Võtted
Röövlipraadi küpsetama!

Need, kellel on käsutada ja kasutada pärisoma maalapike, võiksid mõne suvise nädalalõpu sisustada röövlipraega - liha küpsetamisega kuumas kivikoopas ja mullaga kinnikaetult. 

Tooraine
Veidi lähemalt majoneesist

Majonees koosneb munarebust ja õlist, mille ligi 250 aastat eksisteerinud klassikaline variant on maitsestatud naturaalse äädika, soola, pipra ja sinepiga.

Võtted
Kõrbenud toit

Kuidas "päästa" kõrbema läinud toitu?

Tooraine
Kuidas ja milleks kasutada peekonit

Peekon omab erinevates riikides ka erinevaid tähendusi, mida muukeelse kokakirjanduse kasutajatel oleks hea teada

Tooraine
Maks on väärtuslik toiduaine

Maksa toiduks valmistamine pole keeruline, kuid nõuab mõningaid lihtsaid eelteadmisi.

Võtted
Liha marineerimine

Mida tähendab liha marineerimine

Võtted
Küpsenud sai on tihke ja raske

Rasva ja/või suhkrut on muude ainetega võrreldes olnud liiga palju Valmisvormitud saia on plaadil e…

Võtted
Kui tainas ei kerki

Vedelik on olnud liiga külm või kuum. Esimesel juhul on pärmi tegevus pidurdunud, teisel juhul on ku…

Kokakool
Algajale küpsetajale

Kasulikku ja praktilist infot inimesele, kes teeb küpsetamises esimesi samme.

Võtted
Sai on kuiv ja pudeneb laiali

Valmisvormitud saiad on saanud liiga vähe kerkida Jahu on taignas suhteliselt liiga palju olnud Ta…

Võtted
Sai jääb küpsedes lamedaks

Sai kerkis plaadil liiga kaua või oli ruum liiga soe, mõlema juhul pärm nö käib maha Ruumi oli jahe…

Võtted
Õlu toiduvalmistamisel

Alkohoolsed joogid, õigemini nende maitse ja aroom on mitmete roogade puhul oluliseks maitse- ja lõh…

Tooraine
Pisike, priske ja pealt punane

Redis sobib niisama krõmpsutamiseks, aga miks mitte ka… pannile.

Võtted
Rõõsa koore eriliigid ja koore vahustamine

Rõõsk koor on see osa piimast, mille saamiseks piim meiereis või koorelahutajas separeeritakse ehk lahutatakse. Osa koorest läheb või valmistamiseks, osa hapendamiseks, osa aga pastöriseeritakse ja saadetakse müügivõrku.

Kokakool
Omlett – kiire ja maitsev eine

Ehkki algupärane prantsuse omlett sisaldab ainult muna, veidi vedelikku ja näputäie maitseaineid, sünnib neist tavalistest ainetest osavates kätes vaimustavalt mahlame ja hõrk roog. Oma klassikalisel kujul ongi prantsuse omlett tellimisel valmiv restorani

Tooraine
Kevadestaar rabarber

Varakevadel ilmuvad aiamullast otsekui imeväel õrnad mahlased varred, mille otsa tekivad erkrohelised käharad lehetutid. Just siis on õige aeg esimest aiasaaki nautida, sest rabarberi tähetund on lühike. Sügisepoole hakkab puhmas küll jälle uusi varsi kasvatama, aga siis pakub see huvi peamiselt hoi…

Tooraine
Või ehk koorevõi

Tänapäeval nimetatakse võid lehma kättemaksuks inimesele sunniviisilise aastaringse piimaandmise ees…

Võtted
Või selitamine

Tavaline koorevõi sisaldab rohkesti piimavalke, mis kuumutamisel jäävad panni külge, või peamine osi…

Võtted
Päike puuviljariiulist

Apelsinide aeg Mida kasinamalt päike oma palet näitab, seda enam me hindame apelsine. Ning mitte sug…

Tooraine
Erinevaid nisusorte

Kulinaarsete kasutusvõimaluste põhjal jaguneb nisu kolme suurde põhikategooriasse: harilik ehk pehmenisu, kõvanisu ja durumnisu.

Võtted
Rukkileib meie laual

Kui enamikus läänemaailma riikides on leib nisujahust ja hele, siis on eestlase õige leib ikka olnud tume ja rukkine.

Tooraine
Tüütu kahjur kõlbab süüa

Eestimaa aiapidajaid on ajast aega kimbutanud teod ja nälkjad. Niiskemates ja varjulisemates kohtades teevad nad suurt kahju.

Võtted
Paneeritult praadimine

Paneeringuga kooriku tekitamine pole enamasti eesmärgiks omaette, vaid vahendiks toiduaine mahlasuse säilitamisel.

Võtted
Paneerimine

Paneerimine kujutab endast toiduainete ümbritsemist munast ning jahust või riivsaiast moodustatud kattega, millest hilisemal praadimisel või friteerimisel tekib meeldivalt krõbe koorik.

Võtted
Kokkukeetmine

Kuidas toimida, kui supp, hautis, kaste vm vedelikku sisaldav roog on ebasoovitatavalt vedel

Tooraine
Päikest toitudesse

Põhjamaine loodus alles valmistub märtsis uueks ärkamiseks, kuid Hispaanias, Iisraelis, Marokos, Kreekas ja Küprosel on valminud talvine apelsinisaak.

Võtted
Vahtude juurdesegamine ilma neid purustamata

Algaja kodukokale meele teeb sageli kurvaks asjaolu, et hoolikalt vahustatud munavalgete või vahukoo…

Võtted
Või vahustamise salanipid

Või ja teiste küpsetamisel kasutatavate rasvade (edaspidi üldnimega või) vahustamine koos suhkruga o…

Tooraine
Sinihallitusjuustust

 Kõikide eksklusiivsete margijuustude ülejääkide tekkimisel peaks olema väga ettevaatlik nende …

Kokakool
Klopsid ja šnitslid

Paneeritult praetud lihalõigud on meil üsna tavaline roog, mida valmistatakse ja süüakse meelsasti isegi kodudes. Nii mõnegi Euroopa riigi ja ka USA söögikohtades võib paneeritult praetud liha kohata üsna harva.

Võtted
Trendiroog sushi

Pole võimalik rääkida trendiroogadest ja mitte mainida sushit. Veelgi enam – paljude meelest on just see Jaapani suupiste praegu USA-s kui Lääne-Euroopas trendiroog number üks.

Võtted
Liha ja taina liitmine

Laias maailmas ringi vaadates võib vaid imestada, kui erinevalt saab kokku panna tainast ja liha. Liha peidetakse-pakitakse-rullitakse eri paksusega tainaümbrisesse mitmel-setmel viisil. Saadud ühendust küpsetatakse ahjus, praetakse pannil, frititakse õlis või koguni aurutatakse.

Võtted
Pannil praadimine

Liha praadimine tundub kõrvaltvaatajale alati äärmiselt lihtsa ja lisaks veel ka kiire tegevusena. Ise proovima hakates jääb aga tulemus pahatihti soovitust lausa valgusaastate kaugusele. Milles on asi?

Võtted
Riivid

Kuigi tänapäeval on kodukokal abiks mitmeid erinevaid ja kiireid peenestajaid, lõikureid ja purustajaid, peaks igas köögis olema kindlasti ka paar tavalist riivi.

Võtted
Säilitamise temperatuurid

Puu-, juur- ja aedviljade säilitamise temperatuurid

Võtted
Traditsioonilised hapukurgid

Pole vist uudis, et üks õige hapukurk (mitte segi ajada poes müüdava soolakurgiga!) ületab oma maitselt ükskõik millise oma marineeritud suguvenna.

Võtted
Kiirkurgid

Õhtupoolikul keeva lahusega üle kallatud pisikesed kurgid on juba järgmisel päeval söömiskõlblikud.

Võtted
Äädika lahjendamine

Et müügilolevat 30% äädikat soovikohase kanguseni lahjendada, võib kasutada järgmist lihtsat valemit

Võtted
Kuivatatud tomat

Kõigepealt juttu Itaalia järjekordsest maailmakuulsast suurhõrgutisest ehk päikesepaistes kuivatatud tomatist, seejärel aga leiate õpetust, kuidas seda hoidist Maarjamaa tingimustes saaks järele teha.

Võtted
Nõuandeid seenelkäimiseks

Kas seeni tasub korjata? Metsas seenelkäik tasub end rahaliselt tänapäeval ära vaid siis, kui selleks on olemas piisavalt vaba aega ning seenekoht on lähedal ega nõua suurt transpordikulu.

Võtted
Maasikas paljude lemmikmari

Kokkuvõtte maasikatega ümberkäimisest ja külmutamise õpetuse.

Võtted
Toas säilivad soolariisikad

Kui maitsvad kauplustes müüdavad kultuurseened ka poleks, eelistavad paljud meist seenekastme jaoks siiski kohalikke metsaseeni, eeskätt soolariisikaid.

Tooraine
Pihlakate eeltöötlemine

Pruugi hoidisteks kultuurpihlakaid, mis on suuremad ja maitsvamad kui metsikud.

Võtted
Hoidiste õnnestumise põhieeldused

Puhtus on tähtsaim eeldus hoidise õnnestumiseks.

Võtted
Külmutamisest ja sulatamisest

Külmutamine on paljude köögiviljade, seente, puuviljade ja marjade jaoks kahtlemata kõige parem ja tervislikum säilitusviis.

Maitsehitid
Pannkoogid ja vahvlid

Kaubanduskeskustes hõljuvad vanilliaroomid on valla päästnud tõelise vahvlibuumi. Huvi keskpunktis on just marketivahvliteks kutsutavad paksud krõbedad vahvlid. Mujalgi maailmas populaarsed vahvlid, mille  eritunnus on ovaalne kuju ning söömisel hamba all ragisevad suhkrutükikesed, pärinevad Belgiast Liège’i linnast. Õigeid suhkruvahvleid saab teha ainult väga sügava ruudustikuga aparaadi abil, mida nimetatakse belgia vahvlimasinaks.

Võtted
Mereannid

Vähid, homaarid, krabid, krevetid, austrid, teod jmt.

Võtted
Supid

Nõuandeid ja näpunäiteid supite puljongite valmistamisel jpm

Võtted
Magustoitude valmistamine

Tarretised ja jäätised