Tooraine
Moekad kaerahelbed

Kaer kui ammu tuntud ja igapäevane teravili kipub jääma uuemate toiduainete varju, vajades ikka ja jälle meeldetuletamist. Eriti nüüd, mil huvi toidu tervistavate omaduste vastu kasvab pidevalt.

Tooraine
Kartulist saab kõike

Maaubin pakub otsatult võimalusi, mis aga igapäevarutus pahatihti ununema kipuvad. Kartulisalatit pole vist vaja meelde tuletada, küll aga ühepajatoitusid ja vormiroogi, mida võiks senisest sagedamini elavdada ja jumestada kasvõi näiteks  spinati ja tomati abil.

Võtted
Kompsupidu

See läänemaailmas populaarne koosviibimise vorm, kuhu iga osavõtja saabub kohale oma toidu- ja joogipakiga, on vähehaaval hakanud juurduma ka meil, esiotsa küll peamiselt vanade sõprade või õpingukaaslaste kokkusaamistel. 

Tooraine
Kapsaroad

Mis see on – lipp lipi peal, lapp lapi peal, ilma nõelasilma pistmata? Küllap tundis Maarjamaa põlisrahvas selle mõistatuse väljamõtlemise ajal vaid ühtainsat kapsasorti – kerakujulist valget peakapsast. Mitut kapsaliiki tunned sina?

Võtted
Kuidas valmistada sufleed?

Sellest artiklist saad teada, kuidas valmistada sufleed ja milliseid nippe kasutada.

Võtted
Juustusuflee valmistamine

Kuidas valmistada sufleed? Siit leiad pildiseeria selle kohta, kuidas ja mida teha, et suflee tegemine õnnestuks.

Võtted
Lehtželatiini kasutamine

Lehtželatiini kasutamine on väga lihtne ja mugav. Kuidas nende õhukeste lehtedega ümber käia, saate lugeda ja vaadata sellest artiklist.

Tooraine
Tomat ja kartul

Üksteist kuud aastas külitavad prantslaste poolt maaõunaks ristitud kartul ja kuldõunaks kutsutud tomat rahulikult poeriiulitel. Kui aga saabub südasuvi, on nad järsku kõikide keelel ja meelel. Miks see nii on, seda peab küll igaüks ise järele proovima.

Grillirubriik
Suvi vardasse!

Paks ja rammus suvi mühab ümber meie. Õhtustel lõkkeasemetel hõõguvad söed ja süte kohal säriseb asjakesi. Päris mitmesuguseid. Poeletid on lookas kõikvõimalikest pakikestest ja pütsikutest, mis üksteise võidu kisendavad: “Prae mind! Grilli mind! Söö mind!”, eelkõige aga mõistagi: “Osta mind!”. Eks ta ole. Inimesed ostavadki poest asjakesi, heidavad grillrestidele, söövad ja kiidavad. Ja miks ka mitte. Nii mõnigi poes müüdav grill-liha on täitsa ontliku maitsega ning näiteks toorvorstikesi vaev…

Kokakool
Želatiinipulbri ja -lehtede kasutamine

Paljude tarrendite, kookide ja kreemide valmistamiseks tuleb osata kasutada želatiinipulbrit või -lehti. Kuidas valmistada želatiin ette niimoodi, et toidu sisse ei jääks pikki venivaid niidikesi või see tuleks õige konsistentsiga. 

Tooraine
Tatar

Tatar on neutraalne toiduaine ja sobib nii aluseliste kui happeliste toitudega ning seda võib julgelt kombineerida igasuguste toiduainetega. Tatar on väga kasulik toiduaine, sest sellel on kõik täistera head omadused. Tatras on palju kiudaineid ning ....

Võtted
Quiche - võõrapärase nimega pirukas

Kuigi quiche peetakse kaasajal üheks klassikaliseks prantsuse köögi koostisosaks, on see pirukas teg…

Kokakool
Jäätis toiduvalmistamisel, klassikalised retseptid

Rikkalikult kaunistatud jäätiseportsjon kannab USA-s nime sundae, mis hääldub samuti kui sunday ehk pühapäev. Küllap sobiks meilegi kasvatada jäätise abil pühapäevade kahetsusväärselt nappi arvu.

