Sõpradega grillimas

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Mõnusa grillipeo korraldamine on imelihtne: lisaks mõnusale aianurgale on vaja vaid poes ära käia. Alljärgnevad toidukogused on mõeldud kaheksale või isegi kümnele. Etiketireeglid ja peened serveerimisvahendid jäägu sedapuhku kõrvale, esikohale tõusku rõõm koos veedetud ajast ning jagatud sööginaudingust.

Isuäratav kuskussisalat

5 dl eeltöödeldud kiirkuskussi (couscous)
8 dl vett
soola

Kaste:

2 dl või rohkem ananassihoidise vedelikku
4 sl valget veiniäädikat
2 sl suhkrut
2 sl õli
2 tl riivitud apelsinikoort

Võimalikud lisandid:

3-4 väikest purki mahlas säilitatud ananassitükke (Diva)
300 g rohelisi viinamarju
2 väikest purki aprikoosikompotti
pisikesi kõvu tomateid
lavakurki

Olenevalt kasutatud lisanditest ja maitsestamisest sobib see tore salat lisandiks grillitud vorstikeste kõrvale või hoopis järelroaks. Viimasel juhul võiks kastmesse panna rohkem suhkrut, küllaltki eripärase aroomiga veiniäädikas aga asendada lusikatäie sidrunimahlaga.

Nõruta ananassihoidis. Kalla kuskuss soolaga maitsestatud, vulinal keevasse vette, kata kaanega ja tõsta pliidilt. Lase 5 minutit seista. Sega kastmeained kokku ja klopi hästi läbi. Tõsta paisunud kuskussiterad suure kahvli abil kohevaks, kalla juurde pool kastmest ja sega hästi läbi. Tõsta pooleks tunniks külma, võimaluse korral pane külmutuskambrisse. Poolita viinamarjad põigiti ja eemalda seemned. Lõika tomatid pooleks või neljaks, tükelda kompotipuuviljad või kurk sama suurteks tükkideks. Kalla ülejäänud kaste ja tükeldatud lisandid kuskussi peale ning tõsta alt ülespoole segamini.


Dipieine

Kurgidipp:

300 g kodujuustu
3 dl vedelat majoneesi
1 kurk
2 tl soola
paar suvisibulat
2 sl sidrunimahla
värsket tilli
jahvatatud paprikat

Vürtsikas dipp:

2 dl paksu hapukoort
2 dl vürtsikat salsakastet
soovi korral täiendavalt Cayenne’i pipart

Võimalikud lisandid:

värsked peenrast võetud porgandid
minut-kaks keedetud lill- või spargelkapsas
keedetud või grillitud värsked kartulid
varsseller
kreekerküpsised
kartulilaastud
maisilaastud
viinerijupid

Kurgidipi jaoks riivi kurk peene riiviga, sega soolaga läbi ja pane natukeseks sõelale nõrguma. Hõõru kodujuust läbi tiheda sõela. Lõika till kääridega peeneks, sibul koos vartega õhukesteks rõngasteks. Sega kõik ained kokku ja lase külmas maitsestuda. Vürtsikaks dipiks sega paks hapukoor kokku mõne paksu tükilise salsakastmega. Kui vürtsikust jääb väheks, lisa veidi Tabasco kastet või Cayenne’i.


Vorstieine

umbes 20 cm keeduvorsti

Täidis:

1 punane paprika
paar suvisibulat
1 purk valgeid ube tomatis

Kaste:

1 dl tshillisalsat
näputäis purustatud musta pipart
2 tl suhkrut
0,5 tl soola

Lõika paprika väikesteks kuubikuteks, sibul koos vartega õhukesteks rõngasteks. Sega täidiseained kokku, jättes mõned sibularõngad ja paprikatükid kaunistuseks. Lisa kaste ja jäta maitsestuma. Lõika vorstist umbes 1,5 cm paksused viilud ja grilli neid mõlemalt poolt paar minutit. Tõsta üks vorstiviil taldrikule, pane selle peale täidist ja kata teise vorstiviiluga. Serveeri kohe.


Grillitud topeltvõileivad

2 dl meelepärast pastakastet
purustatud musta pipart
kuivatatud basiilikut
1 pikk sai
16 õhukest viilu salaamit
300 g pehmemat juustu
4 suurt tomatit
1 dl oliiviõli

Jaga juust 16 õhemaks viiluks. Lõika tomatid põigiti neljaks. Lõika saiast diagonaalselt 16 ühe sentimeetri paksust viilu, määri igaühele paar teelusikatäit pastakastet. Soovi korral riputa kastmele veidi pipart ja basiilikut. Pane pooltele saiadele vorsti-, juustu- ja tomativiile ning kata ülejäänud saiatükkidega, kastmega pool vastu täidist. Pintselda pealmised saiaviilud õliga ja aseta, pintseldatud külg allpool, alumiiniumpannile või grillrestile laotatud fooliumile. Pintselda õliga ka pealmine pool ja grilli keskmisel kuumusel, kuni sändvitshide alumine külg pruunistub. Keera ringi ja grilli seni, kuni ka teine külg on pruunistunud ning juust hakkab sulama.


Grillitud fooliumikala

1 suur lõhe- või forellifilee
2 sl oliiviõli
1 dl sidrunimahla
peotäis siledaid petersellilehti
värsket tilli
2 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 porru või sibul

Lõika tugevast fooliumist 8 ruudukujulist tükki; tavalist fooliumi võta kahekordselt. Piserda ruutude serva veidi õli. Jaga filee kaheksaks osaks ja pane need õliga töödeldud pinnale. Klopi sidrunimahla hulka sool ja pipar, lisa oliiviõli ja peenestatud maitseroheline ning klopi hästi segamini. Nirista kalaportsjonid seguga üle; pane peale õhukesi porru- või sibularõngaid. Tõsta vaba fooliumiserv kala peale ja voldi kõik servad tihedasti kinni. Ära suru fooliumi liiga tihedalt vastu kala - nii võib aur pakendi lõhkuda. Grilli keskmisel kuumusel 8-10 minutit.


Lihapallivardad kuuma kuskussilisandiga


800 g hakkliha
2 dl riivsaia
3 dl vett
2 muna
2 suurt sibulat
2 sl pitsamaitseainet
1 tl soola
1 tl purustatud musta pipart
1 suur purk musti kivideta oliive

Kuskussisalat:

7 dl eeltöödeldud kiirkuskussi
1 l vett
2 tl soola
4 sl õli
2 suurt pakki (a 450 g) külmutatud köögiviljasegu (nt paprika-mais-porgand)
2 küüslauguküünt
4 sl sidrunimahla
1 tl soola
1 tl purustatud musta pipart
kuivatatud punet

Lisandiks:

1 pakk maitsestamata jogurtit
16 pikka bambusest grillimisvarrast

Pane bambusvardad külma vette ligunema, et need grillides ei süttiks. Kalla vedel jogurt kahekordse niisutatud marliga vooderdatud sõelale nõrguma. Valmista lihapallid: sega riivsai veega ja jäta paisuma. Lõika sibul võimalikult peeneks. Nõruta oliivid. Sega kõik ained peale oliivide ühtlaseks taignaks. Tõsta taigen küpsetuspaberile ja patsuta korrapäraseks nelinurgaks; jaga see 80 väikeseks ruuduks. Pane iga taignaportsjoni peale oliiv ja vormi taigen selle ümber piklikuks palliks. Torgi pallid põigiti varraste otsa ja grilli keskmisel kuumusel, kuni need on valmis.

Kui lihapallid hakkavad valmima, alusta kuskussi valmistamisega: aja vesi vulinal keema, lisa sool ja õli. Kalla juurde kuskuss, kata anum kaanega ning tõsta pliidilt. Viie minuti pärast tõsta paisunud terakesed kahvliga kohevaks. Vahepeal kuumuta suurel pannil õlis poolsulanud köögiviljasegu koos peenestatud küüslauguga, sagedasti segades. Sega kuum kuskuss ja köögivili, lisa ülejäänud ained. Paku varraste ja kuuma salati juurde veidi paksemaks nõrgunud jogurtit.


Grillitud banana split

8 mitte liiga küpset banaani
100 g pehmet magedat võid
1 liiter vanillijäätist
1 tuub Ohoj shokolaadikastet

Poolita koorimata banaanid pikuti ja määri igale lõikepinnale veidi võid. Aseta, lõikepind allpool, mitmekordsele fooliumile ja grilli keskmisel kuumusel ilma keeramata 8-10 minutit ehk kuni viljaliha on täiesti pehme. Aseta banaanipoolikud taldrikutele, lõikepind üleval, nii et otsad puutuvad kokku ja keskele jääb tühik. Tõsta vabale pinnale jäätisepalle, nirista jäätisele shokolaadikastet.


Grillitud õuna-kohupiima saiad

200 g toorjuustu või kuivemat kohupiima
4 sl pruuni suhkrut
16 õhukest koorikuta saiaviilu
4 keskmist õuna
natuke jahvatatud kaneeli
jahvatatud muskaati või ingverit
õli

Mikserda kohupiim või toorjuust 2 supilusikatäie pruuni suhkruga kohevaks ja kata saiaviilud saadud seguga Löö õuntest südamikud välja ja lõika imeõhukesteks ratasteks. Jaga need väikese ülekattega saiaviiludele ning riputa maitseainetega üle. Lao sändvitshid õliga määritud fooliumile või ühekordse kasutusega grillimisalustele. Grilli keskmisel kuumusel kuni alumine külg pruunistub, pruunista seejärel ka teine külg. Riputa saiadele pruuni suhkrut ja serveeri kohe.

Allikas: Eesti Naine
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa