Alkohol toidus

Alkohoolsed joogid, õigemini nende maitse ja aroom on mitmete roogade puhul oluliseks maitse- ja lõhnakomponendiks.
Alkohoolsed joogid, õigemini nende maitse ja aroom on mitmete roogade puhul oluliseks maitse- ja lõhnakomponendiks.

Kangus kaob. Kuumadest roogadest haihtuvad likööri, brändi või veini kraadid umbes minuti jooksul, õlu vajab selleks 30 sekundit. Appi võib võtta ka nina. Kui roast kerkiv aur ei tundu ninasõõrmetes enam torkivana, on alkoholist jäänud vaid maitse.

Kasutamine. Punast veini võite pruukida tumedates lihakastmetes ja -hautistes, valgest veinist valmistage kuulsat veini-munavahtu zabaglione (vt märksõna). Kangemaid alkohole ja likööre kasutatakse kõige enam boolide, puuviljasalatite, kookide-tortide, külmade magusroogade nagu kreemide, tarretiste, parfeede, sorbettide, musside ja jäätiste koosseisus. Eriti ohtralt kulub alkoholi niisuguste kuulsate küpsetiste nagu baaba ja savarään immutamiseks (vt märksõnad). Külmutatud roogades aitab kange alkohol lisaks maitsenüansi andmisele ka parendada külmutamisel tekkivate kristallide struktuuri.

Valimisel lähtuge põhimõttest – mis ei kõlba joomiseks, ei kõlba ka toidusse. Brändi, viski, vein või liköör ei pea olema eriti kallid, kuid olgu ikkagi kvaliteetsed. Alati võib kasutada pudelisse jäänud veinijääke, kuid need tuleb selleks kohe külma hoiule panna, et vältida käärimist ja liisumist.

Doseerimine: pigem vähe kui ülemäära palju. Alustage ühe lusikatäiega ja maitske siis rooga. Kui peate vajalikuks, siis suurendage kogust ja maitske jälle.

Ohutusnõuded. Alkohol, eriti kange, süttib kuumuse mõjul kergesti, seetõttu lisage alkohol kuumadesse roogadesse alati alles pärast anuma pliidilt tõstmist, lahtisest leegist eemal ja väga ettevaatlikult.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
kata 19.sept 2009 18:46
no täielik käkk :( :N
717 19.sept 2009 14:48
maitsev
Ivi 18.sept 2009 12:17
Lihtne, maitsev!
rando 24.juuli 2009 19:11
oi taina taina tam tam
AiliV 18.veeb 2009 16:42
Väga hea taigen,saab õhuline kui rullid lahti ja jälle kokku umbes 8 korda.Võiks lisada ka sutsuke küpsetuspulbrit jahule.Tegin sellest napoolioni koogi ja sai väga hea.:)
Feen 21.märts 2006 00:34
Alkoholi põletamine on igati põnev tegevus, maitse ka jääb ka enamasti hea ning silmailu kõvasti. loomulikult tuleb olla ettevaatlik, kuid väga enesekindel ning paanikasse ei tohi sattuda ka siis kui esmane leek tõuseb paari meetri kõrgusele. Ja marinaadid ning alkoholid, nt siider või vein, või liköörid. Nende kasutamine võib vaga häid tulemusi anda Lisaks võib alkoholi marinaadides kombineerida mooside ja mahladega.
Hiiutar 30.okt 2005 12:32
Jah, minu elukaaslane armastab ka vahel vorsti peale moosi panna :S Ise olen pisut konservatiivsem... makaronid moosiga pole ka minu rida :)
tegelinski 29.okt 2005 21:28
Sinu katsetused meenutavad mulle üht pealtnähtud leivasöömist. Noormees pani leivale paksu korra võid, siis paksult soola ja siis paksult suhkrut.. see pidi tema maiuspala olema. Mina pole riskinud proovida, aga kui sina juba proovimise peal oled... :)
1