Kokakool
Kama - maitsev ja tervislik

Kes meist ei mäletaks lapsepõlvest kama, mida sai hapupiimaga tihti söödud. Aga kas me ka teame, mida head kama sisaldab?

Kokakool
Kuldkollased kohupiimakoogid

Kohupiimakookidest ei saa kunagi küll. Kolm kiiret ja lihtsat varianti valmivad kõik valmistainast.

Kokakool
Krepikunst

Mida lihtsam retsept, seda enam mänguruumi. Ainete kokkusobitamisel avastad leidlikke võtteid, mida edaspidigi korrata. Nii sünnib klassika.

Kokakool
Paneme suhkru sulama

Need nostalgilised maiused, tõenäoliselt maailma kõige lihtsamini valmivad kommid, on paljudele tuntud lapsepõlvest. Kuigi nõukaajal valmistati neid peamiselt seetõttu, et poe-magusaga oli kitsas käes, maitsevad need lutsukad lausa nostalgiliselt head ja väärivad seetõttu uuesti järele proovimist.

Kokakool
Kui šokolaadist saab kreem

Šokolaad on üks käepärasemaid toiduaineid, millest saad valmistada luksuslikke kreeme, võõpasid ja kastmeid.

Kokakool
Kuidas küpsetada kohevat keeksi?

Jahedatel ja niisketel õhtutel on mõnus tee kõrvale keeksi nosida. Koheva keeksi küpsetamiseks läheb vaja vaid mõningaid nõkse ja head toorainet.

Kokakool
Puuviljad köögis

Mahlast nõretavad kodumaised puuviljad, magusad ja hapud ühteaegu, on nüüd meie päralt! Õunad, ploomid ja pirnid pakuvad hulgi võimalusi kookide, pirukate ja magustoitude valmistamiseks. Niisama hästi kui magusasse toitu sobivad nad ilmestama ka soolaseid roogi. Neid võib vabalt retseptides omavahel…

Kokakool
Taljesõbralik suvikõrvits

Suvikõrvits ehk rullkõrvits annab vähe kaloreid ning on tuntud kui ainevahetuse ergutaja ja soolestiku puhastaja. Sel meeldiva maitsega A- ja C-vitamiini rikkal viljal on palju lihtsaid valmistamisvõimalusi.

Kokakool
Suured plaadikoogid

Kärmelt valmis ja jagub suuremale seltskonnale… millal veel teha plaadikooke kui just mitte nüüd, suvel?

Kokakool
Õhulise besee edulugu

Munast ja suhkrust tehtud beseetainast vispeldatakse kokku kolmel erineval moel. Milline besee on parim koogi katteks, milline krõbedate pilveküpsiste valmistamiseks? 

Kokakool
Õlikastme neli reeglit

Kui oled õlikastme valmistamise põhimõtted omandanud, võid luua väga eriilmelisi ja just oma maitsele sobivaid kooslusi.

Tooraine
Roheline peenral ja laual

Kevadel ja varasuvel on peenrad-aasad täis värskelt tärganud rohelist, pakkudes vitamiinisüsti talvest väsinud olemisele. Lahtised pirukad ja kerged salatid on mõnusad kaaslased päikselisele laupäevalõunale koduaias või piknikul. 

Võtted
Küpsetatud Alaska

Mõnes mõttes nagu koogi, teisalt nagu magustoidu kuulsusrikas ajalugu ulatub aastasse 1867, mil Ameerika Ühendriigid ostsid Venemaalt Alaska. Selleks puhuks valmistas üks New Yorgi restoran jäise, eskimote iglut meenutava magustoidu. Rooga serveeritakse tänaseni väga pidulikel puhkudel just oma efek…

Võtted
Toretsevad tassikoogid ehk cupcakes

Et tassikoogid pole mingid muffinid, selgub kuni pisiasjadeni välja Eva Palu näpunäidetest. Lisaks leiad kaks retsepti ja viis ideed tassikookidele kreemi valmistamiseks. 

Võtted
Terriin - kokakunsti kõrgem klass

Talvise paastu lõpetamiseks on paslik kõhule pai teha toitva, lauda kaunistava liharoaga, mille valmistamine pole kontimurdev, kuid vajab pikemat ettevalmistust. 

Võtted
Mahlased ja tervislikud muffinid

Mõne aja eest saime toidutare.ee kasutajalt küsimuse, kuidas küpsetada muffineid tervislikumalt ja vähesema koguse nisujahuga. Eva Palu võttis teema ette ja pakub välja mõned nipid.

Võtted
Kanged karrid - üks Indiast, teine Taist

Sõna karri on kohandatud inglise keelde Lõuna-India päritolu mõistest kari, mis sisuliselt tähendab kastet. Kastmes võivad olla küpsenud nii liha kui köögiviljad, seda süüakse nii riisi kui saiaga. Karritoite võib leida üle kogu Aasia - Tais, Vietnamis, Filipiinidel, Malaisias ning loomulikult India…

Võtted
Hot dog, seekord taimne

Taimsest kraamist vorstikese valmistamine ja saia küpsetamine on üks pikk ja uhkemat sorti ettevõtmine. Aga tulemus on hõrk ning iga viimane kui koostisosa ise valitud ja teada. Sellest kogusest saad 15 hot dogi. 

Võtted
Luksuslikud sinikarbid

Värskeid sinikarpe on lihtne valmistada, kui õnnestunud maitsekoolused teada.

Võtted
Ciabatta valmistamise nippe

Ciabatta on mõnusalt kore ja robustne sai, mis sobib oma maheda maitse poolest hästi nii võileibadeks kui supi kõrvale. Saia õnnestumiseks jagab häid näpunäiteid Eva Palu.

Tooraine
Teeme ise limoncello't

Kuulus Lõuna-Itaalia päritolu liköör sidrunikoortest ja kangest alkoholist on tõeline limpsimise jook. Eesti poelettidel pole selle napsi valik sugugi rikkalik, aga ka paljud Itaalia pered armastavad limoncello’t ise teha. 

Võtted
Külma aja koogel-moogel

Ameerikapärase munalikööri alged ulatuvad suure tõenäosusega Suurbritanniasse, kus munade ja piimaga segati joogiks kokku šerrit või madeirat. Rammus eggnog oli tuntud peamiselt aristokraatide joogina, ent 18.ndal sajandil rändas see üle Atlandi Ameerikasse. Seal kasutati alkoholiks esmalt Kariibide…

Võtted
Ilusad piparkoogid

Piparkoogid pärinevad väidetavalt Vana-Egiptusest, kus taolisi pehmeid mesiseid vürtsidega koogikesi juba aastaid enne Kristuse sündi küpsetati. 

Võtted
Kuidas tükeldada parti?

Jahutatatud part rändab tavaliselt poekorvist otse ahju, ent lindu õigesti tükeldades, saad seda palju mitmekesisemalt kasutada. Heimar Kuuskler õpetab, kuidas parti õigesti koibadeks, rinnafileeks ja rümbaks tükeldada. 

Võtted
Kilutordist keerutamata

Võileivatordid on meie sünnipäevalaudadel alati au sees olnud. Kilutort on omakorda nende seas üks lemmikumaid. 

Võtted
Kuulus Napoleon

Napoleoni kook on üks kuulsamaid kooke Vene köögist, mille juured ulatuvad Prantsusmaale. Seal on sedalaadne küpsetis tuntud kui millefeuille ehk tuhande lehe küpsetis, milles lehttaina kihid on sätitud vaheldumisi keedukreemiga. 

Nädalalood
Pärmi-lehttainas

Krõbe ja samas pehme, kuldpruun ja kohev – selline peaks ju küpsetis olema! Pärmi-lehttainal on selleks parimad eeldused olemas. Tainast saab nendest kogustest umbes 900 g.

Võtted
Igas kodus oma ratatouille

Kui sügis on täies hoos ja ühised tegevused suunduvad üha enam toa poole, on paras ühel unisel nädalavahetusel pliidi ääres askeldada ja üks õige vahemereline talupojaroog valmis vaaritada. Ratatouille nõuab palju potte ja omajagu tähelepanu, aga tulemus on seda väärt.

Kokakool
Suu magusaks - šarlotid

Šarlotid jagunevad oma olemuselt kahte tüüpi - soojad ja külmad ehk küpsetatud ja tarretatud. Originaal, mis pärineb 18. sajandi lõpust, meenutab vormist väljalöödud saiavormi, mille täidisena kasutati sidruni ja kaneeliga maitsestatud puuviljapüreed. Kooki serveeriti vanillikreemiga. See, mida mei…

Võtted
Pahupidi pirukad

Tarte Tatin on üks tore Prantsuse päritolu tagurpidi kook. Legend räägib, et retsept sündis hotellis nimega Tatin, mille omanikeks olid õed Tatin'd. Juhtus kord aga nii, et üks õekestest oli üleväsinud töötamisest ning unustas õunad või ja suhkru sisse liiga kauaks küpsema. Üritades kooki päästa, ka…

Võtted
Kuidas küpsetada Portugali kreemisaiu?

Õpi valmistama neid ülimaitsvaid kreemisaiakesi, mis kogunud kuulsust üle kogu maailma. 

Tooraine
Suvine ahjusalat lillkapsast

Kui suve teine pool tervitab meid värskete kodumaiste köögiviljadega, on aeg tarbida neid vitamiinidest pakatavaid vilju igal kujul. Lillkapsas on üks tõeliselt maitserohke köögivili, mida on hea süüa lihtsalt keedetuna killukese võiga, toorelt dipikastmega, popi püreesupina, üleküpsetatult juustuga…

Võtted
Suviselt lahe marjakook

Kui esimene suur marjavaimustus üle hakkab saama, muutuvad tahtmised nõudlikumaks. Lahe marjakook vanillikreemiga on just üks sellistest küpsetistest, millega tõelisel küpsetajal tuhin peale tuleb, sest nikerdamist on üksjagu. Tainaid tuleb lausa kaks valmis segada ning kreem peab saama siidine ja õ…

Võtted
Ilma teevad külmad köögiviljasupid

Hispaania päritolu gazpacho oli algselt vaid külm tomatisupp, nüüd on see aga saanud külmade köögiviljasuppide ühisnimetajaks. Külmad supid pole ka meile tundmatud - okroška või peedisupp on ju meie lähinaabrite suviseks rahvustoiduks ja ka kama võiks ju peenutsevalt soolaseks või magusaks gazpacho'…

Võtted
Kondenspiimaga jäätised

Kui sul pole kodus jäätisemasinat, pole kreemise jäätise valmistamiseks lihtsamat moodust, kui kasutada kondenspiima. Jäätisemassi ei pea vahepeal isegi et mitte segama. Retsept on suurepärane ka koos lastega kokkamiseks.

Võtted
Vanilline Hollandi kaste sparglitega

Kodumaise spargli hooaeg kestab kuni jaanipäevani, välismaist on poodidest aastaringselt võimalik soetada. Ka on meil rohkem valgetest delikatess-sparglitest sagedamini saadaval rohelisi spargleid. Aga värskelt on head ikkagi mõlemad.

Tooraine
Õhetav ja õhuline mündipesto

Mündipesto on üks tore variatsioon tavapärasest, kus küüslaugu teravust ja rukola vürtsikust tasakaalustab mündi tugev värskus. Kokku saab kombinatsiooni, mis sobib täiustama nii suppe, grillitud liha-kala, pastat või suupistena röstitud saia.

Võtted
Küpsetaja proovikivi - krõbedad makroonid

Makroone võib valmistada mitut moodi. Lihtne meetod on kiire ja tulemuseks on küpsised, mis meenutavad rohkem beseemaiust. Keerulisem ja pika ettevalmistusega versioon nõuab küll täpset silma ja kätt, aga kui see retsept ükskord õnnestub, ega siis lihtsama vastupanu teed enam väga minna ei taha.

Kokakool
Kindla peale minek - kokkupakitud müsli

Müslibatooni kodune valmistamine on üpris lihtne. No olgu, aega veidi kulub ja suureks väljakutseks on ka batoonide koos püsimise saavutamine. See-eest tead sa aga täpselt, mida oled sinna sisse pannud ning stabilisaatoreid-maitsetugevdajaid see ei sisalda. 

