Keefiri põnev päritolu

Autor: Piimaliit
Keefir kui hapendatud piimajook pärineb algselt arvatavasti Kaukaasiast, kus seda kääritati kitsemaost tehtud kotis, mis suvel rippus õues, talvel aga soojades siseruumides.
  • Keefir kui hapendatud piimajook pärineb algselt arvatavasti Kaukaasiast, kus seda kääritati kitsemaost tehtud kotis, mis suvel rippus õues, talvel aga soojades siseruumides. Joogi valmistamiseks valati looma maost tehtud kotti kitsepiim, mille valgud kalgendusid mao ensüümide toimel ja jook hapnes erinevate mikroobide mõjul. Valminud jook eemaldati maost, millesse valati jälle uus piim ja kogu tsükkel kordus. Hiljem valmistati keefiri kas loomanahkadest õmmeldud kotis või puust tünnis.
  • Ühe ammuse legendi kohaselt usutakse, et keefiri juuretisel on lausa taevalik päritolu, sest keefiriseened pärinevad väidetavalt prohvet Muhamedilt endalt, kes lõi selle joogi alkoholi tarbimise vähendamiseks. Kaua aega valdasid keefiri valmistamise saladust vaid Elbruse mägikülade elanikud, kusjuures lisaks kitsepiimale kasutasid nad lähteainena ka lehma- ja lambapiima.
  • Kuuldused mägilaste hapendatud piimajoogi tervistavast mõjust levisid kaugele ja mujalgi taheti keefiri valmistada. Puudus vaid juuretis, mis piima keefiriks muudaks. Juuretise ehk nn keefiriseente hankimine polnud sugugi lihtne, sest mägilaste seas valitsenud uskumuse tõttu ei tohtinud juuretist müüa, vahetada ega kinkida. Pärast pikki läbirääkimisi ja isegi sõjaväe sekkumist jõudsid keefiriseened lõpuks Moskvasse, kust selle joogi valmistamine levis 19. sajandi keskel tasapisi ka teistesse piirkondadesse.
  • Eestlastele oli keefir tuntud juba 19. sajandi lõpul, esimene seda jooki tutvustav eestikeelne kirjutis ilmus 1889. aastal. Laiema leviku võitles keefir endale välja 20. sajandi algul, mil seda hakati kutsuma rammupiimaks ning ajakirjanduses anti ülevaateid selle koostise, koduse valmistamise ja kasutamise kohta tervise parandamise eesmärgil. Keefir polnud algselt sugugi odav jook, selle hind oli piimaga võrreldes lausa kolm korda kallim.
  • MINU HINNE
    KOMMENTAARID
    Lisa kommentaar
    Nimi:
    Sisu:
    Lisa
    Rennu1234 18.okt 2006 18:20
    Väga head võib panna rohkem muna ja vähem kohupiima aga ikka on head.
    tipsy 04.veeb 2005 19:35
    selle retsepti järgi tulid väga head pannkoogid
    1