Jäätis toidu-
valmistamisel, klassikalised retseptid

Autor: Maire Suitsu
Rikkalikult kaunistatud jäätiseportsjon kannab USA-s nime sundae, mis hääldub samuti kui sunday ehk pühapäev. Küllap sobiks meilegi kasvatada jäätise abil pühapäevade kahetsusväärselt nappi arvu.
Jäätis on pühapäev
Rikkalikult kaunistatud jäätiseportsjon kannab USA-s nime sundae, mis hääldub samuti kui sunday ehk pühapäev. Küllap sobiks meilegi kasvatada jäätise abil pühapäevade kahetsusväärselt nappi arvu. See pole üldse keeruline, kuna ahvatlevalt suurt jäätisevalikut pakuvad tänapäeval isegi pisipoed, supermarketite külmkirstud aga on võrreldavad Aladdini aaretekambriga.
Muidugi saab imetoreda järelroaportsjoni ka kõige tavalisemast pakijäätisest šokolaadi- või marjakastme, marjade, keedise, riivitud šokolaadi, küpsisetükkide või -puru, vahvlitorude, beseelillede, strösselite, marmelaaditükkide, mandlilaastude, kookoshelveste – seda loetelu võiks lõpmatuseni jätkata – leidlikul kasutamisel.

Pettumuste vältimiseks oleks siiski hea arvestada, et kõikide lemmik pole kaugeltki nii leplik kui enamasti arvatakse, vaid on tõelise staari kombel üsnagi kapriisne. Kui aga õppida jäätisega õigesti ümbes käima, on täiuslik nauding alati kindlustatud. Jäätisereeglid, iseenesest üsna lihtsad ja loogilised, on siin kirja pandud lausa punktide kaupa, et nad hästi silma jääksid.

* Jäätiseostu planeerides võtke kaasa 3–4 otse külmutuskambrist võetud külmapatareiga varustatud termoskott. Paha ei teeks ka mõned ajalehed täiendavaks soojusisolatsiooniks või spetsiaalne jahutuskott.

* Kui teete ka muid siseoste, jätke jäätise valimine viimaseks. Pakkige jäätis võimalikult kohe termoskotti ja suunduge otse koju, kus esimeseks tööks olgu jäätise paigutamine külmutuskambrisse.

* Tarvitage jäätis ära paari nädala jooksul, sest pikal säilitamisel muutub jäätis ka õigel režiimil sitkeks ja/või teraliseks. Laual põhjalikult pehmenenud jäätist ei tasu uuesti külmutada, sest nii struktuur kui maitse jäävad algsest väga kaugele.

* Jäätise parimad omadused tulevad esile poolpehmes olekus, mistõttu ta vajab tempereerimist ehk õigele temperatuurile viimist. Kui oskate jäätise serveerimise aja täpselt ette aimata, võtke suurem jäätisepakk külmkapitemperatuurile umbes 40 minutit enne seda; väiksemad portsjonid tempereeruvad muidugi kiiremini. Liiter jäätist pehmeneb mikrolaineahju madalal võimsusel 45 sekundiga, pooleliitrine pakend 20 sekundiga. NB! Erinevate jäätiseortide käitumises võib olla lahknevusi.

* Otse külmutuskambrist võetud kandilise paki ümbert võib ümbrise eemaldada ja tükeldada kogu jäätisekangi keevas vees hoitud noaga; nii pehmeneb jäätis oluliselt kiiremini. Vajaduse korral eraldage vaid osa jäätisest, sulgege pakk uuesti ja pange kohe külmutisse tagasi. Kui pakend pole liiga paks ning on olemas väga terav suur kokanuga, saab kogu paki tükeldada koos ümbrisega, mis jätab jagaja käed puhtamaks.

* Serveerimisnõuks kasutage kohvitassi, kausikest või pokaali. Taldrikule pandud jäätis sulab kiiresti ning seda on sealt ka üsna raske kätte saada.

* Varuge jäätist igale sööjale vähemalt 2 – 2,5 dl, lastele kindlasti rohkem.

Kui soovite lihtsast paki-vanillijäätisest meisterdada midagi täiesti isikupärast, võite juurde segada oma maitse järgi pulbrilisi maitseaineid nagu kaneeli, kardemoni, ingverit või kakaod, lahustuvat kohvi, kookospiima, peenestatud pähkleid, riivitud šokolaadi, purustatud kakaoküpsiseid või kompvekke, halvaad, mõrkjaid keediseid, sidrunikoort, rosinaid ja veel palju muudki teie maitsele vastavat. Täiskasvanute jäätisesse võite soovi korral lisada rummi või tugevamaitselist likööri, mida võiks olla umbes 0,5 dl ühe jäätiseliitri kohta.

Lisanditega jäätised oleks õige teha kindlale arvule pereliikmetele või külalistele. Ükskõik millise lisandi juurdesegamiseks peab jäätis olema täielikult pehmenenud, et lisand seguneks jäätisesse võimalikult ühtlaselt. Jagage valmissegu portsjonanumatesse ja serveerige kohe.

Hõlbus ja mõnus jäätisetort
  • 1,5 l šokolaadijäätist
  • 50 g beseelilli
  • 50 g valget šokolaadi
  • kaunistuseks puuvilju või marju
Lõika jäätis tulisesse vette kastetud noaga tükkideks, puista need kaussi ja lase veidi pehmeneda. Lõika šokolaad kokanoaga tükikesteks, besee murra kätega väiksemateks tükkideks. Riputa lisandid jäätisetükkide peale ja vahele ning ära muretse, kui nad ei segune jäätisega ideaalselt ühtlaselt. Ülemäärasel pehmenemisel kaoks jäätise õhuline struktuur ja see oleks palju suurem ebameeldivus. Vooderda vorm toidukilega, tõsta jäätis vormi ja suru ühtlaseks. Kata vorm fooliumiga ja pane järgmise päevani sügavkülma. Kummuta vaagnale, eemalda kile ja kaunista.

Jäätise-banaanikohv
  • 8 dl väga kanget kohvi
  • 4 sl suhkrut
  • 4 tl vanillsuhkrut
  • 2 suurt küpset banaani
  • 0,5 l vanillijäätist
Valmista kange must kohv, lisa suhkur ja vanillsuhkur; lase täiesti külmaks jahtuda. Kalla kohv, tükeldatud banaan ja veidi pehmenenud jäätis kannmikserisse või köögikombaini anumasse; väiksemad kogused võid töödelda sauseguriga. Töötle segu vahuseks ja ühtlaseks; serveeri kohe.

Jäätis meloni- või arbuusikoores
  • 1 keskmine arbuus või mesimelon
  • 1,5 l vanillijäätist
  • 3 sl likööri
Võta jäätis toatemperatuurile. Lõika melon või arbuus pooleks ja uurista seemned välja. Seejärel õõnesta välja viljaliha melonilõikuri abil; paki kõik hästiõnnestunud kuulikesed kaanega karpi ja hoia jahedas, ülejäänud viljaliha haki peeneks. Töötle jäätis mikseri taignakonksude abil pehmeks, sega juurde viljaliha ja veidi tugevamaitselist puuviljalikööri. Täida melonikoored jäätisega, pane vili uuesti kokku, mähi toidukilesse ja pane vähemalt 4 tunniks külmutuskambrisse. Laua ääres lõika suure tulises vees hoitud saagnoaga lõikejoont pidi pooleks ja seejärel sektoriteks, jaga need vaagnale ja kaunista melonikuulikestega.

