Kokakool
Muretaina-aabits 1. osa

Muretainal on palju liike. Põhiretsepti edasiarendused annavad küpsetajale palju lisavõimalusi nii magusate kui soolaste küpsetiste valmistamisel. Seekord on luubi all juustu ja hapukoorega muretainad, millest kummastki ka ühe küpsetise pakume.

Kokakool
Paella Hispaania vanaemade moodi

Igal riisi kasvataval rahval on oma versioon roast, mis kombineerib riisi köögiviljade ja lihaga. Olgu see siis biryani Indias, pad thai Tais, risoto Itaalias või kõnealune paella Hispaanias. Igal kohalikul vanaemal on põlletaskus just see „õige“ retsept, millest mööda minna oleks patt. Kuna isiklik…

Kokakool
Kuldne brioche

Prantsusmaalt, Normandiast pärit brioche’i küpsetamiseks sobib n-ö rasket sorti pärmitainas, mis sisaldab rohkelt võid ja mune. Seetõttu vajab tainas ja sai ise ka pikemat kerkimisaega. Mõnedes retseptides soovitatakse isegi kuni 3 tundi protsessil käia. Kuigi saiatainaga võrreldes on brioche"i tain…

Kokakool
Marjakastmest tunned kokka

Värvilised marjakastmed ehk coulis"d mõjuvad oma ehtsa kirkusega tõeliste pilgupüüdjatena. Need valmivad enamasti värsketest või kergelt läbikeedetud marjadest ning maitsestatakse suhkru, likööride, vahel ka vürtside, pählite või šokolaadiga. Marjakaste koos šokolaadikastmega lisab aga oma kontrasts…

Kokakool
Aurutamine bambuskorvis

Enamikes kodutarvete poodides on näha bambusest aurutusreste. Et need on suvel küll lausa hädavajalikud vahendid maitsva ja tervisliku toidu valmistamiseks, siis küpsetame selles valmis lestakala ja serveerime juurde ühe mõnusa ürdikastme peenrasaagist ja sojakastme aasia köögi fännidele. Seega pole…

Kokakool
Kiired hapukurgid ja kiirmarinaadid

Kes meist ei vaataks pika pilgu ja vesise suuga turul müüdavaid värskeid soolakurke, hind on neil väga krõbe, aga maitseb imehea. Värske kurgi kilohind on aga valmistoote kõrval pisuke, kurkide tegemine ei vaja suuri väljaminekuid ega iidseid vanaematarkusi, töökäik on kiire ja lihtne. Samu nippe sa…

Kokakool
Hamburger - algusest lõpuni

Üle maailma ebatervislikkuse etaloniks tunnistatud hamburger on suur laste lemmik ja täiskasvanute salapatt.

Kokakool
Kodune jäätis

Jäätisemasina omanikel perenaistel on erinevate jäätiste valmistamise valik kindlasti laiem, kuid ka ilma spetsiaalse masinata saab kodusel teel väga maitsvat jäätist valmistada.

Kokakool
Salat Aasia moodi

Kalakaste annab taipärastele salatitele iseloomuliku maitse ja aroomi. Sellest valmistatud salatikastet kasuta aga lisaks värskest rohelisest salatite valmistamisele ka suviste grilllitud lihade ja kalade marineerimiseks.

Kokakool
Kookospähkli teemadel

Kookospähkli helvestest teeme seekord komme, küpsiseid ja torti ning lisame sekka veel mõned ideed, kuidas kookost kui väärt taimset kraami köögikunstis enam esile tuua.

Tooraine
Vahutavad desserdid

Kolm pidulikku magusrooga Angelica moodi nippide ja soovitustega ja kõik puha munakollastest. Eks lähipäevil tuleb suurem Pavlova kookide küpsetamine ka tasakaaluks ette võtta. Aga enne seda sööme kreemised, vahuseid ja päikesekollaseid hõrgutisi.

Kokakool
Vürtsidesse rüütatud karrid

Karri on lihtsalt öeldes üks hiiglama hästi maitsestatud hautis, mis peab lugu väga paljudest erinevatest vürtsidest, ürtidest ja nende koosmõjust. Lai valik karrisid on pärit Indiast, Pakistanist, Sri Lankalt, Taist ja teistest Aasia köökidest. Miks just ühed või teised maitsesegud ühe toidu sees…

Kokakool
Vanakooli trühvlitort

Trühvlitort, mille lõhn ja maitse viivad sööjaid aastakümneid tagasi peetud pidude kohvilauda.

Kokakool
Lehttainas

Lehttaina rullimist peetakse suureks vaevaks. Ent need, kes seda korra teinud ja nipid selged, peavad seda juttu kalamehe omaks. Veidi aega peab olema ja näpuosavust ka, ent miskit võimatut selles pole. Ent küpsetised saavad juurde kuldkollase jume, hõrgu krõbeduse ja lummava maitse. Sügavkülmast võ…

Kokakool
Riis ja manna magusaks!