Tooraine
Ulukiliha on väärtuslik toiduaine

Inimene on oma olemustelt karnivoor. See tähendab, et meie organism on kohastunud liha söömiseks. Tavapäraselt ollakse harjunud sööma kas linnu-, veise- või sealiha, kuid siis võib juhtuda, et seisate silmitsi ulukiliha käntsakaga.

Kokakool
Ilma tükkideta kastme valmistamine

Kindlasti on iga perenaine vähemalt kordki elus olnud tõsise probleemi ees, kuidas valmistada õige paksusega ja ilma tükkideta kastet. Pealt näha tundub väga lihtne, komponendid on ka tavapärased, aga kõigele vaatamata ei tule kaste hea.

Võtted
Võileivatordi valmistamine

Abimaterjal võileivatortide kodutöö tegemiseks. Võta seda kui spikerdamise ja mahavaatamise kohta.

Tooraine
Sojauba - mis see on ?

Ilmselt on suurem osa inimestest kuulnud juttu sojaubadest ja selle tervislikkusest. Mida aga kujutab endast sojauba?! Sojauba (Soja hispida)on üheaastane liblikõieline taim. Vilja valmides moodustub kaun, mille sees on 2-5 ovaalset ja läikivat seemet.

Tooraine
Piiramatute võimalustega kanaliha

500 aastat e.m.a tõid pärslased oma retkedelt sõjasaagiks kaasa võitluskukkesid. Pärsiast levis kana Türki ja Egiptusesse. Rooma riigi ajal kasvas kanakasvatus jõudsasti ning kanaliha söömine muutus üldtuntuks.

Võtted
Sõrmesuupisteid

Kodustel koosviibimistel võidavad üha suuremat poolehoidu tikkude otsast või lihtsalt sõrmede vahelt söödavad suupisted.

Võtted
Munade vahustamine

Munavahu kiireim ja mugavaim saamise viis.

Võtted
Piparkoogitaina valmistamine

Piparkoogid on klassikaliseks jõulumaiuseks ning miks mitte proovida ise taina tegemist. See polegi nii keeruline kui alguses ehk paista võib. Samm-sammulise õpetuse abil valmistad ise maitsva taina.

Kokakool
Maitsestamise põhitõed

 Eesti Entsüklopeedia alusel on maitseained ained, mida lisatakse toidule ja jookidele, et anda neile paremat maitset ja lõhna. 

Tooraine
Keel viib keele alla

Keelt on suurepärase maitse tõttu alati kõrgelt hinnatud.

Võtted
Sepiku küpsetamine masinaga

Sellest kogusest valmib 1 korraliku suurusega päts.

Kokakool
Koduse rukkileiva valmistamise õpetus

Rukkileiva söömine on viimasel ajal tublisti vähenenud. Täisteratoodete söömine on jäänud tahaplaanile ning suuremalt jaolt süüakse nisujahu tooteid. Paljud inimesed ei teagi, miks nende menüü peaks sisaldama rukkileiba.

Võtted
Kuidas tomateid ahjus kuivatada ?

See meetod on välja töötatud ainult tomateid silmas pidades ning erineb tavapärastest kuivatamistest nii ebaharilikult kõrge ahjutemperatuuri, viljade paigutusviisi (lõikepind allpool) kui ka selle poolest, et pole kasutatud õhu liikumist võimaldavaid vah

Tooraine
Variatsioonid riisi teemal

Riis on lõpmatult palju võimalusi pakkuv toiduaine, mida võib lauale anda igal elujuhtumil, kuumalt ja külmalt, supi, salati, põhiroa ja magusroana. Riis võtab tõrkumatult vastu nii läänelikud kui idamaised maitseained ning lepib rõõmsalt ükskõik milliste lisanditega.

Võtted
Lipp lipi peal, lapp lapi peal....ja hapukapsast ka

Teisendi- ja vormirohke taimeliik kapsas pärineb Vahemere ja Lääne-Euroopa rannikualadelt ning ta on tuntud kultuurtaimena juba vähemalt 4000 aastat. Siit saab lugeda, kuidas eri rahvad kapsast köögis kasutavad.

Tooraine
Alkohol toidus

Alkohoolsed joogid, õigemini nende maitse ja aroom on mitmete roogade puhul oluliseks maitse- ja lõhnakomponendiks.

Võtted
Suupisted peo alguseks

Iga pea alguseks on hea hoida varus mõned retseptid.

Võtted
Pasta kastmega ja salatis

Pärast seda, kui tulid müügile kõvanisust valmistatud Itaalia pastavormid, ei ole katkikeemist vaja karta ning üleloputamiseks, samuti uuesti panni peal ülepraadimiseks pole enam mingit vajadust.

Tooraine
Kookosed

Kookoshelbed, kookosrasv, kookospähklid - mida te neist teate?

Tooraine
Must aroonia ja arooniasiirup

Musta arooniat kasvatakse nii meil kui mujal sageli hekipõõsana, ning siis ta pügamisest johtuvalt kas ei kanna üldse marju või teeb seda väga kasinalt.

Kokakool
Kuivanud lauasaia uus elu

Tänapäeval ei tasuks vist kellelegi kuivanud saia fooliumis ülekuumutamise või mõne muu kavala trikiga noorendama hakata.

Tooraine
Palju põnevat suvikõrvitsast

Retseptikogu suvikõrvitsast.

Võtted
Kala küpsetamine süte kohal

Kõige mugavam viis kalade küpsetamiseks õues lahtise tule kohal on fooliumisse või küpsetuspaberisse pakitult. Viimasel juhul saab kala juurde ka veidike lõkkelõhna, fooliumisse pakitud kala aga lihtsalt küpseb.

Võtted
Muretainas

Muretainas koosneb vaid jahust, rasvainest ja väga vähesest vedelikust. Kergitaja roll selles tainass jääb peamiselt rasvainele, kuigi mõnikord lisatakse ka küpsetuspulbrit.

Kokakool
Šokolaadi sulatamine

Võrratu aroomi ja vastupandamatu maitsega shokolaadi võludele annab üks järele sagedamini ja teine harvemini, päris ükskõikseid pole aga vist olemaski. Jumalate söögiks nimetatud maiuse parim külg on kahtlemata mitmekülgsus.

Tooraine
Liivatainas

Liivatainast võib kasutamise eesmärgi põhjal nimetada ka keeksi- ja küpsisetainaks.

Võtted
Kondenspiim koduste vahenditega

Siin on natuke infot piimapulbri kasutamisest

Tooraine
Lillkapsas muudab värvi ja kuju

Lisaks harjumuspärasele valgele mügarlikule lillkapsale kohtab ka hele- või tumerohelisi ning mitmes lillas ja punases värvitoonis isendeid. Samuti on tagasihoidliku mügara kõrvale tekkinud uhke romaani (rahvusvaheliselt tuntud kui romanesco) lillkapsas, mille tihedad õisikud meenutavad jõulukuuske…

Võtted
Väikesed vormikoogid

Briti saarte asukad armastavad sageli teelaua ääres istuda ja küllap vist sellepärast on just sealt pärit terve hulk erinevaid väikesi vormikoogikesi, mida meilgi tasuks tundma õppida. Ja küllap tuleb selle tutvumise käigus ette nii mõnigi üllatus. ......

Võtted
Röövlipraadi küpsetama!

Need, kellel on käsutada ja kasutada pärisoma maalapike, võiksid mõne suvise nädalalõpu sisustada röövlipraega - liha küpsetamisega kuumas kivikoopas ja mullaga kinnikaetult. 

Tooraine
Veidi lähemalt majoneesist

Majonees koosneb munarebust ja õlist, mille ligi 250 aastat eksisteerinud klassikaline variant on maitsestatud naturaalse äädika, soola, pipra ja sinepiga.

Tooraine
Kuidas ja milleks kasutada peekonit

Peekon omab erinevates riikides ka erinevaid tähendusi, mida muukeelse kokakirjanduse kasutajatel oleks hea teada

Tooraine
Maks on väärtuslik toiduaine

Maksa toiduks valmistamine pole keeruline, kuid nõuab mõningaid lihtsaid eelteadmisi.

Võtted
Kõrbenud toit

Kuidas "päästa" kõrbema läinud toitu?

Võtted
Liha marineerimine

Mida tähendab liha marineerimine