Kokakool
Hetke hittköögivili maailmas – roheline lehtkapsas

Käisin Kanadas, kus avastasin enda jaoks antioksüdantidest pungil kaunite krussis lehtedega rohelise lehtkapsa, inglise keeles kale. See oli seal maal tõeline hitt.

Kokakool
C-vitamiini pomm paprika!

Neljandik paprikast katab meie päevase C-vitamiini vajaduse! Punane paprika on mõnusalt krõmps ja magususest hoolimata annab vaid 40 kcal. Seda võid näksida õhtul süümepiinata, tippides jogurtist segatud dipikastmesse.

Kokakool
Kas jäätisemasin on mõistlik ost?

Kui mõni aeg tagasi tundus jäätise valmistamine paljude jaoks keerulisevõitu tegevusena, millega said hakkama vaid usinamad perenaised, siis nüüd võivad masina abil endale jäätist teha kas või lapsed.

Kokakool
Nauditav värske lillkapsas

Lillkapsast tuleks süüa kas toorelt või kärmelt blanšeeritult. Nii on lillkapsas kõige maitsvam ja tervislikum. C-vitamiini on toores lillkapsas 100 g kohta terve päevanormi jagu.

Kokakool
Sõstarde värvikirev sõpruskond

Sõstrad said tuntuks ja tunnustatuks 16. sajandil. Kõik praegused kultuursõstra liigid on antioksüdantidest rikkad. Rahvameditsiinis on enim hinnatud must sõstar.

Kokakool
Maasikas maitseb ja ravib!

Kas teadsid, et viis maasikat sisaldab rohkem C-vitamiini kui üks apelsin? Ja kümmekond maasikat ehk 100 g annab vaid 38 kalorit? Maasikmarjad ei sisalda kolesterooli ega küllastunud rasvu ning aitavad vähendada ka vähktõve ja südamehaiguste ohtu. Head isu, kuniks värskeid kodumaiseid marju jagub!

Kokakool
Suve kreemised üllatused

Suve hakul avastame taas ja taas keedukreemi. See mõneti nostalgilise hõnguga maius viib õigesti tehes keele alla ja pakub hulgaliselt võimalusi dessertide ja kookide valmistamiseks.

Kokakool
Hapupiim - tavaline ja toitev

Suvel ja hapupiimal on mitmeti tihe seos. Suvine soojus soodustab piima hapnemist ning kuumal ajal süüakse sagedamini ka hapupiimast tehtud toite.

Kokakool
Eesti rahvuskala räim

Kala võiks süüa vähemalt kakskolm korda nädalas – see teeb ilusaks ja nutikaks, muudab tuju paremaks ning tugevdab tervist! Räime valmistusviisid on lihtsad ja mitmekülgsemad kui paljudel teistel kaladel.

Kokakool
Kõrvetav vitamiinipomm - nõges

Napsan aianurgas kasvavalt nõgesepundilt noori vitamiinirikkaid lehti toidu sisse pea iga päev – nii ei muutu nad kogu suve jooksul liiga vanaks. Noored nõgesed kasvavad peale. Lisaks lapsepõlvemaigulisele nõgesesupile on veel palju põnevat, mida tervisele kasuliku taimega peale hakata.

Kokakool
Salatifantaasiad

Salat pole igav ega ühekülgne, vaid fantaasiarohke mängumaa, kus väärt komponentide koosluses sünnivad tõelised maitseelamused. 

Kokakool
Leplik lillkapsas

Lillkapsas ei pirtsuta ja laseb kokal endaga kõike teha – olgu see siis supp, salat või hautis. Sama leebe on lillkapsas ka maitsekoosluste suhtes ja võtab heal meelel endaga kampa nii juustu kui ka eksootilised maitseained. Mis muud, kui laseme maitsetel lennata!

Kokakool
Tervisesõbralik jogurt

Tänapäeval teab pea igaüks, et tänu probiootilistele piimhappebakteritele aitab jogurt tugevdada organismi kaitsevõimet, soodustab seedimist, leevendab allergianähte ja aitab vältida seedeinfektsioone.

Kokakool
Kaunitar punapeet

Punapeedile võiksin laulda lausa oode, nii väga maitseb mulle see tervislik köögivili. Naudiksin keedetud peeti kas või iga päev salatites, suppides ja kookides.

Kokakool
Toidud kolme valgeta

Nisujahu, valge suhkur ja pastöriseeritud piim on paljudel iga päev laual. Kõigil meil ei ole küll gluteenitalumatust või magusasõltuvust, kuid ei tee paha aeg-ajalt üle vaadata oma toitumisharjumused, veendumaks, et roog taldrikul ikka energiat ja teotahet juurde toob, mitte vastupidi.

Kokakool
Kama - maitsev ja tervislik

Kes meist ei mäletaks lapsepõlvest kama, mida sai hapupiimaga tihti söödud. Aga kas me ka teame, mida head kama sisaldab?

Kokakool
Kuldkollased kohupiimakoogid

Kohupiimakookidest ei saa kunagi küll. Kolm kiiret ja lihtsat varianti valmivad kõik valmistainast.

Kokakool
Krepikunst

Mida lihtsam retsept, seda enam mänguruumi. Ainete kokkusobitamisel avastad leidlikke võtteid, mida edaspidigi korrata. Nii sünnib klassika.

Kokakool
Paneme suhkru sulama

Need nostalgilised maiused, tõenäoliselt maailma kõige lihtsamini valmivad kommid, on paljudele tuntud lapsepõlvest. Kuigi nõukaajal valmistati neid peamiselt seetõttu, et poe-magusaga oli kitsas käes, maitsevad need lutsukad lausa nostalgiliselt head ja väärivad seetõttu uuesti järele proovimist.

Kokakool
Kui šokolaadist saab kreem

Šokolaad on üks käepärasemaid toiduaineid, millest saad valmistada luksuslikke kreeme, võõpasid ja kastmeid.

Kokakool
Kuidas küpsetada kohevat keeksi?

Jahedatel ja niisketel õhtutel on mõnus tee kõrvale keeksi nosida. Koheva keeksi küpsetamiseks läheb vaja vaid mõningaid nõkse ja head toorainet.

Kokakool
Puuviljad köögis

Mahlast nõretavad kodumaised puuviljad, magusad ja hapud ühteaegu, on nüüd meie päralt! Õunad, ploomid ja pirnid pakuvad hulgi võimalusi kookide, pirukate ja magustoitude valmistamiseks. Niisama hästi kui magusasse toitu sobivad nad ilmestama ka soolaseid roogi. Neid võib vabalt retseptides omavahel…

Kokakool
Taljesõbralik suvikõrvits

Suvikõrvits ehk rullkõrvits annab vähe kaloreid ning on tuntud kui ainevahetuse ergutaja ja soolestiku puhastaja. Sel meeldiva maitsega A- ja C-vitamiini rikkal viljal on palju lihtsaid valmistamisvõimalusi.

Kokakool
Suured plaadikoogid

Kärmelt valmis ja jagub suuremale seltskonnale… millal veel teha plaadikooke kui just mitte nüüd, suvel?

Kokakool
Õhulise besee edulugu

Munast ja suhkrust tehtud beseetainast vispeldatakse kokku kolmel erineval moel. Milline besee on parim koogi katteks, milline krõbedate pilveküpsiste valmistamiseks? 

Kokakool
Õlikastme neli reeglit

Kui oled õlikastme valmistamise põhimõtted omandanud, võid luua väga eriilmelisi ja just oma maitsele sobivaid kooslusi.

Tooraine
Roheline peenral ja laual

Kevadel ja varasuvel on peenrad-aasad täis värskelt tärganud rohelist, pakkudes vitamiinisüsti talvest väsinud olemisele. Lahtised pirukad ja kerged salatid on mõnusad kaaslased päikselisele laupäevalõunale koduaias või piknikul. 

Võtted
Küpsetatud Alaska

Mõnes mõttes nagu koogi, teisalt nagu magustoidu kuulsusrikas ajalugu ulatub aastasse 1867, mil Ameerika Ühendriigid ostsid Venemaalt Alaska. Selleks puhuks valmistas üks New Yorgi restoran jäise, eskimote iglut meenutava magustoidu. Rooga serveeritakse tänaseni väga pidulikel puhkudel just oma efek…

Võtted
Toretsevad tassikoogid ehk cupcakes

Et tassikoogid pole mingid muffinid, selgub kuni pisiasjadeni välja Eva Palu näpunäidetest. Lisaks leiad kaks retsepti ja viis ideed tassikookidele kreemi valmistamiseks. 

Võtted
Terriin - kokakunsti kõrgem klass

Talvise paastu lõpetamiseks on paslik kõhule pai teha toitva, lauda kaunistava liharoaga, mille valmistamine pole kontimurdev, kuid vajab pikemat ettevalmistust. 

Võtted
Mahlased ja tervislikud muffinid

Mõne aja eest saime toidutare.ee kasutajalt küsimuse, kuidas küpsetada muffineid tervislikumalt ja vähesema koguse nisujahuga. Eva Palu võttis teema ette ja pakub välja mõned nipid.

Võtted
Kanged karrid - üks Indiast, teine Taist

Sõna karri on kohandatud inglise keelde Lõuna-India päritolu mõistest kari, mis sisuliselt tähendab kastet. Kastmes võivad olla küpsenud nii liha kui köögiviljad, seda süüakse nii riisi kui saiaga. Karritoite võib leida üle kogu Aasia - Tais, Vietnamis, Filipiinidel, Malaisias ning loomulikult India…

Võtted
Hot dog, seekord taimne

Taimsest kraamist vorstikese valmistamine ja saia küpsetamine on üks pikk ja uhkemat sorti ettevõtmine. Aga tulemus on hõrk ning iga viimane kui koostisosa ise valitud ja teada. Sellest kogusest saad 15 hot dogi. 

Võtted
Luksuslikud sinikarbid

Värskeid sinikarpe on lihtne valmistada, kui õnnestunud maitsekoolused teada.

Võtted
Ciabatta valmistamise nippe

Ciabatta on mõnusalt kore ja robustne sai, mis sobib oma maheda maitse poolest hästi nii võileibadeks kui supi kõrvale. Saia õnnestumiseks jagab häid näpunäiteid Eva Palu.

Tooraine
Teeme ise limoncello't

Kuulus Lõuna-Itaalia päritolu liköör sidrunikoortest ja kangest alkoholist on tõeline limpsimise jook. Eesti poelettidel pole selle napsi valik sugugi rikkalik, aga ka paljud Itaalia pered armastavad limoncello’t ise teha. 

Võtted
Külma aja koogel-moogel

Ameerikapärase munalikööri alged ulatuvad suure tõenäosusega Suurbritanniasse, kus munade ja piimaga segati joogiks kokku šerrit või madeirat. Rammus eggnog oli tuntud peamiselt aristokraatide joogina, ent 18.ndal sajandil rändas see üle Atlandi Ameerikasse. Seal kasutati alkoholiks esmalt Kariibide…

Võtted
Ilusad piparkoogid

Piparkoogid pärinevad väidetavalt Vana-Egiptusest, kus taolisi pehmeid mesiseid vürtsidega koogikesi juba aastaid enne Kristuse sündi küpsetati. 

Võtted
Kuidas tükeldada parti?

Jahutatatud part rändab tavaliselt poekorvist otse ahju, ent lindu õigesti tükeldades, saad seda palju mitmekesisemalt kasutada. Heimar Kuuskler õpetab, kuidas parti õigesti koibadeks, rinnafileeks ja rümbaks tükeldada. 

Võtted
Kilutordist keerutamata

Võileivatordid on meie sünnipäevalaudadel alati au sees olnud. Kilutort on omakorda nende seas üks lemmikumaid. 

Võtted
Kuulus Napoleon

Napoleoni kook on üks kuulsamaid kooke Vene köögist, mille juured ulatuvad Prantsusmaale. Seal on sedalaadne küpsetis tuntud kui millefeuille ehk tuhande lehe küpsetis, milles lehttaina kihid on sätitud vaheldumisi keedukreemiga. 

Nädalalood
Pärmi-lehttainas

Krõbe ja samas pehme, kuldpruun ja kohev – selline peaks ju küpsetis olema! Pärmi-lehttainal on selleks parimad eeldused olemas. Tainast saab nendest kogustest umbes 900 g.

Võtted
Igas kodus oma ratatouille

Kui sügis on täies hoos ja ühised tegevused suunduvad üha enam toa poole, on paras ühel unisel nädalavahetusel pliidi ääres askeldada ja üks õige vahemereline talupojaroog valmis vaaritada. Ratatouille nõuab palju potte ja omajagu tähelepanu, aga tulemus on seda väärt.

Kokakool
Suu magusaks - šarlotid

Šarlotid jagunevad oma olemuselt kahte tüüpi - soojad ja külmad ehk küpsetatud ja tarretatud. Originaal, mis pärineb 18. sajandi lõpust, meenutab vormist väljalöödud saiavormi, mille täidisena kasutati sidruni ja kaneeliga maitsestatud puuviljapüreed. Kooki serveeriti vanillikreemiga. See, mida mei…

Võtted
Pahupidi pirukad

Tarte Tatin on üks tore Prantsuse päritolu tagurpidi kook. Legend räägib, et retsept sündis hotellis nimega Tatin, mille omanikeks olid õed Tatin'd. Juhtus kord aga nii, et üks õekestest oli üleväsinud töötamisest ning unustas õunad või ja suhkru sisse liiga kauaks küpsema. Üritades kooki päästa, ka…

Võtted
Kuidas küpsetada Portugali kreemisaiu?

Õpi valmistama neid ülimaitsvaid kreemisaiakesi, mis kogunud kuulsust üle kogu maailma. 

Tooraine
Suvine ahjusalat lillkapsast

Kui suve teine pool tervitab meid värskete kodumaiste köögiviljadega, on aeg tarbida neid vitamiinidest pakatavaid vilju igal kujul. Lillkapsas on üks tõeliselt maitserohke köögivili, mida on hea süüa lihtsalt keedetuna killukese võiga, toorelt dipikastmega, popi püreesupina, üleküpsetatult juustuga…

Võtted
Suviselt lahe marjakook

Kui esimene suur marjavaimustus üle hakkab saama, muutuvad tahtmised nõudlikumaks. Lahe marjakook vanillikreemiga on just üks sellistest küpsetistest, millega tõelisel küpsetajal tuhin peale tuleb, sest nikerdamist on üksjagu. Tainaid tuleb lausa kaks valmis segada ning kreem peab saama siidine ja õ…

Võtted
Ilma teevad külmad köögiviljasupid

Hispaania päritolu gazpacho oli algselt vaid külm tomatisupp, nüüd on see aga saanud külmade köögiviljasuppide ühisnimetajaks. Külmad supid pole ka meile tundmatud - okroška või peedisupp on ju meie lähinaabrite suviseks rahvustoiduks ja ka kama võiks ju peenutsevalt soolaseks või magusaks gazpacho'…

Võtted
Kondenspiimaga jäätised

Kui sul pole kodus jäätisemasinat, pole kreemise jäätise valmistamiseks lihtsamat moodust, kui kasutada kondenspiima. Jäätisemassi ei pea vahepeal isegi et mitte segama. Retsept on suurepärane ka koos lastega kokkamiseks.