Juuli on Maarjamaal maasikakuu

Autor: Maire Suitsu
Maasika looduslikult kasvavaid vorme tunti ja hinnati juba antiikajal nii kauniduse, maitse, raviomaduste kui vaimustava aroomi pärast. Maasikaperekonna ladinakeelne nimetus Fragaria arvati 16.sajandil tulenevatki just aroomi tähistavast sõnast fragrans.
Maasika looduslikult kasvavaid vorme tunti ja hinnati juba antiikajal nii kauniduse, maitse, raviomaduste kui vaimustava aroomi pärast. Maasikaperekonna ladinakeelne nimetus Fragaria arvati 16.sajandil tulenevatki just aroomi tähistavast sõnast fragrans. Teise teooria järgi oli maitsvate marjade ristiisaks meie ajaarvamise esimesel sajandil elanud Plinius Vanem, kes nimepanekul lähtus ladinakeelsest sõnast fraga, mis tähendab magusat maitset.

Erinevaid maasikaliike on juba enam kui 2000 ning igas maailmajaos on piisavalt valida kohaliku kliimaga kõige paremini kohanevaid ja paremini viljuvaid sorte. Maasikas vajab magusa maitse saavutamiseks küll rikkalikult päikesepaistet, kuid eriliselt head maitseomadused pidavat sellele marjale andma põhjamaa suvele omane öine temperatuurilangus. Seetõttu on Soomes ja ka teistes põhjamaades kasvatatud maasikad Euroopas eriti kõrgelt hinnatud. Eks ka meie ise tunnetame selget vahet omamaiste ja lõunast kuuma päikese käest toodud marjade maitse vahel.
Võtkem meie lühikesest maasikasuvest kõik, mis vähegi võtta annab!


Maasikatiramisu
Biskviitpõhi:
  • 4 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 dl nisujahu
  • 0,5 dl kartulijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Immutamiseks:
  • 0,5 dl apelsinimahla
  • 0,5 dl musta kohvi
  • 0,5 dl brändit
Täidis:
  • 2 muna (kontrollitud tootjalt ostetud)
  • 1 dl suhkrut
  • 2 dl vahustuvat koort või kooreasendajat
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 2 tl peenelt riivitud apelsinikoort
Pinnale:
  • naturaalset kakaopulbrit
  • 600 g ilusaid ühesuuruseid maasikaid
Vahusta munad suhkruga tihedaks heledaks vahuks. Sõelu selle peale omavahel hoolikalt läbisegatud kuivained ja tõsta ettevaatlikult segamini. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi keskele ja aja ühtlase kihina laiali. Küpseta 225° juures 6–8 minutit ehk nii kaua, kui kerkinud koogi pind on helepruun, tainas hakkab servadest kuivama ja plaadi küljest lahti lööma. Kummuta ahjust võetud kook suhkruga üleriputatud küpsetuspaberile ja koori küpsetuspaber koogi tagumiselt küljelt maha.Tasanda servad joonlaua abil ning lõika plaat kaheks võrdseks osaks. Kui biskviit on jahtunud, tõsta üks pool serveerimisvaagnale ja immuta mahla-kohvi-brändiseguga.
Täidiseks mikserda munad suhkruga tihedaks heledaks vahuks; mikserda ka koor tihkeks vahuks. Mikserda toasoe toorjuust apelsinikoorega kohevaks ning tõsta segamini kooreavahuga; viimasena tõsta ettevaatlikult juurde munavaht. Laota pool kreemist immutatud plaadile. Aseta peale teine plaadipool ja korda eelnevaid tegevusi. Hoia vähemalt 3–4 tundi külmas. Sõelu pinnale kakaopulbrit ja kata pikuti poolitatud maasikatega.

