Võtted
Vanilline Hollandi kaste sparglitega

Kodumaise spargli hooaeg kestab kuni jaanipäevani, välismaist on poodidest aastaringselt võimalik soetada. Ka on meil rohkem valgetest delikatess-sparglitest sagedamini saadaval rohelisi spargleid. Aga värskelt on head ikkagi mõlemad.

Tooraine
Õhetav ja õhuline mündipesto

Mündipesto on üks tore variatsioon tavapärasest, kus küüslaugu teravust ja rukola vürtsikust tasakaalustab mündi tugev värskus. Kokku saab kombinatsiooni, mis sobib täiustama nii suppe, grillitud liha-kala, pastat või suupistena röstitud saia.

Võtted
Küpsetaja proovikivi - krõbedad makroonid

Makroone võib valmistada mitut moodi. Lihtne meetod on kiire ja tulemuseks on küpsised, mis meenutavad rohkem beseemaiust. Keerulisem ja pika ettevalmistusega versioon nõuab küll täpset silma ja kätt, aga kui see retsept ükskord õnnestub, ega siis lihtsama vastupanu teed enam väga minna ei taha.

Kokakool
Kindla peale minek - kokkupakitud müsli

Müslibatooni kodune valmistamine on üpris lihtne. No olgu, aega veidi kulub ja suureks väljakutseks on ka batoonide koos püsimise saavutamine. See-eest tead sa aga täpselt, mida oled sinna sisse pannud ning stabilisaatoreid-maitsetugevdajaid see ei sisalda. 

Kokakool
Lihad marinaadi Aasia moodi

On viimane aeg grillid tolmust puhtaks pühkida ja kevadhooaega alustada. Selleks sobivad imepärased Aasia päritolu satay-vardad.

Võtted
Teistmoodi sushi

Inimkond liigub alati lihtsustamise suunas ja sooviga lõpptulemusele allahindlust mitte teha. Nii on see ka kokanduse valdkonnas. Sushi valmistamine, olgu mistahes vormis, on kui kunstnikutöö - iga kord valmib ainulaadne meistriteos. Naudingut pakuvad nii loominguline valmistamine kui ka hõrk lõpptu…

Kokakool
Teeme ise Savoiardi küpsiseid

Savoardi küpsised on õhulised ja hästi vedelikku imavad küpsised, mida kasutatakse nii šarlottide, kausikookide kui tiramisu valmistamiseks. Vahel kannavad need nime ladyfingers ning edukalt saab nendega asendada ka digestive küpsiseid. Beseelaadseid küpsised saad küpsetada ka kakaopulbriga.

Tooraine
Igihaljas sidrun

Kui ruumis on piisavalt valgust, aga pole ülemäära palav ja kuiv, saab sidrunipuult saaki ka tubastes tingimustes. Urmas Laansoo annab head nõu. Tsitruseliste kulinaarseid väärtusi ei peegelda aga miski muu paremini kui salatid, kalaroad ja küpsetised. Maitsekrooniks on seekord aga Sidrunivõie vanil…

Võtted
Küpsetame gluteenivabalt

Gluteen on teraviljavalk, mida leidub nisus, odras, rukkis ja ka kaeras. Küpsetamisel on oluline gluteeni toime sideainena, muutes küpsetised kohevaks ja koospüsivaks. 

Kokakool
Lühikesed poisid ja pikkpoisid

Pikkpoiss on argitoit, millest igal perenaisel on oma salaversioonid. Lihtne, maitsev ja soodne on siinjuures märksõnadeks. Kui aga tekib tunne ja soov igapäevast traditsiooni veidi pidulikumaks muuta, ei pea kohe gurmeelettide juurde tormama, vaid piisab väikesest muudatusest, mis lööb silmad säram…

Kokakool
Lumehelbeke tasa, tasa...

Jõuluaeg on habras ja õrn, hell ja puhas. Beseest jõulukaunistusi on lihtne teha ning kuusekaunistamisest saab eriliselt pidulik ettevõtmine. 

Kokakool
Hautatud pühadejänes

Jänese küpsetamiseks ei pea tingimata olema mõni püha või tähtpäev, hoopis see päev, mil jänest valmistatakse, ongi eriline! Metslooma lihale omaselt on ka jänese liha tume ja vintske ning ei meenuta grammigi seda vaakumpakendatud helevalget liha, mida supermarket lettidelt leida võime.

Kokakool
Muretaina-aabits 3.osa

Sel korral valmistame muretainast hoopis teisiti - või asemel õliga. Magusas osas aga küpsetame hunnitu täidisega korvikesi, mille tainas allub hästi töötlemisele ning õnnestub alati. Lisaks korvikestele saad valmistada samast tainast küpsiseid või ka hoopis koogipõhju.

Kokakool
Pehmed pilvelaevad Itaaliast ehk gnocchi valmistamine

Nagu Itaalia köögis kombeks, valmistab iga regioon klassikuid isemoodi ja veidi erinevalt. Meie pakume välja kolm kõige põhilisemat ja nii kartuliga kui jahuga.

Kokakool
Muretaina-aabits 2. osa

Pole mitte juhus, et kõrvitsapirukas maitseb kartuliga rikastatud muretainast sulnimalt kui tavalisel klassikalisel põhjal küpsetatult. Kohupiimaga tainad on aga juba iseenesest paljude lemmikuks. Viimase katsime juustuse peeditäidisega ja tulemus on vastupandamatu.

Kokakool
Muretaina-aabits 1. osa

Muretainal on palju liike. Põhiretsepti edasiarendused annavad küpsetajale palju lisavõimalusi nii magusate kui soolaste küpsetiste valmistamisel. Seekord on luubi all juustu ja hapukoorega muretainad, millest kummastki ka ühe küpsetise pakume.

Kokakool
Paella Hispaania vanaemade moodi

Igal riisi kasvataval rahval on oma versioon roast, mis kombineerib riisi köögiviljade ja lihaga. Olgu see siis biryani Indias, pad thai Tais, risoto Itaalias või kõnealune paella Hispaanias. Igal kohalikul vanaemal on põlletaskus just see „õige“ retsept, millest mööda minna oleks patt. Kuna isiklik…

Kokakool
Kuldne brioche

Prantsusmaalt, Normandiast pärit brioche’i küpsetamiseks sobib n-ö rasket sorti pärmitainas, mis sisaldab rohkelt võid ja mune. Seetõttu vajab tainas ja sai ise ka pikemat kerkimisaega. Mõnedes retseptides soovitatakse isegi kuni 3 tundi protsessil käia. Kuigi saiatainaga võrreldes on brioche"i tain…

Kokakool
Marjakastmest tunned kokka

Värvilised marjakastmed ehk coulis"d mõjuvad oma ehtsa kirkusega tõeliste pilgupüüdjatena. Need valmivad enamasti värsketest või kergelt läbikeedetud marjadest ning maitsestatakse suhkru, likööride, vahel ka vürtside, pählite või šokolaadiga. Marjakaste koos šokolaadikastmega lisab aga oma kontrasts…

Kokakool
Aurutamine bambuskorvis

Enamikes kodutarvete poodides on näha bambusest aurutusreste. Et need on suvel küll lausa hädavajalikud vahendid maitsva ja tervisliku toidu valmistamiseks, siis küpsetame selles valmis lestakala ja serveerime juurde ühe mõnusa ürdikastme peenrasaagist ja sojakastme aasia köögi fännidele. Seega pole…

Kokakool
Kiired hapukurgid ja kiirmarinaadid

Kes meist ei vaataks pika pilgu ja vesise suuga turul müüdavaid värskeid soolakurke, hind on neil väga krõbe, aga maitseb imehea. Värske kurgi kilohind on aga valmistoote kõrval pisuke, kurkide tegemine ei vaja suuri väljaminekuid ega iidseid vanaematarkusi, töökäik on kiire ja lihtne. Samu nippe sa…

Kokakool
Hamburger - algusest lõpuni

Üle maailma ebatervislikkuse etaloniks tunnistatud hamburger on suur laste lemmik ja täiskasvanute salapatt.

Kokakool
Kodune jäätis

Jäätisemasina omanikel perenaistel on erinevate jäätiste valmistamise valik kindlasti laiem, kuid ka ilma spetsiaalse masinata saab kodusel teel väga maitsvat jäätist valmistada.

Kokakool
Salat Aasia moodi

Kalakaste annab taipärastele salatitele iseloomuliku maitse ja aroomi. Sellest valmistatud salatikastet kasuta aga lisaks värskest rohelisest salatite valmistamisele ka suviste grilllitud lihade ja kalade marineerimiseks.

Kokakool
Kookospähkli teemadel

Kookospähkli helvestest teeme seekord komme, küpsiseid ja torti ning lisame sekka veel mõned ideed, kuidas kookost kui väärt taimset kraami köögikunstis enam esile tuua.

Tooraine
Vahutavad desserdid

Kolm pidulikku magusrooga Angelica moodi nippide ja soovitustega ja kõik puha munakollastest. Eks lähipäevil tuleb suurem Pavlova kookide küpsetamine ka tasakaaluks ette võtta. Aga enne seda sööme kreemised, vahuseid ja päikesekollaseid hõrgutisi.

Kokakool
Vürtsidesse rüütatud karrid

Karri on lihtsalt öeldes üks hiiglama hästi maitsestatud hautis, mis peab lugu väga paljudest erinevatest vürtsidest, ürtidest ja nende koosmõjust. Lai valik karrisid on pärit Indiast, Pakistanist, Sri Lankalt, Taist ja teistest Aasia köökidest. Miks just ühed või teised maitsesegud ühe toidu sees…

Kokakool
Vanakooli trühvlitort

Trühvlitort, mille lõhn ja maitse viivad sööjaid aastakümneid tagasi peetud pidude kohvilauda.

Kokakool
Lehttainas

Lehttaina rullimist peetakse suureks vaevaks. Ent need, kes seda korra teinud ja nipid selged, peavad seda juttu kalamehe omaks. Veidi aega peab olema ja näpuosavust ka, ent miskit võimatut selles pole. Ent küpsetised saavad juurde kuldkollase jume, hõrgu krõbeduse ja lummava maitse. Sügavkülmast võ…

Kokakool
Riis ja manna magusaks!

Nii riisi- kui mannapudrust saab valmistada lihtsalt, ent maitselt kreemiseid ja suursuguseidki magusroogi.

Kokakool
Kokkupakitud suutäied

En papillote on prantsuse kokandustermin, mis viitab küpsetuspaberisse, pärgamenti või fooliumisse mähitud portsjonile. Tõlkes tähendab sõna liblikat, mistõttu võib klassikaks pidada liblikatiiva meenutavat pakikest.

Kokakool
Vormsi naiste vorstitegu

Olgu poelettidel verivorste kui tahes mitut sorti, kodus tehtud vorstidel on ikka hoopis teine mekk. Põnevust lisab see, et põhikomponendid liiguvad ainult asjassepühendatute ringis ning töö teeb käed korralikult veriseks.

Kokakool
Piparkoogimaja

Piparkoogist maja valmistamine on justkui jõulupalve - seda tehes saadavad meid head soovid ja väikesed imed. Et need kõik täituksid, anname mõned nipid, mis asja õnnestumisele kaasa aitavad.

Kokakool
Karamell, pralinee ja kodune iiris

Karamellile võib anda maailma lihtsama maiustuse nimetuse – seda suhkrust ja veest koosnevat maiuspala võib lisada nii magustoitudele, kookidele kui krõbistada seda kommina.

Kokakool
Klassikaline Viini õunastruudel

Klassikaline Viini õunastruudel valmib õhukesest läbipaistvast struudlitainast, mille valmistamine ei pruugi esimesel korral õnnestuda. Selline algus ei kõla algajale küpsetajale just kõige motiveerivamalt, kuid struudlitainas valmib lihtsatest koostiainetest ja selle tegemine õnnestub, kui järgida…

Kokakool
Täidisega kringel

Tükike pehmet kringlit võib hellitada meeli ja kosutada häid tundeid. Täidise poolest mahlasest kringlist võib saada nii mõnegi koosolemise peaesineja. Kusjuures õigusega, kuna kringliküpsetamine nõuab head kätt ja taina tajumist. Et sügis muudab olemise tubaseks ja ruumid soojemaks, on kringli punu…

Kokakool
Seenehoidistaja põhivara

Eestis kasvab ligi 300 liiki söögiseeni, kusjuures sadakond neist on heade maitseomadustega. Enim korjatakse paarikümmet liiki.

Kokakool
Suure kausi koogid

Kausikookidega on parim aeg tutvust teha suvel. Eraldi küpsetamist need ei vaja ja neid on ülilihtne serveerida. Iseenesest on tegu veidi vabamalt serveeritud tordiga, kus saab mõnusalt vaba käega erinevaid maitseid kihtidesse sättida.

Tooraine
Rohkem kui mahlatarretis

Tarretised ja tarrendid pole ainult pidulaua kaunistamiseks mõeldud. Neid on erilisel moel mõnus nautida ka kuumal suvel mõnel sulnil õhtupoolikul.

Kokakool
Grilliaja marinaadid

Kui marinaadi koostises olevad hapud mahlad-äädikad pehmendavad liha ja hoiavad nii kokku küpsemisaega, siis õlid ja jogurtid ei lase kalal-lihal-köögiviljal küpsedes liiga ära kuivada.

Kokakool
Mündised suvebriisid

Värske ja aromaatne piparmünt on väärt nii maitseõhutajana kui dekoratiivne materjal kookide, magustoitude, aga ka soolaste roogade kaunistamiseks.

Kokakool
Plaadikoogid katavad laua

Plaadikooke on kevad-suvisel ajal lihtne valmistada. Siis kui niisama laisklemiseks ka aega peab jääma. Samas kasvavad soojade ilmade auks sõprade selstkonnad suuremaks ja ka piknikud tahavad pidamist. Just siis ongi plaadikook hea lahendus. Argipäevased plaadikoogid võid fantaasiat mängu pannes väg…

Kokakool
Luksuslik Pavlova

Paljud, kes on Pavlovat üheks läägeks beseekoogiks pidanud, on sunnitud istetehtud kooki maitstes oma arvamust muutma. Asja võti on suhkru tasakaalustatud koguses ja mõnusalt hapukas täidises.

Kokakool
Isetehtud pastale pole võrdset

Itaallastel on pasta õige nautimise jaoks oluline ütlemine - sööja ootab pastat, mitte pasta sööjat. Nii et kastmed valmis ja seejärel alles pasta keeduvette!

Võtted
Lihtne munapasta ja selle valmistamine

Pastataina valmistamise a ja b. Põhipastatainast saab valmistada kõiki pastasorte: spagette, tagliatellet, lasanjet, ravioole jne.

Kokakool
Rullbiskviidi valmistamise nippe

Kohevat ja õhulist rullbiskviiti on koduse küpsetisena kerge valmistada, kui mõned nõksud käes.

Kokakool
Tuhatlehised

Heal lapsel mitu nime – Napoleoni kooki tunneb enamik maailmast mille-feuille’ [miil foüi] nime all. Inglastel on selle maiuse nimeks custard slice, mis tähendab vanillikastet ja koogilõiku.

Kokakool
Toorjuustukoogi küpsetamine

Siidise, koheva ja eriti rikkaliku täidisega küpsetatud toorjuustukook on võitnud paljude maiasmokkade südamed. Kui kord küpsetamisnipid käes, on hõrk ja mahlane kook alati omast käest võtta… Aga see pealtnäha lihtsasti valmiv kook kipub valmistamisel mõnikord üsna pirtsakalt käituma. Et koogiküpset…

Kokakool
Nostalgiline seljanka

Seljanka võidukäik jääb küll hilisminevikku, ent talvisel ajal täidavad just vanad head Vene köögist pärit supid hästi kõhtu.

Võtted
Ahjukana tükeldamise ABC

Advendi algusega hoogustub kohe ka ahjukanade läbimüük. Mis võiks olla mugavam, kui eelmaitsestatud kana ahju pista ja see juba poole tunni pärast lauale kanda. Et serveering aga võimalikult ilus välja näeks, näitas Talleggi peakokk Kuno Kitsing, kuidas ahjukanaga toimida ja seda õigesti tükeldada.