Nädalalood
Köögiviljad kotletiks

Köögiviljadesse saab soovi korral vägagi loominguliselt läheneda – neid hautada või praadida, riivida või lõikuda. Otsustasime sel korral kohe mitmed võtted käiku lasta, et valmiksid maitsvad kotletid.

Talv
Mahlased jogurtikreemid

Maitsestamata jogurtil on üks hea eelis teiste jogurtite ees – seda saab oma maitse järgi uueks luua, nii soolaseks kui ka magusaks. Magusasõprade rõõmuks langes meie valik sel korral just magusatele maitseuuendustele. Appi võtsime marjad ja puuviljad – tulemus on siin!

Talv
Pillerkaar Aasia moodi

Aasihõngulised road on kiired, lihtsad ja maitsetest pungil. Igaüks ju teab, et kui suu vesine, aitab hästi mõni tšillituline või ingverist kuum taldrikutäis.

Talv
Läätsedest ammutatud jõud

Läätsede värviline maailm muutub aasta-aastalt aina ahvatlevamaks ka siinmail. Ju on mõistetud, et aastatuhandeid heakskiitu ei tule põhjuseta. Peale maitseomaduste väärtustatakse läätsi ka valgu- ja mineraalisisalduse tõttu, samuti on need universaalsed kõhutäitjad. Poest võid leida nii rohelisi ku…

Talv
Kütkestav talvemagus

Elu on päikselisem, kui aeg-ajalt lubada endale mõni iseäranis lopsakalt magus suutäis. See võib olla vürtsikas, soe või siis puuviljaselt värske, küpsetis või magusroog. Sellistel ahvatlustel on lisaks ise paikatimmitud maitsele veel üks hea omadus. Need kaovad sõprade keskel aega veetes nagu vesi…

Talv
Sinepiga vägevaks

Iga eesti mees teab, et kui laual on sült, siis peab seal kuskil ka kanget sinepit olema. Kärtsakas pastas, mis lapsepõlves vängel kujul tuubist taldrikule pressides silmad kipitama pani ja kuidagi meeltmööda polnud, on ometi palju head peidus. Sinep annab head maitset ja valida on neid nii mahedaid…

Talv
Kiired road

Kiirelt valmivad road argiõhtuks tähendavad tegelikult lihtsalt valmivaid roogi. Enamasti on need supid, panniroad või liharoad, kus lõikad, segad-sätid kokku ja kohe keedad-küpsetad. Ära jäävad aeganõudvad jahutamised, vormimised või mitu tundi madalal kuumusel küpsetamine. Ent kergema ja lihtsama…

Talv
Mis värvi on vitamiinid?

Liha täna laual ei ole. Üritame hoopis talviselt uimased juurikad pisut särtsumaks muuta.

Talv
Tervislikud talitoidud

Inimese toidulaud peegeldavat tema kohta üsna palju. See tõde kehtib ka tervise kohta, sest toiduga saab nii juba tekkinud hädasid ravida kui ka neid üldse ennetada. Tuleb vaid teada õigeid koostisosi! Angelica Udeküll pakub just sellest vaatenurgast toidutegemisele lähenedes mõned isuäratavad koosl…

Talv
Päikest täis tsitrused

Keset talve toidupoes ringi liikuvad kärud on kiirel esmapilgul kõik kollakas-oranži värvi. Lähemal vaatlusel selgub, et ostunimekirjade ühine lemmik on tsitruselised: mandariinid, apelsinid, laimid ja sidrunid... Kindlasti on mõnel plaanis apelsinidest nelgi abil vastupandamatuid lõhnapalle teha…

Talv
Mõnusad suupisted aastavahetuseks

Suupisted ja värsked salatid on aastavahetuse paiku eriti meelt mööda.

Talv
Salatid pannilt

Soojad salatid on mõnusad vahepalad. Vahel nagu rohkem süüa ei tahagi, kuid kõhu saab siiski täis ja maitseelamuse pealekauba.

Talv
Kaalikad ahju

Kaalikas muutub küpsetades magusaks. Talvisel ajal läheb seda väikest nippi ikka vaja.

Talv
Mitut moodi terad

Vastu kevadet pole kartul enam see mis sügisel. Siis on õige aeg kuivaineriiulil ringi vaadata.

Talv
Tuisuilma soojendav kõhutäis

Jõulud ja aastavahetus on õnnelikult selja taga. Kõik, kes külalisi võõrustasid, ei taha mitte mingil tingimusel söögitegemise peale hetkel pikalt mõelda. Osad meist aga sajatavad, et jälle sai ülearu palju vaaritatud ja kurdavad, et kas ometi peab alati pererahvast kuulda võtma ja kõik, mis laual…

Talv
Porru vastu kõht ei porise

Maitset andev porrulauk ei ole teab mis vitamiinipomm, kuid kõhule see meeldib, sest toetab seedimist ja suurendab söögiisu. Värskena kasutatakse toitudes porru valget osa, mis on kõige mahlasem ja maitsvam. Rohelist osa kasutatakse pigem kuivatatuna ehk talvel maitseroheliseks.

Talv
Tuliselt talvele vastu

Ilus, sombuselt soe sügis pööras äkitselt külmaks, tuuliseks ja väga lumiseks talveks. Üleöö olid hanged taevani ja hetkel tundub, et mingit muutust ilma pehmemaks pööramises pole. Mis muud kui villased vammused kapist välja ja toidulaud talviselt kütvaks ja kuumaks.

Talv
Kodusoojus tuppa ja põue!

Õues on hanged taevani ning lund sajab aina juurde. Tubane temperatuur on pigem tagasihoidlik. Peale selle, et kalendri järgi on märtsikuu kohe-kohe käes, ei ole muid kevademärke veel märgata. Kodusoojus, nii otsese kui kaudses mõttes, tekib ühest podisevast pajaroast imeväel.

Talv
Magustoidud, millega võib liialdada

Kalorite kokkuhoid käib ikka toidu arvelt ja kõige kergem on seda teha vähem magusat süües. Maiasmokkade rõõmuks teeme selliseid magustoite, mida võib süüa suuremas koguses.

Talv
Ema pani supi sooja...

...ja õigesti tegi. Julgen arvata, et suppe keedetakse liiga vähe.

Talv
Midagi lihtsat ja soodsat

Kui selle aasta esimest teemat plaanisime, liikusid mõtted peagi jõulude ja aastavahetusega seoses kogunenud lisakilodele.

Talv
Tume õlu kõhtu heledaks ei jäta

Kõhutäiteks ja toidu rikastamiseks on tume õlu geniaalne leid, sest maitse on sel talvisel mõdul kergelt magusmõrkjas ja olemine vahutavalt tummine.

Talv
Millal viimati räime sõid?

Kutsume teid taasavastama seda erakordselt suure toiteväärtusega eesti köögi hõrgutist. Pidades silku-räime kullast kallimaks, ütleb vanasõna: parem silk ja leib kõhu sees kui kuldtukat pihu sees.

Talv
Vürtsidega veri käima!

Mis passiks kõige paremini toidulauale eestimaise aastalõpu niiskes, tuulises ja viirusterohkes kliimas? Loomulikult soojad ja vürtsised supid ning hautised.

Talv
Üllatav suutäis soolast

Heast ampsust ei ütle keegi ära, eriti kui see veel kuldkollase sisu ja heas mõttes üllatava maitsega on. Soolased muffinid on üllatavad, aga ka sedavõrd universaalsed, et passivad nii väiksele kui ka suurele sööjale.

Talv
Küüslaugu kiituseks

Kui väga paadunud küüslaugusõbrad seda mugulat ka ei kiida, ikka leidub skeptikuid, kes hädas küüslaugu lõhna või maitsega. Need, kes küüslauguga kord aga sina peale saanud, sellest naljalt enam ei loobu.

Talv
Kiire, lahja ja odav - mida muud jaanuari menüült tahta

Jõulu- ja uusaastapeod on möödas, koolivaheaeg läbi. Aasta kõige oodatum ja armastatum aeg otsas. Sel ajal on kõik lubanud endale piiramatus koguses häid ja kalleid hõrgutusi. Peolauad on olnud nende all lookas. Nüüd on aeg tagasihoidlikumalt ja odavamalt läbi ajada. Üks on kindel – suurepäraseid hõrgutisi saab valmistada ka lihtsamate, odavamate ja kalorivaesemate vahenditega.

Talv
Kõik patta ja podisema!

Pajaroad - ei mingit mässamist, kõik patta ja podisema! Suurepärane võimalus kombineerida erinevaid lihasid ja köögivilju. Lisaks hea valik sobilikke ürte ja jääbki vaid hautamise vaev.

Talv
Tosin õllerooga

Õlu on hea maitseaine ja sobib paljude roogade sisse. Levinumad on õllehautised, aga tehakse ka õllemarinaadi, õllesuppi, isegi magustoite.

Talv
Kodune vorstitegu

Kodustes tingimustes on maailmas vorste valmistatud sajandeid ja ka eesti peredes pole tegu mingi haruldusega, olgugi et meil seondub see rohkem jõuluaja ning maitsvate tangu- ja verivorstidega.

Talv
Kiired talvesupid

Supikeetmine ei pea alati päevatöö olema. Valmimisajast hoopis olulisemad on hooajalised juurikad ja tahe hellitada kõhtu kerge sooja toiduga.

Talv
Kuuma joogiga rõske talve vastu

Ka sellisel lumevaesel ja rõskel talvel kipub vinguva tuulega niiskus kontidesse pugema. Sellisel puhul pole tõhusamat abinõu kui üks korralik kuum jook. Valisime välja mõned huvitavad joogid, millega on end mõnus diivanile või kamina ette kerida.

Talv
Külma ilma toidud

Külmad ilmad tulid mürinaga ja talv keeras põhjamaiseks. Ammu pole selliseid kargeid ja päiksepaistelisi, kümnetesse miinuskraadidesse ulatuvaid talvepäevi ja -öid näha saanud. Märts, muidugi, võib suure kevade tuua, aga võib ka veel külmemaks keerata. Nii et tundub igati paslik juhatada inimesi soo…

Talv
Glögi soojendab jõuluootust

Märkamatult on jõudnud kätte aeg, mis alles mõne nädala eest nii kaugena tundus - jõuluootusaeg. Paljudes paikades on juba üleval tohutud jõulukuused ning kaupluste vaateaknad pilgutavad juba ammu ostjale silma.

Talv
Talv on parim kultuurseene aeg

On tore, et seenerõõmude nautimine ei sõltu enam ei ilmataadi tujudest ega isegi mitte aastaaegadest! Kodumaised seenekasvatajad on teinud austerservikud ja shampinjonid meile aastaringselt kättesaadavaks, hoogu hakkab sisse saama ka Aasiast pärineva shiitake´ kasvatamine.