Maasikasangrìa
10-le
  • 1 kg maasikaid
  • 2 dl suhkrut
  • 5 dl kuiva punast veini
  • 4 sl sidrunimahla
  • 2 dl apelsinimahla
  • 2 l gaseeritud vett
  • 2 väikest apelsini
  • melissivõrseid
Töötle umbes veerand maasikatest koos suhkruga püreeks, sega juurde vein ja mahlad. Vajadusel lisa suhkrut. Sega, kuni kogu suhkur on täielikult sulanud. Kalla segu suhteliselt suurde madalasse vormi ja lase külmuda. Serveerimisel purusta sangriajää tükkideks ja jaga klaasidesse. Täida ülejäänud ruum pikuti poolitatud marjadega, kalla peale jahutatud pudelivett. Pane igasse klaasi kaunistuseks terve maasikas ja melissioksake, riputa klaasiserva külge apelsinilõik. Varusta klaasid joogikõrtega, alustassidele aga aseta lusikas maasikate söömiseks.

Krepid maasikavahuga

Tainas:
  • 6 dl piima
  • 3 muna
  • 3 dl jahu
  • näputäis soola
Maasikavaht:
  • 1 pudel Rama vahustuvat kooreasendajat
  • 300 g maasikaid
  • 3 sl või maitse järgi suhkrut
Mikserda tainakomponendid ühtlaseks seguks ja lase tund aega seista. Küpseta väga õhukesed pannkoogid. Purusta pool maasikatest suhkru ja vähese koorega püreeks; mikserda ülejäänud koor tugevaks vahuks. Tükelda maasikad pikisuunas. Tõsta maasikapüree kokku koorevahu ja maasikatega. Serveeri koos pannkookidega.

Vahukoorekattega maasikasorbett
  • 800 g väiksemaid maasikaid
  • 3 dl suhkrut
  • 0,5 dl apelsinilikööri
  • 1 biskviit-tordipõhi
  • 2 dl vahustuvat koort
  • 2 tl vanillsuhkrut
Töötle maasikaid suhkru ja likööriga sauseguriga, kuni suhkur on sulanud. Kalla segu järske temperatuurimuutusi taluvasse vormi, näiteks kitsasse kõrgesse nn keeksivormi, kata fooliumiga ja hoia 4 tundi külmutis. Selleks ajaks peaks sorbett olema peaaegu läbi külmunud. Kata sorbeti pind biskviidilõikudega, pane vorm kinnikaetult veel üheks-kaheks tunniks külmutisse. Vabasta kõigepealt sorbeti servad vormi küljest kuuma vette kastetud noaga, aseta seejärel vorm 10 sekundiks servani kuuma vette ning kummuta kohe vaagnale. Kui sorbeti pind selle protseduuri kestel liialt sulas, paranda olukord 10minutilise külmutis hoidmisega. Mikserda koor koos vanillisuhkruga tugevaks vahuks ja kata sellega kogu sorbeti pind. Lahtilõikamise hõlbustamiseks lase vahukoorekattes sorbetti 20 minutit külmkapitemperatuuril tempereeruda.

Kookospannacotta maasikatega
  • 1 purk (400 g) kookospiima
  • 2,5 triiki sl kartulijahu
  • 2 sl suhkrut
  • 2 sl sidrunimahla
  • 0,5 tl riivitud sidrunikoort
  • 2 tl vanillsuhkrut
Maasikatarretis:
  • 300 g maasikaid
  • 2,5 dl apelsinimahla
  • 0,75 dl tarretisesuhkrut
Raputa avamata kookspiimapurk põhjalikult läbi; kalla purgi sisu väikesse keedunõusse. Lisa vähese veega segatud kartulijahu ja suhkur. Kuumuta pidevalt segades, kuni põhjast tõusevad esimesed mullid. Tõsta pliidilt, lisa sidrunimahl ja -koor ning vanillsuhkur. Jaga segu nelja pokaali või kaussi ning lase jahtuda. Lõika maasikad pikisuunas viiludeks ja jaga tardunud kisselli peale. Aja apelsinimahla keema, sega juurde tarretisesuhkur ja lase uuesti keema tõusta. Lase veidi jahtuda ning kalla maasikate peale. Hoia enne serveerimist jahedas kohas umbes tund aega.

Maasika-jogurtiparfee
  • 0,5 kg külmutatud maasikaid
  • 1 dl või rohkem suhkrut
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • 4 dl maasikajogurtit

Lõika pooled marjadest kuuma vette kastetud noaga viiludeks ja lao 4 järske temperatuurivaheldusi taluva anuma põhjale. Nirista peale niipalju külma vett, et see marjad peaaegu katab; tõsta külmutisse. Töötle ülejäänud marjad sauseguriga või kannmikseris koos jogurti ja suhkruga püreeks; lisa vajadusel täiendavalt suhkrut. Mikserda koor tugevaks vahuks, kalla maasikasegu peale ja tõsta alt ülespoole segamini. Jaga segu maasikajää peale, kata kinni ja lase mõned tunnid külmuda. Serveerimiseks hoia anumaid veidi aega soojas vees ja kummuta siis taldrikutele.



Lihtne maasika-jogurtitarretis
  • 0,5 l maasikajogurtit
  • 300 g maasikaid
  • 0,5 dl suhkrut
  • 5 tl želatiini
  • 1 dl lahjendatud apelsini- või õunamahla
Paisuta želatiin mahlaga, sulata kuumas vesivannis. Purusta maasikad koos suhkruga sauseguri abil ning sega lusikaga kokku toasooja jogurtiga. Lisa pidevalt segades peene joana želatiinilahus. Viimistele maitse suhkruga. Jaga nelja külma veega niisutatud vormikesse ning lase järgmise päevani tarretuda.

Maasikad Itaalia veinivahuga
  • 4 munarebu
  • 4 sl šerrit, portveini või vahuveini
  • 4 sl suhkrut
  • Serveerimiseks:
  • 200 g maasikaid
  • 1 sl sidrunimahla
  • suhkrut
  • väikesi mandliküpsiseid
Aja keedunõus vesi peaaegu keema, hoia nõrgal kuumusel keemispiiri lähedal. Pane munarebud, suhkur ja paar tilka sidrunimahla kumerapõhjalisse kuumust juhtivasse vahustamiskaussi. Tõsta kauss keedunõu peale, nii et põhi ei ulatuks vette. Vahusta mikseri suurel kiirusel, kuni vaht muutub heledaks ja tihedaks. Lisa vein väikeste portsjonite kaupa. Vaht on valmis, kui maht on tõusnud kolmekordseks, kuid konsistents võimaldab veel kallamist. Tõsta vahustamiskauss kuumast veest külma vette ja jätka mikserdamist.
Lõika maasikad pikuti viiludeksja lao kaussi, raputa vahele suhkrut ja tilguta sidrunimahla. Pane peale väike raskus ning hoia vähemalt 30 minutit külmas. Jaga marjad kõrge jalaga kellukesekujulistesse klaasidesse, kalla üle veinivahuga. Serveeri koos buduaarküpsiste või keelekestega.

Maasikagranita
  • 4 dl maasikaid
  • 2 dl heledat siirupit
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1 sl brändit või viina
Töötle marjad püreeks, lisa suhkrusiirup, sidrunimahl ning kristalse struktuuri tekitamiseks vajalik alkohol. Kalla segu väikesse madalasse metallist ahjuvormi ja aseta külmutuskambrisse. Umbes tunni aja pärast sega lusikaga läbi, tõstes kristalseks külmunud segu äärtest keskkoha suunas. Korda külmutamist ja segamist iga poole tunni järel veel 3 korda; lõpuks lase 3 tundi segamata külmuda. Kata tihedalt fooliumiga ja tarvita ära 72 tunni jooksul. Serveerimiseks eemalda foolium ja pane vorm 15 minutiks külmkappi. Purusta granita tugeva kahvli või muu riistaga kristallideks ja serveeri pokaalides.

