Kokakool
Sri Lanka maitsed

Ameerika Ühendriikidest pärit Katiet (42) kohtasin ma Šotimaal elades. 2000.–2001. õppeaastal tudeeris ta Edinburghis ärijuhtimist ja seejärel jätkas õpinguid Pariisis. 

Kokakool
Kuldne seeneaeg

Sügist ootame me kõik juba üksnes mõnusate seenelkäikude pärast. Kaunis värviline mets, kuldsed päiksekiired, seenekorv käevangus... Loomulikult teeb peale meeldiva jalutuskäigu head meelt rikkalik seenesaak. Kõige mõnusam on see kohe pannile panna!

Kokakool
Sügavkülma sügavustes

Sügavkülmutamine on tervislik alternatiiv muudele hoiustamisviisidele – toitaineid säilib kõige enam ja vältida saab ka soola, suhkru, äädika ja muude säilitajate ületarbimist. 

Kokakool
Tomat - suur köögilemmik

Ilma tomatita oleks võimatu ette kujutada Itaalia, Kreeka, Lõuna-Prantsusmaa, Hispaania ja Ameerika rahvuskööke, kuid tomat on ka eestlaste suur lemmik!

Kokakool
Kesksuvine beseetort

See õhuline besee ja hapuka sidrunivõidega küpsetis on ideaalne suviseks marjahooajaks.

Kokakool
Soolane võileivatort paprika ja suvikõrvitsaga

Mahlase võileivatordi teevad eriti maitsvaks ja ilusaks suvised aiasaadused. Valmista see serveerimisele eelneval päeval, et tort saaks külmikus maitsestuda.

Kokakool
Kuidas valmistada torti arbuusist?

Arbuus vallutab kõikide poodide ja turgude letipealseid. Imekombel ei tüdine sellest suurest magusast ja mahlasest viljast ära ka. 

Kokakool
Värsked kurgid purki ja pannile

Nüüd, kui kurgid peenras valmivad, on neid kohe hulganisti võtta. Pane kurki kosutavasse smuutisse, supi sisse või prae pannil. Loomulikult sobib kurk ka salatisse ja tasub purki pista. Kurgiretseptide autoriks on Pille Enden.

Kokakool
Maitsed laiast maailmast. Rumeenia

Rumeenia päritolu Ruxandrat (43) kohtasin ma 1998. aastal, kui Edinburghi õppima läksin. Ruxandra käis tegelikult Kesk-Euroopa ülikoolis Budapestis ja oli Šotimaale tulnud üheks semestriks ning just nimelt samasse magistriprogrammi, mille minagi valisin.

Kokakool
Kuidas grillida kala?

Värsket kala liigub meie turgudel üha rohkem ning värske kala grillimine on lihtne. Lisaks võtab see kõik väga vähe aega, eriti kui sul on kasutada gaasigrill. Lisaks maitseb kala hästi ka ilma igasuguse marinaadi kasutamiseta ning on nii isegi mahlasem.  

Kokakool
Head nipid: Kuidas teha maasikatest roose?

Maasikatest saab teha stiilseid roose uhke maasikapeo lauale.  

Kokakool
Kuidas teha sidrunijäätist?

Jäätis ei ole nii rammus, sest masin aitab sel õhuliseks külmuda. Siit eliad nii masinaga kui masinata sidrunijäätise valmsitamise õpetused.

Kokakool
Moodsad kausitoidud

Kausitoidud on tervisetoitude maailmas praegu kuumim trend. Ja mis meil saabki olla selle vastu, kui vaid üks kausitäis suudab pakkuda nii palju maitsvat ja kasulikku?! Hommikuks, lõunaks, õhtusöögiks või magustoiduks – kausitoit sobib alati.

Kokakool
Itaalia köögi kuldsed reeglid

Kulinaarsetes küsimustes on itaallased vägagi põikpäised. Loomulikult asub maailma parim köök Itaalias ning parim risoto ja pasta valmivad nende kodukülas. Toidutõdede üle vaieldakse kasvõi hilisööni. On aga ka rida universaalseid reegleid ja soovitusi, milles kõik itaallased on ühel meelel.

Kokakool
Küpsetised eri jahudega

Kellele küpsetised ei maitseks! Harjumuspärasele nisujahule lisaks on põnevaid jahusid palju ja valik suur. Mõnusat küpsetamist ja uusi maitseelamusi! 

Kokakool
Maailma tervislikem köögivili – brokoli!

Heal lapsel mitu nime – spargelkapsas, asparkapsas, brokoli. Hiljuti kuulutati brokoli ametlikult maailma kõige tervislikumaks köögiviljaks.

Kokakool
Energiast rikkad toidud

Kevadel, kui organism talvest väsinud, tasub toidulauda rikastada energiast pakatavate toitudega. Kuivatatud puuviljad ja marjad ning pähklid on energiarikkad, neis on lisaks häid vitamiine ja mineraalaineid. Seni, kuni kodumaist värsket kraami veel napib, on need heaks täienduseks toidulaual.

