Malm ehk valuraud

Malm on nõudlik materjal. Kuigi paljud profikokad on ka tavaliste malmnõudega väga rahul, möönavad nad siiski, et malm vajab ootuspäraste tulemuste saavutamiseks palju rohkem teadmisi, täpsust, kannatlikkust ja hoolikust kui ükski teine materjal.
Malmanumad, olgu nad siis tavalised või pinnakattega, on küllaltki kallid. Nad on ka rasked, kaaludes juba tühjalt mitu kilo, ega sobi seetõttu igapäevaseks kasutamiseks nõrkade kätega või väga väikesekasvulistele söögivalmistajatele. Kui malmnõu juhtub kukkuma kõvale põrandale, siis võib ta praguneda; mis aga juhtub põrandaga, ei oska ette arvata.

! Enamik pinnakatteta malmpanne ei ole kohased keraamilisel pliidil kasutamiseks!

Enne esimest kasutamist nõuab tavaline malmanum küllaltki keerukat protseduuri, nn rasvapõletamist, mille detailne õpetus on tavaliselt tootele lisatud. Kui anum on töötlemise läbinud juba tehases, on etiketil selle kohta märge.

Malm on nõudlik materjal. Kuigi paljud profikokad on ka tavaliste malmnõudega väga rahul, möönavad nad siiski, et malm vajab ootuspäraste tulemuste saavutamiseks palju rohkem teadmisi, täpsust, kannatlikkust ja hoolikust kui ükski teine materjal.

Mitteküllaldasel või ebaõigel hooldamisel läheb malmpann kiiresti rooste ja muutub konarlikuks; ka hakkab toit panni külge kinni jääma, hoolimata sellest, kui palju te rasva lisate. Küllap suudate ennast tundes otsustada, kas teie köögis on malmanumatele kohta või mitte. Muide, malmnõudel on ka üks eriline omadus: neist eraldub pideval kasutamisel imepisikestes kogustes rauda, mis hoiab teie peres ära rauapuuduse.

Teflonanumad.
Meil on teflon läinud käiku üldnimena, tähistades kõiki polümeerse kattega metall-kööginõusid. Ingliskeelne kokakirjandus kirjeldab teflonkattega kööginõusid kui nonstick ehk toitu mitte külgevõtvaid. Selles nimetuses väljendub selgesti omadus, mis teeb teflonanumad nii nõutuks ja populaarseks. Tegelikult ei saaks teflonist ju üldse rääkida kui materjalist, vaid pinnakattest. Ometi võrdleme me teflonpanni ja malmpanni just nõnda, nagu oleks mõlemal juhul kõne all valmistusmaterjal.

Hea ja halb teflon. Küllap on tefloni põhimaterjaliks pidamise üheks põhjuseks asjaolu, et teflonanumate puhul peaaegu ei esine ebakõla põhimaterjali ja pinnakatte vahel. Kvaliteetse, hästi soojust juhtiva paksu sändvitðpõhjaga kastruli või praepanni juurde kuulub alati kulumiskindel ja irdumatu pinnakate nagu Silverstone, titaankate ja mitmed teised uuemad margid. Õhukese, paari kuuga mahakuluva või tükkidena irduva pinnakattega käib kokku õhukese põhjaga odav pann, mis gaasileegil peagi kummi kerkib. Just seetõttu saabki rääkida headest ja viletsatest teflonpannidest.


Kallis on kaunis. Samast loogikast johtuvalt ning muidugi ka oma kogemusele toetudes julgen kinnitada, et kallid teflonkeedunõud ja -pannid on igati oma hinda väärt. Kui olete hoolas ning kasutate ainult plastist või puidust kulpe, pannilabidaid ja segamisriistu, pesete anumaid selleks ettenähtud käsnaga ega hoia neid kuivalt kuumal pliidil, teenivad pannid teid eeskujulikult 5 aastat, keedunõud ja mõned eriti head pannid isegi kauem. Itaalia köögianumad näevad küll kenad välja, kuid peavad pahatihti vastu vaid mõni kuu. Täielikult peaksite eirama postikataloogis pakutavaid eriti odavaid teflonpanne, mille puhul üldjuhul vaikitakse maha isegi tootjamaa, firmast rääkimata.

Hooldamine.
Teflonpann teenib teid kauem, kui määrite esimestel kasutamiskordadel seda tavalisest veidi ohtramalt õliga. Kui soovite toidutegemisel rasva vältida, retsept aga eeldab eelkuumutatud panni, siis kallake pliidile asetatud külmale pannile õhuke veekiht ja lülitage pliit sisse. Kui vesi on ära auranud, on pann kasutamiseks piisavalt kuum ning teil jääb vaid üle ettevalmistatud toiduained kiiresti pannile panna.

Ärge aga iial unustage, et teflon ei talu tühja kuumutamist! Kui unustasite toiduained valmis panna, tõstke tühi pann kohe pliidilt ära. Siiski ärge kallake kuumale pannile kohe uut külma vett kohe, vaid andke pannile aega veidi jahtuda ning korrake siis kuumutamisprotseduuri.

! Käituge õrnalt. Tugevad titaan- või Silverstone-pinnad võivad küll taluda lihatüki keeramist metallist labidakesega, kuid tugevat edasi-tagasi hõõrumist ei ole arukas rakendada isegi plast- või puuvahendite puhul!

