Odav pann kaua rõõmu ei paku

Autor: Pille-Mai Helemäe
Kvaliteetne pann võib olla hea söögi valmistamisel määrava tähtsusega. Aga et panne müüakse nii 100- kui ka 1000krooniseid, tekib õigustatud küsimus, mida ostu sooritades silmas pidada.
Hind ei ole küll ainuke kriteerium, aga spetsialistide sõnul ei pea väga odavad pannid lihtsalt kaua vastu.
Ühtmoodi välimusega panni võib leida nii postimüügikataloogist, supermarketist kui ka köögitarvete poest. Kiika Kööki müüjanna Merilin Taul ütleb, et panni peaks enne ostu kindlasti oma käes hoidma, sest esmareegel, mille järgi panni hinnata, on selle raskus. "Pann peaks kaaluma kolm kuni viis kilo, sest mida kergem pann, seda õhukesem on selle põhi," märgib ta. Õhukese põhjaga pannid aga ei pea kaua vastu, eriti teflonpannid, mille põhi kipub kummi minema.
Hind on oluline
Merilin Taul soovitab pannide puhul eelistada tuntud kaubamärkide tootjaid, kelle puhul võib materjali peale kindel olla. Kui tegemist pole just üheks kuuks üürikorteris kasutamiseks mõeldud panniga, võiks lähtuda sellest, et kvaliteetsete teflonpannide hinnad algavad 400 kroonist ja malmpannide omad 400-500 kroonist. Ka Maire Suitsu leiab, et kallis pann on oma hinda igati väärt: "Kui olete hoolas ja kasutate ainult plastist või puidust kulpe, pannilabidaid ja segamisriistu, pesete anumaid selleks ette nähtud käsnaga ega hoia neid kuivalt kuumal pliidil, teenivad pannid teid eeskujulikult viis aastat, keedunõud ja mõned eriti head pannid isegi kauem." Tema sõnul võivad pettumuse valmistada Itaalia köögianumad, mis hoolimata heast välimusest peavad pahatihti vastu vaid mõne kuu. Suitsu soovitab aga täielikult eirata postikataloogides pakutavaid odavaid panne.
#kast#Millist materjali eelistada?
Kõige lihtsam on Eestis leida teflonist panni, mille suurim eelis on mittenakkuv pind. Teflonpanni on kerge hooldada ja sageli ei lähe sellel praadides isegi õli vaja. Samas valitseb teflonpannide puhul oht, et kui ei järgita õigeid hooldusreegleid, võib teflon hakata pudenema ja need osakesed on tervisele kahjulikud. Just odavamad pannid kipuvad kiiremini läbi kuluma, aga et inimene ei raatsi panni esimese kriimu tekkimisel ära visata, kasutab ta sobimatut panni ka edaspidi. Merilin Tauli sõnul on suur ja sagedane viga, et pann asetatakse kuumana külma vee alla, mis hakkab teflonit seestpoolt rikkuma.

Erinevalt teflonpannist ei ole malmpanni ostmisega võimalik nii kergelt mööda panna. Malmpannid on hinna poolest küll suhteliselt kallid ja käes väga rasked, aga peavad kauem vastu kui teised pannid. Samas nõuavad need ka suuremat hoolt, sest malmpann peab olema kaetud kaitsva õlikihiga, vastasel juhul hakkab panni poorne pind toitu enda külge võtma. Oluline on vaadata, et malmpann ei hakkaks roostetama, sest siis on ta kasutamiseks kõlbmatu. Võrreldes teiste pannidega kuumeneb malmpann kaua ja hoiab ka toitu kauem kuumana, kuid pannil ei tohiks toitu hoida kauem kui 24 tundi. Arvestama peab ka sellega, et pann võib anda toidule kerge sinaka varjundi. Maakodusse on aga malmpann parim, sest soovi korral võib sellega lahtise tule peal süüa teha.

Vähem populaarsed on kodustes köökides roostevabast terasest pannid, mis välimuselt kõige elegantsemad, aga eeldavad suuremaid oskusi. Roostevabast terasest pann ei kaalu väga palju ja seetõttu saab sellega sööki tehes rohkem mängida, aga paljudel kipub sellel toit põhja kõrbema, sest kuumus peab olema väga õigesti timmitud.
Tähelepanu ka panni põhjale
Panni valikul pole raskus ja materjal ainukesed kriteeriumid. Panni ostes uuri pakendil märgitud tingmärke, kus on sageli märgitud, millisele pliidile see sobib. Tasub teada, et iga malmpanni ei saa keraamilisel pliidiplaadil kasutada, sest panni põhi võib plaadi ära rikkuda. Sellisel juhul peaks ostma väljast glasuuritud panni, mis ei kriibi plaati. Kvaliteedi märk on ka see, kui panni põhja katab metallplaat, mis tugevdab panni ja ennetab toidu põhjakõrbemist. Kõige kehvemas olukorras on Eestis aga induktsioonipliitide omanikud, kes tavalise põhjaga panni üldse kasutada ei saagi.
Kas ühest pannist piisab?
Ideaalis võiks kodus olla rohkem kui üks pann, kuigi üksinda elav ja vähe kokkav inimene saab hakkama ka ühe panniga. Kodus võikski olla nii malm- kui ka teflonpann, sest esimene on ideaalne praadimiseks ja teine selliste panniroogade valmistamiseks, mis ei vaja liiga kõrget kuumust. Kastmete ja hautiste valmistamiseks võiks kodus olla ka kõrgemate äärtega pann ja lisaks eraldi pann vokkimiseks. Eriti suurte köökide omanikud leiavad aga poest ka spetsiaalsed pannkookide ja munapraadimise, pontšikute valmistamise jms pannid.
Allikas: ajakiri Naised
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
emme 11.märts 2012 13:08
natuke on midagi puudu
Hindaja 18.nov 2011 08:59
Väga, väga maitsev!
1