Kokakool
Granaatõun – viljakuse ja võimu sümbol

Granaatõuna on tänu tulipunasele värvile ja rikkalikule hulgale seemnetele peetud iidsetest aegadest saadik nooruse, viljakuse ja võimu sümboliks. See vili puhastab organismi jääkainetest, tugevdab immuunsüsteemi ja suurendab stressitaluvust.

Kokakool
Puuviljade kuningas mango

Mango, mida põhjendatult nimetatakse puuviljade kuningaks, ei sisalda üldse rasva ega kolesterooli, küll aga ohtrasti rauda ja A-vitamiini.

Kokakool
Tummised šokolaadikoogid

Sügisõhtud on kui loodud hõrkude šokolaadimaiuste küpsetamiseks. Üllata nendega oma armsaid pereliikmeid ja häid sõpru-kolleege!

Kokakool
Kuidas keeta head puljongit?

Pikalt keedetud puljong oma nüansirohke maitse ja hõrgu aroomiga mekib kui parim gurmeesupp. Puljong ei ole mitte ainult supi- või kastmepõhi, vaid iseseisev roog, mille maitsega saab mängida, lisades keetmisel maitseaineid ja maitserohelist. Puljongi kõrvale sobib imehästi soe sai või pirukas, leen…

Kokakool
Rukkijahused hõrgutised

Tõstame au sisse koduse rukkijahu!

Kokakool
Kartul säravas seltskonnas

Jälle kartul, mõtleb mõni – tavaline ja igav. Miski ei saa tõest kaugemal olla, kui selle eesti klassiku saatjateks trügivad pikantsed ürdid või hõrgud metsaannid. Lihtne ja oi kui maitsev! 

Kokakool
Porgand - argine tervendaja

Üks-kaks porgandit päevas katab A-vitamiini vajaduse, et tagada hea nägemine, edendada keharakkude kasvu ning kindlustada terve nahk ja limaskestad.

Kokakool
Lehtkapsas, superkasulik köögivili

Lehtkapsas on üks toiteainerikkamaid rohelisi köögivilju. Organism saab sellest hulga vajalikke vitamiine ja mineraale, sh suures koguses K-vitamiini, mis on tähtis luude tervisele, toetab vere hüübimist ja talitseb veritsevaid igemeid. 

Kokakool
Ahvatlev pommu ehk baklažaan

Atraktiivse välimusega baklažaan – pommu – ei ole toorelt söödav. Suurepärase maitse saab ta alles pärast kuumtöötlemist, parimateks kaaslasteks oliiviõli, küüslauk, tomat ja vahemerelised ürdid.

Kokakool
Päikeseline mais teeb päeva rõõmsaks

Sombusel ajal on kollased maisiterad kui sõõm päikest. Magusad, mahlased ja oi kui kerge valmistada. Hooaeg soosib maisitõlvikute kasutamist, aga kui neid parajasti saada pole, pakuvad maitseelamusi nii minimais, konserv- kui ka külmutatud mais.

Kokakool
Porgand pannile särisema

Porgandit tuntakse eelkõige pajaroogade staarina, kuid sellest mahlasest ja krõmpsuvast juurviljast on võimalik välja võluda ka sootuks põnevamaid toitusid.

Kokakool
Mustikad – silmadele head!

Mustikaid kutsutakse Jaapanis nägemise marjadeks. Sealsed uuringud on tõestanud, et mustikad aitavad leevendada silmade ülepingutusvaevusi, ergutavad võrkkesta verevarustust ja parandavad nõrgenenud nägemist.

Kokakool
Võrratu virsik

Virsikud sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid. Kaalujälgijate rõõmuks ei anna need aga kuigivõrd kaloreid, 100 g kohta kõigest 39 kcal.

Kokakool
Ahjuvabad toidud

Suvi on aeg, mil tahaks võimalikult vähe aega pliidi ees veeta. Siin mõned ideed roogadeks, mida saad valmistada ilusa ilmaga õueski, kaaslaseks vaid grill.

Kokakool
Paneme köögiviljad sütele

Pea igal õuel rõõmsalt tossav grill annab märku, et suvi ei jää selgi aastal tulemata. Proovi vahelduseks ka sütel küpsetatud köögiviljatoite – need sobivad hästi nii omaette kõhutäiteks kui lihatoitudele kaaslaseks.

Kokakool
Kuidas grillida kana?

Neile, kel pole endiselt ideed, mida saabuvatel pühadel grillida, pakume välja kolm maitsvad retsepti kanast. Midagi leiab igaüks – kes mõnusa kondiga tiivatüki, kes rasvavaba ja hõrgu rinnafilee või hoopis mahlase ja kiiresti valmiva kintsuliha.

Kokakool
Gluteenivabad küpsetised

Kuigi gluteenivabast toitumisest on saanud suur trend, on nisujahu vältimine paljude inimeste jaoks igapäevane probleem. Kuidas küpsetada gluteenivaba jahuta, aga samas maitsvalt? Pakume välja kolm võimalust.  …

Kokakool
Kuusevõrsed toidulaual

Juba sajandeid on teatud, et okaspuudes on palju inimorganismile vajalikke aineid ja seetõttu on neid ka rahvameditsiinis ja toidulaual kasutatud. Varakevadised helerohelised kuusekasvud pakatavad C-vitamiinist!

Kokakool
Tordid emale

Üks omatehtud tort on kui muusikapala kaunis lõppakord, mis ehib igat peolauda – olgu see siis valmistatud emadepäeva, kooli-lasteaia lõpupeo, sünnipäeva või sõprade küllatuleku puhul. Siin kuus torti erinevatele maitsetele.

Kokakool
Supervili avokaado

Avokaadot nimetatakse rahvasuus looduslikuks võiks, kuna see sisaldab kasulikke kergesti omastatavaid monoküllastumata rasvhappeid. Tänu E-vitamiini rohkusele paneb avokaado juuksed särama ja noorendab nahka.

Kokakool
Selle kuu staar…

... on muna ja sugugi mitte ainult pühadelauas koksimiseks. Munad sisaldavad rohkesti täisväärtuslikke valke, lipiide, vitamiine ja mineraalaineid. Ning vähetähtis pole seegi, et munatoidud on ääretult maitsvad!

Kokakool
Road Türgi köögist

Türgi köök on rikkalik ja tervislik, pakkudes hõrgutavaid roogi, mis on vürtside ja maitserohelisega suupäraseks timmitud. Kergete köögiviljaroogadega saab praegusel paastuajal toidulauda rikastada ning lasta organismil puhata ja puhastuda. Kui paastumist päevakorras ei ole, võib liha-kala juurde va…

Kokakool
Teeme ise kimchi'd

Kimchi on Korea köögi kõige tuntum roog – hapendatud salat, mida valmistatakse väga erinevatest köögiviljadest, kõige sagedamini aga hiina kapsast. Kohe söömiseks lisa salatile veidi riisi- või muud äädikat.

Kokakool
Pimeda aja punased marjad

Aasta kõige külmemal ajal on toitki paraku rammusam. Ent rasvased praed ja külluslikud küpsetised on kõhule kergemad, kui nende vahele pista jõhvika haput ja virgutavat punast. Vitamiinid pealekauba!

Kokakool
Teeme ise crème fraîche’i

Crème fraîche’i silmab välismaa toiduretseptides üsna sageli. Ja ikka jälle tekib küsimus: mis see siis õieti on?

Kokakool
VAATA VIDEOT: Täidetud haug Mehikoorma moodi

Oluline on astuda rutiinist välja ja näha ning luua ka ise ime enda ümber. Maria Aleksandrovna asus tutvuma piiriäärsete maitsetega ja viib meid Peipsi äärde vaatama, kuidas valmib Mehikoormas traditsiooniline haug.

Kokakool
Väärt toit: Eesti oma talukartul

Kui rahakott pärast pikki pühi hõre, maitseb omamaine kartul ka väga hea. Eriti kui seda väheke põnevamal moel valmistada. Väike kotlet või pikkpoiss kõrvale ja maitsev kõhutäis on garanteeritud!

Kokakool
Kuidas teha jänest?

Teeme toite jänesest. On ju see liha meil alakasutatud, olgu põhjuseks siis keeruline kättesaadavus või teadmatus, mida jäneselihaga peale hakata. Kui kätte satub terve jänes, siis jätkub toitu kohe mitme roa jagu. Kõikides retseptides saad jänese asendada küülikuga.

Kokakool
Pühadekapsas võtab uusi vorme

Hapukapsast võib teha mitmel moel, ja nagu paljude teiste jõuluaja toitudega, on ka hapukapsa valmistamiseks igal perel sageli omad nipid. Vürtsitamaks valikut veelgi, lisasime meie hapukapsale sel korral tavapärasest põnevamaid maitsed. 

Kokakool
Kõrvits kui dessertvili

Kõrvits on nii suur köögivili, et kord lahti lõigatuna jagub seda söögiks kohe mitu päeva. Õnneks sobib mõnusa magusa mekiga kõrvits ühtmoodi hästi nii soolasteks roogadeks kui ka dessertideks. Nii pakume meiegi sel korral klassikalise supi asemel hoopis kolm magustoiduideed.

Kokakool
Gluteenivaba kinoa

Kinoa ehk Tšiili hanemalts on suure toiteväärtusega teravili. Inkade jaoks oli see püha taim, mida nimetati seemnete emaks. Jõudu ja vastupidavust andvate omaduste tõttu kutsuti kinoad ka asteekide kullaks.

Kokakool
Külma kiituseks

Sügavkülmik on ajahädas söögitegija jaoks tõeline kullaauk. Seda muidugi juhul, kui sinna õigel ajal head-paremat tallele pandud.

Kokakool
Gluteeni- ja laktoosivabad maiustused

Eili Taavits on kahe tütre ema, kes sukeldus tervislike toitude maailma seitse aastat tagasi. Pikalt Eesti suurimas reklaamifirmas tootmisjuhina töötanud Eili jaoks on hea toit muutunud osaks elustiilist. Tema pere pealt on näha, kuidas kvaliteetne, värske ja võimalikult kohalikku päritolu toorainev…