Suvikõrvits ja baklažaan

Sel korral tuleb jutt üdini hariv. Arvan, et rull-, taldrik-, spageti-, suvikõrvitsa, tsukiini ja kabatšoki vahel vahet teha on esiotsa paljudel keeruline isegi neil, kes on kohe valmis neist kõigist otsemaid mõne roa valmistama. Ja siis veel baklažaan ehk pommu, mis kujult küll sarnane, kuid ei kuulu üldse eelpool nimetatute kõrvitsaliste hulka ja meenutab maitselt pigem seenetoite.
Et tulevikus paremini orienteeruda, lugege tsitaati Pille Endeni „Kõrvitsaraamatust“:
Suvikõrvitsa nimega on meil tekkinud mõningane segadus. Kauplustes leiame seda vilja enamasti suvikõrvitsa nime alla, mis ei ole päris õige. Suvikõrvits ei ole omaette liik, vaid üldnimetus, mis koondab mitut erinevat liiki kõrvitsaid: rullkõrvitsat ehk kabatšokki, taldrikkõrvitsat ehk pastissioni ja spagetikõrvitsat. Kõik need kolm erinevat kõrvitsat on suvikõrvitsad seepärast, et pole mõeldud talviseks säilitamiseks, vaid kasutamiseks suvel või varasügisel. See vili, mida meil poodides aastaringselt leida võib, on rullkõrvits ehk kabatšokk. Rullkõrvitat võib eestikeelsete taimenimede komisjoni hinnangul nimetada ka kabatšokiks, aga mitte tsukiiniks.
Samas on rullkõrvitsal ehk kabatšokil palju erinevaid sorte - erineva suuruse ja kujuga, erineva koore ja viljalihaga. Toiduks kasutatakse enamasti 200-700g vilju, mis võivad olla kollased või rohelised, ühevärvilised või triibulised. Need sordid on ka maitselt ja mahlasuselt üsna erinevad. Kui mitte laskuda sortide paljunimelisse maailma, võib piklike, kitsaste, rohelise või kollase koorega viljade puhul kasutada nime rullkõrvits; suuremate ja silinderjamate viljade puhul, mille viljaliha mahlasem ja pehmem, seemned suuremad ja neid on rohkem, kasutage nime kabatšokk. 

Salat grillitud suvikõrvitsa, parmesani ja basiilikuga
Suvikõrvitsapüreesupp
Tomati-suvikõrvitsagratään 
Tomati-juustukattega baklažaanid
Tomati-baklažaanilasanje hakklihaga 
Tomati-baklažaanivorm
Tomati-kalahautis
Kodujuustu-suvikõrvitsapirukas
Suvikõrvitsakotletid kanalihaga  
Koorene porgandi-suvikõrvitsaroog
Suvikõrvitsa haudesalat  
Lasanje tomati ja baklžaaniga 
Köögiviljapätsid Parmesaniga
Suvikõrvitsamuffinid kaneeli ja kõrvitsaseemnetega 
Suvikõrvitsakook
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa