Elajas vardas

Autor: Harri Ilves
Terve loomakere vardas grillimine on kogemusi vajav ja aeganõudev tegevus. Ja see ei õnnestu kindlasti, kui ei ole selleks vajalike vahendeid ja tingimusi.
Aga kui tegu õnnestub, siis tasub see tegevus kuhjaga ennast ära. Tegevus iseenesest on pilkupüüdev ja liha saab maitsev. Vardakeerutaja vaev saab sööjate poolt kindlasti äramärgitud.
Vardas grillimiseks sobivad paremini noored seapõrsad ja lambatalled. Suurema looma grillimiseks vajate juba kogemusi, suuremaid vahendid ja palju aega.
Põrsa või lambatalle grillimine
5-7 kg loomakere
Jäme sool, purustatud must pipar
Kastmiseks
  • 0,5 l porterit või tumedat õlut
  • 1dl toiduõli
  • 6 sl fariinisuhkrut
  • 4sl soola
  • 4sl purustatud küüslauku
Tallekere maitsestatakse soola-pipraseguga nii seest kui väljast. Põrsas ainult seestpoolt.
Noored loomad ei vaja pikaajalist maitsestamist kuna nende liha on iseenesest õrn ja mahlane.
Grillimisvaras lükatakse täpselt selgroo alt läbi. Lihakere kinnitatakse varda külge kas lisavarrastega läbi lihakere ja grillvarda või seotakse traadiga nii, et ta ei hakkaks varda ümber keerlema.
Süüdake lõke ja oodake, kuni puud korralikult süttivad. Ei ole vaja oodata süte tekkimist,
Vaja ainult jälgida, et kuumus olek ühtlane ja küpsetamiseks sobiv.
Tõsteke varras koos loomakerega raamile ja alustage küpsetamist. Grillvarrast raami üles-alla tõstes ja varrast keerutades reguleerite vajadusel küpsetamiseks sobivat kuumust. Lihakeret kastmega määrides maitsestate liha ja väldite sellega samaajal liha kuivamist.
Grillimise ajal on soovitav vältida tuult. Tuul jahutab ja kuivatab. Nii ei saa liha kunagi küpseks.
5 kg põrsa grillimiseks kulub umbes 4-5 tundi. Põrsa väljaulatuvad osad nagu kõrvad, sõrad, saba võite kõrbemise vältimiseks keerata fooliumisse.
Kui lihakeret lahti lõigates selgub, et kõik liha ei ole veel küpsenud siis lõigake liha tükkideks ja küpsetage lihatükke grillil.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Rendie 17.veeb 2014 09:16
Taking the ovweivre, this post hits the spot
kiril 27.sept 2012 16:19
mina mäletan et piima-klimbisupi kõrvale anti leiba ja peale pandi kala... või pasteeti.
Siggggi 02.aug 2012 22:05
Jah, seda on kerge teha ja pakuti kull voi-saia korvale, kuigi saia peale laoti vurtsikilu. Minu lapsepolve toit. Ka ohtusook. Eks seda kuidas seda suppi soodi oli ehk iga pere enda eelistused. Ja vastavalt sellele on ka lastele, praegustele taiskasvanutele, see meelde jaanud. Vaga maitsev.
Kah üsna vana - 68! 04.juuni 2012 12:02
Olen olnud omal ajal - lapsena eriti - lausa "klimbihaige"! Mu kallid ema ja vanaema keetsid supile lausa klimpe juurde, sest teadsid, et - nüüd on naerukoht - jäävad muidu ise ilma! See käis tegelikult üsna lihtsalt: supi seest võeti keedu ajal juba valmis klimbid välja vaagnale ja muudkui lisati supisse uusi! Olen seda tööd isegi teinud.
Vana aja inime. 04.juuni 2012 10:45
Ühes piima-klimbisupi tutvustuses lugesim, et vanasti valmistati seda õhtusöögiks ja kõrvale anti või-saia. Kas nii kirjutataksegi ajalugu ümber? Piima-klimbisuppi võidi keeta pea igaks söögikorraks, tihtipeale pakuti seda külalisele. Taludes anti lähedastematele külalistele ilmtingimatta süüa, kui söögiajaks juhtus võõras majja saabuma, ka tema kutsuti lauda. Klimbisupi keetmine käis kiiresti ja sestap oli seda külalise puhul vähem tülikas valmistada. Või-sai kõrvaseks? Esimest korda kuulen. Kõrvaseks anti pannil praetud soolaliha või soolasilku. Mäletam, et soolasilguga olen seda suppi kunagi söönud aga maitse on ununenud, soolaliha piimasupi kõrvale on pea tänini klassikaline piimasupi kõrvane kui seda veel kellelgi olema juhtub aga või-saiast pole tõesti kuulnud.
1