Maasika-kohupiimašarlott

Ümbrise jaoks:
  • 1 l (u 600 g) ilusaid ühtlase suurusega maasikaid
Täidis:
  • 9 tl želatiini
  • 1 dl vett
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2,5 dl vahustuvat kooreasendajat
  • 250 g kohupiimapastat
  • 2 dl maasikajogurtit
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 300 g maasikaid
  • vajadusel suhkrut
Kaunistuseks:
  • 0,5 l maasikaid
  • sidrunmelissi
Lase želatiin paisuda vee ja sidrunimahla segus ja sulata kuumas veevannis. Töötle maasikad koos jogurtiga püreeks, seejärel mikserda koos kohupiimapastaga ühtlaseks. Vahusta kooreasendaja kõvaks vahuks, kalla kohupiima-jogurtisegu peale ja tõsta ühtlaselt läbi. Kalla želatiinilahus peene joana ja pidevalt segades täidise hulka, maitsesta vanillsuhkru ja vajadusel ka tavalise suhkruga. Pane kauss külma.
Vooderda 1,5 l mahutav kumerapõhjaline kauss toidukilega. Lõika maasikad pikisuunas pooleks ja kata nendega korrapärasel kausi põhi. Võta kauss hüübimisele lähedal oleva täidisega külmast, klopi täidis energiliselt läbi ja kata kausi põhjal olevad marjad napilt seguga. Aseta nobedalt vastu kausi servi järgmine rida maasikapoolikuid ja lisa jälle täidist. Korda tegevust, kuni aineid jätkub. Kata kauss kilega ja jäta tarduma. Serveerimisel kummuta šarlott välja ning kaunista vaagen maasikate ja melissioksakestega.

Maasikataskud
  • 8 õhukest pannkooki
Täidis:
  • 3 küpset banaani
  • 2,5 dl vahustuvat vanillikastet
  • 300 g maasikaid
Lõika banaanid tükkideks, lisa veidi vanillikastet ja töötle sauseguriga püreeks. Mikserda ülejäänud vanillikaste tugevaks vahuks, seejärel sega lusikaga kokku banaanipüreega. Voldi krepid kaheks ja siis veel kord kaheks kokku, täida saadud taskud vahukooreseguga. Lõika maasikad pikuti viiludeks ja jaga taskutesse.

Maasikad Malta moodi
  • 4 suurt apelsini
  • 300 g väikesi maasikaid
  • 5 sl suhkrut
  • 5 sl apelsinilikööri (Curaçao vms.)
  • purustatud toidujääd
Pese apelsinid harjaga puhtaks ja kuivata, lõika põigiti pooleks. Pressi mahl välja, hoidudes sealjuures koort vigastamast. Puhasta koored sisujäänustest, pane külmkappi. Lahusta suhkur apelsinimahlas, sega juurde apelsiniliköör; kalla pikuti poolitatud maasikad saadud seguga üle ning pane paariks tunniks külmkappi maitsestuma. Tõsta vahepeal kord-paar ettevaatlikult põhjast ülespoole, et maitsestumine oleks ühtlane. Serveerimiseks täida külmad apelsinikoored maasikatega ning aseta nad suurele vaagnale, mis on kaetud paksu purustatud jää kihiga. Kaunista melissioksakestega.

Maasikad Romanoff
  • 600 g maasikaid
  • 5 sl apelsinilikööri
  • 1 suure apelsini mahl ja kollane koor
Pole teada, kas see maasikamagusroog tõesti pärineb kuulsa tsaariperekonna menüüst, kuid just selle nimetuse all pakutakse kuulsat maiusrooga läänemaailma restoranides. Koori apelsinilt kartulikoorimisnoaga kollane kooreosa ja lõika see peenteks ribadeks; pressi viljast mahl välja. Lõika maasikad pikuti pooleks ja pane kaussi. Sega apelsiniliköör mahla ja kooreribadega, kalla maasikate peale ning lase 3 tundi külmas jahtuda ja maitsestuda


Maasika-ricotta magusroog
6-le
  • 250 g ricottat või magedat kodujuustu
  • 250 g maasikaid
  • 3 sl suhkrut
  • 3 sl rõõska koort
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 2 munavalget
Selles järelroas on tavapärase vahukoore asemel kodujuust, mille sõelast läbihõõrumine ja kohevaks mikserdamine muudavad kreemitaoliseks ja kergeks. Lõika maasikad pikuti viiludeks. Hõõru kodujuust läbi nailonsõela, lisa koor ja suhkur ning mikserda kohevaks. Kalla kaussi maasikaviilud ning tõsta suure lusikaga alt ülespoole õrnalt segamini, keera iga tõstmise järel kaussi veerand ringi. Vahusta toasoojad munavalged vanillsuhkruga läikivaks vahuks, kalla teiste ainete peale ning tõsta jällegi lusikaga segamini. Jaga magusroog serveerimisanumatesse, lase külmkapis tund-paar maitsestuda. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa