Kiired hapukurgid ja kiirmarinaadid

Kes meist ei vaataks pika pilgu ja vesise suuga turul müüdavaid värskeid soolakurke, hind on neil väga krõbe, aga maitseb imehea. Värske kurgi kilohind on aga valmistoote kõrval pisuke, kurkide tegemine ei vaja suuri väljaminekuid ega iidseid vanaematarkusi, töökäik on kiire ja lihtne. Samu nippe saab kasutada ka teiste köögiviljade puhul.
Kuigi öeldakse, et kurke saab süüa juba järgmisel päeval, kipuvad nad enne järgmise päeva saabumist juba purgist otsa saama. Nimetagem neid siis kiireteks kurkideks - kiirelt purki, kiirelt otsas!
Niisiis ongi suure hoidistamishooaja lävepakul paslik sobilikud marinaadid läbi proovida, et teaks, mida talveks purki panna.
Ega siis ainult kurgid marinaadi armasta - ka muud toredad köögiviljad saavad uue maitse juurde, kui neile vaid võimalus anda - oad, suhkruhernekaunad, sibulad, lillkapsas, porgand...

Kiired kurgid
Punane sibul kiirmarinaadis
Porgandid kiirmarinaadis

Mängi koostisainetega

* Marinaadi põhikomponendid on sool, vesi, hape, maitseained, magustaja.

* Et astuda samm uues suunas, võib vahetada tavalise äädika veini-, õuna-, siidri- või riisi- või mõne muu äädika vastu.  Silmas tuleb aga pidada, et vee ja happe suhe muutub, sest nimetatud äädikad on lahjemad kui 30%. Nimetatud äädikasortide puhul olen kasutanud suhet - 1 osa äädikat ja kolm osa vett.

* Magusaks sobib kasutada suhkru asemel ka mett või siirupit.

* Huvitava nüansi annab kurkidele ka värske tšilli, panna tuleks seda pooleliitrise purgi kohta vaid pool kauna - kui soovid teravamat tulemust, haki peeneks, kui mahedamat, lõika lihtsalt pikkupidi pooleks. Lisada võib ka mõne viilu ingverit, fenkolit, pulga kaneeli, vahetada  tillivarred mõne muu värske ürdi vastu nagu estragon, majoraan, piparrohi, tüümian.

*Kiirelt purkipanekuks sobivad kõik köögiviljad. Kurgid saavad eriti ruttu valmis, kui neid viilutada või pikkupidi sektoriteks lõigata. Me ju kõik teame, et eestimaised on parimad, aga kuni neid veel lettidel pole, teevad pisikesed leedu kurgid koostöö marinaadiga väga edukalt ära.

* Porgandit, lillkapsast, ube ja muid kõvemaid köögivilju peaks enne purkipanekut 4-5 minutit keevas vees blanšeerima, nii tõmbavad need maitsed paremini endasse. Kindlasti peaks need ka enne suupärasteks tükkideks lõikama või viilutama.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa