Tooraine
Hapukoore valmistamisest

Hapukoore valmistamiseks on vaja kvaliteetset kindla rasvasisaldusega koort ja juuretise piimhappebaktereid. Kui koore omadused on homogeniseerimisega ühtlustatud, siis see pastöriseeritakse, et takistada juhuslike mikroobide vohamist.

Tooraine
Millest või koosneb?

Võid toodetakse rõõsast või hapust koorest. Rõõsast koorest toodetud võile lisatakse piimhappebakterite juuretist.

Tooraine
Pett vanasti

Kui vanasti talumajapidamistes veel käsitsi võid valmistati, kasutati alati ka kogu saadud võipiim ära.

Tooraine
Hapukoore ajalugu

Hapukoor kui piimatoode saadakse koore hapendamisel piimhappebakterite juuretisega. Arvatavasti avastati hapukoore esmatehnoloogia juhuslikult, selle ühitasid rasvase piima pinnale tõusnud koor ja piima mikroorganismide tegevus.

Tooraine
Hapukoor on koostiselt mitmekülgne toiduaine

Hapukoores kui toiduaines on esindatud kõik inimesele olulised põhitoitainete rühmad soodsas omavahelises vahekorras. Et meil müüdavad hapukoored erinevad põhiliselt toote rasvasisalduselt, siis esimese põhitoitainete rühmana vaatlemegi hapukoores leiduva

Tooraine
Pastade paraad

Naljakas, kuidas aja muutudes on sõna “makaron” asendunud sõnaga “pasta”! Praegu suudab itaaliakeelsete pastanimetuste taga peituvat krussis või keerdus jahutoodet ära tunda suurem osa eestlastest. Ja enam ei pea lasanjet tegema potitäiest keedetud spagettidest.

Tooraine
Kõrgelt hinnatud lammas

Läänemaailmas on lambaliha kõrgelt hinnatud ja maksab kallist hinda. Selle fakti õigeks mõistmiseks tuleb teada, et inglikeelne \"lamb\" tähistab õrna ja maitsvat, kolme-nelja kuu vanuse talle liha, mida peamiselt grillitakse või praetakse pannil väga lühikese aja vältel. Taolise liha puhul…

Tooraine
Tšillipiprad

Tšillipipar on Mehhiko ja Tex-Mex köögi lemmikmaitseiane Toidu tugev maitsestamine pole kuumas kliimas kunagi eesmärk omaette, vaid vajadus hoida ära toidu riknemine. Piment, pune, küüslauk ja sibul suudavad hävitada kõik toidubakterid, tšillides leiduv

Võtted
Salvräti voltimine: Jaapani päike

Lihtne ja dekoratiivne. Võib kasutada nii riidest kui ka pabersalvrätikuid. Salvrätik peab olema vähemalt 40 x 40 cm, aga võib kasutada ka suuremaid.

Kokakool
Rohelised salatid

Seekordne lugu viib poe salatiriiulite vahele. Vaatleme ja võrdleme pakutavaid salatitaimi nende väliskuju, värvuse, maitse, struktuuri ja kuumutamiskindluse järgi, et välja selgitada iga liigi kõige paremad kasutusvõimalused.

Võtted
Vaesed rüütlid

Mis või kes on vaesed rüütlid? Inglismaal nimetatakse nii munapiimas immutatud ja seejärel praetud saiaviile, mis on väga populaarsed.

Tooraine
Räim on meie kodumere kala

Räim on vaieldamatult eestlase kõige kodusem ja armsam kala, mida võiks süüa üsna sagedasti, kui vaid väikeste kalade rappimine poleks nii aeganõudev. Kuid ainult ühe kilo räime puhul jääb selle tülika töö kasutegur liiga väikseks

Kokakool
Alkoholi kasutamine toiduvalmistamisel ja küpsetamisel

Alkohoolsed joogid, õigemini küll nende maitse ja aroom on mitmete roogade puhul oluliseks maitse- ja lõhnakomponendiks. Likööri, brändi või veini kangus kaob kuumutamisel umbes minuti jooksul, õlu vajab selleks 30 sekundit. Appi võib võtta ka nina..

Tooraine
Missugust õli valida ?

Kuidas valida, säilitada õli. Omatehtud maitseõlid jne.

Tooraine
Sinep

Sinep on üks läänemaailma vanemaid, tuntumaid ja enim kasutatavaid maitsekastmeid.

Tooraine
Oliiviõli

Oliiviõli peetakse kõikide toiduõlide kroonimata kuningannaks.

Tooraine
Õunad

Kuidas säilitada ja kasutada õunu ning millised on õuna väärtused.

Tooraine
Lähemalt õunaäädikast

Mida sisaldab õunaäädikas, kuidas tarvitada ja millised mõjud kaasnevad pidevast tarvitamisest.

Tooraine
Äädikast lähemalt

Mis on äädikas, millised on erinevad äädikad, kuidas kasutada äädikat

Tooraine
Moekad kaerahelbed

Kaer kui ammu tuntud ja igapäevane teravili kipub jääma uuemate toiduainete varju, vajades ikka ja jälle meeldetuletamist. Eriti nüüd, mil huvi toidu tervistavate omaduste vastu kasvab pidevalt.

Tooraine
Kartulist saab kõike

Maaubin pakub otsatult võimalusi, mis aga igapäevarutus pahatihti ununema kipuvad. Kartulisalatit pole vist vaja meelde tuletada, küll aga ühepajatoitusid ja vormiroogi, mida võiks senisest sagedamini elavdada ja jumestada kasvõi näiteks  spinati ja tomati abil.

Võtted
Kompsupidu

See läänemaailmas populaarne koosviibimise vorm, kuhu iga osavõtja saabub kohale oma toidu- ja joogipakiga, on vähehaaval hakanud juurduma ka meil, esiotsa küll peamiselt vanade sõprade või õpingukaaslaste kokkusaamistel. 

Tooraine
Kapsaroad

Mis see on – lipp lipi peal, lapp lapi peal, ilma nõelasilma pistmata? Küllap tundis Maarjamaa põlisrahvas selle mõistatuse väljamõtlemise ajal vaid ühtainsat kapsasorti – kerakujulist valget peakapsast. Mitut kapsaliiki tunned sina?

Võtted
Kuidas valmistada sufleed?

Sellest artiklist saad teada, kuidas valmistada sufleed ja milliseid nippe kasutada.

Võtted
Juustusuflee valmistamine

Kuidas valmistada sufleed? Siit leiad pildiseeria selle kohta, kuidas ja mida teha, et suflee tegemine õnnestuks.

Võtted
Lehtželatiini kasutamine

Lehtželatiini kasutamine on väga lihtne ja mugav. Kuidas nende õhukeste lehtedega ümber käia, saate lugeda ja vaadata sellest artiklist.

Tooraine
Tomat ja kartul

Üksteist kuud aastas külitavad prantslaste poolt maaõunaks ristitud kartul ja kuldõunaks kutsutud tomat rahulikult poeriiulitel. Kui aga saabub südasuvi, on nad järsku kõikide keelel ja meelel. Miks see nii on, seda peab küll igaüks ise järele proovima.

Kokakool
Želatiinipulbri ja -lehtede kasutamine

Paljude tarrendite, kookide ja kreemide valmistamiseks tuleb osata kasutada želatiinipulbrit või -lehti. Kuidas valmistada želatiin ette niimoodi, et toidu sisse ei jääks pikki venivaid niidikesi või see tuleks õige konsistentsiga. 

Grillirubriik
Suvi vardasse!

Paks ja rammus suvi mühab ümber meie. Õhtustel lõkkeasemetel hõõguvad söed ja süte kohal säriseb asjakesi. Päris mitmesuguseid. Poeletid on lookas kõikvõimalikest pakikestest ja pütsikutest, mis üksteise võidu kisendavad: “Prae mind! Grilli mind! Söö mind!”, eelkõige aga mõistagi: “Osta mind!”. Eks ta ole. Inimesed ostavadki poest asjakesi, heidavad grillrestidele, söövad ja kiidavad. Ja miks ka mitte. Nii mõnigi poes müüdav grill-liha on täitsa ontliku maitsega ning näiteks toorvorstikesi vaev…

Tooraine
Tatar

Tatar on neutraalne toiduaine ja sobib nii aluseliste kui happeliste toitudega ning seda võib julgelt kombineerida igasuguste toiduainetega. Tatar on väga kasulik toiduaine, sest sellel on kõik täistera head omadused. Tatras on palju kiudaineid ning ....

Kokakool
Jäätis toiduvalmistamisel, klassikalised retseptid

Rikkalikult kaunistatud jäätiseportsjon kannab USA-s nime sundae, mis hääldub samuti kui sunday ehk pühapäev. Küllap sobiks meilegi kasvatada jäätise abil pühapäevade kahetsusväärselt nappi arvu.

Võtted
Quiche - võõrapärase nimega pirukas

Kuigi quiche peetakse kaasajal üheks klassikaliseks prantsuse köögi koostisosaks, on see pirukas teg…

Tooraine
Ulukiliha on väärtuslik toiduaine

Inimene on oma olemustelt karnivoor. See tähendab, et meie organism on kohastunud liha söömiseks. Tavapäraselt ollakse harjunud sööma kas linnu-, veise- või sealiha, kuid siis võib juhtuda, et seisate silmitsi ulukiliha käntsakaga.

Kokakool
Ilma tükkideta kastme valmistamine

Kindlasti on iga perenaine vähemalt kordki elus olnud tõsise probleemi ees, kuidas valmistada õige paksusega ja ilma tükkideta kastet. Pealt näha tundub väga lihtne, komponendid on ka tavapärased, aga kõigele vaatamata ei tule kaste hea.

Võtted
Võileivatordi valmistamine

Abimaterjal võileivatortide kodutöö tegemiseks. Võta seda kui spikerdamise ja mahavaatamise kohta.

Tooraine
Sojauba - mis see on ?

Ilmselt on suurem osa inimestest kuulnud juttu sojaubadest ja selle tervislikkusest. Mida aga kujutab endast sojauba?! Sojauba (Soja hispida)on üheaastane liblikõieline taim. Vilja valmides moodustub kaun, mille sees on 2-5 ovaalset ja läikivat seemet.

Tooraine
Piiramatute võimalustega kanaliha

500 aastat e.m.a tõid pärslased oma retkedelt sõjasaagiks kaasa võitluskukkesid. Pärsiast levis kana Türki ja Egiptusesse. Rooma riigi ajal kasvas kanakasvatus jõudsasti ning kanaliha söömine muutus üldtuntuks.

Võtted
Sõrmesuupisteid

Kodustel koosviibimistel võidavad üha suuremat poolehoidu tikkude otsast või lihtsalt sõrmede vahelt söödavad suupisted.

Võtted
Munade vahustamine

Munavahu kiireim ja mugavaim saamise viis.

Võtted
Piparkoogitaina valmistamine

Piparkoogid on klassikaliseks jõulumaiuseks ning miks mitte proovida ise taina tegemist. See polegi nii keeruline kui alguses ehk paista võib. Samm-sammulise õpetuse abil valmistad ise maitsva taina.

Kokakool
Maitsestamise põhitõed

 Eesti Entsüklopeedia alusel on maitseained ained, mida lisatakse toidule ja jookidele, et anda neile paremat maitset ja lõhna. 

Tooraine
Keel viib keele alla

Keelt on suurepärase maitse tõttu alati kõrgelt hinnatud.

Võtted
Sepiku küpsetamine masinaga

Sellest kogusest valmib 1 korraliku suurusega päts.

Kokakool
Koduse rukkileiva valmistamise õpetus

Rukkileiva söömine on viimasel ajal tublisti vähenenud. Täisteratoodete söömine on jäänud tahaplaanile ning suuremalt jaolt süüakse nisujahu tooteid. Paljud inimesed ei teagi, miks nende menüü peaks sisaldama rukkileiba.

Võtted
Kuidas tomateid ahjus kuivatada ?

See meetod on välja töötatud ainult tomateid silmas pidades ning erineb tavapärastest kuivatamistest nii ebaharilikult kõrge ahjutemperatuuri, viljade paigutusviisi (lõikepind allpool) kui ka selle poolest, et pole kasutatud õhu liikumist võimaldavaid vah

Tooraine
Variatsioonid riisi teemal

Riis on lõpmatult palju võimalusi pakkuv toiduaine, mida võib lauale anda igal elujuhtumil, kuumalt ja külmalt, supi, salati, põhiroa ja magusroana. Riis võtab tõrkumatult vastu nii läänelikud kui idamaised maitseained ning lepib rõõmsalt ükskõik milliste lisanditega.

Võtted
Lipp lipi peal, lapp lapi peal....ja hapukapsast ka

Teisendi- ja vormirohke taimeliik kapsas pärineb Vahemere ja Lääne-Euroopa rannikualadelt ning ta on tuntud kultuurtaimena juba vähemalt 4000 aastat. Siit saab lugeda, kuidas eri rahvad kapsast köögis kasutavad.

Tooraine
Alkohol toidus

Alkohoolsed joogid, õigemini nende maitse ja aroom on mitmete roogade puhul oluliseks maitse- ja lõhnakomponendiks.