Lõikuskuised marjakoogid

Autor: Maire Suitsu
Juba enne maasikahooaja lõppemist ilmuvad metsadesse-aedadesse esimesed mustikad ja vaarikad, peagi on järg pohlade ja sõstarde käes. Ka rabarbripõõsas kasvatab augustis uued mahlased varred. Mida selle rikkusega peale hakata?
Juba enne maasikahooaja lõppemist ilmuvad metsadesse-aedadesse esimesed mustikad ja vaarikad, peagi on järg pohlade ja sõstarde käes. Ka rabarbripõõsas kasvatab augustis uued mahlased varred. Mida selle rikkusega peale hakata? Osa saagist tuleks kindlasti külmutada, et marjarõõmu ka talvel nautida oleks. Liiga usinaks ei maksaks selle tegevuse juures siiski muutuda, muidu võib teil ära ununeda värskete marjade võrratu aroom ja maitse ning kaunis välimus. Kõigepealt isu täis värsketest marjadest, seejärel kooke küpsetama ja torte tegema!

Eriti lihtne marjakook
  • 1 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 1 dl vedelat margariini
  • 1 dl hapupiima või kefiiri
  • 2 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillsuhkrut
Kate:
  • 4 dl meelepäraseid suvemarju
  • 0,5 dl või maitse järgi suhkrut
Sega kausis muna, suhkur, hapupiim ja vedel margariin. Lisa omavahel põhjalikult läbisegatud kuivained ja ühenda tainaks võimalikult vähese töötlemisega, et kook ei muutuks sitkeks. Kalla tainas pehme küpsetusmargariiniga määritud ja riivsaiaga üleriputatud madalasse pirukavormi. Jaga marjad ühtlaselt pinnale ja riputa peale maitse järgi suhkrut. Küpseta keskmisel siinil 200° juures umbes 25 minutit.


Kakao-rukkirull pohladega
  • 4 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 sl rukkijahu
  • 4 sl kartulijahu
  • 2 sl naturaalset kakaopulbrit
  • 2 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
  • 300 g kohupiimapastat
  • u 1 dl suhkrut
  • 2 dl pohli
Mikserda munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks ja sõelu selle peale omavahel segatud kuivained; tõsta suure lusikaga alt ülespoole ettevaatlikult segamini. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200° juures 8-10 minutit. Laota lauale uus küpsetuspaber ja kummuta küps tainaplaat selle peale; lase jahtuda. Mikserda kohupiimapasta suhkruga läbi. Sega lusikaga juurde pohlad, maitsesta vajaduse korral täiendavalt suhkruga ning laota täidis jahtunud tainaplaadile. Keera paberi abil rulliks ja pane, liitekoht all, paariks tunniks külma.


Kalorivaene tarretatud marjakook

  • 2 pakki (5 dl) vahustuvat vanillikastet
  • 200 g musti sõstraid või mustikaid
  • 0,5 dl suhkrut
  • 6 tl želatiini
  • 1 dl mustsõstra- või mustikamahla
  • 1 kiht pruuni biskviitpõhja
  • veidi piima immutamiseks
Kaunistuseks:
  • värskeid marju
Vahusta vanillikaste; töötle marjad ja suhkur püreeks. Pane biskviitpõhi sobiva suurusega koogivormi ning immuta vähese piimaga. Paisuta želatiin mustsõstramahlaga, sulata kuumas veevannis ning sega kokku toasooja marjapüreega. Lisa umbes veerand vanillivahust, sega hästi läbi. Kalla juurde ülejäänud vaht, tõsta õrnalt alt ülespoole läbi ning kalla otsekohe ettevalmistatud põhjale. Lase tarduda 3–4 tundi või järgmise päevani.




Tarretatud kohupiimakook
  • 1 kiht heledat biskviitpõhja
  • veidi piima immutamiseks
Täidis:
  • 400 g Pagari kohupiima või maitsestamata toorjuustu
  • 2,5 dl vahustuvat vanillikastet
  • 0,5 dl või rohkem suhkrut
  • 6 tl želatiini
  • 1 dl piima
Kate:
  • 6–7 dl sõstraid või pohli
Pane tordipõhi küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja immuta kergelt piimaga. Paisuta želatiin piimaga ja sulata kuumas veevannis. Mikserda toasoe kohupiim või toorjuust 0,5 dl toasooja vanillikastmega kohevaks, sega juurde 5 dl marju ning soe želatiinilahus. Mikserda ülejäänud vanillikaste tihedaks vahuks, kalla segu peale ja tõsta alt ülespoole ühtlaaseks, püüdes vahtu mitte lõhkuda. Kalla segu otsekohe vormi ja pane külma. Umbes tunni pärast kata koogi pind õhukese kihi marjadega ja lase tarretuda veel 3–4 tundi või järgmise päevani.


Küpsetatud toorjuustu-marjakook

Tainas:
  • 150 g margariini
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Kate:
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 5 dl kirsse, vaarikaid, tikreid, sõstraid, pohli vms marju
Mikserda pehme margariin suhkruga kohevaks, seejärel mikserda juurde toasoe muna. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sega kiiresti taignaks. Kata 22–24cm suuruse lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberitükiga, aseta serv paigale ning lõika paberi ülejääk paari-kolme sentimeetri kauguselt ära. Pane tainas vormi ning suru kätega vormi põhjale ja mõne sentimeetri kõrguselt ka servadele. Mikserda pehme toorjuust suhkruga kohevaks, seejärel mikserda segusse toasoojad munad, lisa lusikaga segades küpsetuspulber. Kalla segu vormi, silu pealispind, riputa pinnale marjad ja küpseta 200° juures 35–40 minutit.


Õhuline küpsetatud marjakook
  • 6 muna
  • 1 kuhjaga dl suhkrut
  • 3 dl riivsaia
  • 5 dl vaarikaid või kivideta kirsse
  • 3 sl tuhksuhkrut
Mikserda toasoojad munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks (5–7 minutit). Sega riivsai umbes kolmandiku vahuga läbi. Lisa saadud segu väikeste portsjonite kauja ettevaatlikult ülejäänud munavahule, tõstes segu suure tömbiotsalise lusikaga alt ülespoole. Tõsta segu pehme küpsetusmargariiniga määritud ja riivsaiaga üleriputatud lahtikäivasse vormi. Kata tainas marjadega; küpseta keskmisel siinil 175° juures 35 – 40 minutit ehk kuni kook lööb servade küljest lahti. Lase restil jahtuda, sõelu üle tuhksuhkruga.


Vaarika-martsipanikook

  • 75 g võid
  • 2 dl nisujahu
  • 3 sl suhkrut
  • 1 munarebu
  • 2 tl vett
Täidis:
  • 1 dl vaarikamoosi
  • 200 g külma martsipanimassi
  • 100 g toasooja võid
  • 3 muna
  • 2 sl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Glasuur:
  • 1,5 dl tuhksuhkrut
  • 2,5 tl vett
Lõika külm või tükikesteks ja lase pehmeneda. Näpi kõik taignakomponendid sõrmedega tükikesteks, suru taigen lamedaks kettaks, mässi see toidukilesse ja pane tunniks külma. Täidiseks riivi külm martsipanimass peeneks, lase veidi soojeneda. Lisa toasoe või ja mikserda kohevaks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad. Lõpuks lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sega lusikaga ühtlaseks. Suru taigen võiga määritud 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Määri põhjale vaarikamoos, selle peale tõsta martsipanisegu ja aja ühtlase kihina laiali. Küpseta 200 ° juures 30 minutit. Lase veidi jahtuda. Sega tuhksuhkur veega glasuuriks ja määri ühtlase kihina tordile. Lase enne serveerimist lõplikult jahtuda.


Marjamuffinid
  • 2 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 75 g sulatatud margariini
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 dl piima
  • 3 dl mustikaid, musti või punaseid sõstraid
Vahusta munad suhkruga, lisa sulatatud margariin ja mikserda kohevaks. Lisa omavahel segatud kuivad ained ja sega ühtlaseks tainaks. Nirista juurde piim; raputa marjad taina peale. Sega tainast võimalikult vähe ja õrnalt, et marjad ei puruneks, sest vastasel juhul värvub kogu tainas ühtlaselt roosaks või sinakaks. Jaga tainas 12-augulise muffinipanni rasvaga määritud õõnsustesse ja küpseta umbes 12 minutit 225° ahju alaosas.


Kirsi-kookoskook

  • 700 g kirsse
Tainas:
  • 300 g küpsetusmargariini
  • 2 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 2 dl kookoshelbeid
  • 4 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
Pinnale:
  • 1 muna
  • 0,5 dl tuhksuhkrut
Eemalda kirsikivid. Vahusta toasoe margariin suhkruga, mikserda juurde toasoojad munad. Sega lusikaga juurde kookoshelbed ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla tainas rasvaga määritud ja riivsaiaga kaetud suurde (26–28 cm) madalasse pirukavormi. Kalla kirsid ühtlase kihina taina peale, jättes peotäie kaunistuseks. Küpseta 175° juures 30 minutit. Mikserda muna tuhksuhkruga vahuseks. Võta vorm ahjus ning kalla kook munaseguga üle. Küpseta veel umbes 10 minutit. Kaunista jahtunud kook eelnevalt köögipaberiga kuivaks patsutatud ja seejärel tuhksuhkrus veeretatud kirssidega.


Prantsuse marja-rabarbrikook
Tainas:
  • 200 g margariini
  • 2 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 4 dl jahu
  • 1 dl kartulijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 sl vanillisuhkrut
Täidis:
  • 1,2 l rabarbritükke (6 pikka vart)
  • 400 g vaarikaid, maasikaid või musti sõstraid
  • 1 dl vett
  • 2 dl suhkrut
  • 1 dl kartulijahu
Valmista täidis: kalla vesi, suhkur, väikesed rabarbritükid ja puhastatud marjad keedunõusse, raputa kartulijahu kõige peale ning sega läbi. Lase puukahvli või tömbiotsalise lusikaga pidevalt segades korraks keema tõusta, tõsta keedunõu seejärel külma vette jahtuma.

Tainaks vahusta pehme margariin suhkruga, lisa suurel kiirusel edasi mikserdades ükshaaval toasoojad munad. Sõelu vahu peale kokkusegatud kuivad komponendid, samal ajal tainast suure lusikaga tõstes ja segades. Jaga tainas neljaks mõtteliseks osaks. Tõsta kolm osa lahtikäivasse vormi, suru kätega ühtlaseks kihiks põhjale ja 3–4 cm kõrguselt ka servadele. Kalla jahtunud täidis vormi. Rulli järelejäänud tainast vormi suurune ketas, kata täidis sellega pealt ning näpi servad kokku.

Küpseta 175° alumisel siinil 45–50 minutit. Tõsta restile jahtuma, eemalda vormi serv alles pärast koogi täielikku jahtumist. Raputa pinnale tolmsuhkrut, serveeri kas kohvilaual või mitmekäigulise lõuna järelroaks koos vahukoore või vanillijäätisega.


Mõnus marja-purukook
  • 100 g küpsetusmargariini
  • 5 sl suhkrut
  • 1 muna
  • 2,5 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 dl piima
Täidis:
  • 200 g vaarikaid
  • 100 g mustikaid
Purukate:
  • 50 g küpsetusmargariini
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 dl jahu
  • 1 tl vanillsuhkrut
Vahusta toasoe küpsetusmargariin suhkruga, mikserda juurde toasoe muna. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa rasvavahu hulka, viimasena sega juurde piim. Vajuta tainas pehme küpsetusmargariiniga määritud ja riivsaiaga üleriputatud 24 cm madala pirukavormi põhjale ja servadele. Puista peale marjad. Töötle puru jaoks ettenähtud ained mikseri tainakonksudega sõmeraks.

Riputa seos marjade peale ja küpseta ahju alumisel siinil 200° juures 30 minutit. Paku juurde vahustatud vanillikastet või pehmet vanillijäätist.


Sõstra- või pohlakook
Vormi sisepinnale:
  • 2 sl võid
  • 2 sl mannat või riivsaia
Tainas:
  • 150 g margariini
  • 2 dl peensuhkrut
  • 1 sl vanillsuhkrut
  • 1 muna
  • 2 dl jahu
  • 1 dl kaerahelbeid
Kate:
  • 4 dl pohli või puhastatud sõstraid
  • 2 sl mett, siirupit või suhkrut
  • 2 sl tuhksuhkrut
Määri lahtikäiv vorm pehme võiga ning raputa manna või riivsaiaga üle. Mikserda pehme margariin suhkru ja vanillsuhkruga heledaks ja kohevaks. Lisa toasoe muna ja vahusta uuesti kohevaks. Lisa tainasse jahuga segatud kaerahelbed, suru tainas vormi põhjale ja servale peaaegu ääreni. Kalla marjad süvendisse, nirista peale mesi või siirup või riputa üle suhkruga. Tõsta vorm 175° ahju keskmisele siinile ja küpseta 40–45 minutit. Tõsta kook restile. Eemalda leige koogi ümbert vormi serv, sõelu pind tolmsuhkruga üle.


Vürtsikas vormikook pohladega

  • 150 g küpsetusmargariini
  • 2 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 2 dl maitsestamata jogurtit
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 4 dl jahu
  • 1 tl söögisoodat
Peale:
  • 200 g pohli
  • 0,5 dl suhkrut
Mikserda pehme küpsetusmargariin suhkruga kohevaks. Lisa toasoe muna ja maitsestamata jogurt nin omavahel segatud kuivained. Sega lühidalt, et tainas ei muutuks sitkeks. Kalla tainas pehme küpsetusmargariiniga määritud ja riivsaiaga üleriputatud 26 cm läbimõõduga madalasse pirukavormi. Riputa pohlad ja suhkur pinnale ja küpseta alumisel siinil 200° juures 30 minutit.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
huviline nr 2 30.juuli 2012 14:26
kas ilma sibulata on parem,kuna endale sibul ei maitse
huviline 24.juuni 2010 16:23
kas toored või keedetud munad ?
deisy 19.juuli 2009 11:15
:A lahe retsept ja hea:)
Hindaja 19.märts 2009 13:23
jah võib
bimmu 07.dets 2004 10:27
Kas keedetud sinki asemel võib panna muud vorsti. Ja võib panna juustu ka. Juustuga on ju maitsev. Mulle meeldis see retsept.
1