Tooraine
Roheline peenral ja laual

Kevadel ja varasuvel on peenrad-aasad täis värskelt tärganud rohelist, pakkudes vitamiinisüsti talvest väsinud olemisele. Lahtised pirukad ja kerged salatid on mõnusad kaaslased päikselisele laupäevalõunale koduaias või piknikul. 

Tooraine
Teeme ise limoncello't

Kuulus Lõuna-Itaalia päritolu liköör sidrunikoortest ja kangest alkoholist on tõeline limpsimise jook. Eesti poelettidel pole selle napsi valik sugugi rikkalik, aga ka paljud Itaalia pered armastavad limoncello’t ise teha. 

Tooraine
Suvine ahjusalat lillkapsast

Kui suve teine pool tervitab meid värskete kodumaiste köögiviljadega, on aeg tarbida neid vitamiinidest pakatavaid vilju igal kujul. Lillkapsas on üks tõeliselt maitserohke köögivili, mida on hea süüa lihtsalt keedetuna killukese võiga, toorelt dipikastmega, popi püreesupina, üleküpsetatult juustuga…

Tooraine
Õhetav ja õhuline mündipesto

Mündipesto on üks tore variatsioon tavapärasest, kus küüslaugu teravust ja rukola vürtsikust tasakaalustab mündi tugev värskus. Kokku saab kombinatsiooni, mis sobib täiustama nii suppe, grillitud liha-kala, pastat või suupistena röstitud saia.

Tooraine
Igihaljas sidrun

Kui ruumis on piisavalt valgust, aga pole ülemäära palav ja kuiv, saab sidrunipuult saaki ka tubastes tingimustes. Urmas Laansoo annab head nõu. Tsitruseliste kulinaarseid väärtusi ei peegelda aga miski muu paremini kui salatid, kalaroad ja küpsetised. Maitsekrooniks on seekord aga Sidrunivõie vanil…

Tooraine
Lühikesed poisid ja pikkpoisid

Pikkpoiss on argitoit, millest igal perenaisel on oma salaversioonid. Lihtne, maitsev ja soodne on siinjuures märksõnadeks. Kui aga tekib tunne ja soov igapäevast traditsiooni veidi pidulikumaks muuta, ei pea kohe gurmeelettide juurde tormama, vaid piisab väikesest muudatusest, mis lööb silmad säram…

Tooraine
Hautatud pühadejänes

Jänese küpsetamiseks ei pea tingimata olema mõni püha või tähtpäev, hoopis see päev, mil jänest valmistatakse, ongi eriline! Metslooma lihale omaselt on ka jänese liha tume ja vintske ning ei meenuta grammigi seda vaakumpakendatud helevalget liha, mida supermarket lettidelt leida võime.

Tooraine
Kookospähkli teemadel

Kookospähkli helvestest teeme seekord komme, küpsiseid ja torti ning lisame sekka veel mõned ideed, kuidas kookost kui väärt taimset kraami köögikunstis enam esile tuua.

Tooraine
Vahutavad desserdid

Kolm pidulikku magusrooga Angelica moodi nippide ja soovitustega ja kõik puha munakollastest. Eks lähipäevil tuleb suurem Pavlova kookide küpsetamine ka tasakaaluks ette võtta. Aga enne seda sööme kreemised, vahuseid ja päikesekollaseid hõrgutisi.

Tooraine
Rohkem kui mahlatarretis

Tarretised ja tarrendid pole ainult pidulaua kaunistamiseks mõeldud. Neid on erilisel moel mõnus nautida ka kuumal suvel mõnel sulnil õhtupoolikul.

Tooraine
Mündised suvebriisid

Värske ja aromaatne piparmünt on väärt nii maitseõhutajana kui dekoratiivne materjal kookide, magustoitude, aga ka soolaste roogade kaunistamiseks.

Tooraine
Küpsetatud kartul või kartuliküpsetis?

Eestlaste kartulikummardamine on jõudnud nii kaugele, et mugulad pole ammu enam lihtsalt keetmiseks ja praadimiseks, vaid pakuvad rõõmu ka küpsetajale.

Tooraine
Juustud, mis hamba all kriuksuvad

Mõni juust sulab suus, teine on jälle kõva nagu kamakas. Kolmandad aga üllatavad hoopis kriuksuga. Just viimased me ette võtsimegi, sest toidule lisavad nad uudseid maitsenüansse.

Tooraine
Sealiha – jätkuvalt peamine liha meie toidulaual

Terve sügise kestnud sealihakampaania on palju kirgi kütnud. No kuidas ikka saab kogu siga, ninast sabani, toidus ära kasutada ja nii et veel hea maitseb?

Tooraine
Kotletisõbralik kanaliha

Kanaliha austajate suureks rõõmuks valmistame sel korral kotlette, mis mahlased ja sedavõrd isuäratavad, et pööravad kotletiusku terve perekonna.

Tooraine
Kingitused merelt

Meri toob toidulauale rohkemat kui vaid kala ja õnneks on kõiksugu mereannid krevettidest kaheksajalgadeni saadaval meiegi poodides. Külmletist võetuna pole ka nende hind nii krõbe ja valmistamiseks ei kulu pikki tunde.

Tooraine
Räim, mõnusalt kodune kala

Rahvuskala räim on eestlase toidulaual olnud sajandeid ja kõiksugu peenemad kalad ei ole suutnud seda aukohalt tõrjuda. Seda põhjusega – universaalset räime sobib panna nii supi kui ka salati sisse.

Tooraine
Kaelakarbonaadist

Sea kaelakarbonaad on toiduvalmistamisel enim kasutatav tükiliha Eestis!

Tooraine
Väike retk võileiva minevikku

Ajaloost on teada, et juba õige ammu hakati tortiljasid, naani, lavašši ning teisigi põhiliselt veest ja jahust koosnevaid lameleibu kasutama muude toiduainete pakkimiseks ja rullimiseks.

Tooraine
Leivajääkide kasutamisest

Igasuguste, eriti aga külalistele serveeritavate võileibade ja võileivatortide tegemisel jääb järele hulgaliselt leivakoorikuid ja servi. Jäägid võite mõistlikult ära kasutada, selle asemel et need salamisi prügikasti poetada.

Tooraine
Suupärane surimi

Surimi pärineb Jaapanist ning tähendab valgest kalast kindla meetodiga valmistatud hakkliha. Sellest valmistatakse palju erinevaid tooteid, mis on nii maitselt kui tekstuurilt sarnased koorikloomadele (krabid, vähid, krevetid).

Tooraine
Tordiks meisterdatud leib

Tort kuulub kahtlemata eestlaste peolaua juurde. Au ja kiitust väärib perenaine, kes tahab ja suudab isetehtud võileivatordiga oma peret ja külalisi üllatada.

Tooraine
Hakkliharoa valmistamisel pole tingimata nuga vajagi

«Tänaseks on Eesti toidulaud kujuteldamatu ilma hakklihata, täpsemalt koduse hakklihata, » ütleb ASi Valga Lihatööstus liha müügijuht Valmar Kukk.

Tooraine
Hakkliha termineid

Veisehakkliha – nagu nimigi ütleb, on veiselihast. Rasvasisaldus ei tohi ületada 20%.Seahakkliha sealihast.

Tooraine
Virkade võrratud universaaljuurikad, laiskade igavad universaalmekid

Küllap on paljud tänased köökmeistrid teinud läbi niinimetet universaalmaitseainete etapi. Mi…

Tooraine
Želatiini nähes tarduvad kõik!

Hulk näpunäited želatiini õigeks kasutamiseks

Tooraine
Tofu, elamusi pakkuv toidukameeleon

Tofu on toiduaine, mida ühed ülistavad taevani, samal ajal kui teised selle täiesti maatasa teevad. Eestlased on ta siiani suhteliselt külmaks jätnud, ent sojaubadest valmistatav juustulaadne toode võib sööjat tänu selle õigele valmistamisele üpris meeldivalt üllatada.

Tooraine
Suvikõrvits ehk rullkõrvits ehk kabatšokk

Piklikku, silindrikujulist suvikõrvitsat ehk kabatšokki on keeleinimesed hakanud teistest sama liigi esindajatest eraldamiseks nimetama rullkõrvitsaks. Tasub meelde tuletada, et on olemas ka lame taldrikkõrvits ehk patisson ning spagetikõrvits, mille sisu tõesti meenutab spagette ning on kasutatav…

Tooraine
Rieska ehk lapi leib

Põhjanaabrite traditsiooniline "rieska" on jõudnud ka meie toidupoodidesse.

Tooraine
Presto Pesto

Traditsiooniliselt koosneb pesto basiilikust, piiniaseemnetest, küüslaugust, Pecorino Sardo või Parmeggiano Reggiano juustust ning oliiviõlist.

Tooraine
Kokakunsti veteran

Maailmas on neid palju erinevaid, mõni kuulsam kui teine, aga kasutust leiavad nad laialdaselt kõik. Jutt käib äädikast.

Tooraine
Bataat - on see kartul või porgand?

Maguskartul ehk bataat pärineb nagu kartulgi Lõuna–Ameerikast. Nimi maguskartul tuleb kartulist oluliselt suuremast suhkrusisaldusest.

Tooraine
Porgandi sugulane pastinaak

Laialt tuntud juurvili, mida miskipärast veel Eestis palju ei kasutata, kuigi meie kliima on tema kasvatamiseks igati soodne.

Tooraine
Koriander, kinza, Hiina petesell - heal lapsel mitu nime

Koriander on üks vanemaid maitseürte. Eestis müüakse tihti kinza nime all, kuna kinza tähendab vene keeles koriandrit. Koriandrit nimetatakse Aasia köögis ka Hiina peterselliks.

Tooraine
Võtame lamba osadeks

Lambaliha on hõrk tooraine, millest saab nii lihtsaid argiroogi kui pidulaua kroone. Milliseid tükke lambast saadakse ja mida nendega tehakse? Võtame lamba pulkadeks lahti.

Tooraine
Kui spargel poes, siis kevad käes

Spargel [Asparagus officinalis] on kevade esimene köögivili ja tõeline delikatess. Kasulik ja kalorivaene, mida värskem, seda parem.

Tooraine
Sojakastmed - lahutamatu osa Aasia köögist

Sojakaste on Aasia kokanduse tähtsaim maitseaine.

Tooraine
Juust - nauding Lääne-Aasiast

Eestlane sööb aastas keskmiselt kõigest mõned kilod juustu. Mida aga rikkalikult juustuletilt eelistada?

Tooraine
Isikupärased Eesti juustud

Eesti juustude valik on viimasel ajal läinud üliheaks. Ärgem jätkem vanu tuntud juustusorte vaid võileivale, need väärivad kohta ka kõige peenemates roogades.

Tooraine
Tunne toitu - baklažaan ehk pommu

Atraktiivse välimusega baklažaan ei ole toorelt söödav. Suurepärase maitse saab ta alles pärast kuumtöötlemist, eelistades kaaslastena oliiviõli, küüslauku ja vahemerelisi ürte.

Tooraine
Hakkliha lähivaates

Erinevatest lihaliikidest, sealhulgas ka lamba- ja vasikalihast saab igaüks oma soovi järgi v…

Tooraine
10 kepsakat kartuliideed

Unusta kartulivabad dieedid ja naudi omamaist mugulat nii krõbedal kui ka kreemisel moel.

Tooraine
Kasulikke teadmisi kartulist

Kartul on Euroopas väga populaarne ning sellest valmistatakse kõikvõimalikke kartulitooteid nagu kartulikrõpsud, friikartulid ja pulbrist kokkusegatav kartulipuder. Sellised tooted on aga suure rasva- ja soolasisaldusega, mistõttu on mõistlik võimaluse korral ise kartuliroogasid valmistada.

Tooraine
Kalkun - mida ostmisel silmas pidada?

Mida terve kalkuni ostmisel silmas pidada?

Tooraine
Kodujuust

Kas rohkem juust või kohupiim…

Tooraine
Keefiri põnev päritolu

Keefir kui hapendatud piimajook pärineb algselt arvatavasti Kaukaasiast, kus seda kääritati kitsemaost tehtud kotis, mis suvel rippus õues, talvel aga soojades siseruumides.

Tooraine
Keefiri juuretis

Nüüdisajal kasutatakse keefiri valmistamiseks segajuuretist, mis sisaldab piimhappebakterite (laktobatsillid, laktokokid) kõrval ka erinevaid pärme, äädikhappe- ja aroomi tekitavaid baktereid.

Tooraine
Mida võiks arvestada juustu ostmisel ja säilitamisel?

Tarbija saab juustu enne ostmist hinnata vaid välimuse alusel, lähtuvalt eeskätt juustu augustusest. Olenevalt sordist on mõnes juustus augud suured ja hõredalt paiknevad, teises aga väikesed, kuid neid on seevastu ohtralt.

Tooraine
Juustu päritolu ja ajalugu

Juustusortide paljusus põhineb nende teatud erinevustel. Põhiolemuselt on juustud suhteliselt sarnased ja järgnev ongi juustu, piimatoodete tippesindaja, koondportree.

Tooraine
Probiootiline keefir

Populaarne tegija toiduletis – probiootiline keefir