Moekad kaerahelbed

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Kaer kui ammu tuntud ja igapäevane teravili kipub jääma uuemate toiduainete varju, vajades ikka ja jälle meeldetuletamist. Eriti nüüd, mil huvi toidu tervistavate omaduste vastu kasvab pidevalt.
Kaerajahu ja kaerahelbed pakuvad rikkalikult ja organismile soodsas vahekorras süsivesikuid, väärtuslikke valke, kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Eriti väärtuslikuks peetakse kaera lahustuvaid kiudaineid, millest seedesüsteemis tekib geeljas mass. Toiduenergia vabaneb sellest ühtlaselt ja aeglaselt, pikendades täiskõhutunnet kuni nelja tunnini ning aidates vältida ülesöömist. Veelgi tähtsam aga on, et see mass suudab endaga siduda ja viia organismist välja suurel hulgal halba ehk LDL-kolesterooli ning osaleb aktiivselt vere suhkrusisalduse reguleerimisel. Ohtrasti leidub kaeras ka lahustumatuid kiudaineid, mis aitavad tõhusalt vältida kõhukinnisust.
Kaerahelveste ainus puudus on tagasihoidlik maitse koos mitte just pilkupüüdva välimusega. Õnneks annab neid puudusi edukalt parandada. Kaerapudru välimust ja maitset saab turgutada puuviljade ja marjade või mahlade abil. Eriti uudsed ja põnevad on keetmata toorpudrud. Kaerahelvestega saab edukalt jätkata hakklihatainast ning rikastada küpsetisi, sealhulgas pannkooke. Sidumiseks vajaliku kleepvalgu puudumise tõttu tuleks kaerahelbeid kasutada tainas koos nisujahuga.

Kihiline kaerahelbemaius


4 dl suuri kaerahelbeid
1 dl suhkrut
4 dl külmutatud mustikaid, vaarikaid või pohli
400 g paksu maitsestamata jogurtit
Kuumuta kaerahelbeid ja suhkrut pannil pidevalt segades kuni kuldpruuni värvuseni. Lase veidi jahtuda ning jaga nelja kausikesse. Laota helvestele külmunud marjad, viimaseks kihiks pane toasoe jogurt. Serveeri veidi aja pärast, kui marjad on sulanud.


Keetmata kaerapuder puuviljadega


7 dl piima
3 dl kaerahelbeid
1 banaan
1 apelsin
1 karp (227 g) purustatud ananassi
3 sl suhkrut
Koori ja tükelda puuviljad. Sega kõik ained kokku ja lase vähemalt 15 minutit külmas seista. Enne serveerimist sega uuesti läbi. NB! Valmispuder säilib külmkapis kuni piima viimase kasutuspäevani.


Banaanipannkoogid


5 dl petti või keefirit
2,5 dl kiirkaerahelbeid
2,5 dl jahu
1 tl söögisoodat
1 tl soola
2 muna
2 sl õli
2 suurt küpset banaani
Sega helbed hapupiimaga ja lase 15 minutit seista. Sega suuremas kausis jahu sooda ja soolaga, lisa helbesegu. Klopi munad õliga läbi ja lisa tainale koos väikesteks tükkideks lõigatud banaanidega. Kui tainas tundub paks, lisa veidi vett. Küpseta koogid mõõdukal kuumusel läbiküpseks väikesel omletipannil või õõnsustega pannkoogipannil.


Shokolaadi-kaerahelbepallid


100 g toasooja magedat võid
1,5 dl suhkrut
3 sl kakaopulbrit
1 tl vanillsuhkrut
2 sl vett, kohvi, brändit, rummi või likööri
5 dl kiirkaerahelbeid
Kaunistuseks:
kookoshelbeid, pärlsuhkrut, seesamiseemneid või peenestatud mandleid
Vahusta või suhkruga, lisa kakao, vanillsuhkur, vesi ja kaerahelbed. Vormi segust kuulid ja veereta neid meelepärases kaunistuses. Säilita külmas. Maius talub hästi ka külmutamist ning pehmeneb toatemperatuuril kiiresti söömiskõlblikuks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
soorebane 28.jaan 2009 19:25
Seda retsepti olen kasutanud korduvalt. Fantastiliselt hea.
1