Lihtne jäätisejärelroog
  • ümmargustesse karpidesse pakitud vanillijäätist
Kasin šokolaadikaste:
  • 100 g naturaalset kakaopulbrit
  • 150 g kristallsuhkrut
  • 3,5 dl vett
  • 1 sl pehmet võid
Arvesta igale sööjale 2,5 dl jäätist. Lisandiks kasuta suurtes tuubides müüdavat šokolaadikastet või keeda kaste ise. Kaunistuseks võid vaagnale puistata pohli või jõhvikaid. Kasta juba enne külaliste saabumist jäätisetopsid ükshaaval mõneks sekundiks servani tulisesse vette ja vabasta samal ajal servad kiiresti pika noaga karbi küljest. Kummuta topsi sisu otsekohe vaagnale, moodustades seal korrapärase kujundi. Tõsta vaagen sügavkülmutusse ja võta sealt 20 minutit enne serveerimist külmkappi pehmenema. Enne laualeviimist nirista jäätisele veidi kastet, ülejäänu lisab iga sööja oma taldrikul. Lõika portsjonid kuuma vees hoitud noaga ülevalt alla suurusest olenevalt ka pooleks või neljaks.

Kastmeks sega kakao suhkruga läbi, lisa vähehaaval vesi. Aja kaste aeglasel tulel pidevalt segades keema, keeda 2 minutit. Klopi juurde võitükikesed, keeda veel 2 minutit. Serveeri kohe või hoia laualeviimiseni kuumas vesivannis.

Jäätisetiramisu
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2,5 dl väga kanget musta kohvi
  • 3 sl kohvilikööri või konjakit
  • 4 sl lahustuvat kohvipulbrit
  • 2 l espresso-, kohvi- või cappuccinojäätist
  • (või lahustuva kohvipulbri abil maitsestatud vanillijäätist)
  • 2 kihti biskviipõhja
  • naturaalset kakaopulbrit
Lahusta suhkur kuumas kohvis, lisa alkohol ja lase jahtuda. Lõika biskviit kolmeks kettaks. Kata lahtikäiva vormi põhi biskviidikettaga. Immuta biskviit kohvisiirupiga, riputa peale 2 sl lahustuvat kohvi. Mikserda liiter toatemperatuuril pehmenenud jäätist määritavaks, kata sellega tordipõhi. Kata teise biskviidikihiga, immuta see ülejäänud siirupiga. Pane poolik tort 30 minutiks külmutuskambrisse, seejärel riputa üle ülejäänud kohvipulbriga ja kata pehmeks mikserdatud jäätisega. Kata vorm kilega ja pane järgmise päevani sügavkülma. Serveerimiseks pane vorm kuni servani 5 sekundiks kuuma vette ja eemalda seejärel kohe vormi serv. Sõelu koogile kakaopulbrit, lase enne lahtilõikamist 30 minutit külmkapis või 15 minutit toatemperatuuril soojeneda.

Jäätisekook maasikakastmega
  • 4 dl meelepärast müslisegu
  • vett
  • 2 sl sulatatud võid
  • 1 liiter vanillijäätist
Kaunistuseks:
  • müslit
Kaste:
  • 500 g külmutatud maasikaid
  • 0,5–1 dl suhkrut
Võta jäätis toatemperatuurile. Peenesta müslisegu köögikombainiga, pihusta veega niiskeks, lisa sulatatud või ja sega läbi. Suru segu ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud väikese lahtikäiva vormi põhjale. Tõsta jäätis lusikaga peale ja tasanda pind. Tõsta vorm paariks tunniks külmutuskambrisse. Kastmeks töötle poolsulanud marjad koos suhkruga püreeks.

Ahjujäätis
  • 4 suuremat pehmet küpsist
  • 2 dl vaarikaid või metsmaasikaid
  • 4 dl vanillijäätist
Besee:
  • 2 munavalget
  • 5 sl tuhksuhkrut
Mikserda munavalged tugevaks elastseks vahuks ja lisa vahustamist jätkates vähehaaval suhkur. Murra küpsised tükikesteks 4 väikese kuumakindla vormikese põhjale. Puista peale marjad. Lõika jäätis kuuma vette kastetud noaga tükkideks ja lao need marjade peale nii, et jäätise ja vormi vahele jääb veidi tühja ruumi. Kata jäätis väga hoolikalt ümberringi beseemassiga, mis toimib nagu isolatsioonikiht. Hoia vorme maksimaalselt kuumas ahjus 4–5 minutit ehk kuni besee tipud pruunistuvad. Tõsta vormikesed alustassidele ja serveeri otsekohe.

Õuna-jäätisemaius beseekatte all
  • 4 õuna
  • 1 dl õunamahla
  • 2 sl fariinsuhkrut
  • 1 tl kardemoni
  • 1 tl kaneeli
  • 5 dl vanillijäätist
Kate:
  • 2 munavalget
  • 0,5 dl tuhksuhkrut
  • kookoshelbeid või mandlilaaste
Lõika puhastatud ja kooritud õunad pisikesteks tükkideks ja keeda neid paar minutit maitsestatud õunamahlas. Lase külmkapis põhjalikult jahtuda. Vahusta munavalged suhkruga läikivaks vahuks. Tõsta õunasegu ahjuvormi, aseta peale tulise noaga paksudeks viiludeks lõigatud jäätis. Kata beseemassiga, raputa pinnale kookoshelbeid või mandlilaaste ja kuumuta 250° ahjus, kuni besee servad hakkavad pruunistuma. Serveeri otsekohe.

Banana split
Igale sööjale:
  • 1 väike küps banaan
  • 3 ümmargust või kandilist jäätisetükki
  • 2 sl šokolaadikastet (nt Ohoj)
Soovi korral:
  • vahukoort
  • noaga peenestatud pähkleid või vahvlipuru
  • mõned värsked või kompotikirsid vm marjad
See populaarne USA magusroog valmib nii: pane kooritud banaan lamedalt lauale ja lõhesta suure kokanoa abil lauapinnaga paralleelse lõikega. Pane banaanikõerikud väikese pikliku vaagna külgedele nii, et keskele jääb tühi ruum. Võid serveerimisel kasutada ka fotol näidatud viisi, mille puhul on banaan pandud lauale nagu laevuke ja lõhestatud kõverust jägides. Pintselda lõikepinnad tumenemise vältimiseks kohe üle lahjendatud sidrunimahlaga.

Pane banaanipoolite vahele jäätisekuubikud või -pallid, nirista neile šokolaadikastet. Pritsi vahukoor läbi dekoratiivse otsaku või pane lihtsalt lusikaga kuhjakesi. Puista vahukoorele pähkli- või vahvlipuru; võid lisada ka mõned marjad. Söömiseks pane tordikahvel. NB! Kõige efektsem jääb see roog kolme erivärvilise jäätisepallikesega.

Jäätis kuuma šokolaadikastmega
6 portsjonit
  • 1 l vanillijäätist
Kaste:
  • 50 g mandlipuru
  • 50 g võid
  • 1,5 dl fariinsuhkrut
  • 100 g tükeldatud mõrušokolaadi
  • 1,5 sl jahu
  • 3 sl kohvikoort
Võta jäätis toatemperatuurile ja alusta kohe kastme valmistamist. Mõõda kõik kastmeained väikesse paksupõhjalisse keedunõusse ja lase pidevalt segades madalal kuumusel peaaegu keema tõusta. Jaga jäätis kuude kausikesse ja tõsta peale kuuma kastet.

Jäätiseburgerid
  • 4 kuklit
  • 1 hästi küps banaan
  • veidi punast moosi
  • (või eelmise kahe asemel 4 suurt maasikat)
  • umbes 3 dl vanillijäätist
Lõhesta kuklid ja aseta põhjadele diagonaalselt lõigatud banaaniviilud, nende peale veidi punast moosi. Maasikahooajal asenda banaan ja moos pikisuunas viilutatud maasikatega. Lõika jäätisekangi otsast 4 viilu ja pane need kuklitele; ülejäänud jäätis pane kohe külmutuskambrisse tagasi. Pane teine kuklipoolik jäätise peale ja serveeri. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa