Kerge kala

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Maitsva ja hõlpsalt valmiva suveroa saab kalast. Igasugune kala, eriti aga filee valmib kiiresti, ei vaja pikka töötlemist ega keerukat maitsestamist. Pole põhjust peljata ka fileerimisel sissejäänud peeneid luid: need leiab hõlpsasti üles, silitades fileed sõrmega peapoolelt saba suunas.
Üleküpsenud kala, eriti suurte kalade filee muutub kuivaks ja tuimaks ning laguneb. Et seda ei juhtuks, tuleb valmimisel pidevalt silma peal hoida. Paksude fileetükkide lahtiselt praadimisel või küpsetamisel keera teine külg kohe, kui küljelt selgesti jälgitav küpsemispiir hakkab jõudma keskkohani. Omakuumuse mõjul jätkub küpsemine veel mõnda aega.

Kala grillpannil
Sügavate ja teravaservaliste uuretega malmist grillpann on väärt kööginõu. Panni määrimiseks kasutatud õli jääb uurete põhja ning toit küpseb samuti kui grillimisel – kuumuskiirguse mõjul, puudu jääb vaid lõkkesuitsu aroom.
Kalaliblikate saamiseks lõika suure kala nahaga fileest 5 cm paksused lõigud. Poolita need, jättes naha läbi lõikamata. Ava lõige ja keera nahaga pooled vastamisi.
Väiksemate portsjonite saamiseks lõika filee küljest 2,5 cm paksused viilud ja eralda need seejärel nahast.
Tervest, roogitud kalast võib lõigata koos nahaga 2-3 cm paksuseid steeke, mille sisse jääb ka jupike selgroogu.
Väikestelt kaladelt eemalda pea, saba ja sisikond, soovi korral ka selgroog. Riputa rümba sisemusse veidi peent soola; soovi korral võid kalu pintseldada vähese õliga.
Määri grillpann õliga ja aja keskmisel kuumusel tuliseks. Küpseta väikseid kalu esmalt kolm, seejärel teiselt poolt kaks minutit. Kala täisküpsusest annavad tunnistust peaaegu iseenesest irduvad uimed.
Lõheliblikad vajavad eriti mahlase, pooleldi küpsenud tulemuse jaoks vaid 40-60 sekundit küpsemist kummaltki poolt.
Steekide küpsuse kindel tunnus on vabalt irduv selgroog, mis üldiselt eemaldataksegi enne serveerimist.
Maitsesta kala alles pärast küpsetamist. 

Küpsetamine süte kohal
õige mugavam viis kala õues küpsetada on fooliumis või küpsetuspaberis. Kala juurde võib panna porru- või sibularõngaid ning poolvalmis keedukartuleid ja köögivilju; lahjema kala peale ka veidi võid. Küpseta kalapakke keskmisel või madalal kuumusel 10-15 minutit.
Suurt nahaga kalafileed võib samuti küpsetada fooliumis. Nirista kalale sidrunimahla ja soola aseainena sojakastet, maitsesta sidrunpipra ja porrurõngastega. Filee küpseb umbes pool tundi.  
Terve kala küpsetamine otse sütel ajalehtedesse pakitult on väga muretu viis saada mahlast rooga. Eemalda pea ja sisikond, pese ja kuivata kõhuõõs ning hõõru soolaga sisse. Paki kala märga küpsetuspaberisse. Mähi pakk seejärel 10-12 suurde paariskülge, keerates ajalehed ükshaaval võimalikult tihedasti ümber kala. Pane pakk otse kustuvatele sütele, hõõguvate süte puhul aga restile; keera pakil aeg-ajalt teist külge. Kala on valmis umbes 30 minuti pärast, kui kogu ajalehepaber on söestunud.
Raamatuna avanev ja sulguv, käepidemega varustatud paarisrest hoiab väikesed kalad nagu räimed ja rääbised suurepäraselt paigal ja võimaldab neid küpsetada otse hõõguvatel sütel, mis annab eriti maitsva tulemuse. Määri paarisraam hoolikalt õliga ja lao kalad süsteemis “ühe pea ja teise saba” väikese ülekäiguga: iga kala paari miilimeetri ulatuses eelmise peale. Pane raam 30 sekundiks otse sütele, keera seejärel ringi ja hoia veel 30 sekundit. Tõsta raam grillrestile ja küpseta kumbagi poolt veel 1,5-2 minutit. Lao kalad kihtidena kaussi, raputades vahele peent soola. 15 minuti pärast on toit söömisvalmis.
Kalakujulise paariresti vahel on mugav küpsetada terveid suuri kalu või fileesid samal viisil kui tavalisel grillrestil. Raam hõlbustab kala ringikeeramist.

Kiire kalasuupiste

0,5 kg kalafileed (sobib ka räim)
1 sidruni mahl
1 dl valget veini
0,5 dl viinamarjaseemneõli
2 tl soola
1 tl suhkrut
purustatud musta pipart
peenestatud tilli
veidi peenestatud sibulat

Sega marinaadiained kaanega purgis ja raputa põhjalikult läbi. Eemalda filee(de) küljest nahk, lõika suur kala õhukesteks viiludeks. Pane kala kihtidena kaussi, nirista vahele ja peale marinaadi. Suupiste on toatemperatuuril valmis juba 30 minuti pärast, kuid saab parima maitse pärast paari tundi külmkapis. Serveeri koos värske kartuli ja leivaga.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa