Grillirubriik
Grilliaja marinaadid

Kui marinaadi koostises olevad hapud mahlad-äädikad pehmendavad liha ja hoiavad nii kokku küpsemisaega, siis õlid ja jogurtid ei lase kalal-lihal-köögiviljal küpsedes liiga ära kuivada.

Grillirubriik
Nädala grilliretseptid - BBQ eri

Lisame grillilehele iganädalaselt 5 uut grilliretsepti. Sedakorda on teemaks barbecue ehk BBQ.

Grillirubriik
Abivahendid grillimisel

Grilimisel on mitmeid potentsiaalseid ohte - suur kuumus ja lahtine tuli, teravad noad, toores liha... selleks, et end seejuures ohutult ja mugavalt tunda, on välja mõeldud mitmeid abivahendeid.

Grillirubriik
Mida grillida?

Grillimine on tore seltskondlik kooskokkamise moodus. Kuna sütel saab maitsvaks kõhutäieks vaaritada üpris erinevaid toiduaineid, pole karta, et keegi tühja kõhuga jääks. Kaardistasime ära levinumad grillikõlbulikud toiduained.

Grillirubriik
Kaua mida grillida?

Erinevad toiduained valmivad grillil erineva ajaga. Kui kaua peaks umbkaudselt grillimiseks aega arvestama? Vaata grillimisaegade tabelit.

Grillirubriik
Marinaadid, maitsesegud ja -õlid

Marineerimine muudab liha kahel olulisel viisil – lisab lihale maitset ja muudab selle muredaks. Marinaadid koosnevad enamjaolt toiduõlist, millestki happelisest, maitseürtidest ja maitsetaimedest.

Grillirubriik
Kütte- ja süütematerjal

Looduslikku kütteainet kasutavate grillide omanikel on valida kaks võimalust – kas söed või siis tavalised põletuspuud. Planeeritud grillipeo jaoks varuge kütet alati piisavalt, see olgu hea kvaliteediga ja kiire süttimise huvides kuivas ruumis hoitud.

Grillirubriik
Kuidas liha marineerida?

Marinaadis liha on poes saadaval laias valikus, kuid ise liha marineerimine pole kusagile kadunud. Ise marineerimine välistab säilitusained ja liigse soola, samuti tuleb suurema koguse juures see poevariandist märgatavalt odavam. Aga mida peaksime liha marineerimisest teadma?

Grillirubriik
Mis on BBQ ehk barbecue?

Barbecue päritolu kohta on erinevaid arvamusi. On arvatud, et see pärineb Lähis-Idast, Hiinast, Polüneesiast või Prantsusmaalt. Tänapäeval peetakse nii grillimise kui ka barbecue kodumaaks siiski Ameerikat.

Grillirubriik
Õuegrilli lisavarustus

Kui grillil säriseb isuäratava lõhnaga sidrunikana või tšillilammas, annab pea iga mees endale peakoka tiitli. Rasvased restid, pintslid ja näpitsad “unustab” ta aga elegantselt köögitoimkonnale. Kuidas mustust ennetada?

Grillirubriik
Teeme ise grillkastmeid

Maitsekastmeid ja marinaade on müügil väga suures valikus ja neid on ka väga lihtne ise kokku…

Grillirubriik
Retsepte jaanipäevaks

Jaanipäev on alati olnud külluslik liha ja joogipidu. Alati eelistatakse tulel küpsetatut, olgu selleks loom, lind või kala, miks mitte ka köögiviljad.

Grillirubriik
Ohtralt grilliretsepte Santa Marialt

Erinevaid marinaade, maitseaineid, õlisid ja kastmeid on poes tublisti, pea hakkab ringi käima. Aga mida mille juures grillimisel kasutada? Siin tuleb appi Santa Maria.

Grillirubriik
Elajas vardas

Terve loomakere vardas grillimine on kogemusi vajav ja aeganõudev tegevus. Ja see ei õnnestu kindlasti, kui ei ole selleks vajalike vahendeid ja tingimusi.

Grillirubriik
Eesti siga ja eesti mees, kes neid suudaks lahuta!

Sealiha on vaieldamatult populaarseim liha Eestis, ei saa me seast ka grillides üle ega ümber. Vaatame lähemalt erinevate seatükkide sobivust grillimiseks ja barbecueks.

Grillirubriik
Ohutu ja muretu grillimine

Oma esimese grillipeo menüü planeerimisel võiksite olla pigem tagasihoidlik kui liiga suurejooneline.

Grillirubriik
Kuidas sobitada veini ja liha parimal viisil

Hea grill-liha kõrvale pole midagi paremat kui mõnus klaasike veini. Anname soovitusi, kuidas valida õige liha juurde õiget veini.

Grillirubriik
Mõnusad veinimarinaadid

Kolm peakokka soovitavad: enne grillimist töötle liha või kala veinist valmistatud marinaadis

Grillirubriik
Millist grilli valida?

Grillide valik on suur ning sobiva grilli leidmine ei olegi nii lihtne.

Grillirubriik
Suvi vardasse!

Paks ja rammus suvi mühab ümber meie. Õhtustel lõkkeasemetel hõõguvad söed ja süte kohal säriseb asjakesi. Päris mitmesuguseid. Poeletid on lookas kõikvõimalikest pakikestest ja pütsikutest, mis üksteise võidu kisendavad: “Prae mind! Grilli mind! Söö mind!”, eelkõige aga mõistagi: “Osta mind!”. Eks ta ole. Inimesed ostavadki poest asjakesi, heidavad grillrestidele, söövad ja kiidavad. Ja miks ka mitte. Nii mõnigi poes müüdav grill-liha on täitsa ontliku maitsega ning näiteks toorvorstikesi vaev…

Grillirubriik
Kerge kala

Maitsva ja hõlpsalt valmiva suveroa saab kalast. Igasugune kala, eriti aga filee valmib kiiresti, ei vaja pikka töötlemist ega keerukat maitsestamist. Pole põhjust peljata ka fileerimisel sissejäänud peeneid luid: need leiab hõlpsasti üles, silitades fileed sõrmega peapoolelt saba suunas.

Grillirubriik
Vardaroad

Toiduainete vardas küpsetamine on tore tegevus, milles on meeldival viisil ühendatud söögivalmistamine ja seltskondlik suhtlemine. Põhjamaa suvi on lühike ja pahatihti tujukas, kuid moekad lauagrillid, avatud köögid ja tõhusad õhupuhastid võimaldavad vardaroogi ühiselt valmistada ka siseruumides, ho…

Grillirubriik
Sõpradega grillimas

Mõnusa grillipeo korraldamine on imelihtne: lisaks mõnusale aianurgale on vaja vaid poes ära käia. Alljärgnevad toidukogused on mõeldud kaheksale või isegi kümnele. Etiketireeglid ja peened serveerimisvahendid jäägu sedapuhku kõrvale, esikohale tõusku rõõm koos veedetud ajast ning jagatud sööginaudingust.