Kokakool
Väike retk võileiva minevikku

Ajaloost on teada, et juba õige ammu hakati tortiljasid, naani, lavašši ning teisigi põhiliselt veest ja jahust koosnevaid lameleibu kasutama muude toiduainete pakkimiseks ja rullimiseks.

Tooraine
Suupärane surimi

Surimi pärineb Jaapanist ning tähendab valgest kalast kindla meetodiga valmistatud hakkliha. Sellest valmistatakse palju erinevaid tooteid, mis on nii maitselt kui tekstuurilt sarnased koorikloomadele (krabid, vähid, krevetid).

Nädalalood
Jäätise valmistamine jäätisemasinaga

Detailne juhend jäätise koduseks valmistamiseks.

Kokakool
Soolane ja sisukas pannkook

Ega pannkook pea tingimata magus olema. Soolase täidisega pannkook kustutab parajalt nälga ja pakub vaheldust klassikaks saanud moosile.

Grillirubriik
Nädala grilliretseptid - BBQ eri

Lisame grillilehele iganädalaselt 5 uut grilliretsepti. Sedakorda on teemaks barbecue ehk BBQ.

Grillirubriik
Abivahendid grillimisel

Grilimisel on mitmeid potentsiaalseid ohte - suur kuumus ja lahtine tuli, teravad noad, toores liha... selleks, et end seejuures ohutult ja mugavalt tunda, on välja mõeldud mitmeid abivahendeid.

Grillirubriik
Marinaadid, maitsesegud ja -õlid

Marineerimine muudab liha kahel olulisel viisil – lisab lihale maitset ja muudab selle muredaks. Marinaadid koosnevad enamjaolt toiduõlist, millestki happelisest, maitseürtidest ja maitsetaimedest.

Grillirubriik
Kütte- ja süütematerjal

Looduslikku kütteainet kasutavate grillide omanikel on valida kaks võimalust – kas söed või siis tavalised põletuspuud. Planeeritud grillipeo jaoks varuge kütet alati piisavalt, see olgu hea kvaliteediga ja kiire süttimise huvides kuivas ruumis hoitud.

Grillirubriik
Mida grillida?

Grillimine on tore seltskondlik kooskokkamise moodus. Kuna sütel saab maitsvaks kõhutäieks vaaritada üpris erinevaid toiduaineid, pole karta, et keegi tühja kõhuga jääks. Kaardistasime ära levinumad grillikõlbulikud toiduained.

Grillirubriik
Kaua mida grillida?

Erinevad toiduained valmivad grillil erineva ajaga. Kui kaua peaks umbkaudselt grillimiseks aega arvestama? Vaata grillimisaegade tabelit.

Tooraine
Tordiks meisterdatud leib

Tort kuulub kahtlemata eestlaste peolaua juurde. Au ja kiitust väärib perenaine, kes tahab ja suudab isetehtud võileivatordiga oma peret ja külalisi üllatada.

Kokasaated
Nigella ekspress: peomöll

Nigella Lawson korraldab peo – särtsu ja sära kõigile! Ja peo tarbeks pakub Nigella hulgaliselt kiiresti ja lihtsalt valmivaid oivalisi retsepte, kusjuures road võib varem valmis teha, andes neile hiljem vaid kiire ja kerge viimase lihvi, et toidulaud ja ka pidu saaks särtsu täis.

Kokasaated
Nigella ekspress: retro road

Nigella Lawson läheb ajas tagasi, et anda oma armastatumatele retroretseptidele kiirlihv.

Kokasaated
Nigella ekspress: kiire, kiire, aeglane

Nigella Lawson: ekspressmeetodil süüa tehes mängib aeg tähtsat rolli – aga just toidu valmistamisele, mitte valmimisele kuluv aeg.

Kokasaated
Nigella ekspress: kiire fiesta

Kiiresti valmiv terav maitseelamus, mis viib keele alla – meid ootavad Nigella Lawsoni kiirmeetodil valmivad Ladina-Ameerika köögi mõjutustega road.

Võtted
Bæuf à la tartar ehk lihtsalt böff

Algselt tataripärane külm roog toorest veisehakklihast, mida täiendavad toores muna, sibul, hapukurk, maitseained ja kilu. Meeleoluka sissejuhatuse loob pits külma viina toidu alla.

Kokakool
Hakkliha termineid

Veisehakkliha – nagu nimigi ütleb, on veiselihast. Rasvasisaldus ei tohi ületada 20%.Seahakkliha sealihast.

Võtted
Kuidas saavutada mahlane ja maitsev hakkliharoog

Mõnede lihtsate tõdede tundmine ja täitmine hoiab ära sellised väikesed kulinaarsed katastroofid, nagu tihke ja kleepuv pikkpoiss, tuimad hakklihakoogid, supis lagunevad frikadellid ja jahusoustis nukralt hulpivad tuimad hakklihaterad.

Tooraine
Hakkliharoa valmistamisel pole tingimata nuga vajagi

«Tänaseks on Eesti toidulaud kujuteldamatu ilma hakklihata, täpsemalt koduse hakklihata, » ütleb ASi Valga Lihatööstus liha müügijuht Valmar Kukk.

Kokasaated
Nigella ekspress: hädaabitoidud

Täiuslik koduperenaine Nigella Lawson teab, mida teha, kui avastate oma suureks üllatuseks ukse tagant ootamatud külalised. Ta laseb käiku oma geniaalsed ideed ja nutikad sahvrivarud ning muudab nobedalt kõige tavalisema toidu säravaks pidusöögiks.

Kokasaated
Nigella ekspress: kiire rahustaja

Kõigi poolt armastatud lohutustoidud tehakse ümber Nigella Lawsoni kiirmeetodil ja me näeme, kuidas rahustav ja maitsev toit valmib vaid mõne hetkega.

Võtted
Nipid muretaina heaks õnnestumiseks

Muretaina valmistamises ei pruugi esmapilgul midagi keerukat näida, kuid siiski on nippe, mille järgimisel võid tavapärasest õhulisema ja krõbedama koogipõhja saada.

Kokasaated
Nigella ekspress: tõuse ja mine

Alusta päeva hoogsalt kiirestivalmivate uhkete hommikusöökidega. Nigellal on välja pakkuda terve hommikuarsenal – nädalavahetuse peohommikutest pannkoogimägedeni, tööpäeva hommikusöökidest omapäi nautimiseks mõeldud ampsude ja und ära ajavate kokteilideni. Mõnikord on mõte heast hommikusöögist ainus…

Tooraine
Virkade võrratud universaaljuurikad, laiskade igavad universaalmekid

Küllap on paljud tänased köökmeistrid teinud läbi niinimetet universaalmaitseainete etapi. Mi…

Kokasaated
Nigella ekspress: käigu pealt

Toidu kaasavõtmine pole kunagi nii lihtne olnud, sest Nigella Lawsonil on kiire lahendus olemas. Kuna ta võtab kodust välja minnes alati eine kaasa, oskab ta täpselt öelda, mida igas sellises olukorras valmistada.

Kokasaated
Nigella ekspress: tööpäeva imed

Nigella Lawson jagab nippe, kuidas argipäeval vähese ajakuluga külalisi võõrustada. Kes julgeb veel öelda, et jäägu see ainult nädalavahetuse rõõmuks?

Tooraine
Želatiini nähes tarduvad kõik!

Hulk näpunäited želatiini õigeks kasutamiseks

Kokasaated
Nigella ekspress: hei, Presto!

Seekord võlub Nigella Lawson hetkega välja säravaid Itaalia roogi, alustades uhke pastaga ja lõpetades hõlpsalt valmiva piduroaga. Ta teeb süüa, käib poes, kostitab teisi ja jagab kiire söögitegemise nippe – kõike seda osas “Hei, Presto!” – justkui imeväel valmiv Itaalia toit.

Kokasaated
Nigella ekspress: kellaga võidu

Nigella Lawson jätkab retseptidega, mille abil laud saab kiiresti maitsva toiduga kaetud. Ta jookseb ajaga võidu – ja jääb alati peale. Nigella näitab, kuidas valmistada imelisi roogi olemasoleva piiratud ajaga. Tema otseteid kasutades ei pea sa enam kunagi tunde köögis rügama.

Tooraine
Tofu, elamusi pakkuv toidukameeleon

Tofu on toiduaine, mida ühed ülistavad taevani, samal ajal kui teised selle täiesti maatasa teevad. Eestlased on ta siiani suhteliselt külmaks jätnud, ent sojaubadest valmistatav juustulaadne toode võib sööjat tänu selle õigele valmistamisele üpris meeldivalt üllatada.

Kokasaated
Nigella ekspress: igapäevane lihtne toit

Mida õhtuks süüa teha – see küsimus vaevab meid iga päev, kuid Nigella Lawsonil on vastus olemas võrratu uue sarja Nigella Express esimeses osas. Leiame siit hulganisti ideid, kuidas kiiresti ja maitsvalt süüa teha.

Kokasaated
Nigella retseptid: lohutavad toidud

Nigella Lawson jagas saates oma lemmikuid lohutavate roogade seast - puhas kodune klassika, mille peale saab alati kindel olla, et nad tõstavad tuju ja maitsevad vastupandamatult.

Kokasaated
Nigella retseptid: hea tuju toidud

Nigella Lawson teeb seekord roogi, mis paistavad head, maitsevad head ja teevad su enesetunde heaks!

Kokasaated
Nigella retseptid: vürtsikad road

Nigella Lawson valmistab suurejooneliselt vürtsika söömaaja.

Kokasaated
Nigella retseptid: ainult magustoidud

Nigella Lawson on hull magustoitude järgi ning valis saateks välja oma kõigi aegade parimad magustoidud.

Kokasaated
Nigella retseptid: sensatsiooniline soolo

Nigella Lawson kokkab ja sööb ka siis, kui ta on üksi kodus.

Kokasaated
Nigella retseptid: eksootiline õhtu

Nigella Lawson küpsetab maitsvaid ampsusuuruseid suupisteid, mis on ideaalsed seltskonnale pakkumiseks. Punase oa ja baklažaani dipid, aromaatsed lambalihapallid, aedviljasalat pitaga ehk fattoush - kõik road on tugevalt Lähis-Ida mõjutustega.

Võtted
Kodune vorstitegu

Kodustes tingimustes on maailmas vorste valmistatud sajandeid ja ka eesti peredes pole tegu mingi haruldusega, olgugi et meil seondub see rohkem jõuluaja ning maitsvate tangu- ja verivorstidega.

Kokakool
Suvikõrvits ehk rullkõrvits ehk kabatšokk

Piklikku, silindrikujulist suvikõrvitsat ehk kabatšokki on keeleinimesed hakanud teistest sama liigi esindajatest eraldamiseks nimetama rullkõrvitsaks. Tasub meelde tuletada, et on olemas ka lame taldrikkõrvits ehk patisson ning spagetikõrvits, mille sisu tõesti meenutab spagette ning on kasutatav…

Võtted
Hoidistamiseks vajalikud töövahendid

Hoidistamiseks on välja mõeldud korralik arsenal tööriistu. Ära heitu, neid pole palju sinu kiusamiseks, kõik on mõeldud sinu elu lihtsamaks tegemiseks.

Grillirubriik
Kuidas liha marineerida?

Marinaadis liha on poes saadaval laias valikus, kuid ise liha marineerimine pole kusagile kadunud. Ise marineerimine välistab säilitusained ja liigse soola, samuti tuleb suurema koguse juures see poevariandist märgatavalt odavam. Aga mida peaksime liha marineerimisest teadma?

Tooraine
Rieska ehk lapi leib

Põhjanaabrite traditsiooniline "rieska" on jõudnud ka meie toidupoodidesse.

Grillirubriik
Mis on BBQ ehk barbecue?

Barbecue päritolu kohta on erinevaid arvamusi. On arvatud, et see pärineb Lähis-Idast, Hiinast, Polüneesiast või Prantsusmaalt. Tänapäeval peetakse nii grillimise kui ka barbecue kodumaaks siiski Ameerikat.

Tooraine
Presto Pesto

Traditsiooniliselt koosneb pesto basiilikust, piiniaseemnetest, küüslaugust, Pecorino Sardo või Parmeggiano Reggiano juustust ning oliiviõlist.

Grillirubriik
Õuegrilli lisavarustus

Kui grillil säriseb isuäratava lõhnaga sidrunikana või tšillilammas, annab pea iga mees endale peakoka tiitli. Rasvased restid, pintslid ja näpitsad “unustab” ta aga elegantselt köögitoimkonnale. Kuidas mustust ennetada?

Grillirubriik
Teeme ise grillkastmeid

Maitsekastmeid ja marinaade on müügil väga suures valikus ja neid on ka väga lihtne ise kokku…

Grillirubriik
Retsepte jaanipäevaks

Jaanipäev on alati olnud külluslik liha ja joogipidu. Alati eelistatakse tulel küpsetatut, olgu selleks loom, lind või kala, miks mitte ka köögiviljad.

Võtted
Biskviittaina salanipid

Viimasel ajal on mitmed inimesed kurtnud, et nad on hädas biskviittainaga - kas ei tule kook piisavalt õhuline või vajub ahjust võttes kokku. Küpsetamisekspert Lia Virkus pani hädaliste jaoks kirja põhjaliku õpetuse.

Grillirubriik
Ohtralt grilliretsepte Santa Marialt

Erinevaid marinaade, maitseaineid, õlisid ja kastmeid on poes tublisti, pea hakkab ringi käima. Aga mida mille juures grillimisel kasutada? Siin tuleb appi Santa Maria.

Grillirubriik
Elajas vardas

Terve loomakere vardas grillimine on kogemusi vajav ja aeganõudev tegevus. Ja see ei õnnestu kindlasti, kui ei ole selleks vajalike vahendeid ja tingimusi.