Piparkoogimaja

Autor: Eva Palu
Piparkoogist maja valmistamine on justkui jõulupalve - seda tehes saadavad meid head soovid ja väikesed imed. Et need kõik täituksid, anname mõned nipid, mis asja õnnestumisele kaasa aitavad.
Piparkoogimaja tegemisel eelista isetehtud tainast poe omadele. Maitse maitseks, kuid poetainas sisaldab reeglina ülemäära soodat, mistõttu maja tükid võivad ahjus küpsemise ajal tundmatuseni muutuda ja maja kokkupanemine võib osutuda väga keerukaks ülesandeks.  Ühe maja jaoks vajad umbes 1 kg piparkoogitainast.

RETSEPTI VAATA SIIT

Maja valmistamine
Maja valmistamiseks vajad veel 0,5 dl suhkrut, mis kulub maja tükkide kokkukleepimiseks ja  glasuuri (1 munavalge + 200-250g tuhksuhkrut, sõltuvalt munavalge suurusest),  kaunistuseks 1 karp šokolaadinööpe ja värvilisi klaaskomme ning korstnaks 50g mandleid + 0,5 dl suhkrut.

1. Trüki välja maja šabloonid või kasuta omatehtud šabloone. Soovitavalt kanna šabloonid küpsetuspaberile, kuna tavaline koopiapaber võib taina külge kleepuda.
Šabloonid LEIAD SIIT
Rulli tainas jahusel pinnal laiali nii, et see ei oleks väga õhuke. Liiga õhukesest tainast tehtud maja tükid võivad lihtsamini murduda.

2. Kui maja on suuremat sorti ja seega ka maja tükid suured, on mõistlik lahtirullitud tainas tainarulli abiga kohe ahjuplaadile pandud küpsetuspaberile kanda. Rulli tainas lõdvalt ümber jahuse tainarulli ja siis jälle küpsetuspaberi peal lahti. See välistab tükkide deformeerumist.

3, Lõika välja majatükid. Jäta nende vahele ruumi, sest tainas võib ahjus kerkida.  Seinatükkidesse lõika ka aknaavad. Igasse akna avasse pista tugeva lihanoaga tükeldatud karamellkommi puru - kolmveerand kommi ühe akna kohta ja soovitavalt erinevat värvi. Saad silleradava aknaklaasi nagu vitraaži! Küpseta tükke 190-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit sõltuvalt nende paksusest.  Kui tükid on küpsetamise ajal ikkagi deformeerunud, siis kuumana ehk kohe ahjust tulles on veel võimalik neid lihtsasti korrigeerida. Selleks tõsta kogu pannitäis koos küpsetuspaberiga lõikelauale, aseta tüki peale šabloon ning korrigeeri tükid noaga lõigates.  Sirged seinad on üsna olulised hilisemaks kokkupanemiseks.
Jahuta maja tükid täielikult ja kindlasti sirgel pinnasel, vastasel juhul need deformeeruvad. Seni valmista glasuur ja korsten.

4. Glasuuriks vahusta munavalge mikseriga ja kui oled saanud juba tugeva vahu, lisa järk-järgult mikserdamist jätkates tuhksuhkur, kuni oled saanud tugeva läikiva massi. Pane segu kilekotti või kondiitritorbikusse ja lõika otsast parajalt suur tükk maha. Glasuuri võid teha ka värvilise – näiteks pisut safraniniitidest saadud vedelikku lisades.  Korstnaks pane paksupõhjalisele pannile mandlid ja pruunista neid madalal kuumusel, kuni need praksuma hakkavad. Lisa suhkur ja vaikselt segades sulata see pannil, samal ajal mandleid ühtlaselt suhkrukaramelliga kattes. Ettevaatust, segu on väga kuum! Kalla segu sirgel tasapinnal asuvale küpsetuspaberile ja pannilabidat appi võttes suru kiht lapikuks nii, et mandleid oleks üks ühtlane kiht. Jäta osa suhkrust pannile, seda saad kasutada tükkide kokkukleepimiseks. Suhkrukaramell jahtub üsna kiirelt, seega ole nobe. Võta šabloonid ja umbes 5-7 minuti pärast hakka šabloonide abiga korstna tükke tugeva ja terava noaga välja lõikama. Seda on lihtsam teha, kui suhkur ei ole veel päris kivistunud.

5. Kaunista maja tükid enne maja kokkupanemist – tulemus jääb oluliselt ilusam. Šokolaadinööbid kinnita glasuuri abiga. Maja võid kokku panna nii glasuuri kui sulatatud suhkru abiga – suhkruga läheb lihtsalt kiiremini. Sulata suhkur pannil või kasuta ülejääke korstnateost ja pista kleepimiskohast tükk sulanud suhkru sisse ja kleebi kiirelt kokku, sest suhkur taheneb kiirelt.
Enne katuseni jõudmist lase seinte kinnituskohtadel korralikult ära kuivada , ennetades maja kokkukukkumist. Nõuannet tasuks kindlasti järgida juhul,  kui kasutasid osade kokkuliimimisel glasuuri.

6. Kui katus on paigas, kleebi suhkru abiga kokku ka korsten ja kinnita see katusele.  Maja ongi valmis, nüüd saad glasuuri abiga veel mõningaid korrektuure teha. Kata glasuuriga ka katuse ja korstna ääred.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa