Riis ja manna magusaks!

Nii riisi- kui mannapudrust saab valmistada lihtsalt, ent maitselt kreemiseid ja suursuguseidki magusroogi.
Riisisorte on maailmas tuhandeid ja need erinevad muu hulgas tera suuruse, värvuse, maitseomaduste, toitainete jm omaduste poolest. Magustoitudesse sobivad iseäranis hästi meil kauplusest saadavatest sortidest lühikeseteraline ehk pudruriis ja risotoriis. Mõlemad imavad keetmisel endasse hästi vedelikku, riisiterad kleepuvad üksteise külge ja tulemuseks on kreemine magustoit. Eriti kui kreemisust vahukoore abil lisada.
Kui nö tavalist riisi tuleb magustoitudesse lisa keedetult, siis riisihelbeid võid koogi sisse ka küpsetamata kujul lisada. Need annavad koogitäidisele erilise tummise tekstuuri. Näiteks muudab koogi oluliselt rikkalikumaks 1 dl riisihelveste lisamine hapukoore-muna täidisesse.

Üks  kuulsamaid riisimagustoite on riisipuding
* Oma koheva konsistentis poolest lemmikuks nii Euroopas, Ameerikas kui Aasias.
* Riisipudingul on arvukaid variatsioone. Külmal ajal passib lisada sellesse vürtse, nagu näiteks kaneel, kardemon, aniis, apelsinikoor, aga ka pähkleid, mandleid ja rosinaid.
* Suvisel ajal naudi seda lihtsalt värskete marjade või toormoosiga. Vahelduseks asenda tavaline piim kookospiimaga. Ekstra kreemiseks saad riisipudingu muuta keedukreemi lisamisel jahtunud riisipudrusse.  
* Riisipudingu saad luksuslikumaks muuta brüleekattega. Jahuta valminud puding, jaga see portsjonvormidesse. Kata ühtlase suhkrukihiga ja karamellista leeklambi abiga suhkrukiht.

Riisipudingulaadne magustoit on ka magus risoto
 * Valmista see näiteks nii, et lisa riisile keetmise ajal kookospiima, suhkrut ning risoto valmides lisa sellesse marju.  Teine variant sünnib pudrule tumedat šokolaadi lisades. Nii saad maitselt täidlase šokolaadirisoto
* Eelmise päeva õhtusöögist järelejäänud riisi saad edukalt küpsetistes ära kasutada. Näiteks lisa keedetud riisi muffinitainasse või pannkoogitainasse ja saad tekstuurilt põnevamad küpsetised.

Kaks rahvusvahelist hitti
* Itaalia köögi üks klassikuid on muretaina põhjal riisitäidisega kook Torta de Riso. Kuigi see maitseb kõige paremini pudru- või risotoriisist tehtuna, võid selles väga edukalt ka eelmise päeva riisi ülejäägi ära kasutada.
* Prantsuse köögiklassikasse kuulub Gateaux de Riz ehk riisikook. Erinevalt itaallastest puudub koogi algversioonil muretainast  põhi ja see küpsetatakse pea alaspidi, suhkrusiirupi kiht kõige põhjas. Seda kooki valmistatakse nii ühes suures vormis kui väikestes portsjonvormides ning sarnaselt riisipudingule on levinud mitmed versioonid erinevate vürtsidega, puuviljadega jms.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Mannadest on meil kõige tuntum suhteliselt peene jahvatusega nisumanna. Ameerikas ja ka Itaalias on kõige tuntum mannasort aga maisimanna, mis meilgi kauplustes müügil. Veskitest ja talupoodidest tasub küsida jämedama jahvatusega mannat. Isegi tavaline mannapuder  tuleb sellega kordades maitsvam. Olgu siin ära toodud meil väga levinud.

Klassikaline kohupiima-vormiroog mannaga. Selleks vajad 1 kg kohupiima, 5 muna, 1,5 dl suhkurt, 0,7 dl piima, 0,7 dl jahu, 0,7 dl mannat, 50g sulatatud võid. Eralda munakollased valgetest. Sega kõik ained kokku, va munavalged. Munavalged vahusta tugevaks vahuks ja lisa ettevaatlikult tainale. Küpseta 175-kraadises kuumuses umbes tund aega. Serveeri marjakastmega – maitseb hea nii soojalt kui külmalt.
* Polenta ehk itaaliapärane maisimanna puder, mis saab oma mahlasuse kas võis või oliiviõlist, sobib hästi söömiseks ka üleküpsetatuna, võis praetult. Meie vanades kokaraamatutes on retsepte, kus mannapudrule tuleb lisada muna, suhkrut ja piima, saadud tainas pallikesteks veeretada ning võis läbi praadida.
* Keeksides ja muffinites võid poole nisujahu kogusest asendada mannaga, et saavutada teralist struktuuri.
* Katseta ka küpsisestega nii, et asendad poole nisujahust mannaga.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa