Erinevaid nisusorte

Autor: Maire Suitsu
Kulinaarsete kasutusvõimaluste põhjal jaguneb nisu kolme suurde põhikategooriasse: harilik ehk pehmenisu, kõvanisu ja durumnisu.
Pehmenisu on madala proteiinisisaldusega (8–10%) nisu, mis kasvab ka meie põldudel. Sellest nisust jahvatatud jahus on vähe gluteeni (vt Jahu) ning seetõttu sobib see eeskätt pehmete ja habraste küpsetiste valmistamiseks. Kõvanisu (proteiini 10–14%) kasvab ainult soojemas kliimas, sisaldab rohkesti gluteeni ning on seetõttu sobiv pärmitaignast toodete küpsetamiseks. Durumnisu on tegelikult kõvanisu eriliik, mis sisaldab küll rohkesti gluteeni, kuid küpsetisteks ei sobi. Selle asemel jahvatatakse durumnisust jahu nimega semolina, mida kasutatakse maitsvate, keetmisel hästi vormi säilitavate pastatoodete vormimiseks.
 Lisaks jahule on nisu võimalik osta ka tervete terade, purustatud terade ehk mitmes jämedusastmes nisutangude ja bulguri või kuskussi kujul. Kamut ja spelt. Läänemaailmas teevad muude tervislike toiduainete kõrval ilma ka kamut ja spelt. Neist esimese terad leiti ühest Egiptuse muistsest hauakambrist, teine aga on taas valgusvihku tõstetud tuhande aasta tagusest unustusest. Mõlemad teraviljad sisaldavad küll gluteeni, kuid see on hästi talutav ka gluteenitalumatuse all kannatajate ehk tsöliaatikute poolt. Mõlemat toodet on meist lääne pool võimalik osta nii tervete terade, helveste kui jahu kujul.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Pisike 13.sept 2009 15:14
Aga kuidas need kreemid veel tekivad?
infik 08.sept 2009 16:48
nämma:)
1