Kuivanud lauasaia uus elu

Autor: Maire Suitsu
Tänapäeval ei tasuks vist kellelegi kuivanud saia fooliumis ülekuumutamise või mõne muu kavala trikiga noorendama hakata.
Vahemereäärsete maade rahvad, kellele pärmitaignast lauasai – nende kõnepruugis leib – on sama oluline kui meile kartul, on ammu välja mõelnud terve hulga viise andmaks saiale uue ja senisest põnevama elu. Suurte väljarändamiste aegadel jõudsid vaese rahva saiasupid, -salatid ja -pudingid üle ookeani Uude Maailma, sealt aga omakorda tagasi Euroopasse, saavutades nii seal kui siin populaarsuse nii retoranimenüüdes kui kokaraamatutes.
Niisiis ei tegelda tänapäeval enam vana saia noorendamisega, vaid pigem värske saia vanandamisega, kui kuivanut pole käepärast. Nimelt on saiaroogade õnnestumise põhieelduseks tahkunud sai, mida on veel võimalik puruks pudenemata tükkideks kas lõigata või kätega rebida; üsna sageli lastakse saiatükke veel täiendavalt õhu käes kuivada.
Salatite ja suppide jaoks pruugitakse kas pannil või ahjus läbinisti kuivaks ja pruuniks röstitud saiakuubikud, mis säilitavad oma krõbeda oleku ka niiskes keskkonnas.
Ongi kogu teave, mida peaksite enne saiaroogade juurde asumist arvesse võtma. Pärast esimese praktilise kogemuse tekkimist suudate kindlasti juba ise otsustada, kas eemaldate saialt kooriku või mitte ning kas rahuldute õhu käes kuivanud saitükkidega või eelistate need pannil üle röstida või koguni õlis pruunistada.
Ja kuigi siinses kirjatükis ei ole pakutud kuivatatud või röstitud saiakuubikute ehk krutoonidega püreesuppe, tasub sedagi võimalust meeles pidada. Saiapudingile püüdke leida retseptis märgitud suurusele ligikaudu vastav ahjuvorm. Kui teie vormi pind on pakutust oluliselt suurem, võib puding jääda õhuke ja kuiv; tunduvalt väiksema vormi puhul võib osutuda vajalikuks veidi pikem küpsemisaeg.

Tomati-saiasupp ehk Pappa al Pomodoro
2 küüslauguküünt
2 dl oliiviõli
1 eelmise päeva mitmevilja-röstsaia
2 purki (à 400 g) kooritud tomateid
soola
purustatud musta pipart
Lisandiks:
100 g riivitud Parmesani või Campanello juustu
Peenesta küüslauk noaga ja kuumuta suurele sügavale pannile kallatud õlis keskmisel kuumusel minut või paar. Kalla juurde väikesteks tükkideks lõigatud sai ja lase aeglaselt pruunistuda. Töötle vahepeal tomatid sauseguriga püreeks ja kalla see keedunõusse. Lisa pruunistunud sai, maitse järgi soola ja pipart ning sega läbi. Lisa nii palju külma vett, et keedunõu sisu muutuks supitaoliseks; hauta seda kaane all vaevalt keevana 30 minutit või isegi kauem; maitsesta lõplikult. Serveeri soojalt või leigelt, riputa igale portsjonile ohtralt riivjuustu.

Tomatisalat saiaga
1 veidi kuivanud pikk sai
3 hästi küpset tomatit
1 pisike punane sibul
peotäis basiilikulehti
mõned oksakesed siledalehelist peterselli
1 dl külmpressitud oliiviõli
2 sl veiniäädikat
soola
purustatud musta pipart
Eemalda saialt koorikud, murra sisu paari cm suurusteks tükkideks, kuivata neid ahjuplaadil 150° juures 10 – 15 minutit ja lase jahtuda. Lõika tomatid sektoriteks, sibul väga õhukesteks poolrõngasteks, maitseroheline kääridega ribadeks. Pane ained kaussi, riputa peale soola ja pipart ning tõsta alt ülepoole segamini. Klopi äädikas ja õli hästi läbi, nirista tihedate siksakkidena salati peale ja tõsta veelkord põhjalikult läbi. Serveeri kohe.

Panzanella ehk Toscana saia-köögiviljasalat
1 pisike punane sibul
1 poolkuivanud viilutatud batoon (nt Kodusai)
2 sl oliiviõli
3 suurt küpset tomatit
1 kimp varsellerit
pool lavakurki
12 värsket basiilikulehte
2 küüslauguküünt
Kaste:
3 sl oliiviõli
1 sl või rohkem punast veiniäädikat
soola
purustatud musta pipart
Selle algselt Toscana põllutöölise õhtueine lugematuid variante võib leida kõikidest kokaraamatutest.
Lõika sibul imeõhukesteks poolrõngasteks ja leota neid maitse mahendamiseks vähemalt 30 minutit külmas vees, vett 3 – 4 korda vahetades. Nõruta ja patsuta paberiga kuivaks. Lõika kuivanud saiaviiludelt koorikud ja tükelda sisu 2 cm suurusteks tükkideks. Nirista või pihusta oliiviõliga üle, kalla ühe kihina ahjuplaadile ja küpseta 200° juures 10 – 15 minutit ehk kuni kerge pruunistumiseni ja krõbedaks muutumiseni; tõsta välja ja lase tadrikul jahtuda. Kasuta sellerist ainult kimbu sisemist, õrna helerohelist osa õhukeste viiludena. Koori tomatid, õõnesta seemned välja ja lõika viljaliha 1 cm suurusteks tükkideks. Sama suureks lõika ka kooritud kurk. Peenesta küüslauk noaga, basiilikulehed lõika kääridega ribadeks. Pane kõik ained segamisnõusse, nirista üle kokkuklopitud õli ja äädikaga, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta alt ülespoole segamini. Kalla saiakuubikud salati peale, tõsta veelkord segamini ja serveeri otsekohe.

Caesari salat
10 viilu röstsaia
1 pott tammelehe salatit või Lollo rossot
2 kõvaks keedetud muna
1 dl riivitud Parmesani või Campanello juustu
Kaste:
3 sl sidrunimahla
1 peenestatud küüslauguküüs
1 tl worcestershire’ kastet
0,5 tl sinepit
0,25 tl soola
näputäis purustatud musta pipart
5 sl oliiviõli
Selle maailmakuulsa salati mõtles 1924.a. välja ühe Kalifornia restorani chefi Caesar Cardini, kui külastajaid saabus ootamatult palju ja toiduained olid otsakorral.
Raputa kõik kastmeained kaanetatud purgis läbi. Lõika munad õhukesteks sektoriteks. Rösti saiaviilud rösteris, ahjuplaadil või kuival pannil; lõika paari sentimeetri suurusteks tükkideks. Rebi pestud ja kuivaks patsutatud salatilehed suutäiesuurusteks tükkideks. Tõsta jahtunud saiakuubikud ja salat kausis õrnalt läbi, lisa riivjuust ja tõsta jälle kergelt läbi. Pane salat vaagnale, aseta peale munasektorid ja nirista kastmega üle.

Spinati-juustustrata
8 – 10 viilu kuiva röstsaia
150 g riivitud Campanello juustu
300 g külmutatud spinatit
1 sl pehmet võid
5 – 6 dl piima
6 – 7 suurt (L) muna
1 tl kuivatatud basiilikut
1 tl soola
0,25 tl purustatud musta pipart
Võta spinat aegsasti sulama, nõruta sõelal ja pigista kuivaks. Vali ahjuvorm, mille põhja saad katta poolte saiaviiludega. Suurema vormi jaoks võta vastavalt suurem kogus piima ja mune. Määri vorm margariiniga ja lao saiaviilud vormi põhjale. Riputa peale pool riivjuustust, pudista selle peale ühtlaselt spinat ning kata ülejäänud juustuga. Määri ülejäänud saiaviilud võiga ja lao need juustu peale, määritud pooled ülespidi. Klopi ülejäänud ained hästi läbi ja kalla väga aeglaselt saiaviilude peale. Tee seda kordamööda igast nurgast ning sega vedelikku vahepeal, et basiilik ja pipar jaotuksid ühtlaselt; lase 30 minutit seista.
NB USA perenaiste kinnitusel tuleks eriti maitsva ja kõrgeks kerkinud strata saamiseks kilega kaetud vormi üleöö külmas hoida. Kui oled talitanud nõnda, pane eemaldatud kilega vorm külma ahju. Lühikest aega külmas hoitud vormiroa võid ka kohe kuuma ahju panna, eriti kui vorm talub kuuma ja külma vaheldumist. Lülita ahi 175°-le ja küpseta 1 tund pluss ahju kuumenemiseks kuluv 10 – 15 minutit ehk kuni strata roa keskele torgatud nuga jääb puhtaks. Lase enne serveerimist 5 minutit seista.

Ameerika saiavorm Bread pudding
4 suurt muna
1 munarebu
2 dl suhkrut
6 dl täispiima
6 dl 10% rõõska koort
1 sl vanillsuhkrut
näputäis jahvatatud muskaati
0,25 tl soola
450 g eelmise päeva prantssaia
2 sl sulatatud magedat võid
Üleriputamiseks:
2 sl suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
Selle retsepti järgi küpsetatud saiavormi alumine pool on kreemitaoliselt pehme, maitse on kergelt vürtsikas ja mitte liiga magus; pindmine kiht on krõbe, pruun ja kaneelimaitseline.
Määri umbes 33 x 22 cm ahjuvorm pehme margariiniga. Lõika sai koos koorikutega umbes sentimeetri paksusteks viiludeks ja poolita need. Sega munad, üksik rebu ja suhkur põhjalikult läbi, kuid ära vahusta. Mikserda juurde piim, koor ja maitseained. Eralda saiatükkidest umbes veerand, ülejäänu puista vormi, kalla munapiimaga üle ja lase 20 minutit seista.
Lao ülejäänud saiatükid lapiti vormiroa pinnale ja suru õrnalt munapiimasse. Pintselda saiaviile sulatatud võiga ja riputa üle kaneelisuhkruga ning küpseta ahju allosasse pandud restil 150° juures 45 – 50 minutit. Võta vorm ahjust, kui pind on toredasti pruun, kuid roog vormi raputamisel alles võdiseb kergelt. Arvesta, et küpsemine jätkub veel ka pärast ahjust võtmist, üleküpsenud puding aga pole enam mahlane ja kreemitaoline, vaid kuiv. Lase enne serveerimist 45 minutit restil jahtuda.

Saiavorm kookose ja aprikoosidega
400 g saia
peotäis pehmeid kuivatatud aprikoose
4 dl kookospiima
6 dl 3,5% rõõska piima
1,5 dl suhkrut
1 sl vanillsuhkrut
6 suurt (63 – 73 g ehk suurus L) muna
Lisaks:
tolmsuhkrut
Eemalda saialt koorikud, lõika sisu paari cm suurusteks tükkideks ja pane nendest pool margariiniga määritud 32x22 cm ahjuvormi põhjale. Puista peale pisikesteks tükikesteks lõigatud aprikoosid ja nende peale ülejäänud saiatükid. Mõõda piim, kookospiim ja mõlemad suhkrud keedunõusse ja kuumuta segades aeglasel tulel, kuni segu soojeneb ja suhkur sulab. Klopi kausis munad lahti, lisa piimasegu. Kalla munapiim aeglaselt saiakuubikute peale ja lase 30 minutit seista. Küpseta 175° juures 50 minutit ja tõsta restile jahtuma. Serveeri leigelt, sõelu pinnale tolmsuhkrut.

Laupäevahommikused ahjusaiad
1 prantssai (250 g)
1 muna
1 munavalge
0,5 dl suhkrut
poole sidruni riivitud koor
näputäis soola
2,5 dl piima
1 tl vanillsuhkrut
Lõika sai reede hommikul enne tööleminekut 2 cm paksusteks viiludeks ja jäta kandikule kuivama. Õhtul mikserda suures kausis kokku munad, munavalged, suhkur, sidrunikoor, vanillsuhkur ja sool; viimasena lisa piim. Kasta saiatükid segusse ja lao tihedalt vaagnale või kandikule. Nirista kaussi jäänud segu saiatükkide peale, kata toidukilega ja aseta külma. Hommikul prae saiaviile kergelt õlitatud pannil keskmisel kuumusel umbes 3 minutit ja teiselt poolt veel 2 minutit. Tõsta saiad ahjupannile ja küpseta ahjus 200° juures 10 minutit ehk kuni saiad on läbiküpsed ja kõrgeks kerkinud. Paku juurde mõrkjat apelsinimarmelaadi ja kohvi või külma piima.

 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Sonera 06.dets 2011 18:22
Retsept on vanast 1984 a kokaraamatust. Ei ole siis ime et ainukesed maitseained olid sool ja pipar :). Aga teen ka just neidsamu lihtsaid vorstikesi aeg-ajalt. Ja Pritsin need pannile kilekotist (tordikreemi pritsikott, millesse lõikan sõrmejämeduse augu. Nii viitsin neid hästi palju teha;)
Werewolf 04.jaan 2009 19:51
Väga magedaid said selle maitsestuse järgi. Vähe oli nii küüslauku kui ka sibulat ja nõuaks juurde mingit maitseainet veel peale soola-pipra. Ainult ei teagi, millist. Proovisin ka nõnda, et osadele panin sisse kuivatatud musta ploomi, need said küll hulga paremad, kuigi ikkagi on nagu midagi puudu...
paprika 08.aug 2004 21:14
Olen neid vorstikesi juba 15 aastat teinud ning pean tunnistama, et maitsvad on nad nii soojalt kui külmallt. Peamiselt olengi neid külmlaua toiduna pakkunud.
1