Kodune etikett ja ettevalmistused külaliste vastuvõtuks

Autor: Indrek Kivisalu
Tähtsamatel päevadel kutsutakse külla sugulasi ja sõpru, kogunetakse pidulaua taha, maitstakse head ja paremat. Et külaliste vastuvõtt paremini laabuks, on Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Indrek Kivisalu kirja pannud mõned soovitused.
Külaliste vastuvõtt nõuab alati vähemal või suuremal määral ettevalmistusi. Seda eriti siis, kui külalised kutsutakse lõuna- või õhtusöögile ning neid on palju.

  • Mõtle läbi, kui palju inimesi istuma ja sööma mahub.
     
  • Tee varakult kindlaks, kui palju inimesi reaalselt tulla saab, siis tead ka, palju sul mingit toorainet vaja läheb.
     
  • Vaata üle, kas sul on piisavalt lauanõusid, pokaale, söögiriistu.
     
  • Kui menüü välja mõeldud, koosta ostunimekiri, et midagi poes juhuslikult ei ununeks.
     
  • Vaata menüü üle, kas on võimalik midagi eelmisel päeval valmis teha, see hajutaks pidupäeva koormust.
     
  • Kui külalised hakkavad saabuma, siis ülejäänud külaliste tulekut oodates võib pakkuda seltskonnale tervitusjooki ja ka isutekitajat. Sellisel juhul ei istuta lauda kohe, vaid alles siis, kui kõik on kohal.
     
  • Lauda istudes valatakse kõigepealt välja joogid, misjärel serveeritakse esimene roog. Kui toidukäike saadavad erinevad joogid, valatakse need klaasidesse vahetult enne uut käiku.
     
  • Pearoa lõppedes koristatakse laud leivataldrikutest, maitseainetopsidest ja muust desserdiks mittevajalikust.
     
  • Kohvi ja teed serveeritakse pärast desserti või samal ajal.
     
  • Kui järelroa juurde on ette nähtud eraldi jook, näiteks dessertvein, pakutakse kohvi ja teed pärast magusrooga. Konjakit või ka muud digestiivi tavaliselt koos desserdiga ei serveerita. Sellisel juhul võiks kohvi või tee jätta konjaki kõrvale.
Allikas: 100 rooga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
mann 22.aug 2009 20:40
väga hea värskendus
1