Ahju-
temperatuurid

Kindlasti on teid mõnikord segadusse ajanud kokaraamatute praeahju temperatuuri kohta käivad erinevad määrangud. Ühes raamatus tähendab 200 kraadi keskmiselt kuuma ahju, teises on see defineeritud mõõdukalt kuumaks.
Kiire ja aeglane ahi. Kindlasti on teid mõnikord segadusse ajanud kokaraamatute praeahju temperatuuri kohta käivad erinevad määrangud. Ühes raamatus tähendab 200 kraadi keskmiselt kuuma ahju, teises on see defineeritud mõõdukalt kuumaks. Mõnikord räägitakse aeglasest ahjust, mis tähistab madalat ahjutemperatuuri, ja sellele vastavalt siis ka kiirest ahjust. Kahtlemata muudavad sellised omadussõnad kokaraamatu teksti elavamaks, kuid samas peaks neisse siiski suhtuma kahtlevalt ning usaldama eeskätt autori poolt väljapakutud kraade. Kui aga neid miskipärast pole antud, mis võib juhtuda näiteks vormiroogade või ahjupraadide puhul, võiksite roa panna oma arvamuse järgi keskmiselt kuuma ahju, lähtudes sisetundest, kogemusest või mõne analoogilise roa juhisest.

Kontrollige oma ahju. Isegi kui te saate oma elektriahju reguleerida täpselt soovitud temperatuurile, ei pruugi see siiski vastata tegelikkusele. Kui teie küpsetised on kokaraamatus väljapakutud temperatuuridel küpsetades pidevalt tooreks jäänud või hoopiski üle küpsenud, peaksite oma ahju kontrollima. Asjatundjate kinnitusel on koduste ahjude 25–30kraadine kõrvalekalle täiesti tavaline nähtus; mõnikord võib erinevus olla suuremgi. Lisaks sellele kuumeneb enamik ahjusid ebaühtlaselt, mistõttu oleks hea teada oma ahju kuumemaid ja jahedamaid piirkondi.

Termomeeter. Ahju kontrollimiseks tuleks soetada ahjutermomeeter, mille näidud ulatuvad kuni 260°-ni, eri piirkondade kuumuse mõõtmiseks peaks neid aga olema koguni kaks (teise võite ajutiselt sõbrannalt laenuks küsida). Kui olete kindlaks teinud, kui palju teie ahju termostaadi näidud teid petavad, saate seda ahju edaspidisel reguleerimisel arvesse võtta. Taolist kontrollimist soovitatakse läbi viia vähemalt kord aastas.

Kahe termomeetri näitude võrdlemise tulemusena saate teada, kui palju erinevad üksteisest ahju tagumise seina ja esimese serva näitajad. Õigete näitude saamiseks hoidke ahjuuks suletuna vähemalt 10 minutit, sest iga ukse avamine võib ahju uksepoolse osa temperatuuri langetada kuni 25° ning temperatuuri normaliseerumiseks kulub päris tükk aega.

Loomulikult ei saa iialgi välistada, et ka äsja soetatud termomeeter valetab. Parim võimalus selle vältimiseks on osta see mitte juhuslikust turuputkast, vaid kvaliteetkaupa müüvast kauplusest. Kulude kokkuhoiu mõttes võite ahjutermomeetri soetada mitme pere peale, sest vaja läheb seda ju vaid paar korda aastas.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa