Klassikaline Viini õunastruudel

Allikas: Toidutare.ee Autor: Eva Palu
Klassikaline Viini õunastruudel valmib õhukesest läbipaistvast struudlitainast, mille valmistamine ei pruugi esimesel korral õnnestuda. Selline algus ei kõla algajale küpsetajale just kõige motiveerivamalt, kuid struudlitainas valmib lihtsatest koostiainetest ja selle tegemine õnnestub, kui järgida näpunäiteid.
Struudli valmistamine tundub Viini pagarmeistrite käe all lausa imelihtsana, mistõttu võid allpool toodud kirjeldusele selguse mõttes abiks võtta Youtube’is saadaval olevad saksakeelsed videod, kui paned otsingusse „Apfelstrudel“.
Klassikaline Austria struudlitainas valmib ca 200 grammist nisujahust, kusjuures eelista kvaliteetset jahu (näiteks Sunnuntai), 2 spl õlist (vähese kõrvalmaitsega rapsiõli sobib hästi), 1 dl veest ja näpuotsatäiest soolast. Austria-välises kirjanduses, sh internetis domineerivad valdavalt teistsugused retseptid. Näiteks on üsna levinud struudlid pärmi-lehttainast või filotainast. Sedamoodi saab kindlasti struudlilaadse maitsva küpsetise, ent sellel pole Austria kohvikutes ja pagariärides levinud klassikuga suurt midagi pistmist.

TAINA VALMISTAMINE
Sega jahu soolaga, tee keskele süvend ning kalla sinna õli ja leige vesi. Asu lusikaga kuivaineid vedelate ainetega läbi segama, jahu õli-vee segu sisse tõstes. Kui õli-vee segu on kuivainega segunenud ja see näeb välja pudine, võta appi käed ja töötle tainast kätega sedavõrd, et saad võimalikult ühtlase ja elastse taina. Kui tainas hakkab käte külge, lisa natuke jahu.
Ühtlase ja elastne taina saavutamine on väga oluline, sest vastasel juhul võivad taina venitamisel selle sisse hõlpsasti  augud tekkida.  Mätsi tainas palliks, kata kile ja rätikuga ning jäta sooja kohta tunniks ajaks seisma. Kindlasti ära pane tainast külmkappi!

TÄIDISE VALMISTAMINE
Vahepeal valmista täidis – koori ja tükelda õunad. Antud tainakoguse peale kulub ca 1,5 kg õunu. Sega õunad 100g rosinate, 5 spl suhkru ja 2 tl kaneeliga ja jäta ootele.

TAINA RULLIMINE
Nüüd valmista ette tööpind. Vajad suurt köögirätikut suuruses vähemalt 70x100 cm või parem on isegi kasutada laudlina ja loomulikult ohtrasti vaba tööpinda, sest väikesest pallikesest õnnestub lausa uskumatult suur tükk tainast välja venitada. Kata köögirätik rohke jahuga ja hõõru see ühtlaselt kätega laiali, et tainas köögirätiku külge ei kleepuks.
Vormi seisnud tainapall lapikuks ja määri see kätega nii pealt kui alt õliga (ca 1-2 spl õli). Võta kahe käe sõrmedega lapiku tainamoodustise keskelt kinni ja lase sellel sõrmedega  abistades suuremaks venida, alustades keskelt ja liikudes seestpoolt väljapoole tainast ringratast keerutades ja seda venida lastes. Tainas venib ise läbipaistvaks ja õhukeseks ning sinu töö on oma sõrmedega venimist lihtsalt suunata tainast pidevalt ringiratast liigutades, et auke sisse ei rebeneks. Kui tainas on veninud juba küllalt suureks, et seda käte vahel enam hästi venitada ei saa, tõsta see ettevalmistatud köögirätikule. Hakka tainalehte otstest edasi venitama, kuniks oled saanud ühtlase ja õhukese, ristküliku suuruse tüki ca 50x80cm.  Kui tainasse tekivad nüüd väikesed augud, ei ole sellest hullu, sest rullid struudli mitmekihiliselt kokku ja augu saad teiste kihtide abiga kaetud.

STRUUDLI KOKKUPANEK
Kui õuntest on eraldunud vedelik, kalla see ära.  Aseta õunasegu pikkupidi struudlitainale nii, et sinu ja õunavao vahele jääks nii suur tükk vaba tainast, et saaksid sellega hiljem õunakihi katta. Määri ülejäänud (õuntest vaba) tainatükk sulatatud ja pisut jahtunud võiga. Selleks kulub seda umbes 20-25g. See on oluline, et struudlitainas küpsetamisel kokku ei kleepuks.
Lõika ära struudlitaina paksemad ääred ja asu struudlit kokku rullima. Tõsta käte abiga struudlitaina endapoolne vabaks jäänud tükk õuntekihi peale nii, et õunad oleksid kaetud. Vormi tainast kätega nii, et see oleks võimalikult ümar. Edasi veereta köögirätikut appi võttes  ja struudlit ise kätega mitte puudutades rulli. Lõika saadud ca 50 cm pikkune rull kaheks või aseta täies pikkuses küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Viimasel juhul tuleb seda hobuseraua kujuliseks keerata, et see ära mahuks. Näpi otsad kergelt kokku ja pintselda struudel enne ahjuminekut pealt 15 g võiga.

KÜPSETAMINE
Küpseta struudlit ca tund aega 175-kraadises ahjus ja serveeri näiteks vanillikastme või jäätisega. Täidiseks võid õunte asemel kasutada ka kõrvitsapüreed, mis on maitsetatud erinevate vürtsidega, näiteks kaneel-muskaatpähkel-nelk; kirsse (sega suhkru-tärklise seguga, et liigset vedelikku ei tekiks); kohupiima (sega omavahel 500g kohupiima, 2 muna, 40g võid, 4 spl suhkrut); ploome, aprikoose jne.  

KLASSIKALINE VIINI ÕUNASTRUUDEL
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
milvi 03.jaan 2015 10:16
Väga maitsev tuli,tänan!
Siiri Kirikal 24.juuli 2014 13:25
Kirssidega variandis võiks kasutada analoogset täidist: http://toiduta-
re.ee/k%C3%BCpsetise-
d/11514/#Ameerika
kirsipirukas
L. 22.juuli 2014 23:45
Kui struudlit teha kirssidega, siis kui palju oleks tarvis kirsse, tärklist ja suhkrut?
1