Kookospähkli teemadel

Kookospähkli helvestest teeme seekord komme, küpsiseid ja torti ning lisame sekka veel mõned ideed, kuidas kookost kui väärt taimset kraami köögikunstis enam esile tuua.
Kookospähkel ehk kookospalmipuu vili annab inimeste toidulauale nii mõndagi: kookosvett, kookospiima ja –koort, kookosrasva, kookose viljaliha ja noorte palmipuude puhul ka lehti. Vanemaid lehti kasutatakse aga kui fooliumit või pärgamentpaberit, kuhu toit sisse mässitakse ja siis, lehe sees, ahju või sütele küpsema pannakse. Kookospiim on köögikunstis aga veelgi enam levinud. See ei ole küll mitte see vedelik, mida troopilises vöötmes puhkamas käies kõrrega kookospalmi viljast otse juua saab . See on kookosvesi! Kookospiima valmistatakse aga hoopis kui kookose viljalihast tehtud tõmmist. Ja kui piima jaoks võetakse vett ja kookose viljaliha võrdsetes kogustes, siis kookoskoore tegemiseks on viljaliha rohkelt ülekaalus ja seetõttu maitseb see intensiivsemalt ja kreemisemalt. Kauplustes saadaolev kookospiim on valmistatud küll värskest viljalihast ja seejärel pastöriseeritud, kuid ehedalt maitsva piimajoogi saad valmistada ka kookoshelvestest. Näiteks ligi 2 dl kookospiima valmistamiseks mõõda välja 2 dl kookoshelbeid, kalla peale 2 dl keevat vett ja lase segul üleöö tõmmata. Hommikul kurna vedelik läbi marli välja, pigista kuivaks ka ligunenud kookoshelbed ja serveeri jooki kohe, kuna jook läheb seistes tükki (rasvasem osa eraldub). Kui isevalmistatud piim maitseb ünsa intensiivselt ja sobib hästi joogiks, siis toiduvalmistamisel kasuta pigem kaupluses müügil olevat kookospiima või -koort. Enne paki avamist lokusta pakk korralikult läbi, kuna neid rasvu pole homogeniseeritud ning vedeliku rasvasem osa kipub tahenenult paki ülemisse ossa koonduma. Kookospiima ja -koort kasutatakse Kagu-Aasias sama laialdaselt nagu meil lehmapiima - kõikvõimalike liha-, kala- ja köögiviljahautistes ja suppides, kastmetes, magusroogades ja kokteilides. Lisaks maitsele on kookoskoorel hea omadus jääda kreemine ja mitte tükki tõmmata ka siis, kui hautises või joogis on ohtralt happelisi toiduaineid nagu sidrun või tomat.

RIKASTAVAD IDEED HELVESTEST JA PIIMAST
* PANNKOOGID: Kes kookospähkli maitsest küll ei saa, siis neile valmista pannkooke lehmapiima asemel kookospiimaga ja lisa tainale ka kookoshelbeid.
* ISEMOODI MINIKOOGID: Valmista nisujahu-vaba ja krõmpsuv koogipõhi. Selleks sega  3 munavalget, 1,5 dl suhkrut ja 200g kookoshelbeid omavahel. Määri koogivormid korralikult võiga kokku ja suru saadud tainamass koogivormi seintele ja põhja. Küpseta paarkümmend minutit ja täida siis kook meelepärase täidisega.
* KRÕBEDUSE LISAJA: Lisa kookoshelbeid muffini- või keeksitainale, nii saad krõmpsuva tulemusega küpsetise.
* TARRETISED: Kookospiimast saad valmistada maitsvaid tarretisi.
 * PURUTAINASSE: Kookoshelbed sobivad hästi purutaina koostisesse.
* KULDPRUUNID KÜPSISED: Kookosküpsisteks sega kokku 2 muna, 50g sulatatud võid, 1 dl suhkrut ja 150g kookoshelbeid. Tõsta kuhjakesed ahjuplaadile ja küpseta 175 kraadises kuumuses kuniks need on kuldpruunid.
* Proovi lisaks kookoshelvestele ka jämedamakoelisi kookoslaaste – neid müüakse ökopoodides. Need sobivad hästi niisama krõbistamiseks või kaunistuseks kookidele.
* Kookospiim ja –helbed sobivad hästi ka toorjuustukoogi tegemiseks.
VAATA RETSEPTI SIIT
Kookose-juustukook isetehtud Rafaello kommidega
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa