Tooraine
Must aroonia ja arooniasiirup

Musta arooniat kasvatakse nii meil kui mujal sageli hekipõõsana, ning siis ta pügamisest johtuvalt kas ei kanna üldse marju või teeb seda väga kasinalt.

Võtted
Kala küpsetamine süte kohal

Kõige mugavam viis kalade küpsetamiseks õues lahtise tule kohal on fooliumisse või küpsetuspaberisse pakitult. Viimasel juhul saab kala juurde ka veidike lõkkelõhna, fooliumisse pakitud kala aga lihtsalt küpseb.

Tooraine
Palju põnevat suvikõrvitsast

Retseptikogu suvikõrvitsast.

Võtted
Muretainas

Muretainas koosneb vaid jahust, rasvainest ja väga vähesest vedelikust. Kergitaja roll selles tainass jääb peamiselt rasvainele, kuigi mõnikord lisatakse ka küpsetuspulbrit.

Kokakool
Kuivanud lauasaia uus elu

Tänapäeval ei tasuks vist kellelegi kuivanud saia fooliumis ülekuumutamise või mõne muu kavala trikiga noorendama hakata.

Tooraine
Liivatainas

Liivatainast võib kasutamise eesmärgi põhjal nimetada ka keeksi- ja küpsisetainaks.

Võtted
Kondenspiim koduste vahenditega

Siin on natuke infot piimapulbri kasutamisest

Tooraine
Lillkapsas muudab värvi ja kuju

Lisaks harjumuspärasele valgele mügarlikule lillkapsale kohtab ka hele- või tumerohelisi ning mitmes lillas ja punases värvitoonis isendeid. Samuti on tagasihoidliku mügara kõrvale tekkinud uhke romaani (rahvusvaheliselt tuntud kui romanesco) lillkapsas, mille tihedad õisikud meenutavad jõulukuuske…

Võtted
Väikesed vormikoogid

Briti saarte asukad armastavad sageli teelaua ääres istuda ja küllap vist sellepärast on just sealt pärit terve hulk erinevaid väikesi vormikoogikesi, mida meilgi tasuks tundma õppida. Ja küllap tuleb selle tutvumise käigus ette nii mõnigi üllatus. ......

Võtted
Röövlipraadi küpsetama!

Need, kellel on käsutada ja kasutada pärisoma maalapike, võiksid mõne suvise nädalalõpu sisustada röövlipraega - liha küpsetamisega kuumas kivikoopas ja mullaga kinnikaetult. 

Tooraine
Veidi lähemalt majoneesist

Majonees koosneb munarebust ja õlist, mille ligi 250 aastat eksisteerinud klassikaline variant on maitsestatud naturaalse äädika, soola, pipra ja sinepiga.

Võtted
Kõrbenud toit

Kuidas "päästa" kõrbema läinud toitu?

Tooraine
Kuidas ja milleks kasutada peekonit

Peekon omab erinevates riikides ka erinevaid tähendusi, mida muukeelse kokakirjanduse kasutajatel oleks hea teada

Võtted
Liha marineerimine

Mida tähendab liha marineerimine

Tooraine
Maks on väärtuslik toiduaine

Maksa toiduks valmistamine pole keeruline, kuid nõuab mõningaid lihtsaid eelteadmisi.

Võtted
Küpsenud sai on tihke ja raske

Rasva ja/või suhkrut on muude ainetega võrreldes olnud liiga palju Valmisvormitud saia on plaadil e…

Võtted
Kui tainas ei kerki

Vedelik on olnud liiga külm või kuum. Esimesel juhul on pärmi tegevus pidurdunud, teisel juhul on ku…

Võtted
Sai on kuiv ja pudeneb laiali

Valmisvormitud saiad on saanud liiga vähe kerkida Jahu on taignas suhteliselt liiga palju olnud Ta…

Kokakool
Algajale küpsetajale

Kasulikku ja praktilist infot inimesele, kes teeb küpsetamises esimesi samme.

Võtted
Sai jääb küpsedes lamedaks

Sai kerkis plaadil liiga kaua või oli ruum liiga soe, mõlema juhul pärm nö käib maha Ruumi oli jahe…

Võtted
Õlu toiduvalmistamisel

Alkohoolsed joogid, õigemini nende maitse ja aroom on mitmete roogade puhul oluliseks maitse- ja lõh…

Tooraine
Pisike, priske ja pealt punane

Redis sobib niisama krõmpsutamiseks, aga miks mitte ka… pannile.

Võtted
Rõõsa koore eriliigid ja koore vahustamine

Rõõsk koor on see osa piimast, mille saamiseks piim meiereis või koorelahutajas separeeritakse ehk lahutatakse. Osa koorest läheb või valmistamiseks, osa hapendamiseks, osa aga pastöriseeritakse ja saadetakse müügivõrku.

Kokakool
Omlett – kiire ja maitsev eine

Ehkki algupärane prantsuse omlett sisaldab ainult muna, veidi vedelikku ja näputäie maitseaineid, sünnib neist tavalistest ainetest osavates kätes vaimustavalt mahlame ja hõrk roog. Oma klassikalisel kujul ongi prantsuse omlett tellimisel valmiv restorani

Tooraine
Kevadestaar rabarber

Varakevadel ilmuvad aiamullast otsekui imeväel õrnad mahlased varred, mille otsa tekivad erkrohelised käharad lehetutid. Just siis on õige aeg esimest aiasaaki nautida, sest rabarberi tähetund on lühike. Sügisepoole hakkab puhmas küll jälle uusi varsi kasvatama, aga siis pakub see huvi peamiselt hoi…

Võtted
Või selitamine

Tavaline koorevõi sisaldab rohkesti piimavalke, mis kuumutamisel jäävad panni külge, või peamine osi…

Tooraine
Või ehk koorevõi

Tänapäeval nimetatakse võid lehma kättemaksuks inimesele sunniviisilise aastaringse piimaandmise ees…

Võtted
Päike puuviljariiulist

Apelsinide aeg Mida kasinamalt päike oma palet näitab, seda enam me hindame apelsine. Ning mitte sug…

Tooraine
Erinevaid nisusorte

Kulinaarsete kasutusvõimaluste põhjal jaguneb nisu kolme suurde põhikategooriasse: harilik ehk pehmenisu, kõvanisu ja durumnisu.

Tooraine
Tüütu kahjur kõlbab süüa

Eestimaa aiapidajaid on ajast aega kimbutanud teod ja nälkjad. Niiskemates ja varjulisemates kohtades teevad nad suurt kahju.

Võtted
Rukkileib meie laual

Kui enamikus läänemaailma riikides on leib nisujahust ja hele, siis on eestlase õige leib ikka olnud tume ja rukkine.

Võtted
Paneerimine

Paneerimine kujutab endast toiduainete ümbritsemist munast ning jahust või riivsaiast moodustatud kattega, millest hilisemal praadimisel või friteerimisel tekib meeldivalt krõbe koorik.

Võtted
Kokkukeetmine

Kuidas toimida, kui supp, hautis, kaste vm vedelikku sisaldav roog on ebasoovitatavalt vedel

Võtted
Paneeritult praadimine

Paneeringuga kooriku tekitamine pole enamasti eesmärgiks omaette, vaid vahendiks toiduaine mahlasuse säilitamisel.

Tooraine
Päikest toitudesse

Põhjamaine loodus alles valmistub märtsis uueks ärkamiseks, kuid Hispaanias, Iisraelis, Marokos, Kreekas ja Küprosel on valminud talvine apelsinisaak.

Võtted
Või vahustamise salanipid

Või ja teiste küpsetamisel kasutatavate rasvade (edaspidi üldnimega või) vahustamine koos suhkruga o…

Võtted
Vahtude juurdesegamine ilma neid purustamata

Algaja kodukokale meele teeb sageli kurvaks asjaolu, et hoolikalt vahustatud munavalgete või vahukoo…

Tooraine
Sinihallitusjuustust

 Kõikide eksklusiivsete margijuustude ülejääkide tekkimisel peaks olema väga ettevaatlik nende …

Kokakool
Klopsid ja šnitslid

Paneeritult praetud lihalõigud on meil üsna tavaline roog, mida valmistatakse ja süüakse meelsasti isegi kodudes. Nii mõnegi Euroopa riigi ja ka USA söögikohtades võib paneeritult praetud liha kohata üsna harva.

Võtted
Trendiroog sushi

Pole võimalik rääkida trendiroogadest ja mitte mainida sushit. Veelgi enam – paljude meelest on just see Jaapani suupiste praegu USA-s kui Lääne-Euroopas trendiroog number üks.

Võtted
Liha ja taina liitmine

Laias maailmas ringi vaadates võib vaid imestada, kui erinevalt saab kokku panna tainast ja liha. Liha peidetakse-pakitakse-rullitakse eri paksusega tainaümbrisesse mitmel-setmel viisil. Saadud ühendust küpsetatakse ahjus, praetakse pannil, frititakse õlis või koguni aurutatakse.

Võtted
Pannil praadimine

Liha praadimine tundub kõrvaltvaatajale alati äärmiselt lihtsa ja lisaks veel ka kiire tegevusena. Ise proovima hakates jääb aga tulemus pahatihti soovitust lausa valgusaastate kaugusele. Milles on asi?

Võtted
Riivid

Kuigi tänapäeval on kodukokal abiks mitmeid erinevaid ja kiireid peenestajaid, lõikureid ja purustajaid, peaks igas köögis olema kindlasti ka paar tavalist riivi.

Võtted
Säilitamise temperatuurid

Puu-, juur- ja aedviljade säilitamise temperatuurid

Võtted
Traditsioonilised hapukurgid

Pole vist uudis, et üks õige hapukurk (mitte segi ajada poes müüdava soolakurgiga!) ületab oma maitselt ükskõik millise oma marineeritud suguvenna.

Võtted
Äädika lahjendamine

Et müügilolevat 30% äädikat soovikohase kanguseni lahjendada, võib kasutada järgmist lihtsat valemit

Võtted
Kiirkurgid

Õhtupoolikul keeva lahusega üle kallatud pisikesed kurgid on juba järgmisel päeval söömiskõlblikud.

Võtted
Kuivatatud tomat

Kõigepealt juttu Itaalia järjekordsest maailmakuulsast suurhõrgutisest ehk päikesepaistes kuivatatud tomatist, seejärel aga leiate õpetust, kuidas seda hoidist Maarjamaa tingimustes saaks järele teha.

Võtted
Nõuandeid seenelkäimiseks

Kas seeni tasub korjata? Metsas seenelkäik tasub end rahaliselt tänapäeval ära vaid siis, kui selleks on olemas piisavalt vaba aega ning seenekoht on lähedal ega nõua suurt transpordikulu.