Karamell, pralinee ja kodune iiris

Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Karamellile võib anda maailma lihtsama maiustuse nimetuse – seda suhkrust ja veest koosnevat maiuspala võib lisada nii magustoitudele, kookidele kui krõbistada seda kommina.
Karamelli kõva variant valmistatakse suhkrust ja veest:
100g suhkru kohta läheb vaja 60 ml vett.

Suhkur ja vesi pane paksupõhjalise potiga pliidile ja kuumuta esmalt madalal kuumusel, pidevalt segades, kuni suhkur on täiesti lahustunud. Seejärel tõsta kuumust ja keeda umbes 5 minutit, kuni mass muutub parajalt pruunikaks ja pakseneb. Ettevaatust, segu on ülikuum!
Nipiks ka veel vihje, kuidas pott pärast karamelli-tegu ka puhtaks saada. Selleks pane poti sisse vesi ja jäta see 10 minutiks ligunema – vesi sulatab suhkrumassi ise lahti ja potti ei ole vaja puhtaks hõõruda ega kraapida.
Kõva karamelli kasutatakse näiteks pralinee valmistamiseks või creme caramel’i põhjana. See hispaania köögiruumist tuntud brüleekreemile sarnane magustoit valmib nii, et karamellisegu kallatakse ahjuvormikeste põhja, selle peale kallatakse omakorda munakollaste-koore-suhkru mass ja kreemi küpsetatakse ahjus. Ahjust võetud magustoidud jahutatakse ja enne serveerimist pistetakse pooles ulatuses vormid minutiks keema läinud vette, et karamell hakkaks sulama. Seejärel kummutatakse magustoit serveerimisnõule.
Karamelli pehme vorm saadakse, kui suhkrule lisatakse ka võid ja piima või koort  või kondenspiima. Selline pehme vorm meenutab iirise-kommi ja selle kõvadus sõltub massi keetmise ajast.

Koduse iirise koostisosad on:
150 ml piima, 170g magustamata kondenspiima, 400g suhkurt, 100g võid.
Erinevalt karamelli kõvast vormist nõuab iirise kommilaadse konsistentsi saavutamine piisavalt kannatlikkust. Või-suhkru-koore massi tuleb pidevalt segades keeta ca 35-40 minutit. Pannil peab paksuse poolest moodustuma jahukastme-laadne mass, mis valatakse küpsetuspaberiga kaetud ja õliga määritud vormi. Tahenedes saab massist lõigata iiriskommi-tükid. Kui segu ei tahenenud piisavalt ära, siis jäi keetmiseaeg lühikeseks. Sellisel juhul on alalti variant segu tagasi pannile panna ja keetmist jätkata. Kui tulemuseks ei soovita kommi-laadset paksust, vaid lihtsalt karamellkastet, on koostisosad samad, aga massi tuleb lihtsalt vähem aega keeta - näiteks 10-15 minutit, sõltuvalt soovitud paksusest.

MAITSEVARIATSIOONID
* Pehmet karamelli sobivad hästi „vürtsitama“ ka soolahelbed. Puista neid näiteks kommidele peale 5 minutit pärast seda kui oled pannilt võetud massi jätnud tahenema või karamellkastme peale.
* Pehmet karamelli võid maitsestada ka tumeda šokolaadiga – pane šokolaad koos teiste koostisosadega massi sisse. Samuti võid kommide peale puistata pähkleid või mandleid.
* Tummisema maitse saad, kui kasutad valge suhkru asemel hoopis pruuni suhkurt.
* Jõulude ajal on sobilik karamelli ka vürtsitada – hästi sobivad nelk, muskaatpähkel, ingveripulber, kaneel.

Mandlipralineed
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa