuumuta segades veel mõned minutid. Sega munad ja piim kahvliga kergelt läbi; liigne kloppimine rikuks munaroa struktuuri. Kuna fetaki on üsna soolane, ära segule soola lisa. Kalla segu pannile, puista peale pudendatud või tükeldatud fetaki ning lase madalal kuumusel küpseda. Võid ka panni vahepeal kaanega katta. Munaroog on valmis pliidilt tõstmiseks, kui ta on peaaegu hüübinud, kuid pind on veel niiske ja läikiv; edasisel kuumutamisel muutuks roog kuivaks ja maitsetuks. Tõsta kohe pliidilt, pane pinnale tomatisektoreid või -poolikuid, riputa peale pipart ja ohtrasti rohelisi sibularõngaid. Vii roog panniga lauale ja lõika sektoriteks.

Kala-köögiviljapakid
  • 8 keedetud värsket kartulit
  • 1 porru valge osa
  • 0,5 tl soola
  • 4 küpset tomatit
  • 2 karpi tomatis või vees säilitatud tuunikalatükke
  • 1 pisike suvikõrvits
  • 200 g hapukoort
  • ohtrasti tilli ja suvisibulat
Lõika kartulid, tomatid ja suvikõrvits paari cm suurusteks tükkideks, porru aga üsna peeneks. Lõika nii fooliumist kui küpsetuspaberist 4 ruudukujulist tükk ja pane paarikaupa kokku – alumiseks foolium, pealmiseks paber. Pane iga portsjoni põhjaks kartulikiht, riputa peale soola ja porrut. Vajuta tuunikala koos leemega kahvli abil ühtlaseks, jaga pakkidesse. Tõsta kala peale kuhjaga supilusikatäis hapukoort, selle peale tomati- ja suvikõrvitsatükke. Maitsesta soolaga, kata järelejäänud hapukoorega. Voldi pakid kinni, vajadusel kinnita metallist kirjaklambritega; küpseta kuppegrillis või ahjus 225° juures 25-30 minutit. Peenestatud maitseroheline pane lauale eraldi kausikeses, kust seda igaüks oma soovi järgi saab oma portsjonile lisada.

Juustutäidisega tomatid ja värske kartul
  • 1 kg värskeid kartuleid
  • tillivarsi
  • 8 tomatit
Täidis:
  • 1 dl kohvikoort
  • 2 munarebu
  • 150 g toasooja Rama toorjuustu
  • soola
  • 1 tl basiilikut
  • purustatud musta pipart
  • 1 dl kuivanud saiasisu
  • nõrutatud tomatisisu
Pinnale:
  • riivjuustu
Pane kartulid keema soolakasse vette, lisa mõned puitunud tillivarred. Lõika tomatitelt pealmine osa ära, õõnesta sisu välja ja pane see sõelale nõrguma. Mikserda toasooja toorjuustu hulka munarebud, koor ja kõik muud ained; viimistle maitse. Täida tomatid seguga, riputa pinnale riivjuustu ja küpseta 200° ahju keskosas 15 minutit. Serveeri koos kuumade kartulitega.

Külmad täidetud tomatid


Broileritäidis 4 lihavale tomatile:
  • 2 küpset broilerifileed
  • 1 purk nõrutatud purustatud ananassi
  • 1 dl majoneesi
  • 1 dl hapukoort
  • 4 sl maguspõletavat tšillikastet
  • 2 sl peenestatud murulauku
  • soola ja pipart

Tuunikalatäidis 4 lihavale tomatile:
  • 1 karp tuunikala õlis
  • 1 mahlane õun
  • pool värsket kurki
  • 1 dl majoneesi
  • 1 dl hapukoort
  • soola ja pipart
Lõika tomatite varrepoolsest osast tükk maha ja õõnesta pehme sisu lusikaga välja; lõika aluseks jääv pool terava noaga siledaks. Lõika kanaliha tillukesteks tükkideks ja sega ülejäänud ainetega. Tuunikalahoidisest nõruta õli välja ja suru kala kahvliga peeneks, kurk ja õun lõika tillukesteks tükkideks. Täida tomatid seguga ja kata äralõigatud osaga; hoia serveerimiseni tihedalt suletud karbiga külmas.

Banaani-õunatäidisega tortiljad
  • 4 Tex-Mex maitsestamata tortiljat
Täidis:
  • 2 õuna
  • 2 banaani
  • 1 sl võid
  • 2 sl pruuni suhkrut
  • 0,5 tl Santa Maria jahvatatud ingverit
Pinnale:
  • 4 sl pruuni suhkrut
Lisandiks:
  • pool pakki paki-vanillikastet
Valmista vanillikaste pakendil leiduva juhise kohaselt ja jäta paisuma. Lõika kooritud õunad umbes sentimeetristeks tükkideks, banaanid 1 cm paksusteks viiludeks. Hauta õunatükke võis 3–4 minutit, maitsesta pruuni suhkru ja ingveriga. Lisa banaaniviilud ja kuumuta õrnalt segades veel paar minutit. Tõsta iga tortilja ühele servale puuviljasegu, keera rulli ja tõsta ahjuvormi. Riputa tortiljade pinnale pruuni suhkrut ja kuumuta grillelemendi all või 225° juures, kuni suhkur sulab. Lõika rullid pooleks, jaga taldrikutele ning tõsta peale vanillikastet.














Magusad rullid
  • 8 tortiljat
  • 200 g mõrušokolaadi
  • 2 sl võid
  • 250 g paksu hapukoort
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
Sulata tükikesteks murtud šokolaad koos võiga madalal kuumusel; sega aeglaselt, aga pidevalt. Lisa juurde kaneel ja hapukoor. Määri igale tortiljale šokolaadisegu, keera tihedalt rulli ja aseta üksteise kõrvale kaanega karpi, liitekoht all. Hoia enne serveerimist vähemalt tund aega külmkapis, et täidis muutuks tahkemaks. Lõika rullid kas pooleks või lühikesteks tikusuupisteteks. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa