Väikesed nobedad köögiabilised

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Köögis läheb iga päev vaja imekspandavalt vähe abimehi.

Kes poleks soetanud uut kodumasinat siiras usus, et just see vidin lahutas teda täiuslikust õnnest? Nii mõnigi abiline jääb aga üsna kiiresti kasutusest kõrvale. Koguka masina hoiukohast väljavõtmine (millega pahatihti kaasneb kokkupanek), osade pesemine-kuivatamine pärast kasutamist ja tagasi hoiukohta panemine nõuab rohkem aega ja vaeva, kui oleks kulunud sama töö tegemiseks lihtsamate vahenditega.
Suure hulga lisavarustusega köögikombainid ning ilma järelevalveta tainast sõtkuvad või mune vahustavad püstmikserid õigustavad end vaid teatud tingimustel. Siis, kui küpsetamine võetakse ette vähemalt paar-kolm korda nädalas ja/või viilutatakse, püreeritakse ning riivitakse iga päev suurtes kogustes köögi- ja puuvilju.


Hädavajalikud abilised

Igapäevaste köögitoimetuste juures läheb tarvis imekspandavalt vähe abimehi. Koduköögis peaksid olema vaid käsimikser ja sausegur, väga praktilised on elektriline veekeedukann ja kohviaparaat. Küllaldaselt sagedasti kasutades õigustavad end röster ning võileivagrill. Ülejäänut võib suuremate või väiksemate mööndustega lugeda luksuskaubaks, milleta on täiesti võimalik hakkama saada.
Elektrilise käsimikseri vahustamislabadega saab vahustada mune ja rõõska koort, teha pannkoogitainast, segada väikesel kiirusel kokku vedelaid aineid, segada ja lüüa vahtu kreeme, vahtusid ja kohupiimasegusid.
Tainakonksude abil saab valmistada tihkemaid segusid, nagu hakklihasegusid pikkpoisi ja kotlettide jaoks, segada muretainast ning võimsa mootori puhul töödelda ka väikese koguse pärmitainast.
Käsimikser on kerge, soodsa hinnaga, käepärane, võtab vähe ruumi, on mõne sekundiga kokkupandav ja lahtivõetav ning hõlpsasti puhastatav. Oma tööd teeb see abimees hästi igas kumerapõhjalises anumas, mille pind talub kokkupuudet metallist visplite ja tainakonksudega.
Kuna käsimikserit peab käes hoidma, tuleks pöörata tähelepanu mikseri kaalule ning sellega ühenduses mootori võimsusele. 150 W võimsusega mikserit ei tasu hankida ka siis, kui seda pakutakse poolmuidu, 300-350 W annab aga juba piisavalt jõudu. Võimas mootor saab tööga mitu korda kiiremini hakkama.
Heale mikserile piisab 3-4 töötamiskiirusest, kuid üks neist olgu väga aeglane. See lubab alustada koore vahustamist pritsmesajuta ning laseb aineid kokku segada ilma vahustamiseta, mis on mõnikord väga vajalik. Kõik lülitid peavad kindlasti jääma väljapoole töökäe haaret, et vältida tahtmatuid sisselülitusi. Mikseri kere ehitus ja toitejuhtme paigutus peaksid olema niisugused, et aparaat püsib püsti iseseisvalt, mitte segamiskausi või labade toel.
Sausegur ehk nuimikser purustab, peenestab ja püreerib kõiki toiduaineid, mis on pehmed ja mahlased või millele retsept lubab lisada kas või natuke vedelikku. Sausegur võtab neil tingimustel lahkelt teha püreed, imikutoidud, mahla-, puuvilja- ja jäätisekokteilid ning muud road, mida on vaja töödelda ühtlaseks kohevaks massiks.
Sauseguriga saaks vahustada ka mune ja rõõska koort, kuid tulemus pole kohevuselt võrreldav käsimikseri omaga. Küll aga saab ja tasub sauseguriga teha majoneesi.
Täiesti kuivi ja kõvu toiduaineid sauseguriga peenestada ei saa, sest tiivik ummistub kohe. Sauseguri hiilgerolliks on kuumade toiduainete püreestamine otse keedunõus. Jääb ära tülikas ühest nõust teise valamine ning pesemist vajab vaid sauseguri tiivikuosa. Sausegurit ei saa kasutada kartulipudru tegemiseks, sest terava tiiviknoa suur pöörlemiskiirus annaks tärkliserikka kartuli töötlemisel tulemuseks tihke kliistri. Ka käsimikserit, mis on tunduvalt aeglasema kiirusega ja üsna nüriservaliste labadega, sobib pruukida vaid kartulipudru vahustamiseks, kui kartul on juba mehaaniliselt peenestatud ning segule on lisatud piima.
Sauseguri heade omaduste kohta kehtib kõik, mis öeldud käsimikseri iseloomustuses. Mõningaid erinõudmisi esitab sausegur töötamiskeskkonna suhtes. Kui just ei tegutseta keedupotis, kus potti kergelt kallutades saab kogu voolava sisu hõlpsasti juhtida tiiviknoa tööraadiusse, tuleks kasutada sauseguri komplekti kuuluvat kitsast kõrget anumat.
Nii mikserit kui sausegurit ostes tasub eelistada maineka ja kaua turul olnud firma tooteid. Neile antakse garantii ja pakutakse kohapeal remondivõimalust.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Affike 30.sept 2009 09:32
Tõeliselt maitsev !
nelekas18 25.aug 2009 19:42
Väga hea kook, soovitan kindlasti, mõnusalt mahe;)
lauretnsius 14.aug 2009 10:16
täidise jaoks vahustasin kõik asjad korraga kuna ei viitsinud vaeva näha.Peale panin poest ostetud vaarika maitselist tarretist.Tulemuseke oli lihtsa aga hea maitsega mahlane juustukook!
Kohvihoolik 11.aug 2009 23:23
Täidis on väga mõnusalt mahe ja maitsev:) Asendasin välismaal viibimise ja rahaliste kaalutluste tõttu vaarikad virsikutega välja ja tuli ka väga hea. Samuti ei suutnud leida Digestive'i küpsiseid, seega tegime tavalise liivataignast põhja. Kuid täidis on tõeliselt hea ja seepärast tasub kindlasti proovida:)
heidikene 01.aug 2009 20:36
väga hea kook, lihtne teha ja ilus kah veel:D
Anneli 30.juuli 2009 13:41
ma armastan juustukooke ja tegin täna seda kooki.. praegu seisab külmas.. ei jõua ära oodata millal juba kallimale ja pojale seda pakkuda saan..:) nämmi-nämmi..:)
1