Nii riisi- kui mannapudrust saab valmistada lihtsalt, ent maitselt kreemiseid ja suursuguseidki magusroogi.

Kokakool
Kokkupakitud suutäied

En papillote on prantsuse kokandustermin, mis viitab küpsetuspaberisse, pärgamenti või fooliumisse mähitud portsjonile. Tõlkes tähendab sõna liblikat, mistõttu võib klassikaks pidada liblikatiiva meenutavat pakikest.

Kokakool
Vormsi naiste vorstitegu

Olgu poelettidel verivorste kui tahes mitut sorti, kodus tehtud vorstidel on ikka hoopis teine mekk. Põnevust lisab see, et põhikomponendid liiguvad ainult asjassepühendatute ringis ning töö teeb käed korralikult veriseks.

Kokakool
Piparkoogimaja

Piparkoogist maja valmistamine on justkui jõulupalve - seda tehes saadavad meid head soovid ja väikesed imed. Et need kõik täituksid, anname mõned nipid, mis asja õnnestumisele kaasa aitavad.

Kokakool
Karamell, pralinee ja kodune iiris

Karamellile võib anda maailma lihtsama maiustuse nimetuse – seda suhkrust ja veest koosnevat maiuspala võib lisada nii magustoitudele, kookidele kui krõbistada seda kommina.

Kokakool
Klassikaline Viini õunastruudel

Klassikaline Viini õunastruudel valmib õhukesest läbipaistvast struudlitainast, mille valmistamine ei pruugi esimesel korral õnnestuda. Selline algus ei kõla algajale küpsetajale just kõige motiveerivamalt, kuid struudlitainas valmib lihtsatest koostiainetest ja selle tegemine õnnestub, kui järgida…

Kokakool
Täidisega kringel

Tükike pehmet kringlit võib hellitada meeli ja kosutada häid tundeid. Täidise poolest mahlasest kringlist võib saada nii mõnegi koosolemise peaesineja. Kusjuures õigusega, kuna kringliküpsetamine nõuab head kätt ja taina tajumist. Et sügis muudab olemise tubaseks ja ruumid soojemaks, on kringli punu…

Kokakool
Seenehoidistaja põhivara

Eestis kasvab ligi 300 liiki söögiseeni, kusjuures sadakond neist on heade maitseomadustega. Enim korjatakse paarikümmet liiki.

Kokakool
Suure kausi koogid

Kausikookidega on parim aeg tutvust teha suvel. Eraldi küpsetamist need ei vaja ja neid on ülilihtne serveerida. Iseenesest on tegu veidi vabamalt serveeritud tordiga, kus saab mõnusalt vaba käega erinevaid maitseid kihtidesse sättida.

Tooraine
Rohkem kui mahlatarretis

Tarretised ja tarrendid pole ainult pidulaua kaunistamiseks mõeldud. Neid on erilisel moel mõnus nautida ka kuumal suvel mõnel sulnil õhtupoolikul.

Kokakool
Mündised suvebriisid

Värske ja aromaatne piparmünt on väärt nii maitseõhutajana kui dekoratiivne materjal kookide, magustoitude, aga ka soolaste roogade kaunistamiseks.

Kokakool
Grilliaja marinaadid

Kui marinaadi koostises olevad hapud mahlad-äädikad pehmendavad liha ja hoiavad nii kokku küpsemisaega, siis õlid ja jogurtid ei lase kalal-lihal-köögiviljal küpsedes liiga ära kuivada.

Kokakool
Plaadikoogid katavad laua

Plaadikooke on kevad-suvisel ajal lihtne valmistada. Siis kui niisama laisklemiseks ka aega peab jääma. Samas kasvavad soojade ilmade auks sõprade selstkonnad suuremaks ja ka piknikud tahavad pidamist. Just siis ongi plaadikook hea lahendus. Argipäevased plaadikoogid võid fantaasiat mängu pannes väg…

Kokakool
Luksuslik Pavlova

Paljud, kes on Pavlovat üheks läägeks beseekoogiks pidanud, on sunnitud istetehtud kooki maitstes oma arvamust muutma. Asja võti on suhkru tasakaalustatud koguses ja mõnusalt hapukas täidises.

Võtted
Lihtne munapasta ja selle valmistamine

Pastataina valmistamise a ja b. Põhipastatainast saab valmistada kõiki pastasorte: spagette, tagliatellet, lasanjet, ravioole jne.

Kokakool
Isetehtud pastale pole võrdset

Itaallastel on pasta õige nautimise jaoks oluline ütlemine - sööja ootab pastat, mitte pasta sööjat. Nii et kastmed valmis ja seejärel alles pasta keeduvette!

Kokakool
Rullbiskviidi valmistamise nippe

Kohevat ja õhulist rullbiskviiti on koduse küpsetisena kerge valmistada, kui mõned nõksud käes.

Kokakool
Tuhatlehised

Heal lapsel mitu nime – Napoleoni kooki tunneb enamik maailmast mille-feuille’ [miil foüi] nime all. Inglastel on selle maiuse nimeks custard slice, mis tähendab vanillikastet ja koogilõiku.

Kokakool
Toorjuustukoogi küpsetamine

Siidise, koheva ja eriti rikkaliku täidisega küpsetatud toorjuustukook on võitnud paljude maiasmokkade südamed. Kui kord küpsetamisnipid käes, on hõrk ja mahlane kook alati omast käest võtta… Aga see pealtnäha lihtsasti valmiv kook kipub valmistamisel mõnikord üsna pirtsakalt käituma. Et koogiküpset…

Kokakool
Nostalgiline seljanka

Seljanka võidukäik jääb küll hilisminevikku, ent talvisel ajal täidavad just vanad head Vene köögist pärit supid hästi kõhtu.

Võtted
Ahjukana tükeldamise ABC

Advendi algusega hoogustub kohe ka ahjukanade läbimüük. Mis võiks olla mugavam, kui eelmaitsestatud kana ahju pista ja see juba poole tunni pärast lauale kanda. Et serveering aga võimalikult ilus välja näeks, näitas Talleggi peakokk Kuno Kitsing, kuidas ahjukanaga toimida ja seda õigesti tükeldada.

Tooraine
Küpsetatud kartul või kartuliküpsetis?

Eestlaste kartulikummardamine on jõudnud nii kaugele, et mugulad pole ammu enam lihtsalt keetmiseks ja praadimiseks, vaid pakuvad rõõmu ka küpsetajale.

Tooraine
Juustud, mis hamba all kriuksuvad

Mõni juust sulab suus, teine on jälle kõva nagu kamakas. Kolmandad aga üllatavad hoopis kriuksuga. Just viimased me ette võtsimegi, sest toidule lisavad nad uudseid maitsenüansse.

Tooraine
Sealiha – jätkuvalt peamine liha meie toidulaual

Terve sügise kestnud sealihakampaania on palju kirgi kütnud. No kuidas ikka saab kogu siga, ninast sabani, toidus ära kasutada ja nii et veel hea maitseb?

Tooraine
Kotletisõbralik kanaliha

Kanaliha austajate suureks rõõmuks valmistame sel korral kotlette, mis mahlased ja sedavõrd isuäratavad, et pööravad kotletiusku terve perekonna.

Kokakool
Jäätis valmista ise!

Omatehtud jäätis on parem kui mis tahes poejäätis, sest koduse jäätise puhul on hool ja armastus tunda igas suutäies.

Tooraine
Kingitused merelt

Meri toob toidulauale rohkemat kui vaid kala ja õnneks on kõiksugu mereannid krevettidest kaheksajalgadeni saadaval meiegi poodides. Külmletist võetuna pole ka nende hind nii krõbe ja valmistamiseks ei kulu pikki tunde.

Tooraine
Räim, mõnusalt kodune kala

Rahvuskala räim on eestlase toidulaual olnud sajandeid ja kõiksugu peenemad kalad ei ole suutnud seda aukohalt tõrjuda. Seda põhjusega – universaalset räime sobib panna nii supi kui ka salati sisse.

Tooraine
Kaelakarbonaadist

Sea kaelakarbonaad on toiduvalmistamisel enim kasutatav tükiliha Eestis!

Kokakool
Väike retk võileiva minevikku

Ajaloost on teada, et juba õige ammu hakati tortiljasid, naani, lavašši ning teisigi põhiliselt veest ja jahust koosnevaid lameleibu kasutama muude toiduainete pakkimiseks ja rullimiseks.

Kokakool
Leivajääkide kasutamisest

Igasuguste, eriti aga külalistele serveeritavate võileibade ja võileivatortide tegemisel jääb järele hulgaliselt leivakoorikuid ja servi. Jäägid võite mõistlikult ära kasutada, selle asemel et need salamisi prügikasti poetada.

Tooraine
Suupärane surimi

Surimi pärineb Jaapanist ning tähendab valgest kalast kindla meetodiga valmistatud hakkliha. Sellest valmistatakse palju erinevaid tooteid, mis on nii maitselt kui tekstuurilt sarnased koorikloomadele (krabid, vähid, krevetid).

Nädalalood
Jäätise valmistamine jäätisemasinaga

Detailne juhend jäätise koduseks valmistamiseks.

Kokakool
Soolane ja sisukas pannkook

Ega pannkook pea tingimata magus olema. Soolase täidisega pannkook kustutab parajalt nälga ja pakub vaheldust klassikaks saanud moosile.

Grillirubriik
Nädala grilliretseptid - BBQ eri

Lisame grillilehele iganädalaselt 5 uut grilliretsepti. Sedakorda on teemaks barbecue ehk BBQ.

Grillirubriik
Abivahendid grillimisel

Grilimisel on mitmeid potentsiaalseid ohte - suur kuumus ja lahtine tuli, teravad noad, toores liha... selleks, et end seejuures ohutult ja mugavalt tunda, on välja mõeldud mitmeid abivahendeid.