Kuidas valida espressoma-
sinat?

Autor: Toidutare.ee
Mis vahe on espressokohvil ja presskannukohvil, mida arvestada espressomasina ostmisel ja kasutamisel?
Toidutarel avanes hea võimalus harida ennast ja meie kasutajaid espressomasinate laias ja keerulises maailmas. Meie poolt esitatud küsimustele vastas Mihkel Hang, kes on Siemensi kodumasinate esindaja Eestis.

1. Hiljuti ostis tuttav endale espresso valmistamise masina. Miks peaksin oma kohvimasina ja presskannu välja vahetama tunduvalt kallima espressomasina vastu?
Espressomasin võimaldab saada ehedat kohvi st kohvi valmistatakse värsketest ubadest just sel hetkel, mil te kohvi valmistamist alustate. Teisalt valmistatakse espressomasinates kohvi 15bar rõhu all, mis tagab kohvi parima maitse ja aroomi ning espressole omane crema kiht saavutatakse samuti tänu 15 bar rõhule. Samas on võimalik enamuse espressomasinatega valmistada kuuma vett tee jaoks ning vahustada piima erinevate piimepõhiste kohvijookide tarvis. Samas ei "kõrveta" espressomasin kohvi, sest presskannu kohviga võib see väga hõlpsasti juhtuda, kuna sinna kallatakse enamasti äsja keedetud vesi kohe peale. Kohvi temperatuur espressomasinal on 92 +/-3 kraadi.

2. Kaupluses on müügil paljude erinevate firmade espressomasinad. Kuidas orienteeruda erinevate firmade poolt pakutavas?
Erinevad firmad pakuvad erineva hinnaklassi tooteid. Hinna määrab espressomasina juures temas kasutusmugavus ning tema tootmisel kasutatud materjalid. Kasutusmugavuse tagavad nt. sümbolekraan või paremate mudelite juures tekstiekraan, mis informeerivad tarbijat peaaegu igast liigutusest, mida vaja teha või mis parajasti teoksil. Samuti mõjutab hinda piimavahustussüsteem, kallimatel seadmetel on eranditult kvaliteetsed piimavahustussüsteemid, mis tagavad korraliku vahu ka kõige kapriissemale vahusõbrale. Kõrgema hinnaklassi mudelid on üldjuhul mitmeid kordi vaiksemad kui madalama hinnaklassi mudelid.
 
 
3. Mida peaks jälgima espressomasina ostmisel?
Võimalusel soovitan paluda kaupluse müüjal demonstreerida seadet lähemalt, et tekiks parem ettekujutus, millega tegemist on. Jälgida tuleks, kas seade on varustatud tekstiekraaniga või sümbolekraaniga, piimavahustusotsikut - kas piim võetakse ise pakist või tuleb see eelnavalt tassi valmis panna. Kindlasti tuleks jälgida, et seade oleks paindlik erinevate kohvide valmistamiseks eri kanguste, eri suurustega. Veepaak peab olema eemaldatav, et mugavalt vett juurde panna. Kohviveski peab olema terasest ning seadme presstehnoloogia võiks olla eemaldatav, et kodustes tingimustes oleks hõlbus masinat hooldada. Kindlasti võiks seadmel olla ka automaatne puhastusprogramm ja katlakivieemaldus programm, mille abil tagatakse seadmel võimalikult pikk eluiga.

4. Milline on espressomasina tööpõhimõte lihtsalt selgitades?
Kohviveskis jahvatatakse oad vastavalt teie poolt soovitud kangusele (7-14g kohvi Siemensi masinatel) ning seejärel suundub jahvatatud kohvi kohvikambrisse. Kohvikambris leotatakse sooja veega (Siemensi masinal "AromaWhirlSystemPlus") äsja jahvatatud kohvi ning seejärel pressitakse kohvipuru kokku ja suletud kambrisse surutakse 15bar juures kuum vesi, mis seejärel väljutatakse seadmest tassi. Kohvipuru kukub tabletina purusahtlisse, kust on seda hõlbus ära visata.

5. Mille poolest on espressomasinaga tehtud kohv parem tavalisest kohvist?
Espressomasinas valmistatakse kohvi surve all ning kohvi ja kuuma vee kontakt on kordi lühem kui seda on presskannus, tavalises kohvimasinas, kus võib kohvile tekkida kerge kõrbemaitse. Samas on espressokohvi madalama kofeiinisisaldusega, sest kontakt kuuma veega on lühem - seega meie organismile kasulikum kui tavakohvi. Loomulikult ka värske maitse, tänu värsketest ubadest valmistatud joogile.

6. Kas espressomasina puhul peab ostma erilist kohvi, millest kohvijooki valmistama hakata või saan kasutada näiteks presskannu jaoks mõeldud kohvipulbrit?
Espressomasina ostnud klient peab endale selgeks tegema, et hea jook ei eelda ainult head masinat, vaid ka kvaliteetseid ube. Espressomasinates kasutamiseks on meie kaubandusettevõtetes suurel hulgal erinevaid espressokohvisid, mis sobivad suurepäraselt espressomasinatele. Presskannu jaoks mõeldud kohvi ei taga maitseelamust, kui teda kasutada espressomasinas.

7. Kui kasutajasõbralik on espressomasin? Kas selle käsitlemisega saavad hakkama ka vanemad inimesed?
Espressomasin ei ole keerukas seade - espressomasinate juures tuleb järgida tootjapoolseid näpunäiteid ning seade töötab ilma probleemideta. Vanematel inimestel on kindlati abiks tekstiekraan kui ka sümbolekraan on üheselt mõistetav, seega peaks espressomasinaga iga tarbija hakkama saama.

8. Kas need masinad vajavad mingit erihooldust?
Kindlasti vajavad ka need seadmed puhastamist. Peamiselt on vaja läbi viia teatud perioodide tagant puhastusprogramm ja katlakivieemaldusprogramm. Nende programmide läbiviimis tihedus sõltub piirkandlikust veekaredusest, mis tuleb seadmetele ära märkida, et seade teaks õigel ajal puhastust nõuda. Igapäevaselt on vajalik vee lisamine ja jääkvee eemaldamine.
9. Toidutare liikmed arutlesid hiljuti selle üle, kas koduse espressomasinaga on võimalik saada tihedat ja püsivat vahtu. n tel oli hiljaaegu Miks mul ei õnnestu kodus saada sama tihedat ja püsivat piimavahtu kui kohvikus?
Kahjuks ei saa ka kohvikutes alati parimat piimavahtu. Probleeme võib olla mitu:
  • kasutate liiga suure rasvasisaldusega piima - mida lahjam piim,seda kohevam vaht;
  • piim,mida kasutate,on kas liiga soe või juba vana - värske ja jahe piim tagavad parima vahu;
  • espressomasin,mida kasutate,omab liiga nõrka küttekeha, et piisavalt tulist veeauru väljutada piimavahustusotsikust ;
  • piimavahustusotsik ei ole korralikult eelmisest kasutamisest puhastatud (NB! Väga sagedane probleem!);
  • Iga piimavahustusotsik vajab omi "nippe", kuidas kõige paremini vahtu valmistada. Kui on tegemist nö "tavalise otsikuga", kus on ainult üks metallist/plastist vm otsik (sõltub tootjast) siis tuleks otsiku pea poole jagu tassi uputada ning teha suuri, kuid aeglasi ringe terve tassi ulatuses. Selle tulemusena pääseb kuum aur kõikjale ja tulemus on maitsev piimajook. Kui on tegemist süsteemiga, kus piim võetakse eraldi anumast siis tuleb jälgida, et piimaanum ei oleks kõrgemal piimavahustusotsikust. Siinjuures piisab peamiselt ühest või kahest nupuvajutusest/kraani liigutamisest ning ühtlane piimavaht ongi teie klaasis, ilma suurema vaevata. Selle süsteemi juures tuleb aga jälgida eriti hoolsalt piimavahustussüsteemi puhtust, sest muidu ei pruugi korralikku vahtu enam saada.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Espresso masinate hooldaja 27.mai 2015 12:47
Tere! Lugesin Teie artikli läbi ning ei saa nõustuda kõige siin öelduga. Masinaga valmistatud kohvi temperatuur tassis on 70-76 kraadi. 90+ kraadi on boileris olev veetemperatuuri maksimaalne temperatuur ning "kohvipadjast" läbimisel jahtub see 70-76 kraadini. Ära tuleb märkida veel, et toatemperatuuril portselan tass jahutab kohvi ca 10 kraadi lisaks. 15 bari rõhk on maksimaalne ning jook valmib tegelikuses ca 9bar rõhu all. Kõige tüüpilisem probleem piima vahustamisega on seotud lihtsalt masina puhtusega. Mida puhtam on piimasüsteem seda ilusam vaht tuleb. Ei ole oluline kas kasutada "Latte piima" või 2,5% või 3,5% piima tulemus on sama. Isiklikult soovitan vältida neid kohvikuid kus kohast piimal vahtu pole. (Piim rikneb väga kiiresti ning koguneb süsteemi moodustades juustu sarnast ollust mis haiseb ning võib olla ka tervist kahjustav. Kütte keha ei ole kohe kindlasti liiga nõrk - keskmisel kodukasutajale mõeldud masinas on 1,4-1,7 KW boiler mille võimsusest maa ja ilm - probleemid esinevad üldjoontes sellega, et masin on katlakivi lihtsalt täis. 90% remonti vajavatest esspressomasinatest vajab lihtsalt korralikku puhastust.
laikake 17.apr 2012 21:44
Soov osta kapsel kohvimasinat. Leitsin netist otsides sellise masinad: http://www.illy.ee/e-
t/2-kohvimasinad
kas on mõtet midagi neist osta? Vaatan, et neil on hinna ka suht mõistlikud, lisaks kasutab veel see masin illy kohvikapselid: http://www.illy.ee/e-
t/3-
kohvikapslid Antke
palun nõu kas on mõtet?
Lilikene 19.veeb 2006 10:33
pilti netu:D
devil13 26.okt 2005 09:05
oh...ma olen esimene!!!
devil13 26.okt 2005 09:04
päris maitsev on ja lihtne ka:)
1