Unustage ka kõik tugevad nuustikud. Kohe pärast kasutamist peske pann või keedunõu soojas vees nõudepesuvahendi ja pehme nõudepesuharja või -käsnaga puhtaks; liigset nühkimist aitab vältida ligunemine. Läikiva kärg-alumiiniumpõhjaga teflonamumaid ei tohi pesta masinas, kuna taoline käsitsemine rikub põhja omadusi.

!Tootjad soovitavad mitte ühtki teflonanumat masinas pesta, kuna see "kuivatab" ja murendab Teflonit ning halvendab kõiki tema omadusi.. Kui te olete anumat siiski masinas pesnud, siis hõõruge sisepind pärast pésemist sisse neutraalse toiduõliga !

Hind ja kvaliteet. Kööginõude puhul kehtib täiel määral vana ja kirjutamata seadus hinna ja kvaliteedi omavahelise suhte kohta: mis kallis, see kaunis ja hea. Põhjendada saab seda tõigaga, et potte-panne hankides ei maksa me kinni kiirelt muutuvaid trende, nagu seda juhtub rõivaste või jalatsite juures. Hea firma kallite toodete puhul maksame me täiendavalt hoopiski kvaliteedi saavutamiseks tehtud katsetuste ja uurimistööde eest, mille tagajärjel on sündinud hea ja kaua vastupidav toode. Seetõttu ostke nii kallis pott või pann kui vähegi võimalik, või lükake ostu tegemine edasi ajale, kui eelarve lubab suuremaid väljaminekuid.

Odavad tooted. Odav pann või keedunõu, mis poes või kataloogis võis tunduda päris hea, ei rahulda oma omadustelt sageli juba lähemal vaatlemisel või tekitab pettumuse esimesel kasutamiskorral. Kohe ilmnevateks puudusteks on toidu kinnihakkamine, põhjusetu põhjakõrbemine, halvasti sulguv ja/või liiga kerge kaas, anumaga võrdselt kuumenevad käepidemed ja sangad, logisev, kuid kinnikruvimist mittevõimaldav käepide jne. Veidi pikemal pruukimisel tulevad ilmsiks niisugused vead nagu pinnakatte kriimustumine isegi õigel kohtlemisel ja hooldamisel, pinnakatte irdumine või mahakulumine ning pannipõhja üleskummumine.

Ostke tuntud tootjalt. On arukas osta kööginõud nimekalt tootjalt, kes on oma toodanguga olnud turul juba aastakümneid, vastutab selle eest oma mainega ning arendab tooteid ka pidevalt paremuse suunas edasi. Kataloogi järgi võiksite osta vaid siis, kui on tegemist mainekate tootja- või tootenimedega nagu Hackman, kööginõud DuPonti Silverstone Supra kattega, Matti&Maija või Tefal. Nii on Silverstone Supra kattega pann katsetamisel pidanud vastu 5000 kasutuskorda; Matti&Maija pakub oma toodetele 10-aastast garantiid, küllaltki pikk garantii on ka Hackmani toodetel. Garantii olemasolu ning pikk iga koos igati suurepäraste kasutusomadustega teeb lõppkokkuvõttes kuhjaga tasa nimetatud toodete küllaltki kalli hinna.

Materjal. Pettumuste vältimiseks kööginõude soetamisel tuleks kõigepealt tutvuda erinevate materjalide omadustega (vt vastav märksõna), et ebakohad ei johtuks teie enese ebaõigetest valikutest, valest hooldamisest või ebasihipärasest kasutamisest. Head kööginõud peavad õigel ja sihipärasel kasutamisel vastu väga kaua ning hõlbustavad suuresti igapäevast toiduvalmistamist. Teadmatusest põhjustatud vale kasutamine aga võib anuma kas täielikult rikkuda, lühendada selle kasutusiga või halvendada tööomadusi. Just seetõttu on alati vaja mitte ainult hoolikalt tutvuda kaasasolevate kasutusjuhenditega, vaid neist ka täpselt kinni pidada.

Kööginõude suurus ei pea alati sõltuma leibkonna liikmete arvust. Kui suur pere kunagi ühise söögilaua ümber ei istu, vaid igaüks valmistab oma einet omaette ja eri ajal, läheb ühe suure anuma asemel tarvis mitut väiksemat. Sama kehtib ka siis, kui pereliikmed vajavad kas tervislikel või muudel põhjustel täiesti erinevat toiduvalikut.

Uurige põhju. Tänapäeval kujutavad tuntud tootjate pottide-pannide põhjad endast ülimalt keerukaid ja mitmekihilisi struktuure, mille väljatöötamisele kulutatud summad moodustavad anumate hinnast tähelepanuväärse osa. Taolised sändvitðpõhjad ei deformeeru, garanteerivad toidu ühtlase kuumenemise, väldivad kõrbemise ning vähendavad oluliselt toidu valmimiseks vajamineva soojusenergia hulka. Eelnevast johtuvalt lähtuge teflonkattega või roostevabast terasest anumate valikul muuhulgas ka raskusest. Kui seinte paksust saab määrata silmade või sõrmede abil, siis põhja küllaldasest paksusest kõneleb eeskätt anuma raskus (aga kindlasti ilma kaaneta!).

Kataloogipilt võib petta. Kui vähegi võimalik, ärge tehke oma valikuid postimüügikataloogi klantspiltide põhjal, vaid eelistage ikka ja alati kauplust, kus te saate toodet oma silmaga näha ja käega katsuda. Kui aga olete poes oma valiku teinud, siis võib kataloog saada teile vahendiks soovitud eseme soetamiseks näiteks järelmaksuga või mõnikord ka soodsamalt kui poes.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa