Toorjuustukoogi küpsetamine

Siidise, koheva ja eriti rikkaliku täidisega küpsetatud toorjuustukook on võitnud paljude maiasmokkade südamed. Kui kord küpsetamisnipid käes, on hõrk ja mahlane kook alati omast käest võtta… Aga see pealtnäha lihtsasti valmiv kook kipub valmistamisel mõnikord üsna pirtsakalt käituma. Et koogiküpsetuse vingerpussidega paremini kursis olla, võta heaks mõned tähelepanekud.
 
Koogi põhi
·    Koogi põhi valmistatakse klassikaliselt muredatest, täisterajahu sisaldavatest digestive küpsistest, aga nende asemel võid edukalt kasutada ka tavalisi, Kalevi või Selga küpsiseid. Ole julge ja katseta erinevaid maitsenüansse – proovides nii šokolaadi-, kondenspiima- või tavalisi vanilliküpsiseid.

·    Kui kasutad 24 cm-st koogivormi, piisab vormipõhja täiteks kuuest digestive küpsisest. Peenesta küpsised köögikombainis või elektrilises kohviveskis (täiesti pulbriks) ja sega sulatatud 30g võiga. Suru saadud mass koogivormi põhjale õhukeseks ja ühtlaseks kihiks (näiteks lusikaseljaga).

·    Võid soovi korral teha ka paksema kihi – see on sööja maitse asi. Paksu küpsiseskihi järele ei ole aga mingit vajadust - kook püsib hästi koos ja põhja katab ilusti ära ka kuue küpsisega.

·    Koogivormi servasid ei ole vaja küpsisepõhjaga katta, kuigi seda võib teha. Jällegi, see on valmistaja maitse asi.

Tooraine
·    Koogiteo õnnestumisel on üks peamistest teguritest kvaliteetne tooraine. Isiklikult hindan kõige kõrgemalt meil saada olevatest toorjuustudest rasvasemaid toorjuustusid (näiteks Philadelphia). Kui eelistad eestimaist, pane ostukorvi näiteks suures pakendis Farmi toorjuust.

·    Väherasvased või rasvatud (light) toorjuustud jäta kaupluseriiulile – küpsetatud toorjuustukook võib neid kasutades jääda liiga vedelaks ja püdelaks ning ka maitselt “kahvatuks”.

·    Retseptis vaata üle suhkru kogus. Et eestlased ei armasta väga läägeid kooke, võrreldes toorjuustukoogi päritolumaa Ameerika maiustajatega, siis maitse juba suhkru lisamisel julgelt kreemi, et see endale parajaks timmida.

Valmistamine

·    Koogitaina toorained tõsta külmkapist välja juba mitu tundi enne koogi valmistamist, sh nii toorjuust, munad, koor jms. Vastasel juhul on ühtlase segu saamine aeganõudev, näiteks võivad taina sisse jääda toorjuustu tükid.
* Koogisegu sega kokku mikseriga, sest liigne õhk tainas mõjub halvasti stabiilsele tulemusele – kook võib hakata ahjus kerkima ja pärast kokkuvajumisel praguneda või lihtsalt õhumulle välja ajama.

·    Toorjuustukookides kasutatakse mitmeid erinevaid lisandeid – näiteks kõrvitsapüree, šokolaad, kondenspiim, halvaa, tüümian, kaneel, erinevad marjad jne. Mõningate lisanditega ei soovita aga liialdada – näiteks värskete marjadega, sest need ajavad palju vett välja, mistõttu võib kook küpsemisel praguneda. Seda probleemi võib ennetada marjade kastmine jahu sisse või koogitainale lusikatäie-kahe tärklise lisamine.

Pikk küpsetamine
·    Aseta koos koogiga ahju ka veenõu (või pane kook koguni veevanni sisse küpsema, kattes selle põhja ja servad enne hoolikalt fooliumiga), sest toorjuust armastab niiskust ja see hoiab  ära koogi pragunemise.
·    Kook küpseb õrnalt ja aeglaselt. Parim soovituslik küpsetamistemperatuur on 155-160 kraadi. Kui kook läheb ettenähtud küpsetamisaja jooksul pruuniks, oli temperatuur liiga kõrge (või ahju temperatuuri näidik lihtsalt vale).
·    Kook küpseb ca 1 tund, aga vahel isegi kuni 1,5 tundi. Küpseta toorjuustukooki pigem kauem, kui keerad juurde liigset kuumust.
·    Kook on valmis siis, kui ta keskelt veel pisut võdiseb – raputa kooki õrnalt pajakinda abiga koogivormi servast. Just siis on õige aeg ahi välja lülitada ja kooki jahutama hakata.
Järk-järguline jahutamine
·    Esmalt jahuta kooki ahjus, pisut paokil uksega 1 tund. Näiteks pane ukse vahele pajakinnas.
·    Edasi jahuta kooki toatemperatuuril ja kui kook on täielikult jahtunud, siis pane ta üleööks külmkappi või jahedasse sahvrisse.

Toorjuustukoogi baasretsept
Toorjuustukook apelsiniga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa