Pastade paraad

Allikas: Eesti Naine Autor: Maru
Naljakas, kuidas aja muutudes on sõna “makaron” asendunud sõnaga “pasta”! Praegu suudab itaaliakeelsete pastanimetuste taga peituvat krussis või keerdus jahutoodet ära tunda suurem osa eestlastest. Ja enam ei pea lasanjet tegema potitäiest keedetud spagettidest.
 

Penned baklazhaani, tomati ja mozzarellaga


400 g pennesid
paar lonksu oliiviõli (nt basiilikuga Oliviat)
1 prink baklazhaan
2-3 küüslauguküünt
1 sibul
jupp tshillit
800 g tomateid või 2x400 g purustatud tomatit
rohkelt värsket basiilikut
soola
pipart
1 spl Demerera suhkrut
200 g mozzarellat
Prae küüslauk, sibul ja tshilli pannil kuumas õlis kuldseks. Haki prink mustjaslilla nahaga baklazhaan kuubikuteks ning kukuta samuti pannile. Keeruta kuubikuid energiliselt (nii et ükski külg ei jääks õlisse laisklema).
Oktoobri alguses tühjendatakse kasvuhooned tomatitaimedest ja viimased viljad lähevad loosi. Seega haki neist sektorid ning lükka pannile. Kui päris tomateid ei raatsi panna, sobib ka poekonserv.
Keeda penned vastavalt pakil olevale juhendile. Kurna, ent jäta pisut keemisvett potti alles. Kummuta penned potti tagasi, vala paar lonksu oliiviõli ja sega.
Samal ajal peaks tomatikaste valmis olema. Tee maitsekorrektuur suhkru, pipra, soola ning värskete basiilikulehtedega. Vala penned kastmele ning sega läbi.
Palu kõik lauda ja rebi pannile viimaseks viimistluseks mozzarella – lase mõni hetk sulada ning serveeri kohe. Mozzarella hakkab kuumuses sulama ja taldrikule jõudmise ajaks on kõik tipp-topp valmis. Kui lapsed muidu ehk tõrguvad baklazhaani ees, siis nüüd söövad nad seda isuga.


Farfalle kalkuni, astelpaju ja virsikuga


400 g farfallet
350 g kalkuni rinnaliha
3-4 küpset virsikut/ aprikoosi/ nektariini
rosmariini
1 sidruni mahl
3 spl Worcestershire’i kastet
2-3 kanget Eesti küüslauguküünt
jupp tshillit
1 purk kondenspiima (suhkruta!)
200 g suitsujuustu
astelpajumarju

Lõika kalkuni rinnaliha pisemateks tükkideks. Maitsesta rosmariini, sidrunimahla ja Worcestershire’i kastmega ning jäta pooleks tunniks marineerima. Haki küüslauk ja tshilli, aja pann kuumaks ja vesi potis keema ning keeda lipsukesed al dente (väljast pehme, hamba all kergelt krõmpsuv).
Prae õlis küüslauk ja tshilli. Viska sekka kalkunitükid ja prae kuldseks. Poolita virsikud, rebi pisemateks tükkideks ja lisa praetava hulka. Kurna farfalle (jäta pisut keeduvett alles) ja kalla kogu kupatus pannile. Ava purk suhkruta kondenspiima – see on maailma lihtsaim viis saavutada imehea pastakaste – ning vala kõige peale. Sega ja keera seejärel tuli tasemaks. Rebi toidu sekka rosmariinilehti ja puista peale suitsujuustutükke.
Serveeri värskete astelpajumarjade (nende C-vitamiinisisaldus on tohutu) ja küpsete virsikutega.


Imemaitsev safrani-fusilli


peotäis fusillit
soola
1 spl võid
2,5 dl vahukoort
tsipake safranit
värskelt riivitud muskaatpähklit
150 g Parmesani juustu
soovi korral kukeseeni
Kollaste vahtralehtede auks sobib üks igati hõrk kuldkollane pasta, milles viimased sellesügisesed omakorjatud kukeseened.
Aja vesi potis keema ja puista sekka soola. Peotäis fusillit (võid kasutada ka mis tahes teist pastat) sisse ja valmista al dente. Kuni pasta keeb, lahusta safran vahukoorega. Kurna fusilli, ent jäta pisut keeduvett põhja alles. Lisa sinna tükike võid. Kalla üle vahukoorega ja sega. Keeruta niikaua, kui vahukoorest on saanud kreemjas kaste. Seejärel vala sekka võis praetud kukeseened. Riivi pisut muskaatpähklit ja tõsta taldrikule. Puista üle riivitud Parmesani juustuga. Lihtne ja imeline, lausa kuninglik.


Kõrvitsaravioolid


600 g kõrvitsat 
2 spl mett
riivsai (vastavalt vajadusele)
tüümiani
0,5 tl jahvatatud koriandrit
rosmariini
soola
sidruni riivitud koort
pipart
1,5 dl riivitud Parmesani juustu
3 spl seesamiseemneid
6 spl võid
muskaatpähklit
toorsuitsusinki
0,5 dl seedermänniseemneid
punt rukolat
Pastatainasse:
300 g durum-nisujahu
4 muna
Lõika puhastatud kõrvits kangideks ja küpseta ahjus pehmeks 180º C juures. Seejärel jahuta kõrvits ning eemalda selle koor. Suru viljaliha kahvliga katki, lisa mesi, saiapuru, seesamiseemned, ürdid, riivitud sidrunikoor ja Parmesani juust. Raputa soola ja pipart.
Valmista pastatainas nii, et valad jahu lauale, teed keskele süvise ning lööd sinna munad. Alusta munade ja jahu segamist arglikult ning sõtku tainas elastseks (olenevalt munade suurusest lisa kas jahu või kasta käsi korraks vette – nii saad just parasjagu niiskust juurde).
Rulli tainas imeõhukeseks. Neil, kel kodus pastamasin, on tuntav eelis, kuna masin võlub taina mõne hetkega õhukeseks. Käsitsi rullides võtab see mõnevõrra aega ja ihurammu, ent ei murra konti.
Tõsta lusika abil õhukesele tainaribale kõrvitsasegu, jättes umbes neljasentimeetrised vahed. Lillepritsist piserda õrn veepilv (Võid kasutada ka pintslit. Mina olen veepritsi otstarbekuses ammu veendunud.) ja tõsta teine, sama suur tainatükk esimesele otse peale. Vajuta sõrmedega kinni, aga ära suru töntsiks! Nüüd lõika vahendeid vabalt valides tainast ruudukesed (kuidas just oskad: siksakilise või lainelise äärisega). Tõsta ravioolid õrnalt soolasesse keevasse vette ja keeda 3-4 minutit.
Samal ajal prae pannil toorsuitsupeekoniribad, krõbedad ja maitsvad, koos seedermänniseemnete ning värskelt riivitud muskaatpähkliga.
Serveeri ravioolid, tõstes neile praetud peekonit, värsket rukolat ja head Parmesani juustu.


Tühja kõhu lasanje


2 sibulat 
2-3 küüslauguküünt
350 g vasika- või lambahakkliha
jupp tshillit
1 peotäis läätsi
3-5 spl Worcestershire’i kastet
2 spl sojakastet
1 spl inglise sinepit (seemnetega)
1 sidruni koor
800 g purustatud tomateid
pastaplaate
400 g tavalist juustu
250 g mozzarellat
250 g hapukoort
4 dl vahukoort
värsket basiilikut, tüümiani ja punet
Lasanje oli lapsena minu unistuste roog, mida “päris ise” ei saavatki teha. Valmistasime seda õega ju tavaliselt spagettidest (lasanjeplaate polnud siis kusagilt võtta) ja olgugi et ka nii oli roog väga hea, tundus, et plaatidest tehtu maitseb veelgi paremini. Nüüd on pastaplaadid kõikjal müügil ning hirmus mässamine ja vaev beshamellkastmega tundub praegu tühine. Ent vahel püüan sellestki kõrvale hiilida, nagu ka seekord.
Puhasta küüslauk, sibul ja tshilli. Haki peenemaks ja prae kiirelt pannil. Lisa hakkliha ja prae küpseks. Nüüd lisa peotäis läätsi ning kuumuta mõni minut veel koos hakklihaga. Lisa Worcestershire’i kaste ja sojakaste, sidrunikoor ning sinep. Sega läbi ja kummuta kaks purki purustatud tomateid pannile. Keera tuli tasemaks, lisa värskeid basiiliku-, pune- ning tüümianilehti ja hauta umbes 20 minutit.
Sega omavahel hapukoor ja vahukoor. Maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga. Seejärel lao esimene kiht pastaplaate õlitatud ahjuvormi. Tõsta peale hakklihasegu ning raputa üle basiiliku, riivitud juustu ja mozzarellaga, vala peale ka mõni lonks kooresegu. Lao niimoodi korruseid, kuni punane kaste on otsas või ahjuvorm ähvardab lasanje üle äärte küpsetada. Igal juhul jäta viimaseks korruseks plaat, millele puista juustusegu ja värskeid basiilikulehti, ning vala peale kooresegu.
Pane ahju ja küpseta pool tundi 180º C juures (või kuni juust on muutunud pealt kuldseks). Enne serveerimist lase lasanjel pisut taheneda, siis on rooga kerge lõigata ja taldrikule tõsta.


Puraviku-ahjutomatitagliatelled


250 g seeni (puravikke, pilvikuid, liivatatikuid) 
võid
300 g tagliatellesid
basiilikulehti
mistahes juustu (kitsejuustu, Parmesani jne)
2 karpi kirsstomateid
1 küüslauguküüs
meresoola
pipart
kuivatatud basiilikut
Oktoobri alguses leidub metsas kindlasti veel seeni. Kui mitte puravikke, siis liivatatikuid ja hilinenud pilvikuid kindlasti. Ja kui ongi külmaks läinud, saab hakkama ka kuivatatud puravikega.
Poolita pisikesed kirsstomatid, puista peale küüslauku, meresoola, pipart ja kuivatatud basiilikut ning kata nendega ahjuplaat. Keera ahjunupp 130º C peale ja küpseta kuivamiseni (4-5 tundi). Veel parem, kui on puupliit, selle praeahjus küpsevad/kuivavad tomatid eriti hästi. Võid kasutada ka päikesekuivatatud tomateid õlis.
Keeda tagliatellepesad vastavalt pakil seisvale kirjale poolpehmeks. Kurna, ent jäta osa keeduveest alles.
Samal ajal puhasta ja haki seened parajaks ning prae pannil võis kuldseks. Pilvikuid ega võitatikuid ei pea enne kupatama – kui kahtled seene sobivuses, katsu keelega. Kibedat pilvikut ära pannile pane.
Vala lintnuudlid pannile, lisa ahjutomatid ja rebi sekka basiilikulehti. Puista peale juustu, sobivaim oleks pikantne juust või hästi kõva Parmesan.


Brokkoli, tshilli ja pistaatsiaga orecchietted, mis panevad vere käima


250 g orecchiettesid või mõnd muud pastat 
1 tshilli
1 spargelkapsas ehk brokoli
peotäis puhastatud pistaatsiapähkleid
sidruni mahl ja riivitud koor
200 g mozzarellat
Pane vesi keema. Lisa pisut soola ja keeda pastat mõni minut. Seejärel lisa spargelkapsa õisikud. Keeda, kuni pasta on al dente. Mina kasutasin imeilusaid kolmevärvilisi orecchiettesid, mille õde Itaaliast kingiks tõi, aga selles roas passib hästi iga pasta.
Puhasta jupp tshillit seemnetest (otsusta ise, kui teravat rooga soovid) ja haki peeneks. Aja või pannil kuumaks, lisa sidrunikoor, tshilli ning peotäis pistaatsiapähkleid.
Kurna pasta ja brokoli, vala pannile. Rebi sekka mozzarellat ja riivi veel värsket sidrunikoort (soovi korral piserda peale pisut mahla). Tõsta taldrikule ja lase hea maitsta.


Cannelloni Türgi ubade ja Kreeka pähklitega


200 g purustatud tomateid 
peotäis Türgi ube
3 spl Fetaki juustu
peotäis Kreeka pähkleid
1 küüslauguküüs
jupp tshillit
soola
pipart
cannellonisid (õõnsad suured pastatorud)
3 dl Rama cremefine’i või beshamellkastet
150 g juustu

Keera ahi 180 º C-le.
Keeda oad potis poolpehmeks. Sega kausis Fetaki juust, riivitud sidrunikoor, purustatud Kreeka pähklid, peeneks hakitud tshilli ja küüslauk. Lisa oad ja sega taas. Kui soovid, võid sekka panna ka mõned ribastatud päikesekuivatatud tomatid.
Nüüd võta lusikas ja topi cannellonid kausisegu täis ning aseta ahjuvormi pikutama purustatud tomatitest valatud madratsile. Täida vorm, puista cannellonidele pipart ja soola. Vala üle kas korraliku beshamellkastme või cremefine’iga. Mõlemal juhul on tulemus hea (cremefine’iga saab lihtsalt kiiremini). Puista peale riivitud juustu ja pisut muskaatpähklit. Pane ahju ja küpseta, kuni juust on pealt kuldne.
Serveeri värskete basiilikulehtede ja tomatitega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Joonatan11 10.aug 2009 09:27
Väga head! Üks leheke basiilikut ei tee ka paha!
ketsh 18.märts 2009 12:34
njämm
helluke 11.veeb 2009 12:27
noo seda ma arvan ise kah.:):)
axel13 05.veeb 2009 22:11
:Y:D:Y
räppimees 10.dets 2008 20:08
nuh sellist asja võiks küll proovida :Y
1