Kala ja kalatoidud

Kalatoitude valmistamise põhitõed.
  • Kalad tuleb puhastada kohe, sest nad riknevad kiiresti.
  • Kala on otstarbekas puhastada paberil.
  • Ära keeda kalapuljongit kauem kui 25 minutit, muidu jääb puljong hägune.
  • Kalaliha laguneb keetmiselkiiresti, sellepärast tuleb kalu keeta vaevu keevas vees.
  • Et kala praadimisel vähem lõhnaks, tuleb teda pesta soolveega ( 1 teelusikatäis 1 liitri vee kohta).
  • Heeringa jt. kalade lõhna saab kätelt ja nõudelt eemaldada lahja äädikalahusega pestes.
SOOLATUD KALA LEOTAMINE Soolatud kala sisaldab 10-20 % soola. Toiduvalmistamiseks võib kala sisaldada soola, olenevalt kuumtöötlemiseviisist 3-5%. Liigne sool tuleb eemaldada leotamisega. Enne leotamist aseta kala 30-50 minutiks külma vette. Seejärel puhasta kala soomustest, eemalda uimed, saba ja pea. Suuremad kalad lõika piki selgroogu pooleks. Kala võib leotada vahetavas või voolavas vees. Kala leotamine vahetatavas vees. Pane kala külma vette (1 kg kala kohta 2 liitrit vett). Vett peab vahetama, ühe, kahe, kolme ja kuue tunni järel. Suvel tuleb vett jahutada jääga, sest vee temperatuur ei tohi olla üle 12º C. Leotamise ajal peab väiksemaid kalu segama. Väga soolaseid kalu peab leotama kauem. Sel viisil kalade leotamisel on ka üks puudus, et sool ladestub vette ja leotamine aeglustub. Kalade leotamine voolavas vees. Pane kalad puu rrestile valamusse, ava kraan ja lase vesi pidevalt kaladele voolata. Heeringaid võib leotada mitut moodi. Terveid heeringaid leota vees, nahata heeringaid kas külmas vees või rõõsas piimas.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
AIRIIRIA 12.nov 2008 13:38
KASVATAN KA NEID
nukuke1 19.okt 2005 18:44
huvitav.aga jah-reeglid-kuid siiski kõrgem hinne.
Sonera 18.okt 2005 22:59
Tundub hea väljanägmisega küpsetised aga ... ettenähtud toiduained, reeglit on rikutud :)
paprika 18.okt 2005 16:18
Sama kommentaar- toit kindlasti maitsev, kuid pole peetud kinni reeglitest :(
ingel 18.okt 2005 10:52
Selle retsepti järgi valmistatud toit on kindlasti väga hea ja maitsev, kuid etteantud koostisaineid on veidike liiast tulnud, kahjuks.
lill 17.okt 2005 08:13
Kindlasti on see retsept ja ka tulemus väga hea aga siin on üks aga. Meile oli etteantud toiduained ja selle kohapealt on nüüd küll pahasti. Muna on puudu ja piim,või, ananass on ained mis on omalt poolt lubatud aga tegelikult oli lubatud ainult üks toiduaine.Nüüd vist olin küll liiga karm ja paha ja süda tilgub verd.
tegelinski 17.okt 2005 00:11
Või, sibul, piim, ananass… kas lisaaineid pole liiga palju saanud? Aga ei ma usu, et see maitseomadustele halvasti mõjuks :)
lookas 16.okt 2005 23:03
Sink ja ananass on alati sinasõbrad- vaja kindlasti proovida!
neksu 16.okt 2005 19:30
Väga huvitav idee
Põlleke 16.okt 2005 16:57
Päris huvitav lahendus pizza küpsetamiseks.
rukkilill 16.okt 2005 11:30
Tundub hea olevat,just see ananassi kooslus teebki ta eriliseks hõrguks.
jutita 16.okt 2005 08:38
Mõtlesin et miks teod aga............. -
kuna sees on ananass minu lemmik puuvili siis hinne on just selline.
1