Plaadikoogid katavad laua

Plaadikooke on kevad-suvisel ajal lihtne valmistada. Siis kui niisama laisklemiseks ka aega peab jääma. Samas kasvavad soojade ilmade auks sõprade selstkonnad suuremaks ja ka piknikud tahavad pidamist. Just siis ongi plaadikook hea lahendus. Argipäevased plaadikoogid võid fantaasiat mängu pannes vägagi pidulikuteks kookideks meisterdada.
Plaadikoogi põhja saab teha nii pärmi-, leht-, biskviidi- kui ka muretainast või isegi nö purutainast.

PÄRMITAINAST PÕHI
Kõige rahakotisõbralikuma plaadikoogi põhja saad pärmitainast ja see ka maitseb hästi. Taina valmistamine on kerkimisaja tõttu kõigist variantidest küll kõige aeganõudvam, aga see selleks. Sõtku tainas ja lase sel kerkida ja rulli siis ahjuplaadi suuruseks ristkülikuks. Nüüd lase tainaplaadil veel 30 minutit kerkida ja lisa siis soovitud kate. Pärmitainale sobivad hästi näiteks suhkruga segatud rabarbri- või õunatükid, karusmarjad ja paljud meie suvemarjad, aga ka munaga segatud kohupiimakate nn plaadikorp. Plaadikorbi tegemisel võta 250g kohupiima kohta üks muna – tervele plaaditäiele arvesta 3 muna ja 750 grammi kohupiima.
PÄRMITAINA PÕHIRETSEPTI VAATA SIIT

MURETAINAST PÕHI
Muretaina põhjaks sobivad erinevad versioonid muretainast – alates klassikalisest tainast, munaga ja munata versioonide ning hapukoore või kohupiimaga tehtud muretainani. Ühe suure ahjuplaaditäie jaoks vajad 500g-700g muretainast. Muretainas hoia enne ahjuplaadile panemist võimalikult külm. Nii saad hästi krõbeda tulemuse. Kätega surumise asemel on suure ahjuplaadi korral mõttekam tainas eelnevalt rullida ja siis tainarulli abiga plaadile tõsta. Muretainas tuleb enne katte lisamist eelküpsetada tainas eelnevalt kahvliga ära augustades, et see küpsemisel üles ei kerkiks.
Kate muretainale
Kõige lihtsam kate muretainal tehtud koogile on BISKVIITKATE, mis valmib 5 munast, 5 spl suhkrust ja 5 spl jahust. Mikserda munad suhkruga ja sega käsitsi juurde jahu, kalla põhja peale asetatud marjadele ja küpseta 175-kraadises ahjus, kuni see on kuldpruun. Sobivad nii rabarbrid kui ka teised suvemarjad ja õunad.

NIPP: Kui teed marjakoogi ja soovid muredat põhja, mis marjamahlast läbi ei vettiks, puista marjade alla riivsaia, mis imab niiskuse endasse.

Mõned muretaina variandid
* Munata tainaga kook
* Munaga tainast vaata loo lõpus toodud retseptist
* Kohupiimaga muretainas

LEHTTAINAS
Valides koogipõhjaks lehttaina, ei ole vajadust seda eelküpsetada. Rulli lehttainas õhukeseks, tõsta ahjuplaadile ja kata kaneeli-suhkruga segatud rabarbri- või õunaviiludega ning küpseta 200-kraadises ahjus, kuni kook on kuldpruun.
LEHTTAINA RETSEPTI VAATA SIIT

PURUKOOK
Kasutades tainapõhjaks purukatet, ei ole ka seda vajadust eelküpsetada. Purukatet valmista nii koogi aluseks kui pealmiseks katteks. Selleks  näpi 5 dl nisujahu, 225 g võid, 1 dl suhkurt sõmeraks massiks. Purukatet võid täiendada näiteks kakaopulbri või kookoshelvestega. Purukoogis võid nisujahu poole ulatuses ka rukkijahuga asendada – saad tummise koogi, mille täidiseks sobib hästi kohupiima-muna mass.

BISKVIIDITAINAS
Pidulikuma plaadikoogi saad biskviiditainast valmistatud plaatidest. Valmista 2 või rohkem biskviitplaati: ühe jaoks vajad 5 muna, 5 spl suhkurt, 5 spl jahu. Immuta alumist kihti, vahele määri meelepärast kreemi, tõsta peale teine kiht jne. Kaunista ülemine kiht vahekreemi või šokolaadiga, marjadega vms.

NIPP: MARJA-CALSONE
Mure- või lehttainast valmistatud plaadikoogi võid valmistada ka n-ö kaetuna. Kata taina alumine kiht täidisega ja aseta selle peale alusega samasuur pealmine kiht (sel juhul vajad kahekordset taina kogust). Määri see pealt munaga, tee kahvliga õhuaugud ning aseta ahju küpsema.
NIPP: TAINAS KAUNISTUSEKS
Katteks võid plaadile lõigata ka tainaribasid, need meelepäraselt koogile sättides, kas ribade või muude kaunistustena nagu lehtede, tupsude, lilledena jne.

VAATA STIILINÄIDET: Rabarbri-kohupiima plaadikook
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa