Millist grilli valida?

Grillide valik on suur ning sobiva grilli leidmine ei olegi nii lihtne.
Müüakse elektrigrille, gaasigrille (sh laavakividega grillid) ja kõige rohkem kasutatavaid erinevaid puusöegrille: grillkarbid, kohvergrillid, kuppelgrillid ehk ufod, lahtised grillid ja paiksed grillahjud. Grillida on võimalik ka kaminas hõõguvate süte kohal.
PUUSÖEGRILLID
Puusöegrilli puhul on tegemist armastatuima, kuid rohkem aega nõudva grillimismeetodiga. Plussideks on süte kohal grillitud toidu asendamatu aroom ja maitse.
Tähtis on, et grillrest oleks reguleeritava kõrgusega – see võimaldab grillida õrnemat liha madalamal ja sitkemat kõrgemal kuumusel. Samuti saab nii edukamalt liha n-ö „ehmatada” ja järelküpsetada. Keskmine kuumus on ~ 10 cm kõrgusel tulest.
  • Ühekordsed grillikarbid
Kõige mugavam valik väljasõiduks. Grillkarp koosneb paksust fooliumvannist, kuhu on paigutatud söed ja mis on kaetud grillrestiga.
Selline karp sobib väiksemale seltskonnale ning peab grillimisel tekkivale kõrgele kuumusele vastu umbes tund aega. Suurema seltskonna või suurte toidukoguste jaoks varuge mitu karpi.
Karbid on üsna odavad ning neid võib leida igast paremini varustatud toidupoest.
Nende miinuseks on väike võimsus, samuti pole tegemist just ülearu keskkonnasõbraliku tootega.
  • Lahtised grillid
Jala ja/või ratastega, kuid ilma katteta aparaadid sobivad kasutamiseks eeskätt koduaias. Kindlasti valige niisugune mudel, milles küpsetamise kuumust oleks võimalik reguleerida resti vähemalt kahe, aga veel parem kolme erineva asendi abil.
Lahtisi grille on kehv kasutada tuulise ilmaga, kuna puudub kaas. Kui kuppelgrilli puhul tekkiva leegi summutamiseks piisab kaane peale asetamisest, siis lahtise grilli puhul tuleb kasutada veepudelit, õlut vms.
Lahtise grilli puhul võiks olla ümber grillresti madal terasplekist sein, et sädemed ei satuks lenduma ja et kuumus jaotuks ühtlaselt. Lisaks saab sellele asetada ka grillvardaid.
Lahtiste grillide hinnad kõiguvad palju, see sõltub ka lisavarustusest. Näiteks on võimalik ka patareitoitega pöörlev grillvarras.
  • Kuppelgrillid
On olemas erineva suurusega pealt kaanega kaetud grille, millest osadele on külge ehitatud ka grilli kõrval asuv tööpind. Laialt on levinud praktilised ja käepärased nn. kuppelgrillid (rahvakeeles ufod), millel on ümar kuplikujuline kaas. Suletud kaanega grillides on toidu valmimisaeg lühem ja söearoom tuleb tugevamalt esile. Neil on ka õhuavad, millega saab kuumust reguleerida. Suletud kaas muudab grilli väikeseks ahjuks.
  • Paikne grillahi
Iga hakkajam grillija on suuteline oma koduaeda ehitama lihtsa ja odava paikse grillahju. Koht olgu ohutuse huvides majast eemal, kuid mugavust silmas pidades siiski võimalikult köögi lähedal. Ahju ümbris võib olla tavalistest ja varem kasutusel olnud tellistest. Sisemine kiht seevastu peaks kindlasti olema uutest ja tulekindlatest kividest. Vanast küpsetusplaadist saab küttematerjali aluse, metallist praeahjurest aga täidab grillresti ülesannet.
 
ELEKTRIGRILLID
Elektrigrille on erineva suurusega ja neid on kerge käsitseda. Ei mingit tossu, suitsu ega jändamist süte, tule ja/või gaasiga. Väga mugav ja praktiline variant, kui halva ilma puhul soovitakse grillimist korraldada verandal või katusealuses.
Röstimisrestiga elektrigrillil püüab tilkuva rasva kinni veevann, kontaktplaadiga elektrigrillil valmib liha analoogselt grillpannil praadimisega.
GAASIGRILLID
Gaasigrilli populaarsus kasvab Eestis pidevalt. Restid lähevad silmapilkselt kuumaks, kuumust saab nuppude abil lihtsalt reguleerida ja grillimisega võib alustada praktiliselt kohe.
Enamasti on gaasigrillid varustatud kaanega, seega saab nendega ka praadida, küpsetada ja aurutada. On gaasigrille, mille külge on ehitatud keetmiskoht ja tööpind, kus saab valmistada lisandeid ja kastmeid. Osadel gaasigrillidel on lisaks grillimisrestile ka malmplaat.

Laavakividega
gaasigrill on üks parimatest, kuna laavakivid hõõguvad ja ei teki intensiivset leeki. Kivi tõmbab kuumuse endasse ja jaotab selle ühtlaselt. Laavakive võiks kord aastas vahetada või siis aeg-ajalt läbi keeta (~ iga kümnenda grillimise järel), sest grillimise ajal tilgub rasv kividele ja kivid kipuvad põlema. Samas on nii kergem ahju puhastada, sest rasv jääb kivide külge ja ei määri ahju.
Gaasigrillide puhul on miinuseks puusuitsu lõhna puudumine, plussiks aga mugavus, kiirus ja puhtus.
Õige valiku tegemiseks peaksite kõigepealt panema paika oma vajadused. Otsustage, kas tulevane aparaat hakkab teenima ainult oma peret või kavatsete hakata külalisi võõrustama.
Kui grillresti läbimõõt on vähemalt 50 cm, ei peaks te jänni jääma ka suurema seltskonna puhul.
Oluline on seegi, kas kavatsete aparaati kasutada vaid koduaias või soovite seda transportida näiteks suvilasse või piknikupaigale.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa