Grillirubriik
Ohtralt grilliretsepte Santa Marialt

Erinevaid marinaade, maitseaineid, õlisid ja kastmeid on poes tublisti, pea hakkab ringi käima. Aga mida mille juures grillimisel kasutada? Siin tuleb appi Santa Maria.

Grillirubriik
Elajas vardas

Terve loomakere vardas grillimine on kogemusi vajav ja aeganõudev tegevus. Ja see ei õnnestu kindlasti, kui ei ole selleks vajalike vahendeid ja tingimusi.

Grillirubriik
Kuidas sobitada veini ja liha parimal viisil

Hea grill-liha kõrvale pole midagi paremat kui mõnus klaasike veini. Anname soovitusi, kuidas valida õige liha juurde õiget veini.

Grillirubriik
Eesti siga ja eesti mees, kes neid suudaks lahuta!

Sealiha on vaieldamatult populaarseim liha Eestis, ei saa me seast ka grillides üle ega ümber. Vaatame lähemalt erinevate seatükkide sobivust grillimiseks ja barbecueks.

Grillirubriik
Ohutu ja muretu grillimine

Oma esimese grillipeo menüü planeerimisel võiksite olla pigem tagasihoidlik kui liiga suurejooneline.

Grillirubriik
Mõnusad veinimarinaadid

Kolm peakokka soovitavad: enne grillimist töötle liha või kala veinist valmistatud marinaadis

Tooraine
Kokakunsti veteran

Maailmas on neid palju erinevaid, mõni kuulsam kui teine, aga kasutust leiavad nad laialdaselt kõik. Jutt käib äädikast.

Grillirubriik
Millist grilli valida?

Grillide valik on suur ning sobiva grilli leidmine ei olegi nii lihtne.

Tooraine
Bataat - on see kartul või porgand?

Maguskartul ehk bataat pärineb nagu kartulgi Lõuna–Ameerikast. Nimi maguskartul tuleb kartulist oluliselt suuremast suhkrusisaldusest.

Tooraine
Porgandi sugulane pastinaak

Laialt tuntud juurvili, mida miskipärast veel Eestis palju ei kasutata, kuigi meie kliima on tema kasvatamiseks igati soodne.

Võtted
Sushi valmistamine

Ära pelga kodus sushitegu järele proovida, mis siis, et rinnapistmine Jaapani meistritega oleks tulutu. Sushitegemine on lihtsalt niivõrd põhjalik ja pikaajaline protsess.

Tooraine
Koriander, kinza, Hiina petesell - heal lapsel mitu nime

Koriander on üks vanemaid maitseürte. Eestis müüakse tihti kinza nime all, kuna kinza tähendab vene keeles koriandrit. Koriandrit nimetatakse Aasia köögis ka Hiina peterselliks.

Võtted
Terve kana küpsetamine ja tükeldamine

Kõige kindlam viis saada täpselt oma maitse-eelistustele vastav praad on osta terve jahutatud kana, maitsestada see kas lihtsalt soola-pipraga või mõne valmis maitseseguga ning panna küpsetuskotiga ahju.

Tooraine
Võtame lamba osadeks

Lambaliha on hõrk tooraine, millest saab nii lihtsaid argiroogi kui pidulaua kroone. Milliseid tükke lambast saadakse ja mida nendega tehakse? Võtame lamba pulkadeks lahti.

Tooraine
Kui spargel poes, siis kevad käes

Spargel [Asparagus officinalis] on kevade esimene köögivili ja tõeline delikatess. Kasulik ja kalorivaene, mida värskem, seda parem.

Tooraine
Sojakastmed - lahutamatu osa Aasia köögist

Sojakaste on Aasia kokanduse tähtsaim maitseaine.

Tooraine
Isikupärased Eesti juustud

Eesti juustude valik on viimasel ajal läinud üliheaks. Ärgem jätkem vanu tuntud juustusorte vaid võileivale, need väärivad kohta ka kõige peenemates roogades.

Tooraine
Juust - nauding Lääne-Aasiast

Eestlane sööb aastas keskmiselt kõigest mõned kilod juustu. Mida aga rikkalikult juustuletilt eelistada?

Kokakool
Juustufondüü - seltskondlik söömaaeg

Euroopa juustufondüü on ellujäämisroog, mis sündis 18.sajandil Šveitsi Alpides häda sunnil. Sealsed väikesed mäestikukülad jäid talvel tihti lumevangi ning elanikud olid sunnitud endale kõhutäidet valmistama sellest, mida veel kodus veel leidus.

Võtted
Pesto tegemine pole üldse keeruline

Kui on üks asi peale pasta, mille tegemist ma olen õppinud ehtsa Itaalia koka käest ja pealekauba täitsa õiges kohas ehk Liguurias, siis on see pesto.

Tooraine
Tunne toitu - baklažaan ehk pommu

Atraktiivse välimusega baklažaan ei ole toorelt söödav. Suurepärase maitse saab ta alles pärast kuumtöötlemist, eelistades kaaslastena oliiviõli, küüslauku ja vahemerelisi ürte.

Kokakool
Puljong on supi süda

Heast puljongist sõltub nii mõnegi roa nauditavus. Kusjuures kodune puljongivalmistamine pole sugugi tülikas. Turvalise koostise ja hubase maitsega veisepuljong maitseb hästi nii iseseisva toiduna kui ka maitselisandiks sügisõhtute toekatele kastmetele ja hautistele.

Tooraine
Hakkliha lähivaates

Erinevatest lihaliikidest, sealhulgas ka lamba- ja vasikalihast saab igaüks oma soovi järgi v…

Tooraine
10 kepsakat kartuliideed

Unusta kartulivabad dieedid ja naudi omamaist mugulat nii krõbedal kui ka kreemisel moel.

Kokakool
Kasulikke teadmisi kartulist

Kartul on Euroopas väga populaarne ning sellest valmistatakse kõikvõimalikke kartulitooteid nagu kartulikrõpsud, friikartulid ja pulbrist kokkusegatav kartulipuder. Sellised tooted on aga suure rasva- ja soolasisaldusega, mistõttu on mõistlik võimaluse korral ise kartuliroogasid valmistada.

Võtted
Ahjuroad: küpsetamine ja lisandid

Mõned näpunäited, kuidas ahjuroogi küpsetada ja milliseid lisandeid valida.

Kokakool
Ahjuroad: ettevalmistus ja maitsestamine

Ei ole midagi meelepärasemat ja praktilisemat kui üks toekas ahjuroog. Anname teile mõned näpunäited, kuidas liha ette valmistada ja maitsestada.

Võtted
Šokolaadi sulatamise 4 põhireeglit

Erinevate maiustuste jaoks on tihti vaja sulatada šokolaadi ning selle tegevuse juures on parem, kui te teate, mida te teete. Kogusime kokku mõned praktilised faktid ja näpunäited šokolaadi sulatamise kohta.

Kokakool
Kodune etikett ja ettevalmistused külaliste vastuvõtuks

Tähtsamatel päevadel kutsutakse külla sugulasi ja sõpru, kogunetakse pidulaua taha, maitstakse head ja paremat. Et külaliste vastuvõtt paremini laabuks, on Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Indrek Kivisalu kirja pannud mõned soovitused.

Tooraine
Kalkun - mida ostmisel silmas pidada?

Mida terve kalkuni ostmisel silmas pidada?

Tooraine
Kodujuust

Kas rohkem juust või kohupiim…

Tooraine
Probiootiline keefir

Populaarne tegija toiduletis – probiootiline keefir

Tooraine
Keefiri juuretis

Nüüdisajal kasutatakse keefiri valmistamiseks segajuuretist, mis sisaldab piimhappebakterite (laktobatsillid, laktokokid) kõrval ka erinevaid pärme, äädikhappe- ja aroomi tekitavaid baktereid.

Tooraine
Mida võiks arvestada juustu ostmisel ja säilitamisel?

Tarbija saab juustu enne ostmist hinnata vaid välimuse alusel, lähtuvalt eeskätt juustu augustusest. Olenevalt sordist on mõnes juustus augud suured ja hõredalt paiknevad, teises aga väikesed, kuid neid on seevastu ohtralt.

Tooraine
Juustu päritolu ja ajalugu

Juustusortide paljusus põhineb nende teatud erinevustel. Põhiolemuselt on juustud suhteliselt sarnased ja järgnev ongi juustu, piimatoodete tippesindaja, koondportree.

Tooraine
Keefiri põnev päritolu

Keefir kui hapendatud piimajook pärineb algselt arvatavasti Kaukaasiast, kus seda kääritati kitsemaost tehtud kotis, mis suvel rippus õues, talvel aga soojades siseruumides.

Tooraine
Jogurt - tervistav hapupiimatoode

Jogurt on piimatoodete seas väga populaarne. Aasta-aastalt on ka eestimaiste jogurtite valik üha laienenud ja läbimüüginumbrid näitavad jätkuvat kasvu. Milles siis peitub jogurti edu võti?

Tooraine
Hapukoore ajalugu

Hapukoor kui piimatoode saadakse koore hapendamisel piimhappebakterite juuretisega. Arvatavasti avastati hapukoore esmatehnoloogia juhuslikult, selle ühitasid rasvase piima pinnale tõusnud koor ja piima mikroorganismide tegevus.

Tooraine
Hapukoor on koostiselt mitmekülgne toiduaine

Hapukoores kui toiduaines on esindatud kõik inimesele olulised põhitoitainete rühmad soodsas omavahelises vahekorras. Et meil müüdavad hapukoored erinevad põhiliselt toote rasvasisalduselt, siis esimese põhitoitainete rühmana vaatlemegi hapukoores leiduva

Tooraine
Millest või koosneb?

Võid toodetakse rõõsast või hapust koorest. Rõõsast koorest toodetud võile lisatakse piimhappebakterite juuretist.

Tooraine
Pett teeb head

Pett on piimatoodete seas teenimatult tagaplaanile jäänud, kuigi tervisele soodsa mõju poolest edestab pett nii mitmeidki toiduaineid.

Tooraine
Või päritolu ja ajalugu

Või valmistamise eelduseks oli piisava piimakoguse olemasolu, mis sai võimalikuks vaid koos karjakasvatuse arenguga. Ajalooliselt toimus esmane tahtmatu võitegu arvatavasti juhuslikult veolooma selga kinnitatud piimanõu pideval edasi-tagasi loksumisel.

Tooraine
Hapukoore valmistamisest

Hapukoore valmistamiseks on vaja kvaliteetset kindla rasvasisaldusega koort ja juuretise piimhappebaktereid. Kui koore omadused on homogeniseerimisega ühtlustatud, siis see pastöriseeritakse, et takistada juhuslike mikroobide vohamist.

Tooraine
Pett vanasti

Kui vanasti talumajapidamistes veel käsitsi võid valmistati, kasutati alati ka kogu saadud võipiim ära.

Tooraine
Pastade paraad

Naljakas, kuidas aja muutudes on sõna “makaron” asendunud sõnaga “pasta”! Praegu suudab itaaliakeelsete pastanimetuste taga peituvat krussis või keerdus jahutoodet ära tunda suurem osa eestlastest. Ja enam ei pea lasanjet tegema potitäiest keedetud spagettidest.

Tooraine
Kõrgelt hinnatud lammas

Läänemaailmas on lambaliha kõrgelt hinnatud ja maksab kallist hinda. Selle fakti õigeks mõistmiseks tuleb teada, et inglikeelne \"lamb\" tähistab õrna ja maitsvat, kolme-nelja kuu vanuse talle liha, mida peamiselt grillitakse või praetakse pannil väga lühikese aja vältel. Taolise liha puhul…

Tooraine
Tšillipiprad

Tšillipipar on Mehhiko ja Tex-Mex köögi lemmikmaitseiane Toidu tugev maitsestamine pole kuumas kliimas kunagi eesmärk omaette, vaid vajadus hoida ära toidu riknemine. Piment, pune, küüslauk ja sibul suudavad hävitada kõik toidubakterid, tšillides leiduv

Võtted
Salvräti voltimine: Jaapani päike

Lihtne ja dekoratiivne. Võib kasutada nii riidest kui ka pabersalvrätikuid. Salvrätik peab olema vähemalt 40 x 40 cm, aga võib kasutada ka suuremaid.

Kokakool
Rohelised salatid

Seekordne lugu viib poe salatiriiulite vahele. Vaatleme ja võrdleme pakutavaid salatitaimi nende väliskuju, värvuse, maitse, struktuuri ja kuumutamiskindluse järgi, et välja selgitada iga liigi kõige paremad kasutusvõimalused.

Võtted
Vaesed rüütlid

Mis või kes on vaesed rüütlid? Inglismaal nimetatakse nii munapiimas immutatud ja seejärel praetud saiaviile, mis on väga populaarsed.