Külmkapi ekspluateeri-
mine

Kuigi tavaliselt peetakse köögi südameks pliiti, on pliidiga vähemalt samaväärne ka külmaseade ehk l…
Kuigi tavaliselt peetakse köögi südameks pliiti, on pliidiga vähemalt samaväärne ka külmaseade ehk lihtsustatult öeldes külmkapp.

Külmkapi oluline roll. Just see nurgas omaette vaikselt nurruv seade hoolitseb selle eest, et kogu meie toit on turvaliselt säilitatud ning asub vaid käeulatuse kaugusel. Kas me aga alati oskame seda ustavat abimeest õigesti hooldada ja kõiki tema võimalusi maksimaalselt ära kasutada? Kindlasti poleks paha kõik toiduainete säilitamise reeglid veel kord üle korrata, sest küllap leiab igaüks siit mõne lihtsa, kuid olulise põhitõe, mille peale ta ise lihtsalt poleks tulnud.

Mida külmkapis hoida. Küllap on kodukokkade hulgas niihästi liiga hoolsaid kui ka natuke muretuid. Esimesed koormavad oma külmkapi üle ainetega, mis säiliksid sama hästi või isegi paremini ka tavalises kapis nagu näiteks kuivad koogid ja keeksid, shokolaad ning tööstuslikud hoidised avamata karpides või purkides. Teised hoiavad kergesti riknevaid toiduaineid nagu toores liha ja kala ning keeduvorstid liiga kaua toatemperatuuril ega pea ka kinni külmkapi temperatuuridest. Ometi tekivad toidumürgistused asjatundjate väitel just taolisest toiduga hooletust ümberkäimisest.

Külmkapi temperatuur. Jahutuskambri ideaaltemperatuuriks peetakse 2°, kuid ka 4° ei tekita veel riknemisohtu. Ärge järgige nõuandeid, mis kergekäeliselt lubavad jahutuskambrisse kuni 7° temperatuuri. Soojemas kui 5° tekib tõsine oht toiduainetes leiduvate bakterite elutegevuse jätkumiseks, mis kergesti riknevate toiduainete puhul võib tähendada roiskumist.

Mõõtmine. Jahutuskapi temperatuuri saate mõõta kas veeanumasse pistetud veetermomeetriga või õhusoojuse mõõtmiseks mõeldud tavalise piiritustermomeetriga. Kui õhusoojus osutub lubatust kõrgemaks, tuleb seda reguleerida. Ka kõige lihtsamal külmaseadmel peab olema termostaat, mille asendi muutmisega saategi temperatuuri reguleerida vastavalt soovile. Mõõtke kapi temperatuuri uuesti 24 tundi pärast reguleerimist, edaspidi aga vähemalt kord kuus.

Temperatuuri säilitamine. Et temperatuur kapi kõikides osades püsiks vajalikul tasemel, ei tohi toiduained olla kappi pandud nii tihedalt, et õhu liikumine nende vahel oleks takistatud. Ka toiduainete väljavõtmine ning kappi panemine peab toimuma võimalikult kiiresti, eriti kui välisruumi temperatuur on kõrge. Kuumad toiduained jahutage enne hoiule panemist kiiresti toatemperatuurile.

Kõige külmem piirkond. Selle leidmine on vajalik teadmaks, kus säilitada kõige kiiremini riknevaid toiduaineid ehk siis toorest liha ja kala. Füüsikaseaduste järgi vajub külm õhk küll allapoole, kuid üheukselises vana tüüpi külmkapis on kõige külmemaks riiuliks enamasti siiski see, mis asub otse jahutuskambrist isoleerimata jääkambri all. Automaatse sulatusrezhiimiga seadmetel asub aurusti jahutusruumi tagaseina taga, mistõttu kõige külmemaks kohaks on alumise riiuli seinapoolne külg. Muidugi on kõige usaldusväärsem viis oma seadme külmapooluse leidmiseks siiski termomeetriga mõõtmine.

Toiduainete selekteerimine. Kui teie jahutuskapp suudab garanteerida kõikidel lahtistel riiulitel vajaliku temperatuuri 4°, võite toiduained paigutada nii, nagu see on teile kõige mugavam. Ei saa aga unustada seda, et madalama temperatuuri saavutamine ja hoidmine paneb teie voolumõõtja tihedamini tööle. Kui aga ülemiste ja alumiste riiulite (mõeldud on tagaseinajahutusega kappe) temperatuuride vahe on juba 2–3 kraadi, ning muidugi ka elektri säästmise huvides, võiksite kinni pidada mõnest kindlast reeglist.

Ukseriiulitel säilitage karastusjooke, maitsekastmeid ja piima; vaba ruumi korral ka avamata konserve, mida te eelistate süüa külmalt. Kui puudub võimalus hoida mune ideaaltemperatuuril ehk 12° juures ning ostate mune sageli, kasutage ära ukse küljes olev munarest, asetades munad sinna, teravad otsad all.

Alumistes suletud sahtlites või karpides hoidke puu- ja köögivilja, sibulat ja küüslauku ning salatirohelist. Parema hoiukoha puudumisel võite siin hoida ka vabrikupakendis mune, mis aga peaksid kindlasti olema lisapakendis, vältimaks tugevate lõhnade külgevõtmist. Vaba ruumi võib siingi täita avamata konservidega (vt eelmine lõik).

Köögiviljasektsiooni peal peaks olema teoreetiliselt kõige külmem riiul, mis tuleks reserveerida kala, liha, kanaliha ning keeduvorsti hoidmiseks.

Alt lugedes järgmisel (kahel) riiulil on koht kuumtöödeldud toiduainete jääkidele.

Ülemine riiul on sobilik juustu ja toidurasvade hoidmiseks, vaba ruumi võib täita maitsekastmete ning koduste hoidistega, mis pimedas ja jahedas säilitavad oma maitse ja värvi paremini kui toatemperatuuril.

Varem sisse, varem välja. Nii võiks nimetada toiduvarude optimaalse ärakasutamise põhimõtet. Ükskõik millise toiduaine varude täiendamisel hoolitsege selle eest, et uued satuksid endistest tahapoole, kindlustades viimaste õigeaegse äratarvitamise.

Kuivamise vältimine. Ärge kunagi pange külmkappi poolikuid konserve või muid kinnikatmata toiduaineid. Niisugune talitusviis põhjustab lisaniiskuse tekkimist, mis omakorda nõuab külmaseadmelt lisatööd ja energiakulu tekkinud jää või härmatise sulatamiseks ning termostaadi poolt ettekirjutatud temperatuuri säilitamiseks. Ning loomulikult kuivab lahtine toit väga kiiresti ning muutub ebaisuäratavaks või koguni päris söömiskõlbmatuks. Suuresti kaotavad niiskust ka vabrikupakendist väljavõetud munad ning riknevad kiiremini kui pakendis hoidmise puhul. Eriti vajalik on niiskuse säilitamine aga salatirohelise ning köögiviljade puhul; puuvili aga vajab vastupidiselt hoopiski kuivemat õhku ehk siis kaitset ümbritseva ruumi niiskuse eest.

Lõhnad. Teiseks mõjuvaks põhjuseks on lõhnade segunemise vältimine. Tavalises ühe uksega külmkapis võib küll olla kaks eraldi kambrit, kuid jahutusõhk on siiski ühine. Kui jätate jahutuskambrisse lahtiselt tugevasti küüslaugu järele lõhnava roa, leiate mõne aja pärast külmutuskambrist küüslaugulõhnalisi jääkuubikuid ning halvemal juhul isegi näiteks sama aroomiga jäätisepaki. Päris kindlasti kinnistub lõhn aga külmutuskambri seintele sadestuvasse härmatisse, jäädes sinna järgmise sulatamiseni.

Vedeliku kinnipidamine. Äärmiselt tähtis on pakendi olemasolu toore liha või kala säilitamisel, eriti aga külmutatud liha-kala ülessulatamisel. Kui teie kapis on restriiulid ning kui te ei säilita nimetatud toiduaineid kõige alumisel riiulil, võib sulamisel tekkiv vedelik tilkuda alumistel riiulitel olevatele toiduainetele ning põhjustada nende riknemist.

Parimaks pakendiks on tugevad, tihedalt sulguva kaanega läbipaistvad plastkarbid, eelistatavalt kandilised, mida on küllaltki soodsa hinnaga saada igast suuremast kauplusest. Muidugi võite kasutada ka kaupluste õhukesi plastkarpe, eriti kui need tulevad teile kaubaga kaasa ning olete nende eest maksnud. Ise neid osta siiski ei tasu, kui need pole just Polarcupi kaubamärki kandvad, kuna ühekordseks kasutuseks mõeldud õhukesed kaaned lähevad kiiresti katki ning kokkuvõttes on siiski ökonoomsem osta praktiliselt lõputu kasutusajaga korralikke säilituskarpe.

Muu pakend. Lisaks karpidele võite toiduaineid säilitada ka sulguvates kilekottides, toidukiles või fooliumis. Siiski pole ükski pakend nii mugav, turvaline ega hõlpsasti hooldatav kui karp. Lisaks kõigele võimaldavad karbid, eriti muidugi kandilised, kapiruumi kõige ratsionaalsemalt ära kasutada, kapis korda säilitada ning ka otsitavat kergesti leida.

Kapi pesemine. Kui ebameeldiv või muidu häiriv lõhn on siiski kappi tekkinud, ei aita sageli muu, kui kogu kapi tühjakstõstmine ja pesemine ning külmuti plaaniväline ülessulatamine. Muidugi tuleb nii üht kui teist protseduuri niigi perioodiliselt teha, sest muidu koguneb jahutuskambrisse liiga palju mittevajalikku, külmutuses olevad toiduained aga kattuvad paksu härmatisekihiga ning elektrikulu tõuseb pilvedesse.

Õige vahend. Kasutage kapi pesemisel ainult täiesti lõhnatut neutraalset nõudepesuvahendit, nt Minirisk, millele võite soovi korral lisada veidi sidrunimahla. Hoiduge ükskõik millise kange lahusti pruukimisest, kuna see võib kapi sisemuse rikkuda. Äärmisel juhul võite plekkide eemaldamiseks võtta appi naturaalse (5%) veini- või õunaäädika, pärast seda aga tuleks pindu korduvalt niiske käsnaga üle pesta. Lõpuks kuivatage kapp hoolikalt ja laske veidi aega tuulduda. Kui jätate väljalülitatud kapi puhkuse ajaks tühjalt seisma, jätke kapi uks kindlasti poikvele.

Lõhnu ei tohi peita. Ärge kunagi proovige lõhnu peita mõne teise tugevalt lõhnava keemilise ainega, mis võib tekitada kuudepikkuse ja raskesti likvideeritava häireolukorra. Iseasi on lõhnade ärastamine söetablettide või söögisooda abil, mis tuleks panna lahtises karbis kapi keskele. Äärmisel juhul võtke sumbunud lõhnast lahtisaamiseks appi tükike sidruni- või apelsinikoort, mis aga kindlasti vajab tihedat uuendamist.

Energia mõistlik säästmine. Kõige mõtlematum talitusviis elektrienergia kokkuhoidmise nimel on külmkapi temperatuuri reguleerimine ebaturvaliselt kõrgeks. Kui hoolite oma ja pereliikmete tervisest ning soovite hoida oma toiduaineid kauem kõblikena, peate võimalusi energia säästmiseks otsima mujalt. Selleks mõned näited.
*Uue kapi hankimisel valige niisugune, millel on head uksetihendid ja pikk külmapidavus (vt eespool).
*Paigutage külmaseade pliidist või muudest soojuseallikatest võimalikult kaugele niisugusesse kohta, kus päike peale ei paista.
*Kapp reguleerige jalgade asendiga veidike tahapoole kaldu, et uks sulguks omaenda raskusega ka siis, kui see kogemata praokile jääb.
*Avage kapp alles siis, kui teil on selge, mida te sealt võtta soovite.
*Kuuma toitu pange kappi vaid juhul, kui olukord seda tõesti nõuab: näiteks kui peate kodust lahkuma varem, kui toit korralikult jahtuda jõuab, toatemperatuurile jätmine aga ohustaks toidu turvalist säilimist.
*Sulatage külmutuskamber üles kohe, kui sinna on kogunenud 5 mm paksune härmatisekiht, mis suurendab märgatavalt uue külma tootmiseks vajatava elektrienergia kogust.
*Kõige üllatavamana tunduva nõuande leiate aga siit – teie külmkapp töötab kõige efektiivsemalt mitte siis, kui ta on tühjavõitu, vaid hoopiski umbes 75% ulatuses täidetuna. Nimelt hoiavad külmad toiduained kapi temperatuuri palju paremini nõutaval tasemel, kui seda teeb tühi ruum
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Nelli 24.apr 2012 18:12
Tõesti maitsvad tulid. Kuigi algul mul ei olnud usku sellesse :)
rjen 19.apr 2012 19:30
väga amistev
Indrek 08.apr 2012 15:31
Super head tulid. Kasutasin Farmi 250g vanilliga lahjat kohupiima. Lisasin ka sortsu piima, aga arvan, et seda poleks isegi vaja olnud. Veerand jahust asendasin rukkijahuga. Lisasin teelusika suhkrut, aga seda poleks vaja olnud. Mett või moosi ei kasutanud pärast söömisel, kuna oli juba piisavalt magus. Kui tavalist kohupiima kasutada, siis ehk mesi, moos või suhkur täitsa omal kohal. Teen kindlasti veel retsepti siit-sealt muutes. Rukkijahu annab omapärasema maitse.
Riina 07.veeb 2012 18:51
Tõesti väga,väga maitsvad pannkoogid said:):)
Naine 08.okt 2011 18:43
Ma olen juba 3 retsepti läbi proovinud aga see ületab kõik ja on super hea! Mu mees ei kiida väga kergelt ja ta sõi suure isuga ja kiitis väga. Mul oli 200g pakk kohupiima ja lisasin 50g hapukoort ja tuli ikka väga väga maitsev. Kindlasti proovige! Tainas tundus alguses natuke vedel aga tegelikult oli ideaalne!
Sille004 20.jaan 2011 10:32
proovisin esimest korda ära ja õnnestusid väga hästi:) need olid nii maitsvad ,et said väga ruttu otsa.tegin paar päeva hiljem neid uuesti aga topelt kogusega ja need tulid veel paremad .väikseste koogikeste peale panime mett ja kõrvale sai joodud külma piima...nämmmmi..-
keele viib alla:)sooovitan soojalt:)
Karmen 16.sept 2010 16:06
Supper head :Y:A
LAura 13.aug 2010 11:27
mina lisasin veidi piima ka, sest minuarust oli see väääga paks taigen, ja mul tulid vga maitsvad välja ;) .
karmen515 23.apr 2010 10:39
Väga maitsvad. Tegemine võtab küll aega, kuid tulemus on seda väärt. Mõnus kohupiimane maitse. Soovitan!
Mmmerlekas 16.märts 2010 19:07
jäi jah maitsest puudu, söödavad aga ei midagi erilist
gersti 04.veeb 2010 14:30
ei ole veel teinud aga just seisab üks pakk kohupiima, proovin ka, aitäh.
triin 18.okt 2009 12:26
Maitsest jäi kuidagi puudu. Panin kõike täpselt nagu retseptis aga ilmselt oleks pidanud rohkem soola v suhkrut panema, sest olid kuidagi väga maitsetud, kohupiim oleks ilmselt kah võinud veidi soolane vms olla...
keini 05.juuni 2009 17:11
mmm, tein ise ka neid pannkooke just ja imehead tulid :)
Lilla 03.veeb 2009 14:24
Banaaniga ei ole veel proovinud, on ilmagi väga hääd!
memmeke 24.jaan 2009 19:43
Tegin ka täna neid kohupiima pannkooke,lisasin nats.söögisoodat ja 2-3 tilka viinamarja äädikat,koogid tulid supper head.Kõik sõid ja kiitsid.
emaemu 22.jaan 2009 21:36
Suur tänu! Meie neljaliikmelisele perele peaks siis vast ikka neljast portsjonist jaguma. Ma olen vilets küpsetaja, aga mõtlesin, et teeks proovi:D
NurrMarta 22.jaan 2009 20:20
Kes küsida taipab, ei ole küll loll :) Portsjoni suurus peaks olemas selline viisakas kogus, mida ühe inimese kohta serveeritakse. Aga mulle tundub, et kui ikka kõht vähegi tühi on ja toit hea maitseb, siis ei jagu ühe sööja jaoks ühes portsjonist küll kunagi. Aga täpsema hulga arvestamiseks võid ju ette kujutada, kui suur kogus on veerand pakki kohupiima pluss supilusikas jahu pluss 3/4 muna ja veel midagi. Kuna tulemus on õhuline, siis mahult see nii väike kogus ei olegi, aga kaalult üsna tagasihoidlik. Aga kasuta kindlasti kohupiima, mitte pastat, mis oleks liiga vedel.
emaemu 22.jaan 2009 20:09
Kui palju on üks portsjon? Ma vabandan oma lollust, aga olen siin portaalis uus. Ja kas kohupiim peab olema konkreetselt kohupiim või kohupiimapasta? Aitäh, kes viitsib vastata:)
neiu 12.okt 2008 23:51
Super ! Tavapannkooke hiljuti tehes ei meeldinud mulle need üldse, kuigi piisavalt läks nende sisse igasugust head kraami.. Sel viisil pannkooke tehes on aga tulemus võrratult hea. Koogid saavad kiiresti söödud - raske on neist end eemale hoida :) olen veendunud, et ka tulevikus jään selle retsepti peale.
Evelike 21.märts 2008 19:17
Banaanitükkidega on eriti nämma :) Tõsiselt hea retsept!
jannex 01.aug 2007 18:36
Ka just lõpetasin nende valmistamise :D Tulemus oli tõesti väga hea, omalt poolt soovitan taignasse lisada supilusika jagu hapukoort, tilk äädikat (ise kasutasin mahedamat balsamiveiniäädikat, kuid sobib ka õunaäädikas) ja noaotsaga söögisoodat. Nii pole tõesti muud vedelikku (nt piima) enam vaja lisada ja koogid on paremini vormitavad ja ülikohevad. Tõesti lihtne, kuid hea retsept! ;)
Jolants 01.aug 2007 17:20
Just tegin neid, superhead ikka tõesti:D
Evelike 24.apr 2006 15:37
panin veel banaanitükikesi ka sisse... nämma nämma :):)
Kohupiimakook 11.sept 2005 15:05
Väga hea võimalus oma kogupiimajäägid ära kasutada. Tõesti õhuline ja maitsev.
Kadiann 14.apr 2005 21:02
maitsev, peale selle retsepti leidmist enam sõrnikuid pole teinudki:)
12