Kokakool
Lihad marinaadi Aasia moodi

On viimane aeg grillid tolmust puhtaks pühkida ja kevadhooaega alustada. Selleks sobivad imepärased Aasia päritolu satay-vardad.

Võtted
Teistmoodi sushi

Inimkond liigub alati lihtsustamise suunas ja sooviga lõpptulemusele allahindlust mitte teha. Nii on see ka kokanduse valdkonnas. Sushi valmistamine, olgu mistahes vormis, on kui kunstnikutöö - iga kord valmib ainulaadne meistriteos. Naudingut pakuvad nii loominguline valmistamine kui ka hõrk lõpptu…

Kokakool
Teeme ise Savoiardi küpsiseid

Savoardi küpsised on õhulised ja hästi vedelikku imavad küpsised, mida kasutatakse nii šarlottide, kausikookide kui tiramisu valmistamiseks. Vahel kannavad need nime ladyfingers ning edukalt saab nendega asendada ka digestive küpsiseid. Beseelaadseid küpsised saad küpsetada ka kakaopulbriga.

Tooraine
Igihaljas sidrun

Kui ruumis on piisavalt valgust, aga pole ülemäära palav ja kuiv, saab sidrunipuult saaki ka tubastes tingimustes. Urmas Laansoo annab head nõu. Tsitruseliste kulinaarseid väärtusi ei peegelda aga miski muu paremini kui salatid, kalaroad ja küpsetised. Maitsekrooniks on seekord aga Sidrunivõie vanil…

Võtted
Küpsetame gluteenivabalt

Gluteen on teraviljavalk, mida leidub nisus, odras, rukkis ja ka kaeras. Küpsetamisel on oluline gluteeni toime sideainena, muutes küpsetised kohevaks ja koospüsivaks. 

Kokakool
Lühikesed poisid ja pikkpoisid

Pikkpoiss on argitoit, millest igal perenaisel on oma salaversioonid. Lihtne, maitsev ja soodne on siinjuures märksõnadeks. Kui aga tekib tunne ja soov igapäevast traditsiooni veidi pidulikumaks muuta, ei pea kohe gurmeelettide juurde tormama, vaid piisab väikesest muudatusest, mis lööb silmad säram…

Kokakool
Lumehelbeke tasa, tasa...

Jõuluaeg on habras ja õrn, hell ja puhas. Beseest jõulukaunistusi on lihtne teha ning kuusekaunistamisest saab eriliselt pidulik ettevõtmine. 

Kokakool
Hautatud pühadejänes

Jänese küpsetamiseks ei pea tingimata olema mõni püha või tähtpäev, hoopis see päev, mil jänest valmistatakse, ongi eriline! Metslooma lihale omaselt on ka jänese liha tume ja vintske ning ei meenuta grammigi seda vaakumpakendatud helevalget liha, mida supermarket lettidelt leida võime.

Kokakool
Muretaina-aabits 3.osa

Sel korral valmistame muretainast hoopis teisiti - või asemel õliga. Magusas osas aga küpsetame hunnitu täidisega korvikesi, mille tainas allub hästi töötlemisele ning õnnestub alati. Lisaks korvikestele saad valmistada samast tainast küpsiseid või ka hoopis koogipõhju.

Kokakool
Pehmed pilvelaevad Itaaliast ehk gnocchi valmistamine

Nagu Itaalia köögis kombeks, valmistab iga regioon klassikuid isemoodi ja veidi erinevalt. Meie pakume välja kolm kõige põhilisemat ja nii kartuliga kui jahuga.

Kokakool
Muretaina-aabits 2. osa

Pole mitte juhus, et kõrvitsapirukas maitseb kartuliga rikastatud muretainast sulnimalt kui tavalisel klassikalisel põhjal küpsetatult. Kohupiimaga tainad on aga juba iseenesest paljude lemmikuks. Viimase katsime juustuse peeditäidisega ja tulemus on vastupandamatu.