Võtted
Maitselisandid

Maitselisandid on küll väikesed, kuid väga tähtsal kohal meie toidulaual. Mõned neist ergutavad maitsmismeelt, mõned soodustavad seedimist, mõned neutraliseerivad rasvasust jne. Alljärgnevalt toome välja sobivad maitselisandid mitmesuguste roogade juurde.

Võtted
Kuidas kasutada liha

Üldised juhised, milliseid toite saab valmistada erinevate loomade lihast.

Tooraine
Luubi all on suhkrusiirup ja pruunid suhkrud

Üha rohkem tuntakse huvi suhkrute ja siirupite kohta, mistõttu on viimane aeg neid lähemalt tutvustada. Seekord räägin pruunidest suhkrutest ja suhkrusiirupitest, valge suhkru sortidest aga veidi edaspidi.

Võtted
Liha

Kuidas liha valida, puhastada, kuidas kasutada, keeduajad jpm.

Võtted
Aedviljatoidud

Soovitusi aedviljatoitude valmistamiseks

Tooraine
Heeringas

Heeringas on kauge Atlandi kala, mis on juba enam kui sada aastat olnud üks eestlase meeliskaladest.

Võtted
Salatid

Salatite tähtsus ja valmistamine

Võtted
Puuviljad ja frittimine

Ülevaade puuviljade kasutamisest toitude valmistamisel.

Võtted
Täidan, täidan liha...

Oh inimesi ja nende tahtmisi! #pilt7v#Ei kõlba neile lihtsalt pannile või ahju pandud liha, vaid sellega peab veel mängima ja vaeva nägema. Õigupoolest pole vaevanägemine kuigi suur, eriti kui väikese rullimise-pakkimise-täitmisega saab isegi argisest hakklihast piduroa. Mis siis veel rääkida natura…

Tooraine
Liha, mis maitseb metsa moodi

Aeg muudab piltaljusid arusaamu, nende hulgas ka suhtumist metsloomalihasse ja selle maitsesse. Kunagi nähti palju vaeva, et peita ulukile omast maitset ja lõhna, leotades liha päevade viisi teravhapus marinaadis või piimas. Ka peeti ulukloomi liiga lahjaks ning soovitati liha ilmtingimata siduda pa…

Tooraine
Kirev kapsaseltskond

Varasügisesed kapsad on liigist olenemata õrnad ja mahlased ning maitsevad kõige paremini päris toorelt või ainult kergelt keevas vees ehmatatult. Üllatavalt uudse nüansi saavad kapsad indiapärases currys või kookospiimaga pajaroas ning isegi lasanjes. Kes aga seni on kapsarullide pakkimist tüütuks…

Võtted
Eestlase õige leib

Kui enamikus lääneriikides süüakse nisujahust heledat leiba, siis eestlase õige leib on ikka olnud tume ja rukkine.

Tooraine
Leebe paprika ja põletavad tshillipiprad

Paprika on maitsev ja mahlane ning pakub toredat värvivikerkaart. Tshillipiprad on paprika vihasemad vennad.

Grillirubriik
Kerge kala

Maitsva ja hõlpsalt valmiva suveroa saab kalast. Igasugune kala, eriti aga filee valmib kiiresti, ei vaja pikka töötlemist ega keerukat maitsestamist. Pole põhjust peljata ka fileerimisel sissejäänud peeneid luid: need leiab hõlpsasti üles, silitades fileed sõrmega peapoolelt saba suunas.

Võtted
Kuumad võileivad

Kuumad võileivad võiksid senisest sagedamini meelde tulla nii argipäevarutus kui ka külaliste kostitamisel. Kuumade võileibade trump on valmistamise hõlpsus ja kiirus ning lõputu võimalus varieerida. Väljendit "kuiv toit" ei saa kuumade võileibade puhul pruukida ka kõige norivam kriitik, sest tegu on toreda sooja minilõunaga.

Võtted
Supp või pajaroog

Tänapäevaseid suppe eristab pajaroogadest sageli vaid leeme kogus ning ainete tükeldamise viis - kui kõik supikomponendid peaksid korraga lusikasse mahtuma, siis pajaroa omad olgu suuremad ning söödavad kahvli ja noaga.

Grillirubriik
Vardaroad

Toiduainete vardas küpsetamine on tore tegevus, milles on meeldival viisil ühendatud söögivalmistamine ja seltskondlik suhtlemine. Põhjamaa suvi on lühike ja pahatihti tujukas, kuid moekad lauagrillid, avatud köögid ja tõhusad õhupuhastid võimaldavad vardaroogi ühiselt valmistada ka siseruumides, ho…

Tooraine
Oad ja läätsed väärivad tutvumist

Kes seni ehk polegi läätsesuppi maitsnud, on kindlasti kuulnud Vana Testamendi Eesavist, kes loobus oma kallihinnalisest esmasünniõigusest just nimelt punase läätseleeme eest.

Tooraine
Hakkliha pannil ja pajas

Hakklihast saab koos südamesõbralike kaaslaste tomati, sibula ja köögiviljadega vaevatult maitsva lõunaroa või eine.

Tooraine
Juust vajab hella kohtlemist

Tavaline lauajuust tundub igati lepliku ja isegi veidi tuimavõitu toiduainena, kuni sel vaid lastakse peesitada argipäevasel võileival.

Grillirubriik
Sõpradega grillimas

Mõnusa grillipeo korraldamine on imelihtne: lisaks mõnusale aianurgale on vaja vaid poes ära käia. Alljärgnevad toidukogused on mõeldud kaheksale või isegi kümnele. Etiketireeglid ja peened serveerimisvahendid jäägu sedapuhku kõrvale, esikohale tõusku rõõm koos veedetud ajast ning jagatud sööginaudingust.

Tooraine
Juust meie toidusedelis

Juust on maitsev ja tervislik. Paar paksemat viilu juustu niisama sõrme vahelt sööduna või leivakattena rahuldab tervelt poole organismi päevasest kaltsiumivajadusest, hulk teisi mineraalained ja vitamiine tuleb veel peale selle.