Pajalapid ja -kindad

Pajalapid ja -kindad on mõeldud käte kaitseks kuumade nõude käsitsemisel.
Pajalapid ja -kindad on mõeldud käte kaitseks kuumade nõude käsitsemisel.
Vajadus. Igal kodukokal peaks neid olema käepärast mitut erinevat sorti, kõik sealjuures otstarbekad ja oma ülesande kõrgusel seisvad. Ainult köögi kaunistamiseks mõeldud tekstiilid riputage käeulatusest eemale, et need kogemata kasutusse ei satuks. Miks, sellest kohe lähemalt.
Valimine. Kuumuse tõhus isoleerimine on käekaitsjate puhul kõige olulisem näitaja, kuigi pahatihti valitakse lappe-kindaid pigem välimuse ja köögi sisustusega sobivate värvitoonide järgi. Kahjuks sobibki enamik müügil olevatest pigem köögi dekoreerimiseks kui praktiliseks kasutamiseks. Nimelt on neis kuumuse isoleerimiseks kasutatud mitte villast vatiini või mitmekordselt võetud villast riiet või flanelli, vaid sünteetilist vatiini. Õueriietuses kasutatuna kaitseb see küll hästi külma eest, kuid kontaktkuumuse eest pole sellest kõige vähemalgi määral abi isegi väga paksu kihina.
Hädaabi. Kui olete endale taolised suveniirkindad koju toonud või on need teile kingitud, siis saate abi kolme-neljakordselt võetud tugevast köögipaberist. Moodustage sellest kinda laiusega sobiv riba, mille pikkus (peopesas oleva pöidlaosaga kinda puhul) võrduks vahemaaga sõrmeotstest piki peopesa kuni pöidlaotsani, ja pange see kinda sisse. Pajalappide parandamiseks abinõusid pole ning kasutud iluasjad on parem lihtsalt silma alt ära panna, et keegi neid kogemata kasutades oma käsi ära ei kõrvetaks.
Pealisriie peaks olema suhteliselt tihe ja plink, et toitu mitte külge võtta, kuid kunagi ei tohiks see olla libe sünteetiline materjal. Oluline on ka elastsus. Liiga paksu vooderdisega ja jäigast riidest kindas kaotab käsi vajaliku tunnetuse ning tekib oht anuma mahapillamiseks.
Kinda kuju ja suurus. Praktilised kindad on just nii suured, et neisse saab hädaolukorras käe sisse ka ilma teise käe abita. Tegumoelt parim on niisugune kinnas, mille peopesa poolel asuv pöidlaosa on labaga ühelaiune. Taoline lahendus on kasutusel mugav ning kinnast saab kiiresti pista ükskõik kummasse kätte; küljel asuva pöidlaga kinnas seevastu on äärmiselt ebamugav ja kohmakas. Kindavars olgu pigem pikk kui lühike, et kuumuse ja auru eest oleks kaitstud ka randmeosa.
Pajalapid. Kui hästi järele mõelds, siis ei näe ma põhjust, miks peaks köögis üldse pajalappe vaja olema, kuna kindad on ju palju praktilisemad. Kui te aga siiski eelistate lappe kinnastele, kuduge need ise ripskoes (kogu aeg parempidiselt kududes) mitmekordselt võetud lõngast ja vajaliku tiheduse saavutamiseks tavapärasest pool numbrit peenemate varrastega. Villane isoleerib suurepäraselt kuumust ja on ka küllaltki elastne.
Paariskinnas. Eriti tore leiutis on paariskinnas, mis aga millegipärast pole meil kuigi levinud. See kujutab endast 65–80 cm pikkust ja 20 cm laiust vateeritud riideriba, mille mõlemasse otsa on topeltriide abil moodustatud käelaba pikkused pesad. Pikem kinnas on käepärane laia, suure ja raske ahjuvormi või -panni käsitsemisel, kui kinnas peab mugava ja ohutu tõstmis huvides ulatuma ümber anuma otsa kuni keskkohani. Lühem kinnas sobib väiksemate ja kergemate pannide ja ahjuvormide ning keedupottidega opereerimiseks. Igaüks võib leida endale kõige otstarbekama pikkuse, samuti võib õmmelda kaks erineva pikkusega kinnast. Võrreldes pajalappide või kahe eraldi pajakindaga, on paariskindal mitmeid eeliseid. Käed libisevad paariskindasse justkui iseenesest, samuti saab kinda pärast tarvitamist ühe liigutusega käest libistada. Paariskinnas kaitseb mitte ainult teie labakätt, vaid ka randmeid, käsivarsi ja isegi keha kuuma auru, tulise ahjupanni ja rasvapritsmete eest. Kinnas on muide hõlpsasti kasutatav ka siis, kui pistate sellesse ainult ühe käe.
Ettevaatus. Väga oluline on vältida märjaks saanud pajakinnaste ja -lappide kasutamist, ja seda kogunisti kahel põhjusel. Esiteks võib märg ja külm tõstmisvahend põhjustada tulikuumade klaasvormide pragunemist või purunemist, teiseks muudab kuum anum niiskuse põletavaks auruks. Just seetõttu oleks hea, kui köögis oleks tagavaraks mitu paari käekaitsjaid.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
peremees 10.okt 2010 19:44
mitte vigasi vaid vigu :). Aga mina panen ka muna sisse, siis tuleb hea kollane
karmen515 30.aug 2010 22:41
Nagu ka teised kasutajad, lisasin ühe tükeldatud ja pruunistatud sibula ja hiljem tilli ka. Tuli väga maitsev!
MINU232 25.jaan 2010 17:47
ei ole viisakas teiste vigasi parandada muide Menu :D
i was here 20.jaan 2010 20:03
hea jah, et sellised "lihtsad" asjad ka siin üleval on. isegi kui umbestäpselt teada, siis enne tegemist saab raamid siit ette. ise panin ka tilli ja praadisin sibulat sisse. tuli ülihea.
Milf 10.aug 2009 21:59
Homme teen seda:P
mulk 05.juuni 2009 15:07
mis siin murraku üle närida...igal kandil omad käänud.;)
K3 23.sept 2008 12:25
algajale perenaisele on see retsept ylimalt oluline! Suured tanud, tuli vaga hasti valja ka!
Menu 05.aug 2008 19:04
sellist sõna nagu "pudru" pole olemas, aga olemas on sõna "puder" samuti pole olemas sõna "padja" aga on sõna "padi" mitte "pliita" vaid "pliit" mitte "kohvi" vaid "kohv" jne.
Monicah 12.sept 2007 17:02
mina teen ka praesibula ja praelihaga...palju parem.
ÕnneAnne 11.juuni 2006 17:47
miks te nimetate tuhlipudru järsku kartulipüreeks? jälle mingi brüsseli värk või? ja kes siis kartulipudru ilma praeliha ja tillita teeb? :)
1