Ahjuroad: ettevalmistus ja maitsestamine

Autor: Harri Ilves
Ei ole midagi meelepärasemat ja praktilisemat kui üks toekas ahjuroog. Anname teile mõned näpunäited, kuidas liha ette valmistada ja maitsestada.
ETTEVALMISTUS
  • Enne küpsetamist võtke liha külmikust varakult välja, et see saavutaks toatemperatuuri.
  • Vajadusel eemaldage lihalt liigne rasv ja kelme.
  • Kui lihatükk on ebamäärase kujuga, siduge selle ümber puuvillanöör ja vormige kompaktsemaks. Liha küpseb siis ühtlaselt ning seda on pärast hea lõigata ja serveerida.
  • Maitsestades hõõruge sool ja muud maitseained liha pinnale.
  • Kasutage küpsetamiseks alati puhast eelsoojendatud ahju. Pistke termomeeter liha kõige paksemasse kohta ja tõstke roog ahjuplaadile või -vormi, kuhu küpsemise ajal saab valguda praeleem.
  • Liha ettevalmistamisel soovitatakse kasutada kummi- või kilekindaid, need kaitsevad käsi, kui hakkate lihale maitsesegusid hõõruma. Peale selle ei jää kätele juurde toore kala või liha lõhn.

MAITSESTAMINE
  • Maitsestamisel võib valida valmis pipra- ja muid segusid ning marinaade. Peale selle võib ka ise kokku segada endale suupäraseid segusid, kasutades fantaasiat või lihtsalt seda, mida kodus riiulist leida on.
  • Igapäevased sool–pipar annavad samuti suurepärase tulemuse.
  • Sealiha maitsestamiseks on head nii maitsesegud kui ka marinaadid, värsked või kuivatatud maitseürdid - Cayenne’i pipar, paprika, basiilik, sibul, rosee-pipar, koriander, petersell.
  • Veiseliha maitsestamiseks kasutage marinaade, mille koostises on veini, toiduõli ja maitseürte.
  • Lambalihale ja ulukile omase spetsiifilise maitse ja lõhna esiletoomiseks on olemas ekstra maitsesegud.
  • Kala maitsestamisel kasutage julgelt maitserohelist ja sidrunit.

Allikas: 100 rooga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa